Bilal EREN / Dijital Hayat Akademisi Kurucusu
“Tekelleşme düşüncesi korkutucu”
Podcast yayınları pratik ulaşılabilir olması nedeniyle avantajlı. Mobilite denen yeni yaşam formu, koşturma içindeki hayatlarımız ve aynı anda birkaç farklı işi yapma baskısı Podcast kültürü için de biçilmiş kaftan. Reklam konusunda iş modelleri henüz tam oturmadığı için reklamsız içerik tüketme keyfini de şimdilik yaşayabiliyoruz. Podcast yayıncıları ve içerik üreticileri için de en önemli avantaj, diğer kanallara göre çok az maliyet, efor ve araç gereç gereksinimi. Yani kulaklık, mikrofon veya ses kaydı yapabileceğiniz bir araç yeterli. Beni Podcast yayıncılığının geleceği konusunda tek endişelendiren şey ise Spotify’ın Google gibi tekelleşmesi ve bunu politik anlamda kullanabilecek olması.
Murat Erdör / Me Censultancy Kurucusu
“2010’dan sonra hızla yayıldı”
Podcast’ler hem bilgi hem de eğlenceyi birlikte sunmaları dolayısıyla yeni trend olarak yükselişini sürdürüyor. Örneğin sizi ilgilendiren bir makaleyi ya da merak ettiğiniz bir konuya dair bir uzmanın açıklamasını işe gidip gelirken, spor yaparken, hatta alışveriş yaparken kulaklığınızı takıp dinlemeniz mümkün. Podcast yakın zamanda popüler hale gelse de, 2000’li yılların hemen başlarında ilk örneklerine rastlıyoruz. D dönemleri hatırlayanlar bilir, MTV rüzgarının estiği yıllarda Adam Curry ile duyduk ilk olarak podcast kavramını. 0 dönemden günümüze özellikle Kuzey Amerika ülkelerinde küçük bir kesim tarafından kullanılan podcast’ler, 2010’dan sonra ufak ufak Avrupa ve diğer ülkelere nüfuz etmeye başladı. Hem ilk olması hem de popüler kültüre dair sunduklarıyla Curry’nin yayınları benim için unutulmazlar arasında yer alıyor. Podcast denildiğinde ABD akla ilk gelen ülke olsa da, Güney Kore, İspanya, İsveç ve Avusturalya’da da dinleme oranları çok yaygın.
Erdal BEZAROGLU / Vision Lab Kurucusu
“İzleme alışkanlığı dinlemeye evriliyor”
Ben insanların video izlemekten dinlemeye doğru evrilmeye başladığına inanıyorum. Video devamlı takibi ve odaklanmayı gerektirirken, podcast’ler başka işlerle meşgulken de dinleyebileceğimiz bir ortam yaratıyor. Kitabının da tüm dünyada çok büyük etki yarattığı Freakonomics, The Tim Ferris Show, Marketing Över Coffee, The Pitch, How to Start a Startup, HBR IdeaCast son zamanlarda dikkatimi çeken podcast’lerin başında geliyor. Türkiye’den ise çok severek dinlediğim Farfara Pazarlama’yı tavsiye ederim. Günümüzde ABD nüfusunun yüzde 44’ü en az bir kez podcast yayını izlemiş durumda ki bu rakam 124 milyona tekabül ediyor. Japonya’da bu oran yüzde 26, İspanya’da yüzde 40, İsveç’te yüzde 36. Güney Kore ise yüzde 56 dinleme oranıyla dünya lideri. Yayıncılıkta para kazanmak için öncelikle spesifik bir konu başlığı belirlemek gerek. Bu başlıkta yayına sadık kalmak ve kaliteli yayıncılık prensibi önemli. Yayıncıların dikkatini çektiğinizde reklamcılar sizi bulacaktır. Kullanıcı profiline baktığımızda daha çok gelir seviyesi yüksek, eğitimli kesim podcast yayınlarını taklip ediyor. Podcast kullanıcılarının ortalama yaş aralığı ise 18- 34 arası.
Cem ARIDAĞ / Coffeeshop Works Dijital İletişim Direktörü
“Podcast Bebeğim!”
“İşimden kovuldum. Eee, ne yapacağım şimdi? Podcast bebeğim!” Bu cümle herhangi biri tarafından kurulsaydı kulağa sıradan gelebilirdi, fakat Donald Trump tarafından işine son verilen eski başsavcı Preet Baharara bu ifadeyi kullanınca işin boyutu değişiyor tabii. Bu kişi bir komedyen değil, ciddiyetiyle bilinen bir hukukçudan söz ediyoruz. 2017’nin sonlarına doğru başlattığı ’Stay Tuned with Preet’ isimli podcast’iyle kalabalık bir dinleyici kitlesine ulaşan Baharara, beni podcast dinlemeye alıştıran kişi. Dünyada ses getiren davalarla bilinen bir insanın, yine en iyi bildiği konularda içeriğe göre eğlenceli sayılabilecek bir programa imza atması podcast’in özgür ye sınırsız dünyasını oldukça güzel yansıtıyor.Ülkemizde biraz gecikmeli de olsa yükselmekte olan bu trend, bana çocukluğumda tam konsantrasyon kendimi radyoya verdiğim zamanları hatırlatıyor. Futbol maçlarından tiyatroya, eğlenceli programlardan ilk defa bir haberin radyodan alındığı günlere geri döndüğümüz bir zamandayız gibi hissediyorum.
Burcu KARADAĞ / Nestelend Creative Şirket Ortağı
“Para kazanmanın sırrı özgün içerikte”
Teknolojinin gelişmesi ile insanların bilgi edinmede kullandıkları yöntemler de değişti. İnsanlar her geçen gün okumak yerine dinleyerek ya da izleyerek bilgi edinmeyi tercih ediyor. Bununla birlikte özgün ve kullanıcıların ilgisini çekecek içerikler daha çok dikkat çekiyor. Tüm bu noktaların ortak noktası ise Podcast’ler. Statista’nın Aralık 2018 rakamlarına göre küresel bazda NPR (Ulusal Kamu Radyosu) 147.5 milyon indirme ile bu alandaki lider yayıncı konumunda. İki numaradaysa 123.9 milyon indirmeyle iHeartRadio yer alıyor. Yayıncılıktan para kazanmanın sırrı ise, özgün içerik üretmek, işe yarar konuları seçmek ve çok fazla kişi tarafından dinlenmek. Podcast’a yüklediğiniz kayıtlar online olarak kullanıcılar tarafından dinlendikçe sizin de kazançlarınız gelmeye devam edecektir. Film yorumları, yabancı dil öğretici yayınlar, girişimci sohbetleri ve teknoloji ile ilgili konular dikkat çekiyor. Hedef kitlelere doğrudan ulaşan bir mecra olması itibariyle markalar podcast yayıncılarını da evrenlerine eklemeliler. Zamanı geldi diyebiliriz. Ben her gün yeni bir podcast keşfediyorum, hepsini çok aktif dinleyemesem de ilk aklıma gelenler Girişimci Muhabbeti, Farfara Pazarlama, Girişimci Sözlüğü, Paraşütle Üretim Bandı, Farklı Kaydet ve Yollarda TV gibi yayınlar. Yabancı yayıncılardan ise Ted Talks Daily ve Startup Podcast’i beğeniyorum. Ben de her hafta biriyle online sohbet ettiğim ve kayıtlarını Youtube’a yüklediğim programımı yakında podcast olarak sunacağım.
Turan Can Ekmekçi / Omg! Medya Kurucu Ortağı
“Gelir modelleri çeşitlenecek”
Podcast yayıncılığı ile çok yaygın ve farklı türde birçok içerik kullanıcıyla buluşuyor. Özellikle Amerika’da podcast ile beraber hem Youtube yayıncıları hem de podcast uygulamaları için içerik üreten yeni yayıncılar var.Podcast yayıncılığında her türde içerik mevcut ama en ilgi çekici olanları bence başarılı korku hikayesi anlatıcıları. Podcast yayıncılığından da diğer mecralarda olduğu gibi para kazanmanın birçok yolu var. Bunları kısaca İçerik Sponsorluğu, Ücretli Konuk Alma ve Ürün Tanıtımı olarak sıralayabiliriz. Tabii ki trendin daha da yükselmesi ve içerik üreticilerin artması ile beraber alternatif pazarlama yöntemleri sayesinde gelir modelleri de çeşitlenecektir. Markalar pazarlama planlarına muhakkak bu yayın türünü de almalı. Özellikle talkshovv, röportaj, haber, oyun ve teknoloji kategorileri ön planda görünüyor. Fakat spor ve eğitimde kayda değer indirme sayılarına sahip. Ben trafikteyken Okan Bayülgen, ekonomi gündemi için Atilla Yeşilada, teknoloji yayınları için de TeknoSeyir dinliyorum.
Ahmet KIRTOK / Listelist Kurucusu
“Multitask yaşam tarzına uygun bir format”
Podcast özellikle ABD’de son yıllarda çok hızlı büyüyen bir sektör haline geldi. Apple iTunes platformunun podçast’e verdiği önem bilinen bir gerçek. Spotify da Şubat ayında Gimlet ve Anchor’ı satın aldı. Satın alma rakamları henüz açıklanmasa da Gimlet için 230 milyon dolar ödendiği medyada yer buldu. Podcast’in hızlı yükselişindeki bence yeni nesil tüketicilerin hızla değişen davranışlarına bakarak anlaşılabilir. Trafikte, toplantı öncesi, öğle yemeğinde hatta bilgisayar karşısında çalışırken bile rahatlıkla tüketebileceğimiz bir içerik formatı podcast. Çağın multitask (aynı anda birden fazla iş yapabilmek] yaşam tarzına uygun bir format. Podcast yayıncılığında klasik marka sponsorluğu ve reklam dışında da birçok gelir modeli görmekteyiz. Düzenli ve kaliteli podcast yayıncılığı tahmin edilenden çok daha fazla emek ve yatırım isteyen bir şey. Globalde öne çıkan birçok podcast yayıncısı kısa vadede çok para kazanmak yerine, kişisel markalarına yatırım yapıp, podcast’leriyle oluşturdukları kitleyi uzun vadede farklı gelir modelleri ile pazara kazandırmayı hedefliyor.
ÜRÜN DÎRİER