KOSGEB, Markalaşmak İsteyen Kobilere Destek Veriyor
KOSGEB, markalaşmak ve kurumsallaşmak isteyen girişimciler için harekete geçti. Kurum, KOBİ Destek Programı çerçevesinde 55 milyon TL destek verecek. 150 bin TL üst limitli destek için 19 Ekim’de başlayan başvurular 30 Kasim’da son bulacak…
KÜÇÜK ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kurumsallaşma ve markalaşma yolunda ilerleyen, yenilikçi ürün geliştirme adımlarını sıklaştıran işletmeler için vites büyütüyor. 2015’te yaklaşık 400 milyon TL’lik destek bütçesi yöneten KOSGEB, 2016’da yedek ödeneklerle birlikte destek bütçesinin 500 milyon TL’ye çıkmasını bekliyor.
KOBİ Destek Programı kapsamında bu yıl içerisinde ikinci kez çağrıya çıkan KOSGEB, KOBI’lerin markalaşmaya ve kurumsallaşmaya geçişte hazırlayacakları projelere 55 milyon TL destek vermeye hazırlanıyor. Bir yandan uluslararası kuluçka merkezi destek mekanizmalarını yılbaşından itibaren hayata geçirmeye hazırlanan kurum, öte yandan işletmelerin nakit para ihtiyaçlarını karşılamak için bankalarla ilave destek arayışlarını sürdürüyor.
“DESTEKLER 500 MİLYON TL’Yİ BULABİLİR”
Para Dergisi’ne açıklamalarda bulunan KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOSGEB bütçesinin ağırlığını genel bütçeden yapılan aktarımların oluşturduğuna dikkat çekerek, “Önümüzdeki yıl bütçe büyüklüğümüzün 600 milyon TL’nin üzerinde olacağını tahmin ediyorum.
Destekler için kullanacağımız rakam 400 milyon TL civarında olacak. Başlangıç bütçesinin yanında yedek ödenekle aktarma suretiyle bize ilave bütçe aktarımı olacak. Belki de destekler 500 milyon TL’yi bulacak” diye konuştu.
Ağustos’un sonu itibarıyla KOSGEB’e verilen desteklerin tamamının kullanıldığını vurgulayan Biçer, yedek ödenekten 50 milyon TL kaynak geldiğini, bu kaynağın da yıl sonuna kadar kullandırılacağını söylüyor. Biçer, 2015’in ilk dokuz ayında kurumun kullandırdığı desteklerin geçen yıla göre yüzde 23 arttığına da dikkat çekiyor.
PROGRAM BÜTÇESİ 100 MİLYON TL
Türkiye’deki mevcut işletmelerin veri tabanına kaydının yapılması ve desteklerinden faydalanabilmesi için çalışmalar yapan KOSGEB, birçok projeyle KOBİ’lere el uzatmaya çalışıyor. KOBİ Proje Destek Programı kapsamında bu yıl içerisinde ikinci kez proje çağrısına çıkan KOSGEB, KOBI’lerin kurumsallaşmaya ve markalaşmaya geçiş projelerine 55 mil yon TL destek verecek. Destek programı kapsamında “KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi” ve “KOBİ’ler de Markalaşmaya Geçiş” konularında hazırlanan projeler için 19 Ekim-30 Kasım (saat 23.59) tarihleri arasında başvurular yapılabilecek.
Program kapsamında işletmeye verilecek desteğin üst limiti 150 bin TL olacak. Projelerin değerlendirme süreci “ön değerlendirme” ve “kurul değerlendirmesi” olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Desteğe, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, aktif durumda olan ve Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsündeki işletmeler başvurabilecek. Kurumlar vergisi beyannamesi veren işletmelerin yanı sıra gerçek usulde gelir vergisine tabi, bilanço esasına göre defter tutan şahıs işletmeleri destek için başvuru yapabilecek.
Başvurular çerçevesinde 55 milyon TL’lik desteğin tamamının KOBI’lere kullandırılması halinde 2015 başında 45 milyon TL bütçeyle hayata geçirilen “markalaşma ve kurumsallaşma” odaklı KOBİ Proje Destek Programı’mn bütçesi 100 milyon TL’ye ulaşacak.
AR-GE VE İNOVASYON DESTEKLERİ
KOSGEB, 2016’da yurtiçindeki firmaların Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik yatırımlarını 1.5 milyon TL’ye kadar destekleyecek. Bu rakamın 300 bin TL’si hibe, 1 milyon 200 bin TL’si faizsiz geri ödemelerden oluşacak. Teknolojisi daha düşük ürünlere yönelik desteğin büyüklüğü ise 1 milyon TL. Bunun 300 bin TL’si ise hibe, 700 bin TL’si faizsiz geri ödemeli destek şeklinde verilecek.
ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ DESTEĞİ
KOSGEB, yılbaşından itibaren Ar-Ge faaliyetleri Türkiye’de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması ve yerli teknoloji yoğun başlangıç firmalarının gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde bulunması için geliştirilen uluslararası kuluçka merkezi destek mekanizmalarını hayata geçirecek.
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından uluslararası kuluçka merkezi kurma ve yürütme hizmetlerinin koordinasyonunun KOSGEB’e verildiğini açıklayan Başkan Recep Biçer, “Biz bu çerçevede usul ve esasları tamamladık. Yılsonu itibarıyla esasları yayınlayıp, yılbaşından itibaren belli bir bütçe ile Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji anlamında iş yapan startup dediğimiz yeni firmaların belli bir ürüne dönüşüm faaliyetlerini yurtdışma taşıma gayretlerini destekleyeceğiz. Bu destek kapsamında teknolojik ürün geliştiren firmayı doğrudan desteklemeyeceğiz. Bu firmaya mentorluk yapan kuluçka merkezlerine destek vereceğiz. Desteğin, hangi giderleri, ne kadar oranda karşılayacağını önümüzdeki günlerde ilan edeceğiz. 2016, ilk uygulama ve gözlem yılı olacak” diye konuşuyor.
BANKALARLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
KOSGEB, KOBÎ’lerin ilave destek arayışları çerçevesinde bankalarla görüşmelerini de sürdürüyor. Geçen hafta Vakıfbank ve Halkbank ile KOBÎ’lere uygun kredi imkanı sağlayan finansman destek protokolleri imzalayan kurum, önümüzdeki günlerde başka bankalarla da anlaşma masasına oturmaya hazırlanıyor.
Bu protokoller sayesinde işletmeler, uygun faiz oranı ve masrafsız kredi kullanmanın yanında, KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak kurumun diğer faaliyetlerinden de yararlanacaklar” diyor.
899 proje destekleniyor
KOSGEB, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında ilk olarak 30 Ocak-Nisan 2015 tarihleri arasında “Yönetim Becerilerinin ve Kurumsal Yetkinliklerinin Geliştirilmesi-Kurumsallaşma” ve “Tanınmış Ürün/Hizmet Süreci Oluşturma-Markalaşma” konularında proje destek çağrısına çıkmıştı. Destek çağrısına toplam 2 bin 358 adet proje başvurusu gelirken, bunlardan bin 20 adedi ön değerlendirmeyi geçti. Kurul tarafından yapılan nihai değerlendirme sonucu 686 adedi kurumsallaşma, 213 adedi markalaşma olmak üzere toplam 899 adet projenin 45 milyon TL’lik bütçe ile KOSGEB tarafından desteklenmesine karar verildi. Bu çerçevede kurumsallaşma başlığında desteklenmesine karar verilen projeler kapsamında 25 milyon TL personel, 4.3 milyon TL makine teçhizat, 26.9 milyon TL yazılım, 17.4 milyon TL hizmet alım giderine destek
verilecek. Markalaşma başlığında ise 4.6 milyon TL personel,
400 bin TL makine teçhizat, 1.7 milyon TL yazılım ve 5 milyon TL hizmet alım gideri desteklenecek.