Haberler

Küçük ev aletleri 3 milyar TL’ye koşuyor

supurgeHer yıl biraz daha gelişen küçük ev aletleri sektörü yeni ürünler ve kategorilerle 3 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşma yolunda ilerliyor. Yılın illi yarısmda tüketici elektroniği içinde en çok büyüyen alan olan bu sektör, yüzde 15 ihracat artışıyla dış pazarda da gelişim gösteriyor. Pazardaki oyuncular önümüzdeki dönemde ihracata daha fazla odaklanmayı planlıyor.

Elektrikli su ısıtıcısından ütüye, mutfak robotundan süpürgeye kadar küçük aletlerin girmediği ev yok. Türkiye’deki küçük ev aletleri pazarı, son yıllarda sürekli yeni markaların lanse edildiği, yeni ürünlerin piyasaya sunulduğu ve yoğun rekabetin yaşandığı dinamik bir sektör haline geldi.

Türkiye pazarında yılda 17 milyon adet elektrikli küçük ev aleti satılıyor. Geniş bir yelpazeye ulaşan ürünlerin satışı ve çeşitleri her yıl artıyor. Pazarın cirosal büyüklüğü yıllık 2,5 milyar TL’nin üzerinde. Bu yıl bu büyüklüğün 3 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

GfK TEMAX Türkiye’nin bu yıl birinci ve ikinci çeyrekte yaptığı araştırma sonuçlarına göre, küçük ev aletleri (KEA) sektörü, tüketici elektroniğinde diğer sektörlerle karşılaştırıldığında en çok büyüyen sektör oldu, ilk yarıda yüzde 24,5 oranında büyüyen KEA’nm yılın geri kalanında da benzer şekilde büyümesini sürdürmesi bekleniyor.

CİRO BÜYÜMESİ YÜKSEK

GfK verilerine göre, 2014’ün ilk yarısında sektör geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk adetsel büyüme gösterdi. Ciroda ise yüzde 24,5’lik büyüme ile 1 milyar 551 milyon TL değerine ulaştı. Cirosal olarak küçülme gösteren iki kategori ekmek yapma makineleri ve fritözler oldu. En iyi performans sıcak içecek hazırlama makineleri, gıda hazırlayıcılar ve ütülerden geldi. Sektöıün büyümesine en yüksek katkıyı ise torbasız silindir ve dikey süpürgeler yaptı. İlk yarıyılda, elblender’lan, ütüler ve çay makineleri de büyümeye önemli derecede katkı sağlayan kategoriler oldu.

GfK uzmanları, kur etkisiyle ortalama fiyatlann artması ve premium segment ürünlerine yönelik artan ilgi nedeniyle ciro büyümesinin adet büyümesinden çok daha yüksek olarak gerçekleştiğini ifade ediyor. Buhar ka-zanlı ütüler ve siklonik süpürgelerin daha tercih edilir duruma gelmesi de cirosal büyümeyi destekleyici bir etki yapıyor.

Küçük ev aletleri sektörü teknoloji marketleri içinde de satışını artmyor. Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir’in verdiği bilgiye göre, küçük ev aletleri grubunun 2013’te teknoloji marketlerinin cirolan içindeki payı yüzde 4,2 iken bu yıl yüzde 4,8 oldu. Tüm Türkiye teknoloji pazan içerisindeki payı ise 2013 yılında yüzde 7,2 iken bu yıl yüzde 7,7’ye çıktı. Teknoloji marketlerindeki küçük ev aletleri satışlarında en fazla büyüme ise yüzde 38 ile elektrikli süpürgelerde yaşanmış bulunuyor.

REKABET ARTIYOR

Küçük ev aletleri pazanndaki rekabete yeni markalarla oyuncular da katılıyor. Örneğin beyaz eşya şirketi Indesit Company, geçen yıl Hotpoint markasıyla küçük ev aletleri pazarına girdi. Indesit, bu yılın sonunda 5 milyon Euro’luk satışa ulaşmayı hedefliyor. 2015 yılında da satışları yüzde 50 oranında arttırmayı ve yeni kategorilerde ürünler sunmayı planlıyor.

Beş yıl önce Homend markasıyla küçük ev aletleri alanına giren Index Grup da büyümesini sürdürüyor. Geçen yıla göre yüzde 10 büyüyen Homend’in genel müdürü Orkun Dizdar, bu yılın büyümesine katkı sağlayan lokomotif ürünlerin yeni nesil toz torbasız süpürgeler ve pratik kullanımlı dikey süpürgeler olduğunu söylüyor. Dizdar, şöyle devam ediyor: “Aynı şekilde buharlı kazanlı ütülere olan talep cirosal anlamdaki büyümede etkili oldu. Sıcak içecek hazırlama grubu da sektördeki verilere benzer şekilde Homend’in satışlarının içinde önemli bir paya sahip. 2014 yılı içerisinde ürün ailemize katılan buhar switch-li çay makineleri dikkat çekici ;büyünıeyi tetikleyen unsurlardan biri oldu. Bunun yanında gıda hazırlama kategorisi de genel büyümemize ciddi katkı sağladı.”

İNOVATİF ÜRÜNLERE İLGİ VAR

Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Akın, geçen yılın ilk altı ayma kıyasla bu yılın ilk yarısında yüzde 8 büyüme kaydettiklerini söylüyor. Akın, yıl sonunda yine yüzde 8-10 büyüme beklediklerini ifade ediyor.

Serhan Akın, şunları söylüyor: “Elektrikli küçük ev aleüeri artık tüketici için temel bir ihtiyaç oldu. Özellikle ütü ve elektrik süpürgesi her evin vazgeçilmezi. Bu ürünler içinde farklı ve inovatif olanlar pazarda söz sahibi oluyor. Biz de özelikle süpürge pazarında lider olan ürünlerimizi gıda ve içecek hazırlama grubunda çıkardığımız yeni ürünlerle destekledik ve büyüme gerçekleştirdik.

İHRACAT ARTIYOR

Türk markalarının yakın coğrafyada çok ilgi gördüğünü ifade eden Homend Genel Müdürü Orkun Dizdar, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Komşu ülkelerle olan ticaret hacmimizin toplamdaki oranı son 10 yılda 15 kat arttı. Öncelikli odaklandığımız pazarlar Iran, Irak, Kıbns ve Azerbaycan oldu. Türk markalarının bu itibarının önümüzdeki dönemde daha da yuka-nya taşınacağına inanıyonız. Pazar payımız yüzde 3 seviyesine eriştikten sonra özellikle yeme içme alışkanlıklarının benzer olduğu yakın coğrafyalara ulaşmayı amaçlıyoruz.”

Arnica ise geçen yıl 15 milyon Euro’luk ihracat gerçekleştirerek bu alanda Türkiye genelinde sektörün üçüncü şirketi oldu. Üretici oldukları için yurtdışmda farklı şirketler ile çalıştıklarını söyleyen Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Akın, “Kendi ihracatının yüzde 10’unu kendi markasıyla yapan Arzum’un ise 30’a yakın ülkeye ihracatı var Arzumün en çok ihracat yaptığı ülkeleri Almanya, Irak, Ukrayna, Mısır, Kosova ve Iran oluşturuyor.

Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçılan Demeği (KESİD) Başkanı Bülent Durlanık, geçen yıllara göre ihracatta yüzde 15 civarında artış olduğunu söylüyor. Durlanık, “Çin ile rekabet noktasında Avrupa yeniden bizi tercih etti. Sonuç itibariyle ucuz ürünlerin avantaj getirmediğini gördüler. Büyük markalara kendi tasarımlarını sunup onların markası altında sa-tanlann ihracatında da artış var. Birçok yerli marka global markalara bu şekilde satış yapıyor” diye konuşuyor. Durlanık, ihracatın ağırlıklı olarak Avrupa Birliği, Afrika, Ortadoğu ve Rusya ile Türki Cumhuriyetlere yapıldığını ifade ediyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu