Küçük ev aletlerinde büyük tasarruf
AB’de yeni ekodizayn ve enerji etiketlemesi düzenlemeleri yürürlüğe girdi. Küçük ev aletlerinin enerji tüketimlerinde başına 45 euro tasarruf edilecek…
AVRUPA Birliği vatandaşları için 1 Ocak 2015 itibariyle enerji verimliliğinde yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemde pişirme araçlarının etiketlenmesi, kahve makineleri, modem ve elektronik alıcılara otomatik stand-by modunun zorunlu hale getirilmesi gibi cihazlara ilişkin kurallar değişti. Bu değişimle birlikte hane başına yılda 45 euro tutarında enerji tasarrufu öngörülüyor. Toplam 11 milyon hanede son beş yılda 100 milyar euro eneıji tasarrufu yapıldığı düşünüldüğünde, önümüzdeki dönemde bu oran katlanarak artacaktır. Ancak bu tasarrufun kullanıcılar ve üreticilerin ötesinde AB’nin enerji güvenliği ve iklim değişikliği ile mücadele politikaları açısından da değerlendirilmesi gerekiyor.
Avrupa Komisyonu’nun tahminlerine göre, tüm ekodizayn ve enerji etiketlemesi düzenlemeleri yıllık 166 milyon ton petrole eşdeğer enerji tasarrufu sağlayacak.
ÇEVREYE FAYDASI BÜYÜK OLACAK
Sadece yeni düzenlemeler sayesinde 2020 itibariyle karbondioksit salınımının yılda 15 milyon ton – Bükreş gibi bir şehrin yıllık emisyonuna eşdeğer – düşeceği öngörülüyor. Bu da yılda 495 milyon euro tasarruf anlamına geliyor. Düzenlemelerle tüketicilerin yemek pişirirken veya internette gezerken enerji tasarrufu yapmalarının ve enerji etiketlemeleri ile internetten satın aldıkları ürünlerin verimlilik oranlarını görebilmelerinin sağlanması amaçlanıyor.
Bu düzenlemeler, Türk ihracatçısını da yakından ilgilendiriyor. Öyle ki bu ürünleri satan Türk ihracatçıların teknik standartları ve koşulları karşılaması gerekiyor. Öte yandan aynı perspektifle,
AB’de üretilen fırın, kahve makinesi gibi ürünlerin Türkiye pazarına gireceği de düşünülürse, yerli üreticiler rekabet güçlerini korumak durumunda kalacaklar.
DÜZENLEMELERLE GELEN YENİLİKLER
■ Yeni düzenleme ile online satış sırasında ürünlerin enerji etiketlerinin de gösterilmesi zorunlu hale geldi. Örneğin, eskiden online satışlarda sadece ‘A enerji sınıfı ürün’ diye belirtilirken artık ürünün A+ ya da A+ + olup olmadığı görülebilecek.
■ 2015 yılma kadar mutfakta kullanılan pişirme ürünleri içerisinde sadece elektrikli fırınlar enerji etiketi ile satılıyordu. Yeni düzenlemeler ile evlerde kullanılan doğalgazlı fırınlar ve aspiratörler için de enerji etiketlemesi zorunlu hale geldi.
■ Modem, decoder, alıcı, ağa bağlanan televizyon, yazıcı gibi yeni ağa bağlanan cihazların herhangi bir işlem yapılmadığında otomatik olarak stand-by ayarına geçecek şekilde üretilip, piyasaya sürülmesi gerekiyor.
■ Yeni kahve makinelerinin belirli bir süre kullanılmadığında otomatik olarak stand-by ayarına geçecek şekilde üretilip satışa sunulması gerekiyor.
■ Düzenleme tüketiciler için enerji verimliliği kıyaslamasında online alışveriş ile mağazadan alışveriş arasındaki farkı ortadan kaldırıyor. Tüketiciler internetten alışveriş yaparken de ürünlerin enerji verimliliğini kıyaslayabilecekler.
■ Enerji verimliliği sınıfı A+ olan doğalgazlı fırın kullanım ömrü boyunca D sınıfa kıyasla 180 euro tasarruf edilmesini sağlıyor. Dolayısıyla pişirme ürünlerine getirilen enerji etiketlemesi zorunluluğu tüketiciler için kullanımda tasarruf demek.
■ Ağa bağlı cihazlara getirilen otomatik stand-by modu zorunluluğu, ürünlerin performansını etkilemeksizin hane başına yılda 40 euro tasarruf anlamına geliyor.
■ Avrupa’da evlerde ve iş yerlerinde yaygın olarak kullanılan kahve makinelerine getirilen yeni stand-by düzenlemesi ile her makinede yüzde 30 oranında elektrik tasarrufu sağlanacak. Bir başka ifade ile kahve makinesinin kullanım süresi boyunca toplam 45 euro’nun üzerinde tasarruf elde edilecektir ki bu zaten neredeyse makinenin fiyatına denk.
■ AB’de tüketicilerin yüzde 85’inden fazlası ürün satın alırken enerji etiketlemesi kullanıyor. Bu yılda ekstra 55 milyar euro kazanç anlamına geliyor.
■ Ekodizayn düzenlemeleri AB çapında ortak kurallar getirdiği için 28 ülkenin farklı kurallarına uyum maliyetini ortadan kaldırarak, maliyetleri düşürecek ve rekabetçiliği artıracak.
■ Enerji verimliliği düzenlemeleri AB ürünlerini yabancı pazarlarda daha rekabetçi hale getirecek. Komisyon’un son araştırması AB ülkeleri dışında kalan ve enerji etiketlemesi düzenlemelerini kabul eden 59 ülkenin yaklaşık yarısının AB’nin kullandığı enerji etiketi dizaynından esinlendiğini ortaya koydu.
Türkiye’nin AB ile katılım müzakereleri sürecinde enerji faslının halen müzakerelere açılamamış olması sıkıcı bir durum. Fasıl açılsın açılmasın 2019’a kadar atılacak müktesebata uyum adımlarının sıralandığı Ulusal Eylem Planına göre, AB’nin yeni düzenlemelerine Türkiye de uyum göstermek zorunda.
Merhabalar,
İstek değil ihtiyaç alışverişi yaparak, sıfır yerine ikinci el kullanımını teşvik ederek daha bilinçli bir alışveriş yapabiliriz. Bilinçli ve tasarruflu alışveriş konusunda yazdığım makalemi sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/neden-Ikinci-el-kiyafet-giymeliyiz
Sevgilerimle,
http://www.ebrubektasoglu.com