Küçük Sermaye İle İş Kurmak
İçeriğe Ait Başlıklar
Organik kozmetik
Organik kozmetik diye bir tanıma rastladınız mı? Organik kozmetik ya da yardımcı sağlık ürünü olabilir mi? Diş macunlarında bile doğal olana ayrı bir sempati var bugün.
Kozmetik ve sağlık ürünleri içinde sentetik olanlardan uzaklaşıp, doğal hammaddelere yönelmek şimdi moda.
Hatta doğal maddelerin organik olanlarını tercih edenler işe 1-0 önde başlıyor.
Düşünsenize, sertifikalı yetiştirilmiş bitkilerden ya da yabani otlardan kozmetik üretimi… ‘iyi Üretim Teknikleri’ne uygun laboratuvargibi bir imalathane kurabilirseniz Anadolu’ya özel ıtırlı bitkilerden yepyeni kozmetik ürünleri üretebilirsiniz.
Bu ürünlerin en başında tıraş losyonları ve kremler var. Mesela yün yağı olarak bilinen ‘lanolin’ en pahalı kozmetik kremlerin formülüne giren bir hammadde. Koyun yününden elde ediliyor. Kekik ve nane çeşitlerinin endemik olanları var Anadolu’da. En iyi kekiklerin yetiştiği yer ise Antalya’nın Aksu ilçesi ve İsparta’nın Sütçüler kazası.
Buradan elde edilecek kekiklerin yağıyla harikalar yaratabilirsiniz.
Ürünlerin satışı kolay. Başlangıçta ihraç amaçlı değil ama doğrudan satış (kapıdan kapıya satış) metodu kozmetik dünyasında her zaman tercih edilen bir yöntemdir.
Şimdi sosyal medya da yardımcınız olabilir ama kozmetik ürünlerini önce doğrudan satış yoluyla tanıtabilir, ilgi yoğunlaşması sağlayabilirsiniz. Özellikle emekli hanımlar hem üretim hem de satış aşamasında rol alabilirler. Tabii girişimci patronların da birer gözlemci emekli olması şartıyla…
MERMERİN 101 ÇEŞİDİ!
Her girişimci yeni fikirlerin doğacağı ortamı kendi yaratır. Hele de bu tecrübesini konuşturan bir genç emekli olursa! İşe önce emekli olduğunuz iş alanını ya da çevrenizdeki tüketici eğilimlerini analiz ederek başlayın. Kim neyi talep ediyor; kimler hangi ürünlere ilgi gösterdi, gösteriyor. Geçmişte yaptığınız iş bir üretim faaliyeti ise şansınız çok daha fazla, işi emeklilik nedeniyle bırakmış olabilirsiniz. Farkında olamayabilirsiniz ama şimdi yaptığınız işe bir de dışarıdan bakın. Kim bilir ne kadar farklı düşünceler içine gireceksiniz.
Rutinin dışına çıkanların gözlemleri daha keskin olur. Örneğin mermercilik… Mermer endüstrisi klasik üretim çeşitlerinin hızla dışına çıkıyor son yıllarda. Mozaik yer döşemelerinden, mermer objelere kadar onlarca buluşsal yenilik var. Peki, daha başka neler yapılabilir bu alanda? Uç noktalarda gezinmekten korkmayın. Mermer sadece mimari bir öğe değil artık. Örneğin bugün en pahalı bazı kozmetik ambalajlarının mermerden yapılması size çok şaşırtıcı gelebilir. Amaç çok değerli bir ürüne ambalaj olmak ve tüketicilerin bilinçaltında kalıcı izler bırakmak!
Dahası da var: Yakında mermer (mermerit değil) resim çerçeveleri, mermer bahçe bankoları, mermer kapı pervazları, mermer bastonlar, musluklar, mutfak ocakları ve mermer takılar görebiliriz.
Tabii, takı deyince tespih de giriyor işin içine, işlenmiş mermerler aslında birer yarı değerli taş. Modern mimaride mermer parke taşıyla sıra dışı yollar, gezinti alanları yaratmak bile var. Önemli olan eldeki zenginliğe farklı bir gözle bakabilmekte.
Genç emekliler sadece proje üreterek işin alışılmamış yollarını keşfedip patent sahibi olabilirler. Çünkü Türkiye dünyanın sayılı mermer yataklarına sahip ender ülkelerden biri. “Yükte hafif pahada ağır” lafı yerine plastiğin çevreci olmadığı anlaşılınca şimdi yükte de pahada da ağır ürünler öne geçiyor, unutmayın!
CAM ÜFLEME VE VİTRAY
“Her girişimci yeni fikirlerin doğacağı ortamı kendi yaratır!”
Bu söz cam sanatı için söylenmiştir sanki. Yine emeklilerin sanatçı ruhuna hitap eden bir meslekten bahsediyoruz. Hem hobi hem de kazanç.
Bugün İstanbul Beykoz’da yoğunlaşan cam işlikleri bu işin başlıca merkezi. Hatta yabancı sanatçıların sık gelip ders verdiği, kısaca ‘Cam Ocağı’ adıyla anılan, yalnız İstanbul’a değil, Türkiye’ye mal olmuş harika bir okul var orada. Her yaştan öğrenci kabul eden okulun müdavimleri arasında genç emekliler de dikkat çekiyor. Günümüzde klasik mimarinin yanı sıra, modern mimaride vitray uygulamaları önemli yer tutuyor. Bilhassa ibadethaneler, restoranlar, toplu taşıma alanları, istasyonlar, fuarlar, müzeler bu işin en fazla uygulandığı yerler.
Modern vitraylarda artık kurşun kullanılmıyor. Sağlığa zararı olmayan bir meslek vitray üretimi. Cam üflemeciliği ise yüksek ısı altında erimiş cam materyaline şekil verme işlemi.
Yaratıcılığa, özgünlüğe açık bir iş. Eserlerin pazarı çok geniş. Her cam üfleyicisi aslında başlı başına bir sanatçı.
Bu konularda uzmanlaşanlar cam duvar panoları ve süs objeleri de üretiyorlar. Her yıl başta İtalya olmak üzere fuarlar kuruluyor, ödüller veriliyor. Bu işin ilginç örneklerini yalnız mağazalarda, fuarlarda, binalarda değil, İstanbul Metrosu’nun ışıltılı istasyonlarında bile görmeniz mümkün.
Eskiden odun ateşinde cam boncuk üretmek için yapılmış ocaklar yerine şimdi modern ergitme sistemleri var. Yatırım çok büyük değil. Önce tek bir konuda uzmanlaşıp, işinizi geliştirdikçe çeşit artırmanız size ikinci bir meslek kazandırabilir.
BONSAİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bonsai sözcüğünü sakın son zamanların korkunç sentetik uyuşturucusu ‘bonzai’yle karıştırmayın. Japoncada bir ses benzeşmesinin ötesinde bu sözcüğün bambaşka bir anlamı var: ‘Bonsai’ Japon dilinde ‘tabağa konmuş ağaç’ anlamına geliyor.
Özel tekniklerle yetiştirilerek minyatür bir görünüşe dönüştürülen ağaçlar bugün hem salonları hem de evleri süslüyor. Büyümekte olan normal bir ağaçta kök sürgünleri üzerinde usulüne uygun kesimler yaparsanız bonsai yetiştiriciliğine ilk adımı atmış oluyorsunuz. Toprağın nemi ve ışığın yerinde kullanılması önemli. Yapacağınız budamalar, kökler üzerindeki uygulamalar bu işin başlangıç tekniği.
Bonsai yetiştiriciliği konusunda ileride kurslar düzenleyip işin öğretim faslına da geçebilirsiniz. Fakat asıl kazanç uygun bir arazide bu işi özenle yapıp her bir ağaç üzerinden yüklüce kazanç elde etmek. Budama sanatçılığı diyebileceğimiz bu işin hızla büyümesi sizi şaşırtabilir. Minyatür ağaçlara talep çok fazla, iç pazarın yanı sıra, başarılı ürünlerin ihraç şansı da var. Dışarıda en ucuzu 30 dolardan başlayıp 500 dolara kadar gidiyor.
Unutulmaması gereken şey küçültülmüş her ağacın birer bonsai olmadığı. Gerçek bonsailer bir sanatçının elinden çıkmış gibi zarif ve çekici özelliklere sahip. Üstelik bonsai yetiştiriciliği başlı başına bir uzmanlık işi. insanlar görerek değil yaparak öğreniyor. Emekliliğinde nispeten ağır tempolu ve zevkli bir iş yapmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan bu iş.
Başlangıçtan itibaren iki ila üç yıl içinde en güzel örnekleri satışa çıkarabilirsiniz. Bir bonsai ağacının yetiştirilme öyküsünü anlatan bir sertifika da ekleyebilirseniz ürünlerinize. Bu taktik sizin pazarlama şansınızı daha da artıracaktır. Yaşınız ilerledikçe performansınız gelişecek, çiçekçiler, dekorasyon mağazaları, mefruşatçılar, bahçe mimarları sadık müşterileriniz olacaktır.
Ve unutmayın, doğanın kucağında gerçekleştireceğiniz bu uğraşı sizi hem diri hem de sürekli sağlıklı kılacaktır.
DEKORATİF PARKELER
Yaratıcılığa örnek olacak bu iş dünyada yeni parlıyor. Hem de pahalı bir sanat ürünü olarak! Yukarıdaki satırlarda mermer parke örneğini özellikle verdik. Ülkemizde beton parke üretim tesisleri ise birbirini çağrıştırıyor. Belli standartları var onun dışına çıkılamıyor. Kilit sistemleri bile birbirinin aynı.
Çimento ve ince granüllü kumla üretilen geleneksel parkelerin ebatları da neredeyse hiç değişmiyor. Harcın kolay priz alması (çatlamadan kuruması) teknik ayrıntı için yeterli. Makineleri yapan üreticilerden seri üretim hattı almakla bu işe girilmiş oluyor. Hatta giderek basitleşen bu işi şimdi belediyeler bile kendi bünyesinde yapıyor.
Makine fiyatları çok yüksek değil. Her emekli böyle bir tesisi iki dönümlük bir arazide rahatça kurabilir. Fakat bahsedeceğimiz proje bu uğraşının bir adım ötesinde çok daha orijinal bir iş. Farklılaşma buradaki faaliyetin anahtar sözcüğü.
Eğer standart bir beton parke tesisinde yaratıcı düşüncenin sınırlarını zorlarsanız, sanatçıların, sıra dışı mimarların ve yeni nesil sitelerin hemen dikkatini çekebilirsiniz. Buna park, bahçe mimarisi ve yaya yollan da “dâhil.
Aslında yapacağınız iş geleneksel faaliyetten pek farklı değil, işin sırrı parke üretmek için oluşturulan ‘agrega’ya ışıltılı bir şeyler katmak! Bunlar mikronize hale getirilmiş cam kırıkları olabileceği gibi, bazı kimyasallarla takviye edilmiş özel harçlar olabilir. Mermer parçaları, alüminyum ve krome edilmiş çelik parçacıkları, hatta yarı değerli taşlardan bir kokteyl… Burada yaratıcılığın sınırı yok. Bazı hurdaları öğüterek dekoratif katkı malzemesi olarak çimentoyla birlikte işleyebilirsiniz. Daha ileri bir teknik düşünmek de mümkün: Seramik baskılarda olduğu gibi parkelere sonradan yüzey baskısı da uygulayabilirsiniz. Fakat bu pahalı yatırım yerine işe yukarıdaki örneklerle başlamanız farklılaşmak adına size çok şeyler kazandırabilir.
Unutmayın ki doğada renkli kumların yanı sıra basit bir kömür cürufu dahi dekoratif uygulamalarınızı çeşitlendirecektir. Emekliler için fazlaca uzmanlığa gereksinim duymayan yaratıcı bir iş önerisi.
TÜRKİYE’DE İLK OLAN KAR MAKİNASI DAKİKADA 20 KG KAR ÜRETMEKTEDİR. ÜRETİLEN KAR BUZLAŞ, BİCİ BİCİ, KAR HELVASI (KARSAMBAÇ), SIKMA MEYVE SULARINDA VE SOĞUK İÇECEKLERDE KULLANILMAKTADIR. –
YENİ GİRİŞİMCİLER İÇİN MUTHİŞ KAZANÇ KAPISI AÇMAKTADIR. AZ MALİYETLE ÇOK PARA KAZANIN SEZONLUK KAZANCI GETİRİSİ 30 BİN DİR SADECE MAKİNAYI ALARAK KENDİ İŞİNİZ KURUN ÜCRESİZ YANINDA HAZIR SITAND ŞEYKIR SULAHİSİ KURUN BAŞLAYIN ZAMAN KAYBI YOK HERŞEY HAZIR.. İSTER PAZAR YERLERİNDE İSTERSENİZ KENDİ DÜKANINIZIN ÖNÜNDE KURUN RAKİBİNİZ YOK İLK YAPAN KAZANIR
İLETİŞİM İÇİN ZEKERİYA KARTAL CEP: 0537 561 71 53 https://www.youtube.com/watch?v=UZQx0XZ8u0M