Kurum Felsefesi Fırsat Eşitliği
Microsoft Türkiye, şirket olarak üstüne düşen sosyal sorumlulukları yerine getirmek konusunda oldukça yüksek bir motivasyona sahip. Girişimcilik ekosistemine destek olmak amacıyla birçok çalışma yürüten şirket, kadınlar için hayatlarını kökten değiştirebilecekleri önemli fırsatlar yaratıyor.
Dünyanın bugün geçirdiği dijital dönüşümün başlıca aktörlerinden biri Microsoft… Sadece teknolojinin eriştiği noktadaki katkısı değil, dünyanın her yerine yayılması ve yarattığı dönüşümde de yadsınamaz bir payı var. Microsoft Türkiye de, bu küresel zincirin en önemli halkalarından biri. Son dört yıl içinde üç kez “Yılın Ülkesi” seçilen Microsoft Türkiye’nin başarısında 2013 mali yılında elde ettiği yüzde 22’lik büyüme, müşteri memnuniyetindeki 6 puanlık artış ve çalışan memnuniyeti endeksindeki en yüksek seviyeye ulaşılmış olması etkiliydi.
Türkiye’de en hızlı büyüyen seg-mentler arasında yüzde 28 ile KOBİ segmenti ön plana çıkarken, servis ve danışmanlık hizmetlerinde yüzde 23, kurumsal segmentte yüzde 17’lik büyüme oranına ulaşıldı. Perakende alanında ise PC pazanndaki daralmaya rağmen yüzde 2’lik bir büyüme oranı yakalamayı başardı. Şirket, üstüne düşen sosyal sorumluluktan başarıyla yerine getirmek konusunda da oldukça yüksek bir motivasyona sahip. Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Behice Funda, dünyada sosyal medyayı ve mobil teknolojileri en yaygın kullanan ve en hızlı uyum sağlayan toplumlardan biri haline geldiğimize işaret ederek, “Genç nüfusumuzun katkısıyla bu alanda gösterdiğimiz gelişim gerçekten etkileyici. Bununla birlikte iyi bir kullanıcı olmamıza rağmen, Türkiye’nin teknolojiyle gelişiminde çok daha fazla söz sahibi olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine destek olmayı ve güçlendirmeyi bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz” diyor.
Girişimcilik programları
Microsoft Türkiye, Türkiye’nin 2023 vizyonunda yer alan dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefini gerçekleştirebilmesi için teknoloji üreten, katma değerli çözümler ortaya koyan bir topluma dönüşmemiz gerektiğinin farkında. “Microsoft olarak, gerek uygulama geliştirme pazannda Türkiye’nin sesinin daha çok çıkması gerekse teknoloji üreten şirketlerin daha hızlı büyümesine girişimcilik programlanyla destek oluyoruz” diyen Funda, teknoloji söz konusu olduğunda genellikle erkek egemen bir bakış açısı hakim olsa da, bu alanda cinsiyetin potansiyele etkisi olduğunu düşünmediklerinin altını çiziyor. Fun-da’nın verdiği bilgilere göre, Microsoft Türkiye teknoloji odaklı farkındalığı artırmak üzere günümüz gençleri ve toplumun farklı kesimlerinin karşı karşıya olduğu ve ‘fırsat aynlığı’ olarak tanımlanan duruma çözüm olacak girişimlere imza atıyor. Hükümet, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve benzeri oluşumlarla kurduğu ortaklıklar aracılığıyla Türkiye’nin gençleri için fırsatlar yaratıyor. “Gençlerimizin yeni eğitim ola-naklan elde etmelerine, iş bulma-lanna ya da yeni bir iş ya da sosyal girişim kurmalanna yardımcı olmak için gerekli olan gelişmiş teknolojiyi ve ticari eğitimi sağlayarak, onlara hizmet etmeyi taahhüt ediyoruz” diyen Funda, tüm bu çabalann kadınlann da bu sektörde daha fazla yer alması için atılmış birer adım olarak değerlendirebileceği görüşünde. Nitekim Microsoft, attığı her adımda kurum felsefesinin özüne yer alan fırsat eşitliğini, kadın erkek arasındaki fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda da gösteriyor.
Çalışanların yarıya yakını kadın
Microsoft Türkiye bünyesinde 231 kadın çalışan bulunuyor. Bunların 17’si de yönetici konumunda. Behice Funda, bilişim sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak personellerinin yarıya yakınının kadın çalışanlardan oluşmasının, kendileri için bir övünç kaynağı olduğunu dile getiriyor. Konuyla ilgili önümüzdeki dönem için rakamsal olarak net bir hedef yok, ancak Funda kadınlara yönelik fırsat eşitliğinin uygulamada da gerçeğe dönüştüğü bir şirket olmaya devam edeceklerini belirtiyor.
Microsoft Türkiye, kadın erkek eşitliğinin sağlanması ile ilgili olarak pek çok projeyi eşzamanlı olarak sürdürüyor. Ancak burada özellikle yeni ekonomide gençlere fırsat eşitliği sunmak üzere şekillendirdiği Açık Akademi projesinin altını önemle çizmek gerek. Funda proje hakkında şu bilgileri veriyor: “Açık Akademi, bundan bir buçuk yıl kadar önce Microsoft Türkiye’nin büyük bir emek ve özveriyle üzerine düştüğü önemli bir proje olarak şekillendi. Amacımız bilişimin, mobilitenin ve sosyal iletişimin hakim olduğu çağdaş dünyanın sunduğu fırsatlardan bu ülkenin bireylerinin daha çok yararlanabilmesini sağlamak. Kısa sürede Türkiye’nin en büyük eğitim kampüsü haline gelen Açık Akademi’de bugün 130 binden fazla kişi, dijital dünya ekonomisinde küresel bir oyuncu olmaya hazırlanıyor. Üç binin üzerinde Açık Akademi mezunu, edindiği bilgi birikimiyle bilişim dünyasının getirdiği fırsatları çok daha yakından takip ediyor. Katılımcılarımızın önemli bir bölümü de kadınlardan oluşuyor”.
BizSpark kadın girişimcileri bekliyor
Kadın girişimcilerin de faydalanabildiği, Microsoft Türkiye için büyük önem taşıyan bir diğer program da BizSpark. Bu programla üç yıldan genç ve cirosu 250 bin doların altında olan girişimlere lisans desteği veriliyor. Trendyol, Grupanya gibi girişimler daha önce Microsoft BizSpark programından mezun olanlar arasında sayılabilir. Funda, programın sadece yazılım lisansını kapsamakla da kalmadığına işaret ediyor ve ekliyor: “Şirketler Mic-rosoft’un sunduğu eğitim materyallerinden yararlanabiliyor. Programa dahil diğer şirketlerle bilgi alışverişi yapabiliyor ve birbirine danışabiliyor. BizSpark portalı üzerinde kendilerini tanımlayarak keşfedilmelerini kolaylaştırabili-yorlar. Biz de kendi ağımızla bu şirketlerin gelişimi için destek veriyoruz. Tüm kadın girişimcileri sunduğumuz bu fırsatlardan yararlanmaya davet ediyoruz”.