Las Vegas CES-2018 Furarında Yapa Zeka Şovu Vardı
Dünyanın en önemli tüketici elektronikleri fuarı Las Vegas CES-2018, adeta yapay zeka teknolojilerinin çıkartma yaptığı bir etkinlik oldu. Fuarın en dikkat çeken yanı “gerçekten akıllı yapay zeka çözümlenenin öne çıkmasıydı…
İçeriğe Ait Başlıklar
Yapa Zeka
LAS VEGAS’TA 9-12 Ocak tarihlerinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES), bu yıl yaklaşık 50 futbol büyüklüğünde bir alanda yüzlerce teknoloji firmasına ev sahipliği yaparak 180 bin teknoloji ziyaretçisini kendisine çekti. Fuardaki birçok yeniliği geçen hafta dergimizde yayınladık. Bu hafta fuarın yapay zeka ürünlerini sîzlerle paylaşmak istiyoruz.
“Yapay zekalı otonom araç”, “yapay zeka destekli televizyon”, “yapay zekanın kullanıldığı ev robotu” gibi tanımlarla dünyanın en geniş katılımlı teknoloji fuarında yeni trend’lerini anlatan dev markalar ve start-up’lar, otomobilden ev aletlerine, ses asistanından herhangi inovatif yeni bir ürüne yapay zeka ekleyerek yeni bir dönemin başlangıcını yaptılar. Tüketici artık yapay zeka kavramını satın alacağı her elektronik cihazda arayacak. Yakında bir elektronik mağazasında bir tüketicinin, “Yapay zekalı televizyonunuz var mı?” sorusuyla karşılaşacaksınız.
CES’in bu yıl “yapay zeka” şemsiyesi altında sunduğu ürün zincir çok ama çok geniş. Özetle CES, bu cihazların hizmet ettiği alan ne olursa olsun, insanın cihazları kontrol etmesi yerine, insan gibi düşünerek görevlerini gerçekleştiren teknolojik cihazlardan oluşan bir şölen haline geldi. Bu teknolojinin en çok öne çıkan üretim alanlarıysa (sesli) asistanlar, otonom araçlar ve beyaz eşya sektörüydü. CES’te yapay zekalı ürün tanımı yapan her firmanın kullandığı slogan, “Bu cihazın nasıl çalıştığını öğrenmenize gerek yok. Bırakın cihaz, yapay zekasıyla sizi tanısın” oldu.
AYIRT EDİLMELİ
Öte yandan yapay zeka tanımının amacından çarptırılarak ve popülaritesinden yararlanılarak, sadece güncellenmiş bazı ürünlerin yapay zekalıymış gibi tanıtılması CES’te dile getirilen önemli eleştiriydi. Bazı teknoloji uzmanları, “Cihazların akıllı olması, o cihazda yapay zeka kullanıldığı anlamına gelmiyor. Bazı cihazların akıllı olmasını, cihazın performansım veya bilgi işlem sürecini geliştirmek veya kullanıcıya analiz ve bilgi geri dönüşümü yapmak üzere tasarlanan algoritmalar sağlıyor olabilir. Bu, kullanılan teknolojinin yapay zeka olduğu anlamına gelmez” uyarısı yaptı.
Toyota’dan çok amaçlı otonom araç
Toyota CES’te aynı segmerıtteki rakiplerinden farklı bir adım atarak çok amaçlı e-Palette isimli otonom aracını tanıttı. Elektrikle çalışan ve için tamamen modüler olan bu araç, otonom araçların gündeme geldiği ilk günlerde test edilen üniversite kampusu gibi alanların yan ısıra, mobil ticari bir araç olarak kullanılacak şekilde tasarlanmış.
Türkiye’de geliştirilen aksili baston CES’teydi
YGA (Young Guru Academy) ve Vestel mühendisleri tarafından görme engelliler için tasarlanan WeWALK akıllı baston, Las Vegas’ta düzenlenen dev teknoloji fuarı CES 2018’de tanıtıldı. Görme engellilerin özgürce sosyal hayata katılımı için Türkiye’de geliştirilen WeWALK fuarda yoğun ilgi gördü. WeWALK üç devrimsel fayda sunuyor:
■ Göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri kolaylıkla algılıyor ve uyarıyor.
■ Bluetooth ile akıllı bastona bağlanıldığı zaman, bildirimleri takip etme ve navigasyon alma gibi özelliklere sahip oluyor.
■ Uzun süre kullanılabilmesi için, güçlü bir yeniden şarj edilebilir pil, donanımın içinde sabit olarak sunuluyor.
WeWALK’a entegre olan ilk uygulama, YGA ve Turkcell iş birliğiyle hayata geçen, 200 bin engellinin hayatını kolaylaştıran Hayal Ortağım oldu. Hayal Ortağım’ın Yol Arkadaşım teknolojisi sayesinde, WeWALK görme engellilere alışveriş merkezlerinde gitmek istedikleri mağazaya kadar eşlik edecek.
CES’ten notlar
■ CES otomotiv markaları veya otonom araçlarla otomotiv dünyasına giriş yapan start-up’ların kendisini gösterdiği bir alan haline geldi. Bunlardan ikisi, geçen hafta Yapay Zeka’da yayımlanan Hyundai ve Çin teknoloji firmasının ürettiği Byton otonom araçlarıydı.
■ Otomotiv sektörünün en üst segmentindeki iki markası Mercedes Benz ve Ferrari’den de CES’te iki büyük açıklama geidi. Intel, bir yıldır üzerinde çalışılan bir projeyle Ferrari’nin yapay zeka ile donatılacağını duyurdu. Intel-Ferrari ortaklığının iddiası büyük. Intel’in Yapay Zekalı Ürünler Grup Başkanı Naveen Rao, insansız hava araçlarıyla havadan çekilen görüntülerin araçtaki yapay zeka donanımıyla birleştirilerek sürücünün performansıyla ilgili geri dönüş almasını sağlayacaklarını belirterek, “Bu, şimdiye kadar uygulanmamış bir yapay zeka tekniği. Uygulayacağımız yöntem, motor sporları dünyasını temelden değiştirebilecek bir teknoloji” diye konuştu.
■ Mercedes-Benz ise otomotiv sektöründe iki alanda atağa geçti. Bunlardan birincisi, kendi klasmanında bir ilke imza atarak rakiplerinin tercih ettiği Google ve Amazon’un sesli asistanlarını kullanmak yerine, kendi asistanını kendisi yaratarak bu teknolojiyi otonom araçlarına uygulayacağını açıkladı. Mercedes-Benz, böylece “robot taksi” konseptinin bir parçası olan sesli asistan teknolojisini kendisi geliştiren ilk marka oldu. Mercedes-Benz’in ride-hailing, yani Uber ve taksi gibi araç kiralama sistemlerini hedef alıyor. Markanın üreticisi Daimler DG’nin, Uber ile anlaştığını ve Via isimli araç kiralama start-up’ına yatırım yaptığını belirtmek gerek.
■ Panasonic, LG Electronics, Samsung, Haier gibi dev elektronik markalarıysa akıllı fabrikaların ardından, nesnelerin interneti ve yapay zeka teknolojisinden yararlanarak akıllı cihazların birlikte yönetilebildiği “akıllı ev çözümleri” ile CES’te ürünlerini tanıttı. Bu alandaki ürünler o kadar zengin ki, mutfaktan yatak odasına, banyodan salona ev sahibinin sesli komutuyla görevini yerine getiren akıllı cihazlar ve robotları kapsıyor.
■ LG’nin Teknoloji Bölümü Başkanı I.P. Park, yapay zeka platformlarının araçtan klimaya, günlük kullanılan tüm araçların kullanıcıların kişisel tercihlerine göre ayarlanmasını sağlayacağını belirterek, “Artık ürünlerimiz akıllı hizmet sunmak için kullanıcılardan öğrenecek. Kullanım kılavuzu kullanmak zorunda kalmayacaksınız” sözleriyle yapay zekanın hangi alanda kullanılırsa kullanılsın vazgeçilmeyecek ve sürekli gelişecek bir teknoloji olduğunu anlatmış oldu.
■ Akıllı cihazlar insanla iletişime geçmek ve komutları almak için sesli asistandan yardım alıyor. CES’i düzenleyen ABD Tüketici Teknoloji Derneği’nden araştırmacı Lesley Rohrbaugh’ya göre, akıllı sesli asistan pazarının geçen yıla oranla ikiye katlanarak bu yıl 3.8 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söylüyor.
■ Elektronik markalarının akıllı çözümler sunmak için nesnelerin internetinden yararlanarak sınırsız bilgisi en hızlı şekilde kullanarak iletişim ağı kurmaları isteği,
CES’te “telekomünikasyon hizmeti sunucularının bir an önce beşinci nesle, yani 5G’ye geçiş yapmaları gerektiği” tartışmalarına neden oldu.