Lawavanilla, evlilik konusunda danışmanlık hizmeti
O bir wedding coach…
Sevgi Cinalioğlu Akar, bir wedding coach… İş alanı gelinler ve damatlar… Kendi alanında Türkiye’deki ilklerden biri. Lawavanilla kurucusu Akar, “Her girişimcide olması gereken en önemli şeylerden biri vizyon. Vizyon sahibi olan girişimci kadınlar, mutlak başarıyı elde edecektir. Ayrıca risk almaktan korkmasınlar” diyor.
Evlenecek olan çiftlere düğün ve evlilik konusunda danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulan Lavvavanilla, evlilik karannın verildiği ilk günden düğün gününe kadar söz, nişan, çeyiz, düğün, nikah, ev dekorasyonu ve tatlı koşuşturmaların verdiği telaşla gözden kaçan birçok konuda her bütçeye uygun araştırma, planlama ve destek sunularak bu sürecin iki tarafı yormadan stressiz bir şekilde tamamlanabilmesini sağlıyor. Şimdiye kadar 15 çifte danışmanlık yapan Sevgi Cinalioğlu Akar, kendi potansiyellerinin farkına vardıkları andan itibaren kadınları kimsenin durduramayacağına inanıyor.
Nasıl başladınız?
Kurumsal bir şirkette çalışıyordum.
Hayalimde hep bir işkadını olmak vardı. Kurumsal dünyaya adım atınca öyle olmadığını anladım. Çünkü o dönem ben, ben olmaktan çıkmıştım. Kendi hayatıma vakit ayıramıyordum. Orada çalışırken aslında yapmak istediğim işin bu olmadığına karar verdim ve düğün organizasyonlarında aktif rol alabildiğimi, bunun beni çok mutlu ettiğini fark ettim. Daha sonrasında kendi düğünümü bir organizatöre devretmekten ziyade bütün aşamalarıyla ilgilendim. Yaşadığım sağlık problemlerinden dolayı çalıştığım işte mutlu olmak ve o işi yaparken insanları mutlu etmek istediğimin farkına vardım. Risk alıp kendi işimi kurmam gerektiğini düşündüm. Bu süreçte bir yaşam koçuna gitmeye başladım ve sanki gerçekleşecek bir projeymiş gibi kendi şirketimi kurma üzerine Çalışmaya başladım. Sonra vvedding coaching alanında uzmanlaşmayı araştırdım. Evlilik hazırlıkları sürecinin, stres ve gerginlikten ziyade mutlu bir anı olarak akılda kalması daha önemli. Bu da insanları mutlu ederek yaptığım işte mutlu olmamı sağlayacak bir karardı. Evlenme teklifinden düğün seremonisinin sonuna kadar çiftlerin yanlarında olmak istediğime karar verdim. Yaptığım araştırmalar sonucunda yurtdışmda vvedding coaching hizmeti veren örneklere rastladım. Henüz Türkiye’de yeni yeni oluşan bir sektör olması beni daha çok heyecanlandırdı ve ben hayal ettiğim gibi kendi işimi kurdum.
Ne zamandan beri bu işi yapıyorsunuz?
Şirket hemen hemen bir sene evvel kuruldu. Ama daha öncesinde bu işlerle ilgili tecrübem vardı. Şimdiye kadar 15 çifte danışmanlık verdim. Girişimi öz sermayem ile kurdum. Hiçbir hibe ya da krediden yararlanmadım. Öz sermayem bu işi kurmama yetti.
Sonuçta bu sektör yeni yeni gelişen bir işkolu. Piyasaya girerken çekinceleriniz var mıydı?
Elbette vardı. Başlangıçta bir kadın olarak tek başıma piyasaya girmeye çekindim. İş dünyasında kadınlara olan bakış açısı değişiklik gösterebiliyor ve ister istemez bazı durumlarda önyargı oluşabiliyor ama tanışıp kendinizi anlattıktan sonra bu önyargı ortadan kalkıyor.
Wedding coaching tam olarak ne iş yapar?
Bir coach’un, danışanları ile görüşürken onlann sorunlanna tarafsız olarak bakabilmesi gerekir. Koçluğun temel felsefesi danışanlarının kendi potansiyellerinin farkına varabilmelerini danışanının aslında ne istediğini net bir şekilde ifade edebilmesini sağlamak ve hedefleri için strateji oluşturarak adım adım ilerlemektir. Bu doğrultuda evlenecek olan çiftlere evlilik kararını verdikleri ilk günden düğün gününe kadar söz, nişan, çeyiz, düğün, nikah, ev dekorasyonu ve tatlı koşuşturmaların verdiği telaşla gözden kaçan birçok konuda her bütçeye uygun araştırma, planlama ve destek sunularak bu sürecin iki tarafı yormadan stressiz bir şekilde tamamlanabilmesi sağlanıyor. Evlilik organizasyonu belli bir iş yükünü de beraberinde getiriyor. Bu noktada vvedding coach’lar devreye giriyor. Yani, evlilik seremonisi bitene kadar gelin, damat ve ailelere verilen bir danışmanlık hizmeti olarak nitelendirilebilir. Yurtdışında bunun örneklerine rastlayabilirsiniz. Türkiye’de ise bu sektör yeni yeni oluşmakta. Türkiye’de eksikliği hissedilen ve daha çok Türkiye’de yaşayan yabancılar tarafından talep edilen vvedding co-ach’luk henüz niş bir alan olarak nitelendirilen bir iş fırsatı olarak görülebilir. Birçok kadın girişimci için yeni bir iş alanı olacak gibi görünüyor.
Girişim yapacak kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Her girişimcide olması gereken en önemli unsurlardan biri vizyondur. Vizyon sahibi olan girişimci kadınlar mutlak başarıyı elde edecektir. Ayrıca risk almaktan korkmasınlar. Cesaret önemlidir. Bir kadın girişimci başanlı olacağına inanıyorsa işi, küçük sermayeyle de kurabilir. Sonuçta kendine güvenen bir kadının önünde kimse duramaz.
Türkiye’deki kadın girişimcilerin potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eğer şu anda ben riskleri göze alıp kendi işimi kurabiliyorsam, bu şimdiye kadar kendi ayaklan üzerinde durmaya başlamış girişimci kadınlar sayesindedir. Türkiye’deki kadınlar, kendi potansiyellerinin farkına vardığı anda kimse onlan engelleyemez.
Kadın olmanın zorluklarını yaşadınız mı?
Açıkçası yaşamadım. Çoğumuzun erkeklerin bize farklı yaklaşacağına dair önyargımız var bu nedenle kadınlar girişimci olmaya çekiniyor. Öncelikle bu ön yargının kınlması gerektiğini düşünüyorum. Eğer karşılıklı olarak bu önyargı kalkacak olursa kadınlann şimdi olduğundan daha başanlı olabileceğine inanıyorum. Yeter ki kadınlar cesaretli olsunlar.