Limanlı Lojistik Daha İyi Hizmet
TARIM, inşaat, maden, gıda, afet ve insani yardım lojistiği konularında uzman olan Limanlı Lojistik, 2014’ü yüzde 82’lik bir büyüme oranıyla kapattı. 2015’te ise yüzde 100 büyümeyi planlayan firma, 2018’e kadar her yıl iki kat büyüme hedefine sahip.
Limanlı Lojistik Genel Müdürü Ahmet Koç, 2015’in firmaları için yatırım yılı olacağının altını çiziyor. Firma bu yıl iki liman şehrinde 10 bin metrekarelik kapalı alan depolama yatırımı gerçekleştirecek. Uzun vadede müşterilerine sundukları hizmetleri kaliteli tedarik zinciri içinde sağlamanın yanı sıra bölgesel varlığını da arttırmayı planlayan Limanlı, müşteri ihtiyaçlarına bağlı olarak gelecekte yeni operasyon üsleri kurmayı hedefliyor.
Müşterilerinin önceliklerini anlamak için “Müşteri Denetmeni” uygulamasını başlattıklarını ifade eden Koç, “Bu uygulamada şirket içinden biri müşteri gibi bizim haftalık toplantılarımıza katılır ve bizden kompleks çözümler ister. Uygulamadaki amacımızı, varsa hatayı ve eksiği görerek bunları müşteriye ulaşmadan düzeltmek olarak özetlemek mümkün” diyor.
Limanlı Lojistik, tüm filosunu pek çok taşıma moduyla entegre ederek müşterilerinin kompleks ihtiyaçlarına hızlı ve basit çözümlerle karşılık veriyor. Lojistik çözümlerinde deneyim ve taahhüde önem verdiklerini belirten Koç, “Paragöz iş modeli uygulamaları değil, yenilik ve ulusal kalkınma için katma değer sağlayan, kısaca sonuçları sürdürebilir olan daha iyi lojistik peşindeyiz” diyor.
Şirketlerin birleşerek değil yeni iş modelleri ve pazarlar geliştirerek daha sürdürülebilir bir büyüme sağlayabileceklerini belirten Koç, Türkiye’de şirket birleşmeleri veya satın almalarının kolay gerçekleşmediğinin altını çiziyor. Bu durumun en önemli nedenlerinden birinin şirketlerin büyük kısmının aile şirketi olmasından kaynaklandığım söyleyen Koç, “Genel olarak aile şirketlerinin kurumsal yapıdan uzak bir tarafı var. Bu durumda çekişmeler başlıyor ve bunlar sektöre hiçbir yarar sağlamıyor. Sonuç olarak belli bir noktaya gelmiş şirketler parçalanarak çoğalıyor, bir daha büyüyemeyecek kadar küçülüyor veya yok oluyor” diyor.
“DEV ŞİRKETLER ÇIKACAK”
Birleşme ve satın almaların ana nedeni ciro yükselterek sektörde lider konuma yerleşmek. Bu amacın dışında halka açık şirketlerin satın almalar için kaldıraç görevi gördüğünü ifade eden Koç, “Satın almalar artık hisse senedi mekanizmasına benzedi. Bu birleşmelerden doğan hisse senedi artışları, takdir değeri sebebiyle oluyor” diyor.
Uluslararası markalaşmış lojistik şirketlerinden sadece dördünün Türkiye’de faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Koç, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’den daha büyük dünya oyuncularının çıkmasını bekliyor ve şirketinin bu markalar arasında olmayı hedeflediğini söylüyor.