PROFESYONELLERİN buluştuğu sosyal medya platformu Linkedln’de karşılaştığınız profillerden şüphelendiğiniz oldu mu?
Çok yüksek mertebede tanıdıkları olan, çok önemli kurum veya kişilerle bağlantıları olan gizemli kişilerden bahsediyoruz. Geçen ay emekli CAI çalışanı Kevin Mallory’nin, Linkedln’de kendisini serbest meslek sahibi bir kişi olarak tanıtan Çinli ajana CIA’in Pekin’deki gizli operasyonlarını aktarmaktan 20 yıl hapse mahkum edilmesinin ardından, ABD merkezli Associated Press haber ajansı, Linkedln’deki sahte hesapları ve olası tehlikelerini anlatan bir yazı derlemiş.
AP, Linkedln’de yer alan Katie Jones isimli, Washington’da siyasi bir çevreye sahip bir kişinin hesabını incelemeye almış. Otuz yaşlarındaki kızıl saçlı bu kadının ABD’deki Bro-okings Enstitüsü’nden Heritage Vakfı gibi farklı siyasi eğilimleri olan think-tanklerle ilişkisi olduğu, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı’m tanıdığı, bir senatöre ve ABD Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğine adı geçen ekonomist Paul Winfree’ye başdanışmanlık yaptığını gösteren profilini mercek altına alan AP, Katie Jones’un profilini bir dizi “uzmana” göstermiş.
SAHTE PROFİLLE CASUSLUK
Bunlardan yapay zeka yardımıyla insan portreler ortaya çıkaran bir makine geliştiren Alman sanatçı Mario Klingemann, “Bu profilin sahte olduğuna eminim” derken, sadece Klingemann değil, AP’nin görüş aldığı pek çok uzman daha 52 bağlantısı bulunan, Michingan Üniversitesi’nde Rusça eğitimi alan ve Was-hington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde yıllarca çalıştığını ileri süren Katie Jones’un profil fotoğrafının sahte olduğu kanısında. Uzmanlara göre Katie Jones karakterinin fotoğrafı, binlerce fotoğraf üzerinden eğitilerek Çekişmeli Üretici Ağlar (GAN) isimli yapay zeka programıyla ortaya çıkarılan, yani var olmayan sanal bir kadına ait bir fotoğraf olduğu görüşünde.
Kendisi de birkaç yıl önce Link-deln üzerinden casusluk operasyonuna maruz kalan Danimarka’daki Demokrasilerin Müttefikliği Vakfı’mn yöneticisi Jones Parello-Plesner ise, “Bu hesap fazlasıyla casusluk kokuyor” yorumunu yapmış.
JONES’UN KURBANLARI
ABD Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü Willi-am Evanina ise AP’ye, özellikle Çinli ajanların Linkedln üzerinden ABD’deki hedeflerini kitlesel bir şekilde avlamaya çalıştığım belirtmiş. Ingiliz, Fransız ve Alman yetkililer de geçtiğimiz yıllarda yabancı ajanların Linkedln üzerinden binlerce kişiyle temasa geçtiği bilgisini paylaşmış.
AP’nin haberine göre, durumun farkında olan Linkedln, tespit edebildiği sahte hesapları bu yılın ilk üç aymda kapsamlı bir operasyonla ortadan kaldırmış ve “Bildiğiniz, güvendiğiniz kişilerle temasa geçin, herhangi biriyle değil” uyarısını yapmış. Peki sahte bir profille temas halinde olmak “sanal prestijinizi” ve online güvenliğinizi nasıl etkiler? DanimarkalI Jones Parello-Plesner, bu profilin sahibinin arkasındaki kişinin sizinle birebir konuşmaya geçebileceğini ve sadece sizin değil, sitedeki bağlantılarınızın da güvenliğinin zayıflayacağım söylüyor.
Görünüşe göre, Katie Jones gibi sahte hesaplara herkes aldanabiliyor. Bu hesaba kanan 52 kişi arasında, geçen ay adı ABD Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliği için geçen, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski iç politika konseyi başkan yardımcısı Paul Winfree de bulunuyor. Winfree, AP’ye Katie Jones ile nasıl Linkedln arkadaşı olduğunu anlatmış: “Sanıyorum en kötü Linkedln kullanıcılarından biriyim. Bana davet gönderen herkesi kabul ediyorum.”
İsviçre’nin Cenevre kentindeki Webster Üniversitesi’nde Doğu Asya ilişkileri eğitimi veren Lionel Fatton da Katie Jones mağdurları arasında yer alıyor. Mart aymda kendisiyle temasa geçtiğini söyleyen Fatton, Jones davet gönderdiğinde onu tanımadığım düşündüğünü hatırlıyor. Fatton, “İkilemde kaldığımı hatırlıyorum. Sonra da ‘Aman ne zararı var?’ diye düşünmüş ve davetini kabul etmiştim” şeklinde bazen herkesin düşebileceği masum hatasını dile getirmiş.