Mağazacılıkta Teknoloji Çağı
PERAKENDECİLER tüketiciyi mağaza çekmek, mağazada daha uzun süre kalmasını sağlamak ve alışveriş sepetini büyütmek için pek çok farklı teknolojiye yatırım yapıyor. Gerek gıda gerekse gıda dışı perakende sektöründe uygulanan bu teknolojik donanımlarla mağazalar çok ilginç mekanlar haline gelmeye başladı. Bu yatırımların kısa vadede satışlara ne kadar yansıdığı henüz tartışmalı bir konu ancak mağaza girişlerini önemli ölçüde etkilediğini söylemek lazım. Tüketiciler bu ilgi çekici teknolojiler sayesinde mağazada daha çok zaman geçiriyor.
Geçirilen daha çok zamanın, daha çok harcama anlamına gelip gelmeyeceğini ise zaman gösterecek.
Teknoloji marketi Gold’un müşterilerin cep telefonlarıyla iletişime geçen rafları, Ramsey’in erkekler için alışverişi kolaylaştıran sanal gardırobu ve İngiltere merkezli Musion firmasının marketlerdeki hologram ürünleri son dönemde Türkiye’de uygulanan teknolojilerden birkaçı…
TEKNOLOJİ İLE FARK YARATIYORLAR
Tüketici için alışverişi kolaylaştıran teknolojiler, perakendecilerin rekabet gücünü de önemli ölçüde artırıyor. “Artık mağazalar içeri giren müşterileri kaçırmamak ve mümkün olan en büyük sepet büyüklüğüyle göndermek önemli” diyen Pazarlama ve Marka Danışmanı Murat Şayman, teknoloji yatırımlarının bu açıdan olmazsa olmaz olduğunu belirtiyor. Perakende konusunda da danışmanlık veren Şayman, teknolojinin tüketici nezdinde bir trend olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Artık teknoloji kullanımı moda. Eskiden teknoloji meraklıları vardı, şimdi ise teknoloji kullanımı bir trend haline geldi. Teknolojiyle arası iyi olmayanlar da başkalarının teknoloji kullanarak alışveriş yaptığını gördüğünde bunu taklit ediyor. Böylece kullanım yaygınlaşıyor.” Şay-man’m bu konuda perakendecilere önerisi ise, bu teknolojilerin mümkün olduğunca basit olmasına dikkat edilmesi gerektiği.
Gıda perakendeciliği konusunda danışmanlık yapan Tahsin Pamir ise, teknoloji kullanımının gıda dışı perakende mağazaları için daha uygun olacağı görüşünde. Yurtdışında pek çok yenilikçi uygulama olduğuna işaret eden Pamir, “Bu teknolojilerin Türkiye’de de yaygınlaşması durumunda Türk tüketicisinin de tereddüt etmeden uygulayacağını düşünüyorum” diyor. Pamir mağaza içi teknolojileri kullanmayanların rekabette bir adım geride kalacağını da sözlerine ilave ediyor.
ERKEKLER İÇİN SANAL GARDIROP
Erkek giyim markası Ramsey, tüm akıllı cihazlardan ve dijital ekranlardan ulaşılabilen sanal gardırop uygulaması ile müşterilerine alışveriş asistanlığı yapıyor. ‘Gardırobum’ uygulamasıyla tüketiciler, özel sanal bir gardırop hazırlayarak buna göre alışveriş yapabiliyorlar. Gardıroptaki tüm ürünler için kombin önerileri de sunan uygulamayı Ramsey mağazaları da dahil olmak üzere her an her yerde kullanmak mümkün. Sistemde yaklaşık 2 bine yakın ürün görseli bulunuyor ve sürekli yeni görseller ekleniyor. Sistemdeki mevcut ürünlerle her biri ortalama dört üründen oluşan yaklaşık 10 milyon farklı kombin yapılabiliyor.
2014 Ocak ayından itibaren hizmet vermeye başlayan Gardırobum uygulamasından tüketiciler cep telefonu, tablet bilgisayar gibi tüm akıllı cihazların yanı sıra İstanbul ve Ankara’daki Ramsey mağazalarında bulunan özel dijital dokunmatik ekranları kullanarak faydalanabiliyor. Yani uygulama hem internet üzerinden hem de mağazalardan kullanılabiliyor.
Ocak ayından beri uygulanan sistem şimdiden 61 bin üyeye ulaşmış durumda.
İNDİRİMLERİ CEBE GÖNDERİYOR
Gold Teknoloji Marketleri, reyonlarındaki ürünlerin müşterilerinin akıllı telefonları ile haberleşmesini sağlayan yeni bir teknolojiyi kullanıma sundu. Apple tarafından geliştirilen iBeacon adı verilen protokolü kullanan Smart Beacon teknolojisi sayesinde, Gold müşterileri reyonlardaki ürünlere ilişkin teknik özellik, indirim ve kampanya bilgilerini akıllı telefonları üzerinden anında inceleyebiliyor. Gold’un akıllı reyonlarını kullanmak isteyenler Phoneist Smart Beacon uygulamasını iOS cihazlarına indiriyorlar ve mağaza içinde Bluetooth özelliğini açıyorlar. Altu-nizade Gold mağazasında uygulanan olan sistemin ilerleyen dönemde tüm mağazalara yayılması planlanıyor.
Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, İBeacon teknolojisi ile tüketicilerin 20 binden fazla ürün içerisinde aradıkları en avantajlı ürüne kolaylıkla ulaşabilmelerini sağladıklarını söylüyor. Erdemir böyle bir uygulamayı hayata geçirme nedenlerini ise şöyle anlatıyor: “Uzun vadede ‘Çoklu Kanal’ stratejisi bizim önemli hedeflerimizden birini teşkil ediyor. Bir teknoloji perakendecisi olarak, teknolojik gelişimleri perakendeciliğe öncelikle bu sektörün getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu, sizi standart bir market imajından çok daha öteye taşıyor. Hem müşterilere kolaylık sağlıyor hem de perakendecilerin ve markaların daha etkin ve verimli dönüşler almasını sağlıyor.”
Projenin tüm mağazalara yayılması için ortalama 100 bin TL’lik bir yatırım gerektiğinin bilgisini veren Erdemir, bu yatırımın bir kısmını cihaz bir kısmını ise yazılım ve geliştirme maliyetlerinden oluştuğunu belirtiyor.
“ÜRÜNÜN ÖNÜNE GEÇMEMELİ”
Mağaza içi teknolojilerin Türkiye’de çok ilgi çektiğini söyleyen Günenç, “Türk tüketicisi teknolojiye çok meraklı ve duyarlı. Son yıllarda yurtdışı ile hemen hemen aynı seviyeye gelmiş bir perakende çeşitliliğimiz ve rekabetimiz mevcut. Böyle olunca markalarm, kendilerini farklılaştırmak için artık alışılagelmiş metotların dışına çıkması gerekiyor” diyor. Ancak Günenç, bu teknolojilerin hiçbir zaman ürün ve servisinin önüne geçmeyeceğini, yalnızca ürün ve servisin daha önde olmasına destek olabileceğini özellikle belirtiyor.
Günenç bu teknolojilerin satın alma davranışına etkilerini ise şu şekilde açıklıyor: “Son tüketici teknolojinin sunduğu yardımla ürün ile farklı etkileşimlere gire-biliyorsa, tüketicinin o ürüne olan yaklaşımı daha pozitif oluyor. Bu sayede ürünün daha bilinir ve daha etkili olmanın ötesinde alınma ihtimali de yükseliyor. Türkiye pazarında günden güne artan bir yayılmamız söz konusu. İnovasyon yol haritamız, bir anlamda müşterilerimizin yeni istekleri ile şekilleniyor.”