Maydanoz Yetiştiriciliği Yapan Kazanıyor
Sofraların vazgeçilmezi maydanoza rağbet arttı. Sağlıklı beslenme furyası ile demet fiyatı pazarda bile 2 TL’ye çıktı. Tarla fiyatı ise 55 kuruş. Hataylı üreticiler, bu fiyatların sadece talep artışından değil çetin kış şartlarından kaynaklandığını söylüyor…
1 dekar maydanoz bahçesinin maliyeti
Maydanoz tek yıllık bir bitki. Tohumdan ekiliyor. Türkiye’nin her bölgesinde rahatlıkla yetişiyor. Sadece iklime göre hasat sayısında değişiklik oluyor. Hatay’da üç defa hasat yapılabilirken, diğer illerde bir ya da iki defa hasat mümkün. Dekar başına tohum, sulama, bakım ve ilaç maliyeti 800 TL’yi geçmez. 1 dekardan ise 3 bin TL’nin üzerinde gelir elde edebilirsiniz. Maydanoz Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişebilir ancak ticari anlamda Ege ve Akdeniz bölgeleri daha şanslı…
MAYDANOZ, Türk mutfağı ve sofralarımızdaki yeşilliğin kralıdır. Tek başına tüketildiği gibi, bütün salataların vazgeçilmezi, olmazsa olmazıdır. Türkiye’nin hemen her yerinde kolayca yetiştirilebilen maydanozun fiyatı bu aralar yüksek seyredince dikkatimizi çekti. Bir demet maydanoz, manavı geçtik, pazarda bile 1.5-2 TL arasında satılıyor. Biz de maydanoz nerelerde üretiliyor, yıllık üretim miktarı nedir diye araştırdık. Sağlık açısından beslenme uzmanlarından alman ilginç bilgilere ulaştık.
SERT KIŞ REKABETİ ARTIRDI
Sağlık için de tüketimi tavsiye edilen maydanoz Türkiye’de en çok Hatay ve ilçelerinde üretiliyor. Türkiye’nin yıllık maydanoz üretimi 58 bin tonu geçmiş durumda. Bundan 20 yıl önce bu rakam 20 bin ton seviyelerinde idi. Toplam üretimin yüzde 40’mı Hatay ve ilçeleri tek başına yapıyor. Kış döneminde bu oran yüzde 70’i geçiyor. Çünkü Hatay maydanoz için iklimi en uygun bölge.
Kış döneminde seraya ihtiyaç duymadan açık alanda üretilebiliyor. Kış ayları sert geçtiğinde sadece Hatay bölgesinde üretiliyor. Bu dönem üreticinin en iyi kazandığı dönem oluyor. O nedenle de Hataylı çiftçiler kış dönemlerinde üretimi artırarak daha iyi kazanç elde ediyor. Havaların ısınması ile birlikte Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin tamamında üretim artıyor. Bu dönemde rekabet kızışıyor.
SAMANDAĞ, ARSU, İSKENDERUN
Maydanoz üretimi Hatay’ın üç ilçesinde öne çıkıyor: Samandağ, Arsu ve İskenderun. Özellikle Samandağ ilçesi üç kuşaktır maydanoz üretimiyle uğraşıyor. İlçenin tamamı maydanoz üretmese de yarısının bahçesinde mutlaka maydanoz yetişiyor. Samandağ için maydanozun başkenti desek yeridir. İstanbul başta olmak üzere Anadolu’nun her noktasına mal gönderiliyor. Suriye’deki karışıklık öncesinde tüm Ortadoğu’nun maydanozu da Samandağ’dan gidiyordu. Şimdi bu yollar kapalı olduğu için ihracat durma noktasında.
Samandağ Ziraat Odası Başkam Selim Kamacı, maydanoz üretiminde lider olduklarını belirterek, üreticinin kış aylarında daha iyi kazandığını söylüyor. Tek yıllık bitki olan maydanozda üç dönem hasat yaptıklarını belirten Kamacı, “Samandağ maydanoz için çok elverişli bir iklime sahip. Biz maydanozu ekim ayında ekeriz. Kış, ilkbahar ve yaz aylarında üç dönem de hasat yaparız. En iyi kazandığımız dönem kış aylarıdır. Diğer bölgelerde soğuk nedeniyle üretim dururken bizde devam eder” diyor.
Maydanoz fiyatları hakkında da bilgi veren Kamacı, “Bir çuval maydanozun fiyatı 50 TL. İçinde 70 bağ bulunuyor. Yani bir demet maydanozun tarladan çıkış fiyatı 0.55 TL. Bu fiyat kışın çetin geçtiği dönem için geçerli. Şimdi bahar dönemine giriyoruz. Bu fiyatlar 50 kuruşun altına iner” diyor. Samandağ’dan Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, Ukrayna, Po lonya gibi birçok ülkeye ihracat yapıldığını da söyleyen Kamacı, Suriye sınırının kapanmasıyla önemli bir ihracat pazarını kaybettiklerini söylüyor.
MAYDANOZ EKİMİ
Peki, maydanoz nasıl bir bitkidir, nasıl yetiştirilir? Maydanoz, ‘Maydonozgiller Familyası’ndan olup, koyu yeşil renkte, üst yüzü parlak ve düz, üç parçalı ve her parça üç dilimli şekildedir. Tohum ile yetiştirilir. Yetiştirilmesine sonbahar veya kış sonunda başlanır. Serpme veya çizgi usulü ile metrekareye 2-5 gr tohum atılır. Çimlenmesi zor olduğundan, tohumun bir gün su içinde bırakılıp şişirilmesi iyi olur. Kumla karıştırılıp ekilir. Sık sık sulama ve ot alma yapılır. Mahsulü toplarken iyice dipten biçmemek gerekir. Ekim dönemi ise ekim ve bahar aylarıdır. İklim koşullarma göre yılda üç defa hasat yapılır. Ekim her yıl tekrarlanır. Tek yıllık bir bitkidir.
SAKSIDA KOLAYCA YETİŞTİRİLEBİLİYOR
Maydanoz, evinizin balkonunda da kolayca yetiştirilebilen bitkilerin arasmda yer alıyor. Saksıda yetiştirip taze taze tüketmeniz mümkün. Evinizde saksı içinde maydanoz yetiştirmek istiyorsanız, saksınızı toprakla doldurduktan sonra, maydanoz tohumlarınızı saksının her tarafına eşit gelecek şekilde serpiştirin. Üzerine sadece maydanoz tohumlarmı ince bir tabaka halinde örtecek kadar toprak serpin. Hafifçe bastırdıktan sonra spreyli bir sulama aletiyle sulamaya başlayın. Bu süreç biraz uzun sürecektir. Çünkü maydanoz en geç çimlenen bitkilerden biridir. Spreyli sulama yardımıyla suladığınız takdirde maydanoz tohumları yerinden oynamaz ve saksının dibine inmez.
Maydanoz tohumlarının ortaya çıkması 30-40 günü bulabiliyor. Sabırlı bir şekilde her gün sulama yapmak gerekiyor. Maydanozlar 5 cm civarına geldikten sonra, sulama işini toprak kurudukça yapmak mümkün. Maydanoz saksınızı kışın, güneş gören bir pencerenin iç tarafına, yazın ise balkonunuzun uygun bir yerine koyabilirsiniz. Maydanoz 20-30 gün sonra toplanıp yenile-bilecek hale gelir. Bu bitkiyi toplarken ne çok ucundan ne de çok derinden kesmemek gerekiyor. Bu tekrardan verim vermesi açısından önemli. 10 günde bir toplanmasında fayda var.
Maydanozun faydaları
Kalp sağlığına iyi geldiği söylenir Bağışıklık sistemini güçlendirir Astım hastalığına faydalıdır o Damarları koruyucu özelliği vardır o idrar yolu enfeksiyonlarını engeller
- Cilt sağlığını korur
- Kemiklere faydalıdır
- Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar
- Kan basıncını düzenler
- Saç bakımı için kullanılabilir
- Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir
- Kabızlığa iyi gelir
- Sinir sitemini korur
İdriz Çokal / Para