Mayıs Ayı Piyasa Yorumları 2016
Yurtdışında hava bozulursa TCMB mayıs toplantısında faiz artırımını pas geçer. Aksi halde ise tavan faizde 0.25 puanlık bir indirim yapar. Özetle borsaya TCMB’den olumlu etki beklenmemeli…
TCMB neden daha güçlü bir faiz indirimi yapmadı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sadece tavan faizde indirime gitti. Piyasanın beklentisi 0.75 puanlık bir indirimdi, lâkin TCMB 0.5 puanlık bir indirim yaptı. Politika faizinde de değişikliğe gitmedi. Böylece faiz koridoru biraz daha daraldı (grafikte üstteki mavi ile alttaki kırmızıdan oluşan koridor). Öncelikle TCMB daha fazla faiz indirmeliydi demeliyim. Hem iç, hem de dış piyasalar böylesine olumluyken faizdeki köpüğü almalıydık. Kur 2.890’a gitse ne fark edecek? Ancak geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi yeni TCMB Başkanı ilk toplantısında temkinli olmayı yeğledi. Bu faiz indiriminin ekonomik aktiviteye faydası olur mu? Bence çok sınırlı. Ekonomik aktörleri ilgilendiren banka kredi faizlerine yansıması çok sınırlı kalacak.
Peki mayıs ayında daha çok faiz indirebilir mi?
Dış piyasalar müsaade etmeyebilir. Dış piyasalarda uzun zamandır iyimser hava hakim. Lâkin 23 Haziran tarihinde Ingiltere referanduma gidiyor. ABD bilanço sezonunun bitmesinden sonra referandum kaygısıyla dış piyasalarda bozulma beklentim var.
O zaman iki senaryolu değerlendirme yapalım. Dışarıda hava bozulursa TCMB mayıs toplantısını pas geçer. Aksi halde tavan faizde 0.25 puanlık bir indirim yapar. Özetle borsaya TCMB’den olumlu etki beklenmemeli. Tabloda görülen gösterge faizin de yüzde 9’un altında kalıcılaşması oldukça zor.
Dolar/TL’de yön yukarı diyordunuz, sizce hareket ne zaman başlar?
iki önemli konuyu gündeme getirmek istiyorum. Dış dünyada ve içeride borsalar böylesine yükselmişken, risk alma iştahı tavan yapmışken (VÎX endeksinde 15’in altı bu anlama gelir) dolar/TL kurunun 2.80’in altına inemediğini hatırlatarak başlayacağım. Bu önemli bir sinyal olarak değerlendirilmeli. İkincisi, yurtiçi yerleşikler (bireyler ve kurumlar) döviz almaya devam ediyorlar. Neden? Çünkü kurun çok düştüğünü düşünüyorlar ve yeniden yükselmeye başlayacağı yönünde beklentileri var. Bu algılama önemli. Kurda 2.85 ve 2.88 ilk etapta önemli dirençler konumunda. Önümüzdeki haftalarda kurun yeniden 3.00 bölgesine yönelmesini bekliyorum. Orta vadede de 3.60 beklentim de geçerliliğini koruyor.
Brent petrol 45 dolar üzerinde, yükseliş nereye kadar devam edebilir?
Ne petrol fiyatları 120 dolarlardan 27 dolara düşerken, ne de 27 dolardan 45 dolara yükselirken bizatihi temel faktörler etkiliydi. Uluslararası siyasetin yönetimi altında bir piyasayı konuşuyoruz. Mayıs ayı ile birlikte dış piyasalarda düzeltme beklentim var.
Bunun petrole de yansıyacağım öngörüyorum.
Yakın vadede Brent petrolün 50 dolar bölgesine kadar yükselebileceğini daha sonra 35-40 dolar bandına kadar gerileyeceğini tahmin ediyorum.
Euro-dolar paritesinde beklentiniz nedir?
Euro/dolar paritesinde yılbaşından beri yazdığım gibi genel yön beklentim yukarı. Çünkü Avrupa Merkez Bankası vereceklerini verdi. Pariteyi düşürebilecek yeni adımlar atması zor. FED kolay faiz artıramayacak. ABD verilerinde gözlenen son toparlanma kalıcı olmayabilir. FED’den yana parite üzerinde güçlü aşağı yönlü etki yaratabilecek bir durum da söz konusu değil. Normal şartlar altında paritenin bu günlerde 1.20 düzeylerinde olması gerekirdi. Ama 1.15’i aşmakta zorlanıyor. Çünkü 23 Haziran İngiltere referandumu kaygısı var. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden olası çıkma kararı hem pound/dolar hem de euro/dolar üzerinde ciddi bir aşağı yönlü harekete neden olabilir. Bu kaygı paritelere son dönemde yansımaya başladı. Referanduma kadar olan süreçte paritede 1.15’in üzer çok zor.