MB dopingi ve derecelendirme kuruluşları
Geçen hafta MB’nin faiz indirimi sonrasında BIST’e güçlü alımlar geldi. Endeks için bu hafta önemli destek seviyesi 76 bin 450. Bu seviye aşağı geçilmedikçe yükselen trendin korunması beklenebilir…
GEÇEN hafta piyasaların beklediği en önemli haber Merkez Bankası’nm (MB) faiz kararıydı. Haftalık repo faizi yüzde f O seviyesinden 9.50 seviyesine çekilerek 50 baz puanlık bir indirim yapıldı. Faiz koridorunun üst ieviyesi yüzde 12’de alt seviyesi de 8’de sabit bırakılırken, geç likidite penceresinde bir değişikliğe gidilmedi. Yapılan açıklamada kredi büyümesinin makul düzeylerde seyrettiği, iç talebin de ılımlı bir seyir izlediği belirtiliyor ve dış talebin toparlanmasıyla net ihracatın büyümeye katkı yapmasının beklendiği vurgulanıyor. En önemli ve tartışılması gereken nokta ise mevcut talep koşullarının enflasyon baskılarım sınırlayacağının belirtilmesidir -ki, özellikle seçimlerden sonra talep koşullarının hızla iyileştiğini ve yılsonuna kadar enflasyon üzerinde baskı yaratacak kadar artabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyonda aşağı yönlü baskı oluşmasımn zor olduğunu düşünüyorum. Bu nokta kullanılarak derecelendirme kuruluşlarından MB’ye eleştiriler gelebilir. Ayrıca cari açıkta iyileşme görüleceği belirtilse de bu iyileşme arzu edildiği kadar olmayabilir.
BIST’TE YÜKLÜ ALIMLAR
Merkez Bankası nın kararının ardından seans açıldığında borsada ilk anda kâr satışları geldi, fakat ardından oldukça yüklü alımlar gördük. Şu an yatırımcının kafasındaki en önemli soru, hızlı yükselişin ardından sert bir satış dalgasının gelip gelmeyeceği… Aslında bu tür zamanlar genellikle borsaların yükselişlerinin yeni yatırımcıların katılımıyla devam ettiği zamanlar. Cuma sabahı S&P isimli derecelendirme kuruluşunun yaptığı açıklamalara değinmekte ve bunun piyasalar üzerindeki etkisini yorumlamakta fayda var. Standard & Poor’s, Türkiye’nin ‘BB+’ olan uzun dönem kredi notunu ve negatif olan kredi notu görünümünü teyit etti. Açıklamanın ana unsurlarına baktığımızda şu şekilde özetlenebilir;
■ Türkiye’de politik ortamın daha az tahmin edilebilir olduğunu söyleyen S&P, bunun dış şoklara karşı ekonomiyi kırılgan yapabileceğini ve uzun dönemli büyüme üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini vurguladı.
■ S&P cari açık seviyesini yüksek buluyor ve ihracatın performansıyla cari açıkta daralma sinyalleri olduğunu vurguluyor.
■ Türkiye hakkmdaki görünümün negatif kalmaya devam ettiğini belirttikten sonra, bu görünümün üçte bir olasılıkla sert iniş olasılığını gösterdiğini ve 20İ4 ve 2015 için GSYH büyümesini yüzde
2.6 beklediklerim söyledi. Bu oranda bir büyümenin finansal sektör performansını ve kamu finansmanını zayıflatarak not düşüşüne sebep olabileceği vurgulandı.
ARACI KURUMLAR VE RAPORLARI
S&P’nin bu açıklamalarında aslında yeni bir şey yok. Türkiye’deki politik istikrar konusunda yerel seçimler öncesinde ciddi dalgalanmalar yaşandı ve mart seçimleri sonrasında, bu dalgalanmaların yarattığı risk azalmış oldu. Ama tümüyle ortadan kalktığını söylemek için 2015 yılının Haziran ayındaki genel seçimlere kadar beklemek zorunda kalacağız.
Öte yandan S&P’un raporuna piyasalarımız çok fazla reaksiyon vermedi. Çünkü ortaya konulan analiz ve değerlendirme daha ziyade orta vadeli görünümü etkileyecek değerlendirmeler. Yapılan açıklamalara göre gelecek 12 ay içinde notumuzun düşürülme olasılığı yüzde 33 seviyesinde bulunuyor. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürpriz sonuçlar ortaya çıkarsa, kırılganlığın artabileceğini ima eden rapora göre, politik gelişmeler kredi notumuzu belirleyecek diyebiliriz.
Cuma günü ayrıca diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten yapılan açıklamada, “Faiz indirimi TCMB’nin kredibilitesini zedeleyebilir. Kredilerde büyümenin yeniden başlaması not indirimi için negatif olabilir” vurgusunda bulunuldu.
BIST-100 endeksi perşembe günü MB’nin faiz kararı sonrasında bir ralli yaparak 78.043 seviyesinden kapanmış ve günlük bazda yüzde 2.08 değer kazanmıştı. Borsada 78 bin-80 bin aralığına kadar bir yükseliş için beklemede kalınması gerektiğini daha önceki yazılarımda vurgulamıştım. Bu aşamada, net dönüş sinyali gelene kadar yatırımcılar var olan pozisyonlarını koruyabilirler. Fakat bütün kağıtların yükselişe katılması beklenmemeli. Özellikle mart finansal tabloları iyi olan ve haziranda da performansı iyi olacak kağıtlarda hareket beklenebilir.
Endeks için bu hafta önemli destek seviyesi 76.450 seviyesi. Bu seviye aşağı geçilmedikçe yükselen trendin korunması beklenebilir. Ralliler sonrasında, çok olağanüstü olumsuz bir gelişme olmadıkça genellikle sert düşüşler görülmez ve endeksin artış ivmesi yavaşlaşa da yükselen trend anlamlı bir süre devam eder. BIST-100 endeksi için verebileceğim hedef 78-80 bin aralığıydı. Endeksin 79 bine ulaşması durumunda kademeli olarak pozisyon azaltılabilir.