Melek yatırımcılar Girişimcilik Kampı’ndaydı
Girişimcilik Kampı / Xi Bootcap Ventures’ın altıncısı bu yıl Bahçeşehir Üniversitesinin yeni açılan kuluçka merkezinde düzenlendi. 20 girişimci, uluslararası melek yatırımcılara girişimlerini anlattı…
Melek yatırımcılar Girişimcilik Kampı’ndaydı
XI Bootcamp Ventures / Girişimcilik Kampı, Singapur’dan sonra geçen hafta İstanbul’da yapıldı. Kamp, WBCons iş birliğiyle, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 15 ülkeden 30 yatırımcının ve melek yatırımcı arayan 20 girişimcinin katılımıyla Beşiktaş’ta gerçekleşti. Kampta girişimcilerin yatırım arama sunumlarının yanı sıra paneller ve dört ana konuşma yapıldı.
Ayrıca yatırımcılar da girişimcilere yine yedi dakikadan oluşan sunumlar gerçekleştirdiler. Toplam beş yatırımcı, girişimciler için neler yaptıklarına ilişkin bir sunum yarışmasına katıldılar. Bu sunumlar da girişimciler tarafından değerlendirildi ve sonuçta Daniel Lynch en iyi yatırımcı ödülünü aldı.
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ KULUÇKA MERKEZİ
Bahçeşehir Üniversitesi’nin uluslararası standartlarda kurduğu kuluçka merkezi ise girişimciler için gerçek bir kaynak niteliğinde. Gelecek aydan itibaren Links Angel BAN yatırımcıları da başkanlığını Ersin Pamuksüzer’in yaptığı bu merkezde girişimcilerle buluşmaya başlayacak. EBAN’m Avrupa çapında en iyi beş listesine girecek standartlarda kurulmuş olan bu merkezde girişimcilik eko-sisteminin yakından tanıdığı girişimcilerin Güzin Ablası ve İstanbul Melek Yatırım Merkezi’nin Başkam Gülsüm Çıracı da yer alıyor. Kendisi de girişimciler için gerçek bir rol model olan Enver Yücel’in girişimcilere destek çıkması ve en yakınındaki isimlerden Ömer Yücel’in bizzat bu konuyu takip etmesini sağlaması; Bahçeşehir Üniversitesi’nin Avrupa girişimcilik eko-sisteminde kısa zamanda yer alacağım gösteriyor.
Girişimcilerin sunumlarında şuna dikkat ettim. Özellikle IT & Cloud Teknolojileri sunumlarında girişimcilerimiz ne demek istediklerini toparlayamadılar. Girişimcilerin özellikle bu tip soyut girişimcilik projelerinde kullanmaları gereken basit bir teknik var. Konuyu günlük hayattan basit örneklerle ilişkilendirip yatırımcıların gözünde somut hale getirebilmeleri çok önemli. Aksi takdirde, yatırımcılar anlayamadıkları projeleri değerlendirmiyorlar, yatırım yapmıyorlar.
Soyut bir şeyi birkaç cümle ile herkes tarafından anlaşılabilir hale getirmek mümkün mü? Tabii ki de mümkün.
Bir başka konu da yabancı dil bilgisi. îş fikriniz ne kadar iyi olursa olsun, özellikle IT ve mobil teknolojilerde sınırların kalktığını unutmayalım. Ve yine unutmayalım ki dünyada girişimcilere yapılan yatırımın yüzde 25’i bu pasaportsuz girişim projelerine gidiyor. İngilizcenin global oyuncu olmak isteyen girişimciler için önemini tekrar vurgulamak istiyorum.
MESELE İNOVASYONA YATIRIM YAPMAK
Şirket değerlemeleri ise başlı başına bir sorun. Son zamanların moda projesi mobil ödeme sistemleri. Aynı projeyi farklı girişimcilerden farklı isimler altında Ispanya’da, İrlanda’da, ABD’de, Viyana’da ve şimdi de Türkiye’de dinledim. Bulabilirsem notlarımı ortaya çıkarıp şuna dikkat çekmek istiyorum: Benzer projelere sahip girişimcilerin kurdukları ve aynı ciroyu üretecek şirketler için yaptıkları şirket değerlemeleri bir birinden çok farklı. Bir girişimci, şirketine 500 bin dolar değer biçerken, diğeri 4 milyon dolar, bir diğeri 10 milyon dolar değer biçiyor. Bunun global bir sorun olduğunu düşünüyorum.
Özellikle mobil teknolojilerde ve e-ticaret sitelerinde bugüne kadar ana parametreler belliydi. Şirketin son üç yıllık karından veya cirosundan yola çıkarak ortalamasını diyelim ki beş ile çarpıp şirketin değeri belirleniyordu. Genellikle sanal e-ticaret siteleri ilk yıllarda para kazanamadığı için onlara özgü alternatif değerleme tıklama veya üye sayısının belirli bir sayıyla çarpımı şeklinde gerçekleşti. Bankaların sahip olduğu her hesap için veya verdiği her kredi kartı için bir şirket değeri belirlemesine benzer bir metottu bu. Halbuki son zamanlarda artık bu da değerleme için yeterli değil. Artık sitenin üye sayısından ziyade üyelerin site içinde kaldıkları süre ve yaptıkları transaction / işlemlerin sayısı ve kalitesi e-ticaret şirket değerlemelerinde önemli rol oynuyor.
Bu haftaki yazımı Dixon Doll’un sunumundan paylaşmak istediğim istatistik ile bitiriyorum. İnovasyona yapılan yatırımlar 2012 yılında şu şekilde gerçekleşti:
ABD 26.5 milyar dolar, Çin 7.3 milyar dolar, Avrupa 5.9 milyar dolar, Hindisan 1.4 milyar dolar, İsrail 1.4 milyar dolar. ABD tek başına dünyadaki inovasyon yatırımının yüzde 62’sini gerçekleştiriyor.
Herkese iyi haftalar…
Baybars Altuntaş