20 yatırımcı 109 start up’a yatırım yaptı
1- Startershub: (18) Teleporter, Wisboo, Verismart, Smart Mimic, Sensfix, Publicfast, Optiyol, Kuan, Codela, Cabture, Buck.ai, Seyisco, Quant Co, Proente, Reminis, Magin Tech, Midpoly Games, Fiat Games
2- Hande Enes/Engin Group: (11) Recontact, Lisa, VVordego, Smarttv, Veloxity, Sinemia, Finedine, Sports and Merits, Cointopia, Friendlydata, Webrazzi
3- Tarvenn: (9) Kahvegibkahve, Yollando.com, Digime, Mornero, Bulduysan, Wask, Bren, Studio Billion, Forfarming
4- Boğaziçi Ventures: (7) Eyedius, MenaPay, Colendi, Espor Arena
5- 500 Startsup İstanbul: (6) StructionSite, FineDine, Kimola, 3DLook, Avatao, Cloudpipes
6- Galata Business Angels: (6) Pubinno, Tutumluanne, Dekopasaj, Fazla Gıda, Denebunu, Teleporter
7- Keiretsu: (6) Pakolino, Olev, Wordego, Mail IQ, Torna Bioscience ve Temiz.
8- Emre Kurttepeli: (5) Tarentum, Tutumluanne
9- Code.Yapı Kredi: (5) Belirtilmedi
10- Buba Ventures: (5) ICMS, Online İşler, Kpay, Metamorfoz
11- Proline: (4) Belirtilmedi
12- Altay Tınar: (4) Udentify, Evdemimar.com, Circulogene, BlindlD
13- Nevzat Aydın: (4) Furnishare, Denebunu.com, Sycamore Ridge, Alotech
14- Şirket Ortağım Melek Yatırım Ağı: (4) Abonesepeti, Snapbuy, Hibrigen, Albila
15- Uğur Çırak: (3) BlindlD, Animega.co, Yeppa.app
16- Revo Capital: (3) TransferGo, Zizoo, Trusturk
17- DCP Ventures: (3) Tazi.AI, V-Count, Burgeon
18- Collective Spark: (2) Mutlubiev, Tarfin
19- Inventures: (2) myGini,Compackt
20- Fplus Ventures: (2) Garaj Sepeti, Valens
NEVZAT AYDIN YEMEKSEPETİ CEO’SU
“1000’DEN FAZLA BAŞVURU ÂLDIM”
YELPAZE ÇOK GENİŞ
Yatırım için başvuru aldığım start up’ların çok geniş yelpazesi var. Tekstilden ticarete, pazarlamadan turizme kadar birbirinden farklı sektörlerden talepler geliyor. 2018’de binden fazla girişimciden yatırım için başvuru aldım. Ancak bunların içinde gerçek aday olanlar 100 civarındaydı.
4 START UP’A YATIRIM
2018’de 4 start up’a yatırım yaptım. Bunlar ikinci model mobilya satışına odaklanan bir e-ticaret girişimi olan Furnishare, dünyaca ünlü markaların ürünlerini müşterilerin denemesi için kapılarına kadar götüren bir uygulama Denebunu.com, golf kursu olan Sycamore Ridge ve tüm çağrı merkezi fonksiyonlarını internet üzerinden hizmet olarak sunmayı hedefleyen bir teknoloji şirketi Alotech oldu.
“MENTORLUK YAPIYORUM”
Yatırım yaptığım start up’lara melek yatırımcı olarak finansal destek sağlıyor ve mentorluk yapıyorum. Genel olarak yatırımlarımda dikkat ettiğim konu, hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun, mutlaka teknolojiyi iş modelinin içine adapte edebilmiş olması.
EMRE KURTTEPELI ENDEAVOR TÜRKİYE YKB
YATIRIMDA FİLTRELERİM VAR
1 YILDA 200 BAŞVURU
Geçen yıl 200 ün üzerinde girişimden başvuru aldım ve bunların 5’ine yatırım yaptım. Başvuran girişimlere yatırım yapmak için birtakım filtrelerim var. Global açılım hedefi olan, ölçeklenebilir ve hızlı büyüme potansiyeline sahip girişimlere yatırım yapmaya özen gösteriyorum.
60 START UP A YATIRIM
Bugüne kadar yaklaşık 60 yatırımım oldu. Bunların büyük bölümü aktif konumda. 2018’de ise 5 girişime yatırım yaptım. Bunların arasında Tarentum, Tutumluanne gibi şirketler var. En güncel yatırımlarımdan Tarentum, benim de içinde bulunduğum melek yatırımcılardan 4 milyon TL yatırım aldı. Ürünleştirilebilen yapay zekaya yönelik girişimler ilgimi çekiyor.
ATA UZUNHASAN GALATA BUSINESS ANGELSYÖNETİCİ DİREKTÖRÜ
ERKEN AŞAMADAKİLER GELİYOR
RADARDAKİLER
Kapımızı genelde tohum ve erken aşama girişimler çalıyor, ancak Seri A yatırımı için gelen girişimler de oluyor. Bizim ilgi alanımız, daha çok erken yani ciro üretmeye başlamış, ürününü test edebilen ve Seri A’ya hazırlanan girişimler oluyor. Portföyümüzün büyük bir kısmını pazaryeri ve softvvare girişimleri oluşturuyor. Son dönemde uygulamalar, blockchain, yapay zeka ve loT gibi alanları da radarımıza girdi.
KÖPRÜ OLUŞTURUYOR
GBA olarak girişimcilerle yatırımcılar arasında köprü oluşturmaya devam ediyoruz. Bizden yatırım alan girişimciler arasında da çok değerli sinerji köprüleri kuruyoruz. Ayrıca yatırım yaptığımız her girişimi yakından takip ederek ağımızdaki girişim sermayesi fonlarıyla tanıştırıyoruz.
AHU BÜYÜKKUŞOĞLU SERTER FARK HOLDİNG YKB
BAŞVURULAR ARTIYOR
İHTİYAÇLAR
Son dönemde start up’lardan gelen başvurularda artış görüyoruz. Türkiye’de bir yatırımcı tarafından düzenlenen ve özellikle yatırım süreçlerini kapsayan başka bir hızlandırma programı olmadığı için özellikle Arya Retreat Pitching Challenge (ARPC) her yıl daha çok ilgi görüyor. Ayrıca şirketler, bu zamanlarda daha çok katma değerli dış kaynağa ihtiyaç duyabiliyor. Girişimcilerin sadece stratejik konularda değil pratikte de desteğe ihtiyacı olabiliyor. ARPC kazananlarından Naturansa Kurucusu Esra Serbes, “Girişimcinin en büyük ihtiyacı, onları anlayan ve inanan yatırımcılar” diyor.
PROBLEMLER
Bize gelen start up’lar ise ürünleri veya hizmetleri pazarda kabul görmüş, cirosu olan ve kadın liderliğindeki şirketler. Genelde bu aşamada ihtiyaçları müşteri veya kullanıcı sayısını artırmak. Satış pazarlamaya ayıracak kaynak ve netvvorklerini genişletecek yatırımcılara ihtiyaçları oluyor. Daha teknolojik tarafta olan start up’lar, sürekli ürün ve hizmetlerini geliştirmeye ve teknoloji şirketini büyütmeyle ilgili yönlendirmeye ihtiyaç duyuyorlar. Daha genç girişimciler ise genellikle süreç oluşturma, yapılanma ve insan kaynakları tarafında desteğe ihtiyaç duyuyor.
Ayşe Tarcan Aksakal