Melek Yatırımcılık Ödülleri sahiplerini buldu
2014 Melek Yatırımcılık Ödülleri, geçtiğimiz yılın en parlak girişimlerine ve yatırım ortamını iyileştiren kurumlarına verildi.
2015 başvuruları ise önümüzdeki günlerde başlayacak…
TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği’nin 15 Aralık gecesi Avrupa Melek Yatırım Forumu’nun gala gecesinde 12 ayrı kategoride verdiği Melek Yatırımcılık Ödülleri, başvurularını bu yıl da önümüzdeki günlerde kabul etmeye başlayacak. Ödüller hem Türkiye’deki melek yatırımcılık ve girişimcilik ekosistemi açısından hem de yakın coğrafyayı kapsayan bölgesel ekosistem açısından çok önemli. Böylelikle, Türkiye’deki rol modeller kadar yurtdışmdaki rol modellerin de ortaya çıkması ve ödüllendirilmesi TBAA -Melek Yatırımcılar Derneği tarafından sağlanmış oluyor. Hem de değişik ülkelerin ekosistemleri birbirleriyle daha iyi entegre oluyor.
EN İYİLER SEÇİLDİ
Bu yılki TBAA – Melek Yatırımcılık ve Mükemmellik Ödülleri’ni, Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’dan girişimciler ve melek yatırımcılar da aldılar.
2015 için de yine Türkiye, Güneydoğu Avrupa ve Ortadoğu ödülleri TBAA tarafından verilecek.
Başvurular yine 12 ayrı kategoride gerçekleşecek.
2014 ödüllerini Güneydoğu Avrupa çapında aşağıdaki kategorilerde kazanan kurum ve kuruluşlar şunlardı:
En İyi Melek Yatırım Ağı: Şirket Ortağım BAN, Türkiye En Gelecek Vadeden Melek Yatırım Ağı:
Kosova BAN, Kosova Girişimcilere ve Melek Yatırımcılara En Fazla Destek Veren Borsa: Borsa İstanbul, Türkiye Erken Aşama Yatırımlarını Destekleyen En iyi Fon: Crimson Capital, Makedonya En İyi İnovasyon Merkezi: İstanbul Teknik Üniversitesi İnovasyon Merkezi, Türkiye En İyi Politika Yapıcı: Hazine Müsteşarlığı – Finans Piyasalarıyla İlişkileri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Türkiye En Startup Yandaşı Şirket: Türk Hava Yolları, Türkiye En Genç Melek Yatırım Ağı: Montenegro BAN, Karadağ En İyi İnkubasyon Merkezi: Start Tech Ventures, Yunanistan Girişimcilere En Fazla Destek Veren Kraliyet Ailesi: Sırbistan Kraliyet Ailesi, Sırbistan Girişimcileri En Fazla Destekleyen Banka: Aktifbank, Türkiye En Gelecek Vadeden Kadın Girişimci: Nora Haxiu, Kosova Her bir kategori için pek çok ülkeden adaylar gösterildi ve bu adaylar altı kişilik uluslararası bir jüri tarafından seçildi. Jüri’nin başkanlığını da EBAN’m Emeritus Başkanı Paulo Andrez yaptı. 2015 jüri başkanlığım da yine aynı isim yapacak.
ADAYLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
Jüri başkanıyla yaptığım birebir görüşmede, adaylarda arananları şöyle sıraladı:
Özellikle erken yaşama yatırım sisteminde inovasyon olarak kabul edilebilecek ve başkalarının da özenerek uygulamaya koyabilecekleri nitelikteki çalışmalara büyük puanlar verdik. Örneğin, Borsa İstanbul’un melek yatırımcılarla girişimcileri bir araya getiren Özel Pazar uygulaması gerçekten diğer borsalar tarafmdan örnek alınması gereken bir çalışmaydı. Öte yandan, Aktif Bank’m startup düzeyinde çeşitli iş fikirleri yarışmalarını kazananlara yatırım yapması, yine Güneydoğu Avrupa için yepyeni bir yaklaşımdı. İstedik ki, bu tip yenilikçi uygulamaları ön plana çıkaralım ve diğer ülkelerdeki borsaları, bankaları da bu tip uygulamaları gerçekleştirmeleri için özendirelim.
Türkiye Hazine Müsteşarlığının geliştirdiği yüzde 75’lik melek yatırımcı vergi teşviği sadece Güneydoğu Avrupa’da değil, tüm Avrupa hatta tüm dünyada örnek alınacak bir uygulama. EBAN istatistikleri gösteriyor ki, her yeni kurulan startup şirket en az üç kişinin istihdamına olanak sağlıyor. Genellikle 12 aym sonunda bu şirketlerde 10 kişi çalışıyor oluyor. Devletlerin aslında vergi teşvikleriyle bu tip şirketlerin kuruluşlarını kolaylaştırmaları, verdikleri vergi teşviğinden daha fazlasını sigorta primi, KDV, gibi vergilerle geri alıyor olması demek. İşte bunun altının çizilmesini sağladı bu ödül.”
Bu bilgileri sîzlerle paylaşmak istedim çünkü 2015 ödülleri için başvurularını yapacak adayların jüri üyelerinin nelere önem verdiklerini bilmelerinin faydalı olacağını düşündüm.
2015 adaylarına şimdiden başarılar diliyorum…
Baybars Altuntaş