Girişimcilik Haberleri

Menü Burada Girişimi

“Ne yesek?” sorusuna kolay yoldan yanıt aramak üzere ortaya çıkan bir restoran tavsiye sistemi olan Menü Burada, 2013 yılında Umut ve Şafak Akyol kardeşler tarafından kuruldu. Aylık yaklaşık 600 binden fazla ziyaretçi tarafından kullanılan site 20l8’de hızlı bir büyümeye hazırlanıyor. Umut Aksoy 2018’de ziyaretçi sayısının üç katma çıkartmayı hedeflediklerini söylüyor.

Türkiye’de yeme içme sektörü son yıllardaki hızlı büyümesiyle dev bir ekonomi haline geldi. Şehirlerde yaşayanların sayısının artması, insanların dışarıda yeme oranları, iş yemekleri, organizasyon ve etkinliklerin çoğalması yeme içme sektörünün büyümesini tetikliyor. Sektörün 2018’de yüzde 20 büyümeyle 50 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Elbette bu büyüme potansiyeli sektöre özel pek çok yeni girişimin ortaya çıkmasını sağlıyor. Menü Burada bu girişimlerden biri. Menü Burada insanlık tarihinin en kadim sorularından biri olan “Ne yesek?” sorusuna kolay yoldan cevap aramak üzere ortaya çıkan bir restoran tavsiye sistemi. Gerek paket sipariş vermek isteyenler, gerekse dışarıda yemek isteyenler için lokasyon bazlı önerilerde bulunarak, çevredeki tüm restoranları menü fiyatlarıyla birlikte keşfetmeyi sağlıyor.

TOBB ETÜ Garaj’dan çıktı

Kasım 2013’ten bu yana TOBB ETÜ Ga-raj’da geliştirilen Menü Burada’nın arkasında ise iki kardeş olan Umut ve Şafak Akyol var. İki kardeşin internet macerası 2000’li yılların başına kadar dayanıyor. Henüz öğrenciyken kodlama, veritabanı, tasarım işlerini öğrenip kendi okullarının web sitesi ve yazılım gibi işlerini yapmaya başlıyor ikili. Ardından keyif aldıkları bu işi profesyonel hale getirmeye karar veriyorlar.

Bu işlerin hem maddi getirisi olması hem keyifli olması hem de sürekli olarak kendini geliştirebilme fırsatı sunması üzerine iş hayatına bu alanda devam etmeye karar veriyor Akyol kardeşler. Mezun olduktan sonra da kendi şirketlerini kurarak bu alana yatırım yapıyorlar. Umut Akyol, “Menü Burada’nın en sade şekilde anlatmak gerekirse evde, işte sürekli kaybedilen menüleri şunları internete koysak da artık kaybetmesek ihtiyacından kuruldu. Şu anda Türkiye’deki restoranların yaklaşık yüzde 80’inden sadece telefon yoluyla sipariş verebiliyorsunuz. Menüyü görerek sipariş vermek önemli bir kolaylık” diyor.

Kullanıcı dostu

Elbette sektörde benzer girişimler de bulunuyor. Menü Burada ise özellikle üç alanda farklılaşıyor. Bunlardan ilki kullanıcı odaklı bir site olması. Bunun hem kullanıcılar ve hem de restoran sahipleri için geçerli olduğunu söyleyen Umut Akyol, “Üye olarak kullanıcılar menü eklemekten, bloğa bir çok özelliğe sahip oluyor” diyor. İkinci farklılık ise uzun denemelerle geliştirilen interneti dolaşan bir örümcek. Bu yazılım ile restoran eklemek ve güncellemek oldukça efektif oluyor. Öyle ki internette bir restoranı sitelerde aramaktansa Menü Bu-rada’da aramak zaman kazandırıyor. Bu örümcek ile düşük bütçeli olarak işleri yö-netebildiklerini söyleyen Umut Akyol, “Bu sayede yurt dışına açılmamız da söz konusu olabilir. Yapmamız gereken sadece bunun Türkiye değil de diğer ülkelerde de çalışmasını sağlamak olacak” diyor. Girişimciler yurtdışına açılmak için doğru zamanı bekliyor.

Sitenin üçüncü farklılığı ise son kullanıcının menü eklemesine izin vermesi. Menüler hem fotoğraf hem de metin olarak eklenebiliyor. Akyol, böylelikle esneklik sağladıklarını vurguluyor. Menü Burada’da 248 bin 755 restoran ve yemek içme mekanı bulunuyor. Aylık yaklaşık 600 binden fazla ziyaretçi tarafından kullanılıyor. Umut Akyol, bu kullanıcıların yüzde 17’sinin ise geri dönüş yapan kullanıcılar olduğunu belirtiyor. 2018’de ziyaretçi sayısının üç katma çıkartılması hedefleniyor. Restoran sayısının ise dengede olduğunu söyleyen Akyol, “Açılan ve kapanan restoranlarla yine 250 bin civarında olacağını düşünüyoruz” diyor.

Reklamla gelir elde ediyor

Menü Burada’nın gelir modeli ise reklamlar üzerine kurulu. Şirket, genel ve bölgesel reklamlar alıyor. Genel reklamların yanında restoranlar kendilerini önce çıkarmak için paket satın alabiliyor. Bu paketler içinde özel sayfa tasarımı, manşet, arama sonuçlarında üst sırada yer alma ve çevrelerinde hizmet veren restoranların sayfalarında bannerlarının olması gibi özellikler oluyor. Menü Burada henüz bir yatırım almış değil. Ancak kardeşler bu fikre soğuk bakmıyor. Akyol, “Övünerek herhangi bir yatırım almadan bu seviyeye geldiğimizi söyleyebiliriz. Tabi bu yatırım almayacağımız anlamına gelmiyor. Görüşmeler ve yeni yatırım için kesin bir şey söyleyemesek bile işin hayatında her zaman için her şey olabileceğini yakın zamanda da bir şeyler planladığımızı söylemekte fayda var” diyerek önümüzdeki dönemde yeni gelişmeler olabileceğinin sinyalini veriyor.

Menü Burada neler yapıyor?

■ Bugün ne yesem, ne yesek gibi soruları doğrudan nerede yesek, nerede yenir gibi soruları dolaylı cevaplar veriyor.

■ Etrafınızdaki restoranları hızlıca gösteriyor.

■ Online sipariş alabileceğiniz restoranları hızlıca gösteriyor.

■ Restoranınızı ekleyebüir, menü ve bilgüerini yönetebiliyorsunuz.

■ Restoran zincirlerini karşılaştırıyor. Böylece hangi zincir nerede, sayıları ne kadar görmek mümkün oluyor.

■ Son eklenen restoranlar tarih sırasına göre listeleniyor.

■ Restoran zincirlerini şube sayısı, şehir, bölge gibi seçeneklerle listeleyebüiyorsunuz.

■ Bir şehrin en çok restoran olan caddelerini, mahalle ve üçelerini gösteriyor.

■ Hangi AVM’de hangi restoranlar var, hangi şehirde daha çok AVM var gibi sorulara cevaplar veriyor.

Türkiye yeme içme sektörü büyüyor

Cuslunan & Wakefield dünya genelinde yeme içme sektöründeki trendleri araştırdığı rapora göre AVM’lerdeki food court’lar ve genel olarak yeme içme konseptleri büyük bir değişim sürecinden geçiyor. Geçmişte fast food markalarının bulunduğu alanlara artık yavaş yemek (slow food) markaları geliyor. Kişileştirümiş, otantik ve yenilikçi bir konseptle farklüaşmaya çalışan yeni markaların bu gayretinde ise sağlıklı ve yerel gıda ürünleri tercih ediliyor. Çünkü artık sektör sadece yemek değil, düşük kalorili, vejetaryen, vegan, glütensiz ve yağsız gibi diyetlere uygun menüler geliştirerek, bir deneyim yaşatmaya odaklanıyor. Uluslararası kahve zincirlerinin ise henüz zincirleşmeyen ve genç şehir halkına hitap eden yeni kafe konseptleriyle rekabet etmek zorunda kalıyor. Avrupa’da en büyük yeme içme pazarları İspanya (yüzde 15), Birleşik Krallık (yüzde 14), İtalya (yüzde 12), Almanya (yüzde 10), Fransa (yüzde 9), Rusya (yüzde 7) ve Türkiye (yüzde 6) olarak sıralanıyor. Yalnız büyüme öngörülerine bakıldığında ise son dört yılın yüzde 9,3 oranıyla en hızlı büyüyen ve önümüzdeki dört yıl içerisinde yüzde 8,8 ile en hızlı büyümesi beklenilen yeme içme pazarı olarak Türkiye öne çıkıyor. Batı Avrupa ülkelerinin ise bu anlamda yüzde 4’ün altında büyüme göstermesi bekleniyor.

Ayşegül Sakarya Pehlivan

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu