Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Merkez Bankası’nın Yeni Başkanı Murat Çetinkaya Oldu

Merkez Bankası’nın yeni patronu Murat Çetinkaya oldu. Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden olan Çetinkaya, ilk sınavını 20 Nisan ’daki Para Politikası Kurulu’nda verecek…

MERKEZ Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya geliyor. 2012’den bu yana Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Çetinkaya’nın kararnamesi geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda imzadan çıkarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu.

Beş yıllık görev süresi 19 Nisan’da dolacak Erdem Başçı’nın ise OECD nezdinde Paris’te büyükelçi ola rak görevlendirileceği öğrenildi.

TCMB

KATILIM BANKACILIĞINDA UZMAN

Murat Çetinkaya, 1976 doğumlu. Daha önce 39 yaşında başkanlık koltuğuna oturan Rüştü Saraçoğlu’ndan sonra bu göreve atanan en genç isim. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift ana dal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı. Halen aynı üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor. Bankacılık kariyerine Albaraka Türk’te başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Çetinkaya, 2003’ten itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankası’nda devam etti.

Çetinkaya, 2008’den, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Çetinkaya, 29 Haziran 2012’den itibaren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

PİYASALAR OLUMLU TEPKİ VERDİ

Yeni başkanın kurum içinden atanmasına piyasalarm tepkisi olumlu oldu. Borsa 84 bini gördü. Dolar altı ayın en düşük seviyesine inerken, iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.57’ye gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

19 Nisan’da görevine başlayacak Çetinkaya, 20 Nisan’da toplanacak Para Politikası Kurulu’na başkanlık edecek. Mart ayındaki PPK toplantısında, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim kararı alınarak, sadeleştirmenin ilk adımı atılmıştı. Piyasalar, sadeleştirme sürecinin devam edeceğini ve üst bantta 50 baz puanlık indirime gidilmesini bekliyor.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Dr. Cahit Sönmez, geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyonun ardından Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirim beklentisinin kuvvetlendiğini söylüyor. Özel kapsamlı TÜFE H ve I’nm hala yüzde 9.32 ve 9.51 düzeyinde olduğunu belirten Sönmez, “Merkez Bankası’nın faiz kararında en çok dikkate aldığı parametre bu. Yıllık TÜFE yüzde 7.46’ya gelmiş olabilir, ancak çekirdek enflasyon hala yüksek. İstikrarlı fonlama oranım düşürmek için henüz erken. Marjinal fonlama oranının üst bandında 25-50 baz puan indirim olabilir. Merkez Bankası, tutup da borç alma faizini veya politika faizini indirirse, bu radikal bir aksiyon olur” diyor.

PPK YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Bu arada iki ay içinde Para Politikası Kurulu (PPK) yeniden şekillenecek. Yedi kişilik PPK’nın 6 Haziran 2016 itibarıyla dört koltuğu boşalmış olacak. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç’in görev süresi 29 Nisan’da, Mehmet Yörükoğlu’nun 3 Haziran’da, Necati Şahin’in ise 5 Haziran’da sona erecek. Böylece Haziran sonuna kadar beş yıl süreyle görev yapacak dört yeni başkan yardımcısının atanmasıyla yeni bir PPK ortaya çıkacak.

Yasaya göre mevcut başkan yardımcılarının yeniden atanması mümkün. Boşalacak dört başkan yardımcılığı için iki kişinin de kurum dışından, iki kişinin kurum içinden atanabileceği ifade ediliyor. Merkez Bankası Genel Kurulu’nda Banka Meclisi üyeliğine yeniden seçilerek güven tazeleyen Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan’ın ve Banka Meclisi Üyesi Doç. Dr. Lokman Gündüz’ün ismi başkan yardımcılığı için geçiyor. Bu arada PPK’da yer alan Abdullah Yavaş’m görev süresi 11 Mart 2018’de dolacak. Ahmet Faruk Aysan’ın PPK’daki görevi ise Kasım 2016’da sona eriyor.

Uzmanlar, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına yapılacak atamaların da kriz yaşanmadan çözülmesinin önemine dikkat çekiyorlar. Süreyya Serdengeç-ti’den boşalan koltuğa 1.5 ay sonra oturan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, o günlerde yaşananları şöyle anlatıyor:

“Merkez Bankası Başkanlığı’na getirildiğim dönemde 1.5 ay başkan atanamadı. Merkez Bankası vekaleten yönetildi. Ardından başkan yardımcılarının atanmasında sıkıntı yaşandı. Başkan yardımcılıkları da vekaleten yürütüldü. Bu durum kurum kültürüne ve geleneğine uygun değil. Başkan yardımcılarının da ataması önce yapılmalı. Geçmişte yapılmış hatalar tekrar edilmemeli.”

KAR REKORU KIRILDI

Merkez Bankası’nın Olağan Genel Kurulu, başkanlık açıklamalarının gölgesinde gerçekleşti. Merkez Bankasfnın 2015 karı bilanço düzeltmelerinin ardından bir önceki yıla göre yüzde 60.4 artışla 16 milyar 198 milyon TL oldu. Vergi karşılıklarının 2 milyar 350.4 milyon TL olduğu 2015’te, Banka’mn vergi sonrası kan 13 milyar 848 milyon TL düzeyinde belirlendi. Bankanın Hazine’ye aktaracağı tutar ise 9.3 milyar TL’ye ulaştı. 2014 bilançosunda düzeltmelerin ardından 10.1 milyar TL kar açıklayan Merkez Bankası’nın vergi sonrası karı 8.6 milyar TL düzeyinde gerçekleşmişti. Hazine Müsteşarlığına aktarılacak tutar ise 5.8 milyar TL’yi aşmıştı. 2014’te 1.46 milyar TL kurumlar vergisi ödeyen Merkez Bankası, 2015’de 2.35 milyar TL ödeyecek. Ödediği kurumlar vergisi ile 2014 yılı kurumlar vergisi rekortmenler listesinin ikinci sırasında yer alan Banka’nm 2015 yılı kurumlar vergisi rekortmenleri listesinin de ilk sıralarında yer alması bekleniyor.

ORMAN VE AYSAN’LA DEVAM

Merkez Bankası’nın Genel Kurulu’nda 30 Nisan 2016’da boşalacak Banka Meclisi üyeliklerine Prof. Dr. Sabri Orman ile Doç. Dr. Ahmet Faruk Aysan üç yıllığına yeniden seçildi. Görev süresi 30 Nisan’da dolan Denetleme Kurulu üyesi seçiminde de Mehmet Ziya Gökalp iki yıllığına yeniden aynı göreve getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu