Haberler

Meslek ve Üniversite Seçme Rehberi

Teknoloji ve iş dünyasındaki değişime üniversiteler de ayak uyduruyor. Değişimi başaran üniversitelerde okuyan öğrenciler geleceğe çok daha başarılı bir şekilde hazırlanıyor…

YÜZBÎNLERCE öğrenci şu günlerde üniversite seçme telaşında. Yaşamınızın geri kalanını şekillendirecek bu seçim, büyük önem taşıyor. Ne okuyacaksınız? Ne olmak istiyorsunuz? Amerikalılar bütün dünyada geçerli olan meslekleri bir araya toplamış. Hangi mesleklerde ne kadar para kazanılıyor, ne oranda işsizlik var, hepsini tek tek belirlemiş.

Bir üniversite, bir branş seçmeden önce günümüzün bu gözde mesleklerini mutlaka incelemelisiniz. Hangi işi yapmak, hangi mesleği öğrenmek istiyorsunuz, bir karar vermelisiniz. Listeye bakınca bazı geleneksel mesleklerin artık sıralamada yer almadığını göreceksiniz. Örneğin, saygınlığı ile ünlü mimarlık listeye girememiş ama “insanlara güzel gülmeyi öğretmek” cazip bir iş olarak listede yerini almış.  Söz konusu listeye geçmeden önce sîzlere yükseköğrenim dünyasında değişen trendlerinden de biraz söz etmemiz gerekiyor. işte, bu trendlerden bazıları…

fakulte

■ Kendi cihazını kendin getir

Artık kağıt kalemle dershanelere girme dönemi çok gerilerde kaldı. Okullar her tür bilgisayar desteğini veriyor ama öğrenciler, kendi cihazlarını kendileri getirmeye de teşvik ediliyor. Buna BYOD (Bring your own device – kendi cihazını kendin getir) politikası deniyor. Okullar, öğrencilerinin kendi elektronik cihazlarım eğitimde kullanmalarına daha çok hoşgörü gösteriyor. Öğrenciler, kendi elektronik oyuncaklarından vazgeçemeyeceklerine göre onları da eğitimin içine katmak son derece mantıklı. Böylece öğrenci, derslerine daha çok konsantre oluyor, kişiselleştirilmiş öğrenme moduna giriyor, eğitim için daha çok fırsat yakalamış oluyor. Internet ya da telefonlar üzerinden serbestçe dolaşan enformasyon, öğrenciye daha yararlı oluyor, onlara bağımsız bir şekilde öğrenim gördükleri duygusunu yaşatıyor.

■ Eğitim alanlarının modernleştirilmesi

Dijital transformasyon, çok büyük avantajları da beraberinde getiriyor. Öğrenciler, geniş masalarda bilgisayar ve diğer elektronik imkanları kullanarak istedikleri her alanda bilgi sahibi olabiliyor. Kütüphanelerde hiçbir kısıtlama yok. Öğrenci, kütüphaneleri, rahat edeceği, dinlenebileceği mekanlar olarak da görebilmeli. Orada kendini özgür hissetmeli, yaratıcılığım geliştirmeli.

■ Üç boyutlu yazıcılar

Üç boyutlu (3D) yazıcılar ortaya çıktığından beri eğitim bilimciler, bu yeniliği eğitim-öğretime dahil etme düşüncesinde oldular. Bu yazıcılar, kağıt üzerinde öğretilmeye çalışılan karmaşık şekilleri, öğrencinin yazıcıdan çıkarıp bizzat inceleyerek daha iyi anlamasını sağladı. Matematik, biyoloji ve mühendislik, böylece daha kolay anlaşılır hale geldi. Öğrenci ayrıca üç boyutlu yazıcılarla neler yapılabileceğini düşünerek kabiliyetini de geliştiriyor. Bu alanda Hong Kong üniversiteleri öncü.

■ Eğitimi uluslararası hale getirmek

Günümüzün küresel ekonomisinde artık eğitim de küresel. Üniversiteler, dünyanın dört bir köşesinden öğrenci toplamakla övünüyor. Mezun olanların yine ülke içinde ya da dışında kolaylıkla iş bulabileceği düşüncesini aşılamaya çalışıyorlar. AsyalIlar ABD ve Avrupa üniversitelerini tercih ederken Amerikalılar ve AvrupalIlar, Asya üniversitelerine gidiyorlar.

yabanci ogrencisi yuksek universiteler

■ Disleksi hastalarına da eğitim

Bilgisayar tabanlı eğitimler sayesinde disleksi öğrencilerine bile eğitim vermek çok kolaylaştı. Yazılı metni sözlü ifadelere çevirme, gelişmiş yazım kuralları, disleksileri daha önceki resim tanıma yöntemine bağlı kalmaktan kurtardı. Disleksi, bir tür öğrenme bozukluğu. Disleksi hastaları dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik öğrenme gibi alanlarda sıkıntı yaşayabilirler. Her şeyi unutabilirler. Ama bunu sorun yapmayın. Einstein, Mozart ve Leonardo da Vinci gibi dahilerin de disleksi olduğu ileri sürülür (Disleksi, 1896 yılında tanımlanmıştı).

Yepyeni işler yepyeni fakülteler

Listede belli bir sıra bulunmuyor. Meslekler, yıllık gelirinden çok işsizlik oranının düşüklüğüne göre seçilmiş. Ücretler ise, ABD doları üzerinden ortalama brüt rakamlar.

DİŞÇİ

Dolgu yapmaktan diş beyazlatmaya, ağız sağlığından diş estetiğine kadar her tür işle uğraşan dişçiler, günümüzün en çok kazandıran mesleğini icra ediyorlar. Bir klinikte çalışıyor olsanız bile yıllık geliriniz hayli yüksek. Tek başınıza muayenehane açtığınızda ise kazancınız birkaç katına çıkıyor.

  • Yıllık ortalama gelir: 110 bin – 190 bin dolar
  • İşsizlik oranı (yüzde): 0.1

HEMŞİRE

Son yıllarda hemşireliğin önemi giderek arttı. Artık bir doktor gibi testler yapabilecek, laboratuvar denemeleri talep edecek, sonuçları analiz edebilecek düzeye eriştiler. Bunun için neredeyse doktorlar kadar eğitim alıyorlar. Sonrası, yıllık altı haneli gelirlerle ödüllendiriliyorlar.

  • Yıllık ortalama gelir: 98 bin – 110 bin dolar
  • İşsizlik oranı (yüzde): 0.7
1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu