Meslek ve Üniversite Seçme Rehberi
İster inanın ister inanmayın, yurtdışında düşük maliyetlerle üniversite eğitimi almak da mümkün. Aşağıdaki ülkelerde üniversitelerin eğitim ücreti ya düşüktür ya hiç yoktur. Gerisi size kalmış. Yatacak yer, yiyecek içecek, kitap kırtasiye ve ulaşım masrafları gibi…
NORVEÇ
Avrupa’nın kuzeyindeki bütün ülkelerin yükseköğrenimleri ucuz veya parasız. Bunlar arasında Norveç, her ülkeden öğrenciye ücretsiz eğitim vermesiyle öne çıkıyor. Bir Norveçli, bir AB vatandaşı ya da AB dışında herhangi bir yabancı olabilirsiniz. Devlet üniversitelerinde yıllık harç bile alınmıyor. Birkaç özel eğitim programı dışında eğitimin hiçbir aşamasında ücret alınmıyor. Her kuzey Avrupa ülkesi gibi Norveç’te de eşsiz bir doğa ve yüksek kaliteli bir yaşam var. Ancak üniversite dışında, konaklayacak bir yer bulmak, ulaşım, beslenme ucuz değil. Yılda 14 bin dolar harcamak zorunda kalabilirsiniz. Bu ülkeyi cazip kılan özelliklerden biri de yükseköğrenimin İngilizce verilmesi.
TAYVAN
Asya’da en ucuz üniversiteler Tayvan’da. Burası Çin anakarasından uzakta bir ada. Çin’in geleneksel değerleriyle moderniteyi başarıyla birleştirmiş bir ülke. Ulusal Tayvan Üniversitesi’nde yıllık ücret 3 bin dolarla 3 bin 900 dolar arasında değişiyor. 40 kadar üniversite, 120 kadar programla öğrencilerine eğitim veriyor. Hepsi de İngilizce. Burası ayrıca Mandarin Çincesi öğrenmek için ideal bir yer. Mandarin Çincesi, Pekin diyalektiği üzerine kurulu konuşma dilinin standartlaştırılmış hali. Eğitim dışı ihtiyaçlar için yılda harcayacağınız para ise 2 bin doları biraz geçiyor.
ALMANYA
Almanya, “Fikirler Ülkesi” olarak bilinir. Uluslararası öğrencileriyle de tanınır. Boşuna da değildir. Dünyaca tanınmış üniversiteleri, ucuz ve kaliteli. Çoğunda yıllık harç yok. Fakat mastır öğrencilerinin biraz eli açık olmalı. Sömestr başına 10 bin dolardan fazla ödemek durumunda kalabilirler. Eğitim dışında geçiminizi sağlamanız için yılda 8 bin 700-9 bin 600 euro (9 bin 500-10 bin 500 dolar] arası bir parayı gözden çıkarmanız gerekir. İsterseniz Almanca isterseniz İngilizce eğitim alabiliyorsunuz.
FRANSA
Üniversitelerin yıllık harcı hem yerli hem uluslararası öğrenciler için aynı. Yaklaşık 180 euro (200 dolar) kadar. Master programları için bile en fazla birkaç yüz euro harcarsınız. Ancak bazı okulların ücreti yüksek olabilir. Önceden iyi bir araştırma yapmak gerek. Başkent Paris’te yaşamanın bedeli yüksek. Paris, dünyanın bir numaralı öğrenci kenti unvanını birkaç kez elde etmiş bir şehir. Daha küçük kentlerdeki üniversitelerde hem eğitim hem de günlük yaşam pahalı değildir. Akıcı bir Fransızca’nız yoksa kendinizi zorlamayın. Burada da İngilizce eğitim çok yaygın.
MEKSİKA
Latin Amerika kültürünü öğrenmenin en iyi yolu Meksika üniversitelerinden geçiyor. Turistlerin en çok rağbet ettiği ülkelerden olan Meksika, uluslararası öğrencilere büyük kolaylıklar sunuyor.
Yıllık harçlar değişebilir. Başkent Mexico City, dünyanın en iyi 50 öğrenci kenti arasında gösteriliyor. Ayda 500 dolara geçinebilirsiniz. Fakat öğrencilere cazip gelen üniversitelerinde yıllık eğitim ücreti 5 bin 500 doları bulabilir. Yine de ABD’den çok daha ucuz. Ana eğitim dili İspanyolca olmakla birlikte İngilizce eğitim veren üniversiteler, yabancılar için ideal eğitim kurumlan.
HİNDİSTAN
Yurtdışında okumak için en ucuz ülkelerden biri için yine Asya’ya dönüyoruz. Hindistan, bu kıtanın en sık tercih edilen ülkelerinden. Özellikle bilgisayar programcılığı öğrenmek isteyenler için. Burada sizi sadece kültürel çeşitlilik zorlayabilir. Elbette ki burada da İngilizce eğitim görmek mümkün. Hindistan’da yaşam çok ucuz. Ulaşım için belediye otobüsü bileti sadece 25 cent. Düşük kiralı evler ya da yurtlar bulmanız zor değil. Fakat farklı yaşam biçimine alışmalısınız. Eğitim ücreti 7 bin doları biraz geçebilir. Yılda 5 bin dolara da tüm masraflarınızı karşılayabilirsiniz.
ARJANTİN
Güney Amerika’nın ikinci büyük ülkesi Arjantin denince akla tango geliyor. Tango sevdalıları bu ülkeye akın ediyor. Üniversiteleri de, dünyanın her kesiminden öğrenci topluyor. Coğrafi farklılığı, kültürel kimliği, macera arayan ve keşfetme tutkusu içinde olan öğrencilere, eğitim dışında dinlendirici mola imkanları tanıyor. Devlet üniversitelerinin hepsi parasız. Özel üniversitelerin de yıllık ücreti 5 bin dolan geçmiyor. Ayda 350 dolara geçinebilirsiniz. Biraz uzak gözükebilir. Ama bir kere gittiniz mi kendinizi birkaç gün içinde ortama uydurmakta zorlanmayacaksınız.
POLONYA
Bütçenize uygun bir başka ülke, çok daha yakınımızda. Hem de ucuz bir ülke. Yüksek öğrenim de ucuz. Üstelik çok kaliteli. Lehçe biliyorsanız, PolonyalI öğrencilerle aynı sınavlara girip onlarla aynı haklara sahip olabiliyorsunuz. Son derece de düşük ücretler ödüyorsunuz. İngilizce eğitim görmek isteyenler biraz kesenin ağzını açmalı. Yılda 2 bin-3 bin euro ödeyeceğiniz programlar mevcut. Geçiminiz için yılda 7 bin euro’dan fazlasına ihtiyacınız olmayacak. Başkent Varşova, en ucuza üniversite bulabileceğiniz kentler listesinde ilk on içinde. Tek sorun, Lehçe öğrenmek biraz zor.
MALEZYA
Hem yükseköğrenim hem günlük yaşam için çok ucuz ülkelerden biri daha. Başkent Kuala Lumpur, yabancı öğrencilere geniş imkanlar tanıyan üniversiteleriyle ünlü.
Pek çok şehrinde öğrenciler yılda 2 bin 800-4 bin 300 dolar arası bir paraya ihtiyaç duyuyor. Yükseköğrenim için yılda 4 bin dolar kadar bir para ayırmanız gerek. Malezya, uluslararası bazı üniversitelerin de bulunduğu bir ülke. Örneğin İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi ve Avustralya’nın Monash Üniversitesi, burada şube açmış. Aynı eğitimi bu ülkede de veriyorlar. Hem de İngiltere ve Avustralya’dan daha düşük ücretlerle.
GÜNEY AFRİKA
Doğal güzellikleri, kültür çeşitliliği, zorlu dönemler geçirmiş tarihiyle ilginç bir ülke. Bir zamanlar suç oranı yüksek bir ülkeydi; özellikle büyük kentlerde.
Fakat günümüzde bu oran büyük ölçüde düşürüldü. Siz yine de dikkatli olun. Üniversitelerin yıllık eğitim harçları hayli düşük. Cape Town Üniversitesi gibi tanınmış yükseköğretim kurumlan yılda 2 bin 700 dolar ücret alıyor. Yıllık yaşam maliyeti ise 7 bin doları geçebilir. Ülke, en ucuz yükseköğrenim veren on ülke içinde yer alıyor.
* Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, İspanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve İzlanda da yükseköğrenimin ucuz olduğu ülkelerden. Hele İtalya’daki “Scuoia Normale Superiore di Pisa” ve “Scuoia Superiore Sant’Anna” yüksekokulları, her şeyiyle bedava. İşinize yarayan okullar olmayabilirler ama günlük yaşam ihtiyaçlarına bile para vermezsiniz. İsveç’teki KTH Royal Institute of Technology’de de eğitim tamamen parasız, ama sizin günlük yaşam masraflarınıza karışmıyor.
Alev Rigel