Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Mevduat Faiz Oranları Kaç Oldu?

Mevduat faizleri son bîr ayda 1 ila 2 puan arasında arttı. Bankalar 100 bin TL’ye yüzde 13.5-15 aralığında faiz veriyor. 1 milyon TL’nin üzerinde ise oran yüzde 15.5’e çıkıyor. Bankacılara göre, faizler Temmuz’da 1 puan gerilese de bu yaz yüksek seviyelerini koruyacak…

MEVDUAT faizlerindeki tırmanış durmak bilmiyor. Bankacılık sektöründe her yıl olduğu gibi haziran ayında artan mevduat kapma yarışı nedeniyle bankalar orta büyüklükteki mevduatlara bile yüzde 14-15 faiz oranı teklif ediyor. Para tutarı 1 milyon TL ve üzerine çıktığında ise bu oranlar yüzde 15.5’lere kadar tırmanıyor. Çok değil daha bir ay önce yine bu sayfalarda mevduat faizlerindeki tırmanışı haber yapmıştık. O tarihte 100 bin TL’lik tasarruflara bankalar ortalama yüzde 12-14 bandında faiz uyguluyordu. Aradan geçen bir ay içinde banka bazında baktığımızda faiz oranlarında 1-1.5 puanlık artış yaşandığını gördük. Bazı bankalarda ise fark 2 puanlara kadar çıktı.

mevduat faizi

KGF SIKIŞIKLIĞI ARTIYOR

Peki, bir ay gibi kısa sürede faiz oranları neden bu kadar hızlı yükseldi? Yaklaşık bir ay önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerde yaşanan patlama TL’deki sıkışıklığı önemli ölçüde artırdı. Yaklaşık iki buçuk aylık süreçte bankalar ağırlıklı KOBt ve mikro işletmelere toplam 180 milyar TL’lik kredi kullandırdı, işte bu büyük tutar bankacılık sektöründeki TL sıkışıklığım önemli ölçüde artırdı.

Bir diğer neden ise dönemsellik… Bankalar her yıl haziran sonu itibariyle altı aylık bilançolarını kapatıyorlar. Yani yarıyıl bilançoları hesaplanıyor.

Borsa İstanbul’u yakından takip edenler bilir, Türkiye’nin en büyük bankalarının neredeyse tamamı halka açık. Doğal olarak bu bankalar bilançolarında kredi ve mevduat tabanım güçlü göstermek ve karlarını korumak istiyor. Durum böyle olunca her yıl özellikle haziran ve yılsonu bilançosu olan aralık ayında bilançolarım makyajlamak için mevduat faizlerini yükseltiyorlar. Bu yıl buna bir de KGF sıkışıklığı eklenince haziran ayının mevduat faizlerine etkisi 1 hatta 2 puana çıktı.

HAZİRAN MAKYAJ AYI

Bankacılık kesimine göre, bilanço makyaj dönemi tamamlanır tamamlanmaz yani temmuz aymda mevduat faizlerinde bir puana varan düşüşler yaşanacak. Daha fazla düşüş yaşanabilmesi içinse enflasyonun gerilemesi, kurların aşağı inmesi, Merkez Bankası’nm fonlama maliyetlerini aşağı çekmesi gerekiyor.

Sektörün bir başka umudu ise hükümetin KGF kredilerine seküritizasyon imkanım tanıması. Şayet bu düzenleme yapılırsa, bankalar müşterilerine kullandırdığı KGF kredilerini seküritize edip, yani satarak ek kaynak temin edebilecek. TL sıkışıklığını bu sayede aşacak olan bankalar ardından mevduat faizlerini de aşağı çekebilecek.

Yeni para faizi

Mevduat kapma yarışı artık bankaları “hoş geldin faizi”nin yanı sıra “yeni para faizi” de vermeye zorluyor. Bugüne kadar bankalar hiç mevduat hesabı açtırmayan veya altı ay boyunca bankada mevduat hesabı açtırmayan müşterilerine “hoş geldin faizi” adı altında ek faiz veriyordu. Bazı bankalar bu ek faizi “tanışma faizi” olarak uyguladı. Ancak son dönemde TL sıkışıklığının had safhaya çıkması bankaların bu konuda yeni adımlar atmasına neden oldu. Artık birçok banka dışardan yani başka bir bankadan parasını getirip mevduat hesabı açtıranlara da özel oran vermeye başladı. Böylece bugüne kadar yeni müşterilere özel oran veren bankalar artık başka bankadaki paranın kendi bankasına gelmesi durumunda da faiz verir hale geldi.

Mevduat Faiz Oranları

mev 2

Atilla YENİHAYAT / Odeabank Bireysel Bankacılık ve Yatırım Ürünleri Grup Müdürü:
”Temmuz’da 0.50-1 puan düşüş görebiliriz”

Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerin artık mevduat faizlerine ekstra bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Ancak tabii ki KGF kredileri nedeniyle piyasadaki TL sıkışıklığı korunuyor ve bu da faizler üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Mevduat faizlerinde haziran ayına özel yükseliş olduğunu düşünüyorum. Haziran ayı bankaların altı aylık bilanço kapama dönemi. Bu nedenle bankalar mevcut mevduat tabanını korumak istiyorlar. Yine bu ayın ikinci yarısından itibaren mevcut mevduatların da geri dönüşleri var. Yani vadeleri doluyor. Bu nedenle bankalar mevcut müşterilerini kaybetmemek için mevduat faizlerini yüksek seviyelerde tutuyor. Yani faizler üzerinde dönemsellik etkisiyle bir baskı var. Benim beklentim temmuz ayı ile birlikte bilanço kapama ve mevduat geri dönüşlerinin atlatılması ile birlikte mevduat faiz oranlarında 0.50-1 puan arasında düşüş yaşanacağı yönünde. Bu arada şayet KGF kredilerini bankaların seküritizasyon [menkul kıymetleştirme) etmesine yönelik düzenleme yapılırsa bu da ek bir kaynak yaratacaktır ve faiz oranlarındaki inişi destekleyip hızlandıracaktır. Enflasyondaki düşüş önümüzdeki aylarda devam ederse bu kurlara bir miktar düşüş olarak yansır.

Merkez Bankası da fonlama maliyetlerini tahminen 0,50 baz puan aşağı çekebilir. Tüm bu gelişmeler mevduat faizlerindeki düşüşe destek olacaktır. Sonuçta, mevduat faizlerinin bugün geldiği noktanın temmuz ayı ile birlikte bir miktar aşağı inme ihtimali güçlü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu