Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Mevduatlar TÜFE’ye endekslendi

Bankalardan yeni bir mevduat ürünü

BANKACILIK sektörü parasını enflasyona karşı koruyup aynı zamanda birkaç puan da olsa üzerinde getiriye kavuşmak isteyenler için yeni bir mevduat ürünü çıkarttı. Enflasyona endeksli mevduatlar… Nisan ayının sonunda Ziraat Bankası’nın başlattığı enflasyona endeksli mevduat çok kısa sürede tasarruf sahiplerinden büyük ilgi gördü. Yeni ürünü anlamak isteyenler banka şubelerine koşarken, yeni hesap açılışlarında da ciddi artışlar yaşandı. Ürün tanındıkça ilginin arttığını ve hesap açılışlarının hızlandığını söyleyen bankacılar, enflasyona endeksli farklı ürünler çıkarttıklarına dikkat çekiyor. Biz de bu hafta size bankaların enflasyona endeksli ürünlerini derledik. Halihazırda bankaların uzun vadeli enflasyona endeksi mevduatlarının yanı sıra enflasyona endeksli ara faiz ödemeli mevduat, enflasyona endeksli faiz korumalı mevduatlara ve şartlarını sizler için araştırdık.

YENİ ÜRÜNLER

Bu ürünler arasındaki farkları özetlemek gerekirse, parasını 365 gün ve üzeri vadede bağlamak isteyenler için Uzun Vadeli Enflasyona Endeksli Mevduat ürününü önerebiliriz. Üstelik de bu ürünü tercih edenler yüzde 10 değil yüzde 0 stopaj ödüyorlar. Bu da reel getirinizi artırıyor.

Ancak paranızı hem uzun vadeli bağlayıp, hem de ara ödeme almak isterseniz bu durumda Enflasyona Endeksli Ara Faiz Ödemeli Mevduatı seçebilirsiniz. Bu üründe hesap açılışında belirlenmiş sabit faiz oranı üzerinden aylık, üç aylık ya da altı aylık dönemlerde faiz geliri elde edebiliyorsunuz. Üstelik hesap bir yıl ve üzerinde vade ile açıldığı için bu ürünün stopajı da yine yüzde 0.

Enflasyona endeksli bir diğer ürün ise Faiz Korumalı Mevduat. Bu ürün bankadan bankaya uygulama farklılıkları gösterse de koruma özelliği ile öne çıkıyor. Bu üründe vade sonunda TÜIK tarafından açıklanan güncel TÜFE yıllık değişim oranı ve bankanızın ürün özelinde belirlediği ek faiz üzerinden getirisi belirleniyor. Bankalar genellikle bu ürünü tercih eden müşterilerine TÜFE artı 2 ile 4 puan arasında ek faiz veriyor.

Burada kritik olan soru sizin enflasyon tahmininizin ne olduğu? Çünkü bankacılar enflasyonun yükseleceği tahmininde bulunanların enflasyona endeksli TL mevduat hesabını, buna karşın enflasyonun düşeceğini öngörenlerin ise enflasyon korumalı vadeli TL mevduat hesabı açması gerektiğini söylüyor. Son bir bilgi daha paylaşalım. Bazı bankalar DTH hesaplarını bozdurup parasını enflasyona endeksli mevduata yatıranlara ek faiz de veriyor…

HÂLKBANK

Halkbank mevduat müşterilerini enflasyona karşı koruyacak Türk Lirası’nı özendirecek iki yeni ürün hayata geçirdi. Bu ürünlerden ilkinin “Enflasyon Korumalı Ara Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı” olduğunu söyleyen Halkbank Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erkan Kilimci bu ürüne ilişkin şu bilgiyi veriyor:

“Yatırımlarını TL’de değerlendirmek isteyen müşterilerimiz, 365-370 gün vadeli olarak açtırdıkları mevduat hesabı ile üç aylık ara dönem ödemeli getiri elde ediyor. Ürünümüzde TÜFE’ye endeksli oran, ara dönem ödeme tarihlerinde ya da vade sonunda TÜFE endeksi yıllık değişim oranına bankamız tarafından belirlenen ilave marjın eklenmesiyle belirleniyor. DTH hesabından TL’ye geçişi teşvik etmek amacıyla DTH’dan TL’yc geçerek bu ürünümüzü kullanmak isteyen müşterilerimize ilave marj oranımızı daha yüksek uyguluyoruz. Bu ürünümüzü cazip kılan diğer bir özellik de vadesi 366 gün ve üzeri olması durumunda stopaj oranının sıfır olması.” Bankanın çıkarttığı ikinci ürün olan Enflasyona Endeksli Koruyan Mevduat Hesabı ise 92-370 gün vade aralığında açılabiliyor. Bu ürünün getiri hesabı “hesap açılışında belirlenen oran” ile “vade sonundaki TÜFE endeksi yıllık değişim oranı + ilave marj oranı” karşılaştırmasıyla bulunuyor. Kilimci, “Hangi oran yüksek ise o oran üze rinden faiz tahakkuk ettiriliyor. Müşterilerimiz bu hesaptan para çektiğinde hesabın faiz vade başı ve vade sonu bozulmuyor, faiz hesapta kalan tutar üzerinden hesaplanıyor.

Bu ürünümüzde de DTH’dan TL’ye geçen müşterilerimize ilave marj oranımızı daha yüksek uyguluyoruz” diyor. Tasarruf sahiplerinin satın alma gücünü koruyacak yatırımları tercih ettiğini söyleyen Kilimci, sözlerini şöyle sürdürüyor: Ürünlerimizi ilk çıkardığımız günden beri gerek tasarruf, gerek ticari mevduat sahibi müşterilerimizin çok ciddi talebi ile karşılaştık. 18 bin müşterimiz enflasyona endeksli mevduat hesabı açtırdı.”

GARANTİ BANKASI
Üç ürünü var

Garanti Bankası, enflasyona endeksli üç yeni ürün geliştirdi. Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, mayıs ayı itibariyle müşterilerinin kullanımına sundukları enflasyona y endeksli Uzun Vadeli Mevduat, Ara Faiz Ödemeli Mevduat ve Faiz Korumalı Mevduat ürünleri ile enflasyonun üzerinde faiz getirisi taahhüdü verdiklerini söylüyor.

Garanti’nin Enflasyon Endeksli Uzun Vadeli Mevduat ürünü, 367-400 gün vade süresinde açılabiliyor ve stopaj oranı uygulanmıyor. Vade sonunda ise TÜİK tarafından açıklanan en güncel ‘TÜFE endeksi yıllık değişim oranı ve ürün özelinde belirlenen ek faiz’ üzerinden faiz sunuluyor.

Minimum 92 gün vade üzerinden açılan Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat ise, hesap açılışı sırasında sabit faiz oranı taahhüt ediyor.

Bu üründe vade sonunda, hesap açılışında belirlenmiş olan ‘sabit faiz oranı’ ile ‘TÜFE endeksi yıllık değişim oranı ve ürün özelinde belirlenen fark faizi’ karşılaştırılıyor, hangi faiz oranı daha yüksekse, yüksek olan faiz oranı uygulanıyor.

Enflasyona Endeksli Ara Faiz ödemeli Mevduat ürününde de tıpkı Faiz Korumalı  Mevduat ürünündeki gibi faiz uygulanıyor. Ürün 367-400 gün arası vadelerle açılabiliyor ve tasarruf sahiplerine hesap açılışında belirlenmiş sabit faiz oranı üzerinden aylık, üç aylık ya da altı aylık dönemlerle faiz geliri alma imkânı sunuluyor.

Bir yıldan uzun vadeli açılan enflasyona endeksli ürünlerde gelir vergisi kesintisi (stopaj) avantajı bulunduğunu hatırlatan Akten, ‘Bu vadelerde, stopaj sıfır olarak uygulanıyor. Bunu, yatırımcıların faiz gelirlerinin vergiye tabi olmadığı yönünde de açıklayabiliriz” diyor. Banka bazında uygulamaları değişmekle birlikte bu ürünlerin en az enflasyon ve daha üzerinde faiz getirisi taahhüt ettiğini hatırlatan Akten, “Özellikle birikim ve tasarruflarını enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcılar mevduatlarını çok kısa vadede kullanmayacaklarsa bu ürünleri tercih ediyorlar. Stopaj avantajı yatırımcıları bu hesaplara çekecektir. Müşterilerimizden şube çalışanlarımıza endeksli mevduat ürünleri ile ilgili çok fazla soru geliyor, ilgi bir hayli yüksek. Hesap açılışları da hız kazanarak devam ediyor.”

YEB
GETİRİSİ YÜKSEK OLANI SEÇİYOR

Türk Ekonomi Bankası (TEB), TL birikim yapan müşterilerine, enflasyona endeksli TL bazlı vadeli mevduat ve enflasyona karşı korumalı TL bazlı vadeli mevduat alternatifleri sunmaya başladı. Bu yeni çıkartılan ürünlerin yabancı para mevduatı olanların TL’ye geçişini teşvik edeceğini söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yeni ürünlerimiz aynı zamanda tasarruf sahiplerinin reel getiri sağlamalarına imkan sunacak. Enflasyona Endeksli TL Vadeli Mevduat ürünümüz, müşterilere, hesap açılış tarihinde piyasa koşullarına uyumlu seviyelerde sabit bir vadeli mevduat faiz oranı taahhüt ediyor. Üç aydan uzun vadeli açılabilecek bu üründe, vade sonunda ilan edilmiş güncel yıllık TÜFE oranı + ilave oran ile sabit vadeli mevduat faiz oranını karşılaştı-ııp bu oranlardan yüksek olanı da doğrudan müşterinin hesabına yatırılıyor.

Enflasyona Karşı Korumalı Mevduat’ta ise müşterilere başlangıçta belli bir faiz oranı taahhüdü yapılmıyor. Ancak, 1 yıl üzeri vadede stopaj kesintisi olmaksızın birikimlerini TL mevduatta değerlendirmek isteyen tasarruf sahiplerine, vade sonunda oluşacak enflasyon oranına göre TÜFE + enflasyon marjı veriliyor. Bir yıldan uzun vadeli açılabilecek hesapta üç ayda bir faiz ödemesi ya da yıllık faiz ödemesi seçenekleri de bulunuyor.”

İŞ BANKASI

İş Bankası bireysel müşterilerine özel iki yeni enflasyona endeksli mevduat hesabı çıkarttı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen aylık TÜFE oranlarındaki yıllık değişimin baz alındığı bu mevduat ürünleri “Enflasyona Endeksli” ve “Enflasyon Korumalı (Enflasyona Karşı Sabit Faiz Korumalı)” olarak ikiye ayrılıyor.

Yeni çıkartılan bu iki ürünle ilgili bankadan yapılan yazılı açıklamada, ürünlerin özellikleri hakkında şu bilgi veriliyor; “Enflasyon Korumalı Vadeli TL Mevduat Hesabı” 92-370 gün vadeli açılabiliyor. Hesap açılış sırasında vade sonunda “sabit bir faiz oranı” müşterilerimize taahhüt ediliyor ve vade sonundaki en güncel yıllık TÜFE değişim oranı ve yine bankamızca belirlenen “ilave prim oranı” toplamı ile kıyaslanıyor. Bu iki orandan müşterimiz lehine yüksek olanı, mevduat hesabının getirisinin hesaplanmasında kullanılıyor.

“Enflasyona Endeksli Vadeli TL Mevduat Hesabı” ise, 366-370 gün vade aralığı ile açılabiliyor. Bu hesap da TÜFE oranlarının yıllık değişimine endeksli. İsteyen müşterilerimiz için ilave edilecek prim oram ile vade sonunda yıllık enflasyonun üzerinde getiri sunuluyor. Müşterimizin talep etmesi halinde prim oranı sıfır olarak da belirlenebiliyor ve faiz tercih etmeyen müşterilerimiz içinse bu şekilde yalnızca enflasyon koruması sağlanmış oluyor. Vadenin bir yıldan uzun olması durumunda her iki ürüne ilişkin stopaj oranı da yüzde 0 olarak uygulanıyor.”

İş Bankası’nın çıkarttığı Enflasyona Endeksli ve Enflasyon Korumalı Vadeli TL Mevduat Hesabı ile yatırımcılar tutar ve vadeye bağlı olarak yıllık TÜFE değişim oranına ek olarak 2 ila 4 puana kadar ilave getiri elde edebiliyor.

Enflasyonun vade süresince yükseleceğini öngörenler İş Bankası’nın “Enflasyona Endeksli Vadeli TL Mevduat Hesabı” ile enflasyonun üzerinde getiri elde etmiş oluyor. Diğer taraftan enflasyonun düşeceğini öngörenler ise, “Enflasyon Korumalı Vadeli TL Mevduat Hesabı” ile başta verilen sabit faiz sayesinde, öngörülerinde yanılmaları halinde bile belirli bir faiz getirisini koruyabiliyor. İş Bankası’nın bu iki hesabı da nakit ihtiyacı durumunda vade sonu beklemeden bakiye çekimine olanak sağlıyor.

DENİZBANK

DenizBank, Enflasyon Korumalı Türk Lirası vadeli yeni mevduat ürünü ile enflasyonun üzerinde getiri imkanı sağlıyor. Bir yıl üzeri vadede stopaj kesintisi olmaksızın birikimlerini TL mevduatta değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri, TÜFE + 4’e varan faiz getirisi elde edebiliyor.

DenizBank’ın 30 Nisan itibarıyla hayata geçirdiği bu yeni üründe, müşterileri en az 3 ay, en fazla bir ay olmak üzere TL vadeli mevduat hesabı açabiliyor; Üç aylık vadeli hesap açmaları durumunda standart yüzde 22 faiz oranından yararlanırken, bir yıldan uzun vadeli enflasyon korumalı üründe standart faiz oranı yüzde 22,50’yc yükseliyor. Ayrıca bir yıldan uzun vadeli üründe stopaj kesintisi de bulunmuyor.

Bu yeni çıkarttıkları ürün sayesinde tasarruf sahiplerinin enflasyonun 2 ile 4 puan üzerinde getiri sağladığını söyleyen DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, “Söz konusu ürünle müşteri mevduatları için yüzde 22,50ye varan faiz imkanı sunduk. Ayrıca vade sonunda, güncel yıllık TÜFE oranlarının üzerine, vade süresine bağlı değişecek şekilde 2 ila 4 puan arasında ilave oran ekleyerek TL yatırımlarına reel geliri sağladık” diyor.

QNB FİNANSBANK
BİR YILA SIFIR STOPAJ

QNB Finansbank uzun vadeli yatırım yapmak ve tasarruflarına enflasyonun üzerinde faiz getirisi sağlamak isteyenler için Enflasyona Endeksli Değişken Faizli TL Vadeli Mevduat Hesabını hayata geçirdi. Banka bu ürüne uygulanacak faiz oranını belirlerken TÜFE’deki yıllık artışın üzerine banka olarak belirlediği marj oranını ekleyerek elde edilecek oran ile hesap açılışında taahhüt edilen faiz oranını karşılaştıracak. Bu karşılaştırma sonrası müşteri hesaplarına yüksek olan faiz oranının uygulanacağını söyleyen QNB Finansbank Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Enis Kurtoğlu,

“Gelir vergisi stopajı muafiyeti bulunan ve bir yıldan uzun vadelerde açılan bu hesap ile müşterilerimiz güvenli bir yatırım fırsatı bulurken, taahhüt edilen faiz oranı ile vade başlangıcından itibaren getiri garantisi alabilecek, enflasyona endeksli olması sayesinde enflasyon oranlarında yaşanan artışa karşı korunacak ve enflasyonun üzerinde getiri elde edebilecekler” diyor.

Alpaslan ÇAKAR / Ziraat Bankası Perakende Şube Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı
“1.5 ayda 130 bin hesap açıldı”

22 Nisan’da Enflasyona Endeksli Mevduat ürününü çıkartarak sektöre öncü olan Ziraat Bankası’nda aradan geçen yaklaşık 1.5 ayda 130 bin hesap sayısına ve 10.6 milyar TL hesap bakiyesine ulaşıldı. Gerçek kişilerin TL cinsinden açabileceği enflasyona endeksli mevduat ürününde hesap açılış alt limiti olarak 10 bin TL olarak uygulanıyor. Piyasa koşullarında bir faiz oranı talep edip, aynı zamanda enflasyonun üzerinde faiz getirisi elde etmek isteyenler için Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat ürününü hayata geçirdik. Bu ürünümüzde hesabın açılışında müşterimize sabit vadeli mevduat faiz oranı taahhüt ediliyor. Vade sonunda ise taahhüt edilen sabit vadeli mevduat faiz oranı ile TÜFE Endeksi yıllık değişim oranı ve ürün özelinde belirlenmiş ilave faiz oranı toplamı karşılaştırılıp, hangi faiz oranı daha yüksekse yüksek olan üzerinden hesaplanan getiri müşterimize ödeniyor. Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Mevduat ürünümüzde vade seçenekleri 92 günden 370 güne kadar değişiyor.

Diğer ürünümüz olan Enflasyon Korumalı Vadeli Mevduatta, ise tasarruf sahiplerine ileriye dönük enflasyon koruması sağlanıyor. 366-370 gün vadeyle açılacak bu üründe başlangıçta bir faiz getirisi taahhüt edilmiyor. Vade sonunda açıklanacak TÜFE oranı üzerine hesap açılış tarihinde geçerli olan risk primi oranı eklenerek getiri tespit ediliyor. Ayrıca banka 366-370 gün vadeli enflasyon korumalı mevduat hesabı açıp, kısa vadelerde dönemsel getiri elde etmek isteyen veya faiz hassasiyeti olan müşterileri için de alternatif enflasyon korumalı mevduat ürünleri çıkarttı. 366-370 gün vadeli Enflasyon Korumalı Mevduat ürünümüzde stopaj oranı sıfır. Bu sayede bir yıldan uzun vadeli TL’ye yatırım yapan müşterilerimiz çok önemli bir avantaja kavuştu. İki ürünümüzde de vade süresi içerisinde hesaptan para çekilmesi durumunda mevduatın vadesi bozulmuyor. Vade ya da dönem sonlarında getiri hesaplanırken hesapta kalan anapara bakiyesi dikkate alınıyor. Ürünlerimizin hedef kitlesi, yatırımlarını ağırlıklı olarak yabancı para mevduatta değerlendiren müşterilerdir.”

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu