İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Meyve Bahçesi Kurmak

BURSA’DA İNCİR, MERSİN’DE KAYISI

Meyvecilik konusunda iki dönemde fidan dikimi öne çıkar. İlki kasım ve aralık, İkincisi ise şubat ve mart ayları. Yeni bir meyve dikim dönemi geldi çattı. Bu aralar fidanlıklar dolup taşıyor. Meyvecilik alanında yatırım yapacak bireysel ve ticari yatırımcılar uygun fidan arayışında. Biz de bu alana gireceklere hem rehber olsun, hem de fikir oluştursun diye fidancılar ve büyük meyve bahçesi sahipleri ile görüştük. Hem onların önerilerini aldık hem de fidan trendlerini çıkardık. Meyvecilerin tercihleri bölgeye göre değişiyor. Ceviz ve badem halen en çok tercih edilenler arasında. Bursa’da siyah incir, Mersin’de erik ve kayısı öne çıkıyor. Yatırımcının tercihini ise meyve fiyatlarının yıl içindeki seyri belirliyor.

meyve-2

SERTİFİKALI FİDANA ÖZEL DESTEK

Fidan ve meyvecilikte destekler de veriliyor. Devlet meyve yatırımı yapanlara dekar başına 150 TL ile 400 TL arasında destekler veriyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere, tam veya yarı bodur meyve fidanı ile en az beş dekar, diğer meyve fidanı türlerinde ise en az 10 dekar alanda, sertifikalı veya standart meyve fidanı kullanarak yeni tesis ettikleri bağ ve bahçeler için alan bazlı, hibe şeklinde destekleme ödemesi yapılıyor. Özellikle sertifikalı ve virüsten ari fidanlar destekleniyor.

Ayrıca, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, mazot, gübre, toprak analizi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (depolama, ürün işleme paketleme ve ambalajlama, makine-ekipman) programı çerçevesinde yüzde 50 hibe, düşük faizli kredi uygulamaları ile basınçlı sulama sistemleri için sıfır faizli kredi ve Ar-Ge destekleri veriliyor. Bu desteklerle yatırımcı fidan parası vermeden bahçesini kurabiliyor. Bahçelerin diğer masraflarında da ciddi destekler sağlanıyor.

FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, aynı zamanda Adana’da fidan yetiştiren Beta Fidan’ın sahibi. Tanrıver, yıllık 65 milyon fidan üretimi yapıldığını söylüyor. Bu rakamın da 400 milyon TL büyüklüğe tekabül ettiği bilgisini veriyor. Fidan yetiştiriciliğinin emek yoğun bir sektör olduğunu belirten Tanrıver, 1 milyonun üzerinde istihdam sağladıkları bilgisini aktarıyor.

TÜPLÜ FİDAN DÖNEMİ

Türkiye’de fidancılık, meyveciliğe olan taleple doğru orantılı gelişiyor. Fidan çeşitlerinde de klasik yöntemlerin yerini modem fidanlar alıyor. Tüplü fidanların ağırlığı giderek artıyor. Üretilen fidanların yüzde 20’si tüplü hale gelmiş durumda. Fidanların tüplü olması dikim aralığını genişletiyor. Gürsel Tanrıver, “Artık sadece kasım-aralık ve şubat-mart aylarında dikim yapılmıyor. Tüplü fidanlarla yılın 10 ayında dikim yapılır hale geldi” diyor.

Fidancılık sektörünün bu dönemlerde hareketli olduğunu söyleyen Tanrıver’in verdiği bilgiye göre en çok narenciye, ceviz, badem, Japon eriği, nektarin, kiraz gibi fidanlar talep görüyor. Meyvecilikte tercihin ihracat ve iç piyasa şansına göre değiştiğini belirten Tan-rıver, teşviklerin sadece üretici bazlı olduğunu, oysa fidancılara da destek verilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu yönde Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na taleplerini ilettiklerini söyleyen Tanrıver, “Bakanlık talepleri olumlu karşıladı. Fidan başına 2 TL destek istedik. Üreticiye dekar başına 400 TL destek veriliyor, ihracata dönük meyvelerde ekstra yüzde 50 daha destek veriliyor. Fidancı da bu desteklerden yararlanabilmen. Özellikle fidan geliştiren şirketlere Ar-Ge destekleri de verilmeli ki yeni türler daha hızlı geliştirilebilsin” diyor.

“FİDANINIZI İYİ SEÇİN”

Mersin Erdemlide fidan yetiştiren Kemal Cüce Tarım İşlet-meleri’nin yöneticilerinden Bilal Cüce ise fidan seçiminde üreticileri uyarıyor:

“Ankara Polatlı’ya 36 bin adet ceviz fidanı gönderdik. Daha önce dikilen cevizler gelişmemiş. Meyvecilik yapmak isteyenler, toprağı iyi analiz edip doğru fidanla bahçe kurmalılar. Yatırımlarınızı riske atmayın. Özellikle sertifikalı fidanları tercih edin. Sarı ve mavi sertifikalı fidanlar var. Ticari anlamda büyük yatırımcılara özellikle mavi sertifikalı fidanları öneriyoruz. Ayrıca devlet bu fidanlara daha fazla destek veriyor. Verilen desteklerle fidan maliyeti kalmıyor.

Biz ayrıca hastalıktan ari fidanlar yetiştirmeye başladık. Yatırımcılara bu fidan türlerini öneriyoruz. Fiyatlar da öyle çok fark etmiyor. Fidan fiyatlarının ortalaması 10-15 TL arasında. Bu türlerin fiyatları biraz daha yüksek ama risksiz. ”

Bilal Cüce’nin verdiği bilgilere göre, en çok erkenci ve geççi meyve fidanlarına rağbet oluyor. Kayısı ve erik erkenci olarak en çok tercih edilen meyvelerin başında geliyor. Ceviz ve bademe ise ilgi halen yüksek. Bilal Cüce, fidanlıklarında ağırlıklı olarak ceviz ve badem satışı yaptıklarını söylüyor.

ALARA’NIN GÖZDESİ KİRAZ

Alara Fidan, profesyonel bahçecilik ve fidan konusunda uzman bir firma. Sektörün duayeni Yavuz Taner ise kiraz konusundaki çalışmalarıyla adını çok sık duyduğumuz bir isim. Son dönemlerde ise Bursa siyah incirine dönük çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. Alara Fidancılık’m gözde meyvesi kiraz halen ilk sırada. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, fidan taleplerinin yıl içinde meyvelerin üreticilere sağladığı kazançla doğru orantılı olduğunu söylüyor. Taner, “Meyve iyi para edince herkes o meyveye yöneliyor. Doğru olan bu değil, iyi bir fizibilite çalışması yapıp, uzun vadeli düşünmek lazım, ihracat şansı, iç piyasa şansı, sanayicinin talebi, vb. bunların hepsi dikkate alınmalı” diyor. Geçen yıl, kiraz, siyah incir, kayısı, nar gibi meyvelerin kazandırdığını söyleyen Taner, “ Siyah incir bir önceki yıl 2.5 TL idi. Bu yıl 5 TL’den tarlada satıldı. Bu üretici için iyi bir kazanç. Dolayısıyla üreticinin ilgisi arttı” diyor. Meyveciliğin uzun vadeli bir yatırım olduğunu söyleyen Taner, “Modem bahçeler artıyor. Klasik fidanlar yerine bodur ve yarı bodur fidanlar tercih ediliyor. Ayrıca yurt dışından patentli fidanlar getiriliyor. Üreticiler rastgele dikim yapmamalı. Doğru yere doğru fidan gerekiyor” diyor.

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu