Mobil Ödeme Teknolojileri
Türkiye gelişmiş bankacılık uygulamaları ile ödeme sistemlerinde dünyada ilk 10 ülkeden biri, inovasyon liginde ise ilk beşte yer alıyor. Dünyanın birçok ülkesinde deneme aşamasında bulunan mobil ödeme teknolojileri Türkiye’de devreye girdi bile.
Nedir mobil ödeme sistemleri?
Yeni nesil bir ödeme sistemi. Her geçen gün gelişen bir alan olduğu için araçları da sürekli artıyor. İlk etapta; “GSM operatörü”, “NFC ”, “dijital cüzdan”, “sadakat programı yazılımları”, “QRkod”, “kart okuyucu aparatı” aracılığıyla ödeme alternatifleri sayılırken, mobil uyumlu web siteleri üzerinden kredi kartı saklama hizmeti verebilen firmaların sunduğu “tek tıkla ödeme” gelinen noktada en yeni alternatif. Akıllı telefon ve diğer akıllı cihazlar üzerinden internet erişimi olan herkes, sözünü ettiğimiz ödeme seçeneklerinden faydalanarak mobil ödeme yapabilir. Bu sayede çok yakında ulaşımdan gıda alışverişine, giyimden bankacılık hizmetlerine kadar her türlü harcamayı kapsayacak.
Pekala! Nasıl çalıştığına gelelim.
Temel mantığı; kullanılan akıllı telefon veya mobil yazarkasa POS cihazı üzerinden ödemeyi anında işleme alıp sonucu ta-raflara bildirebilmesi üzerine kurulu. Yani ödeme yapanın kartından ya da banka hesabından ilgili tutarı çekerek ödeme alanın banka hesabına veya alacak hesabına anında işlenmesini sağlıyor.
Ne işe yarıyor?
Nasıl ki, bugün restoranlarda masanıza yazarkasa POS’u getirip aynı anda fişinizi veriyorlar ve bu bir kolaylık sağlıyorsa mobil ödeme sistemleri, aslında hem müşteriler hem perakendeciler için oldukça önemli bir dönüşüm demek. Bugün artık restoranda garsonu çağırmadan mobil ile sipariş vermek ve ödemeyi telefon üzerinden yapmak mümkün hale geldi. Dediğimiz gibi üstelik ödemeyi sadece telefonla değil, akıllı diye tanımlanan tüm cihazlarla yapmak mümkün.
Her alanda uygulanabiliyor olması nasıl mümkün…
Gerçeğin ta kendisi. İşlemin saniyeler içerisinde tamamlanması, para üstü verme, para bozma gibi külfetlerin ortadan kalkması, işlemlerin kayıt alma alınarak iptal/iade süreçlerinde yaşanan sorunların azaltılması, aynı zamanda vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi ve belki de en önemlisi marka ve mağazaların müşterilerinin yaptığı alışverişlerin içeriğini ve frekansını bilerek daha müşteri merkezli ve özel kampanyalar oluşturulabilmesi gibi kolaylıklar her yapıya uygulanabilir bir sistemi gündeme getiriyor.
Ne zaman kullanılmaya başlanacak?
Halihazırda kullanılıyor zaten. Mobil ödeme sistemleri içinde perakendecilere yönelik yapılan son düzenlemeler nedeniyle mobil yazarkasa POS alternatifi öncelik kazanmış durumda. Yazarkasa POSTlardan mobil ödeme sisteminin halihazırda iki ayağı var. Bunlardan ilki GSM, İkincisi ise banka ayağı. Bu alanda kaydedilen gelişmelere teknoloji sağlayan firmaların uygulama ve hizmetleri de eşlik ediyor. Böylelikle hem pazar büyüyor, hem ölçek ekonomisi işliyor. Aslında hikaye bir bakıma iki yıl önce, 2013’te Gelir İdaresi Başkanlığı’nm yazarkasa ile POS cihazlarını birleştirmesiyle başladı. Bu uygulama ile POS’lar bankaların alanı olmaktan çıkıp üye işyerlerinin sahipliğine geçti ve işyerleri kendi ödeme sistemlerini yönetir hale geldi. 2014’te Türkiye’de hızlı bir şekilde pazarda mobil yazarkasa dönemini başlattı.
Neden üye olmalıyım mobil ödeme sistemlerine?
Gıda perakendesinde hız öne çıkıyor, o nedenle bu alanda temassız ödeme sistemleri önem kazanıyor. Tekstilde ise multimedia POS. Çünkü ekran üstünde reklam ve promosyon bilgileri yer alabiliyor ve dokunmatik ekran ödeme kolaylığı sağlıyor. Yani işletmenin yapısına, sattığınız hizmet ya da ürüne en uygun sistemi alıp veriminizi artırmanız ve maliyetlerinden kısmanız mümkün.
Bu alanda kimler çalışıyor?
Verifone’dan Bankalararası Kart Merkezi’ne, Visa, MasterCard gibi firmalardan Apple, Samsung gibi teknoloji devlerine kadar herkes mobil ödeme sistemlerini gündemine almış durumda. Mesela Apple yeni bir ödeme sistemi olan Apple Pay platformu ile sektöre girdi. Son akıllı telefonları iPhone 6 ve iPhone 6 Plus cihazlarına getirdiği NFC yani yakın alan iletişimi teknolojisi ile mobil ödeme sistemlerine kucak açtı. Bu yeni teknoloji ile Apple Pay, kredi kartlarını telefona tanımlamayı planlıyor ve American Express, Visa ve MasterCard ile anlaşmış durumda. Samsung ise Apple’ın aksine bu alanda teknoloji geliştirmek yerine ödeme sistemleri alanında sektördeki önemli oyuncul ardan biri olan Looppay’ı satın alarak sektöre girdi. Looppay’in yeni teknolojisi ise farklı bir dijital cüzdan deneyimi sunması. Manyetik bantlı kart okuyucularını temassız alıcılara dönüştürerek çalışan sistem için Samsung Google ile işbirliği hedefinde.
Neden para yerine mobil ödemeyi tercih edeyim ki?
Mobil ödeme sistemlerinde temel amaç nakit kullanımını ortadan kaldırmak. Bu durum aynı zamanda tüm ticari işlemlerin de kayıt altına alınması anlamına geliyor. Tabii bu yeni jenerasyon ödeme araçları kasada geçen süreyi azaltıyor, cüzdanınızda biriken kart ve para taşıma zorunluğunu ortadan kaldırıyor. Hem müşteri hem kasiyer açısından kolaylık sağlıyor ve üye işyerlerine daha kontrol edilebilir, daha çok satış yapabilecekleri kanallar sunuyor. Üstelik üye işyerleri için yeni bir marketing kanalı yaratıyor. Hatta ilerleyen süreçte yazarkasa POS’larda kontör yüklemesinden tutun da sinema biletlerini temassız mobil ödeme sistemleriyle almaya, hatta faturalarınızı ödemeye varana dek hayatın her alanında kullanılmaya başlayacak.
Nasıl yani? Google ne yapıyor olabilir ki?
Sadece Google değil ki herkes… Google Wallet ürünü, PayPal, BKM’nin dijital cüzdanı BKM Express; mikro ödeme kanalında GSM operatörü aracılığı ile ödemeye yönelik ürünü ile Paytek tıkla ödeme ürünü ile MasterCard; QR kod ile ödeme ürünleri arasında da en çok tercih edilenler Garanti Bankası ve İş Bankası sayılabilir.