Mobil Taşımacılık Aplikasyonu Ulak
İstanbul ve Bursada hizmet veren mobil taşımacılık aplikasyonu Ulak’ın kurucusu Sabri Sami Toker, sektörü büyütmek istediklerini söylüyor. “Birçok kurumsal markanın teknoloji destekli taşıyıcısı olmayı hedefliyoruz” diyor.
Ulak App, bireylerin gün içinde dışarıda yapılması gereken işleri yaptırabilecekleri, görev süreci tanımlayabilecekleri bir mobil asistan. Gönderi ve sipariş olmak üzere 2 farklı alanda hizmet veriyor. 2 yıl önce kumlan start up’m kurucusu Sabri Sami Toker, Ulak ile iki farklı adres arasında gönderi yaptırabilmenin ve ihtiyacınız olan herhangi bir şeyi aldırmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Toker, “Sipariş hizmetimizde marketten eczaneye kadar dilediğiniz her yerden kuryemize alışveriş yaptırabilir, Ulak’ı asistanınız olarak kullanabilirsiniz” diyor. Toker, iş fikrini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:
FIKIR CAPETOWN’DA DOĞDU
“3 yıl önce CapeTown seyahatim sırasında Uber’le tanışmam ile benzer bir uygulama yapma fikri doğdu. Yapılmamış ne var diye araştırınca, kurye ve kargo hizmetlerini dijital olarak yönetebilecek bir mobil uygulama ihtiyacı olduğunu düşündüm ve bir proje geliştirmeye başladım. Ayrıca tüketicilerin acil kurye ihtiyaçları olduğunda hızlı ulaşabilecekleri bir platform yoktu. Ellerinin altında yani cep telefonlarında kuryeleri olsun istedim. Sektöre adım atarken kurye hizmetiyle başlayarak tüm süreçte tüketiciyi bilgilendirmeyi hedefledim. 2015 yazında 300 e yakın kuryeyle tek tek görüşme ve anket yaptım. 4 kurye şirketiyle konuştuktan sonra kodların yazılımına başladık.
FİNANSMAN SERMAYEDEN
Kod yazılımı 10 ay kadar sürdü, son 2 ay testlerle geçti ve 2016 Mart ayında Appstoreda yayına başladık. Yayın öncesi operasyon kısmıyla ilgili yoğun bir hazırlığımız oldu. Kurye şirketleriyle anlaştık, kuryelerine eğitimler verdik ve Android telefonu olmayan kuryelere telefon sağlayarak operasyonu en iyi hale getirmeye çalıştık. Henüz herhangi bir melek yatırım almadık. Finansman ihtiyacımızı diğer işlerimin gelirleriyle karşıladım, ilk başlarda 25 bin dolarla yatırıma başladım, ancak zamanla hedeflerimiz büyüdükçe bütçemiz 100 bin dolara çıktı. Büyümemizdeki en büyük etken ise Kolektif House üyesi olmamız oldu. Bu network sayesinde birçok değerli insanla tanıştık ve onların önerilerini dinledik. İlk müşterilerimizin çoğunluğunu da orada kazandık.
GÜNDE 2 BİN GÖNDERİ
İstanbul ve Bursa’da aktif olarak online hizmet veriyoruz. Ankara ve Izmirde de test olarak hizmete başladık. İlk yayına başladığımızda haftada 5 adet işlem yaparken bugün günde 50 adedin üzerinde işlem yapıyoruz. Hedefimiz günde bu sayıyı 2 bin adede taşımak. Türkiyede online hizmet vererek birçok kurumsal markanın teknoloji destekli taşıyıcısı olmayı hedefliyoruz. Ayrıca yakın zamanda yurt dışında şirket açarak yeni pazarlarda büyümeyi planlıyoruz. Yeni teknolojiyi yakından takip ederek şirketimizi yakın gelecekte oluşabilecek farklı taşıma ihtiyaçlarına hazırlıyoruz. Üzerinde çalıştığımız endüstriyel tasarımlı özel taşıma araçlarımız var. Taşımacılık sektöründe hizmet veren birkaç kurumsal şirketle entegrasyon çalışmalarımız da devam ediyor. Taşımacılık pazarını büyüterek insanımızın kurye kullanım alışkanlığını artırarak kurye denilince akla gelecek ilk marka olmayı hedefliyoruz.”