Mobil Teknolojileri ve Mobil Girişimler
İçeriğe Ait Başlıklar
MOBİLİ BÜYÜTEN ŞİRKETLER
Mobil devrimi başlatan, mobil iş kurup büyüyen şirketlerin yanı sıra mevcut işlerinde mobil kanaldan gelen satışı artıran şirketler de bulunuyor. Yemeksepeti.com ve Hepsiburada.com gibi internet sitelerinin satışları ve görüntülenme oranları mobil kanalda yüzde 50’ye dayandı. Teknosa ve THY de mobi-le özel uygulama geliştirip buradaki yatırımlarını artıran şirketler arasında yer alıyor. Türkiye’de mobil internet penetrasyon oram yüzde 90 ve çevrimiçi alışveriş yapan müşterilerin yüzde 21’i çoklu cihaz kullanıyor. Hatta çoklu ekrandan alışveriş yapanlar çevrimiçi alışverişin daha büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu oranın 2017’ye dek yüzde 50’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu beklentilerle şirketler mobil kanaldaki yatırımlarını artıracak.
Aylık 15 milyon hizmet veren ve 7,5 milyon üyeye sahip olan Hepsiburada.com’un site trafiğinin yüzde 50’si mobil site ve mobil uygulaması üzerinden geliyor. Mobil tarafta yaptığı iyileştirmelerle 2014’ün ikinci yarısında satışlarının 2 kattan fazla arttığını ifade eden Hepsiburada.com Pazarlama Grup Başkanı Özgür Doğan, hedeflerinin bu rakamı ikiye katlamak olduğunu söylüyor. Doğan, şöyle konuşuyor:
“Yaptığımız analizler, online alışveriş deneyiminin hızlı bir şekilde mobil tarafa yöneldiğini gösteriyor. Mobil alışveriş tarafında müşteri deneyimini iyileştirmek için geçtiğimiz yıl mobil sitemizi devreye aldık. Aynca İPhone ve Android uygulamalarımızı yeniledik. Müşterilerimiz özellikle hafta sonları yaptığımız mobil kampanyalara yoğun olarak katılıyor. Mobil alışveriş pazarının büyümesine katkı sağlamak, sektörümüze bu konuda öncülük etmek istiyoruz. Bunu da sürekli inovas-yonla ve devam eden yatıranlarımızla sağlayacağız.”
“MOBİL KAZANÇ 2TE KATLANACAK”
7,2 milyon kayıtlı üyeye ulaşan ve aylık ziyaretçi sayısı 21,6 milyon olan Markafoni Grup’un CEO’su İlker Baydar, şu an site trafiğinin yaklaşık yüzde 40’ını, gelirin ise yaklaşık yüzde 30’unu mobilin oluşturduğunu söylüyor. Baydar, gelecek yıl gelirlerinin yüzde 50’sinin mobil-den geleceğini hesapladıklarını da ifade ediyor. İlker Baydar, bu konuda şunları söylüyor: “2014’ün başında, büyüme stratejimizdeki anahtar noktanın mobil kanallar olmasına karar verdik. Uzun vadede büyüme planlarımızı etkileyecek bu karar doğrultusunda, kurum içi, uzman bir geliştirme takımı oluşturduk. İOS ve Android uygulamalanmızı yeniledik. Yakın zamanda Zizigo’nun mobil uygulamasını da faaliyete geçirdik. 2014 yılında hayata geçirdiğimiz aksiyonlar sonucunda mobil Markafoni uygulamamızın dönüşüm oranını ve buradan elde ettiğimiz kazancı
2 katma çıkardık.” Teknosa da mobil kanala yatırım yapan şirketlerden biri. 2013 yılının son çeyreğinde başlayan mobil uygulaması 1 milyonun üzerinde indirildi ve mobil trafiğini 4,5 kat artırdı. Mobil uygulamanın toplam online cirolarının yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade eden Teknosa Pazarlama Direktörü Cem Işık, “Online trafiğimizin yüzde 30’u mobil platformlardan geliyor. Bunun artarak devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl da büyümemizin lokomotifi olarak gördüğümüz çoklu kanal stratejimiz çerçevesinde katma değerli hizmetlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Mobil uygulamalarımızın online ciro içindeki payını yüzde 10’un üzerine, kullanıcı sayımızı ise 2 milyon seviyesine taşımayı hedefliyoruz” diyor.
MOBİLDEN SATIŞ YÜKSELECEK
Alışveriş kadar uçak biletleri de artık mobil telefonlar üzerinden daha fazla satılıyor. Bu konuda uygulama geliştiren THY’nin de İOS, Android ve WindowsPhone platformlarındaki uygulamalarının toplam indirme sayısı 1 milyonu aştı.
2015 sonuna kadar bu sayının 2 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.
Mobil kanallarda yıllık bazda yüzde 50’nin üzerinde büyüme gerçekleştiren THY’nin ziyaretçilerinin yüzde 25’inden fazlası mobil kanaldan geliyor. Hedef ise mobil kanaldaki ziyaretçi trafiğindeki satış potansiyelini artırarak yüzde 50 büyümeyi satışa dönüştürmek. THY yetkilileri, “Mobilde yeni uygulamalarımız daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunacağı için, mobil platformların desteklediği özelliklerle ilgili farklı partnerlerle işbirliğini düşünüyoruz’’ diyor.
Öncülerin başarı öyküleri
Mevcut işlerinde mobilin payını artıran şirketlerin dışında mobil uygulama geliştiren, altyapı hizmeti sunan ve reklam hizmeti veren öncü şirketlerin öyküleri de bu alana girmek isteyenlere yol gösterecek nitelikte. Başarılı girişimlerin sahipleri, mobil alana yeni gireceklere önerilerinde, bireysel pazara odaklanmaları durumunda dijital pazarlama, içerik ve güçlü müşteri deneyiminin en önemli silahları olacağını, kurumsal pazarda ise ürün ile hizmet kalitesi, servis seviyeleri ve fiyatlandırma konularının öncelikli otacağını ifade ediyor.
■ Arvento Mobile Systems
Mobil takip sistemleri geliştirip üretmek amacıyla 2005 yılında Türkiye’de kurulan Arvento Mobile Systems, araç takip ve filo yönetim sistemleri, nesne-kişi takip sistemleri ve telematik çözümleri alanlarında faaliyet gösteriyor. Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, dünyada akıllı telefon ve tabletlerde kullanılabilir araç takip uygulamasını geliştiren ilk şirket olduklarını söylüyor. 10 yıl önce 12 müşteri ile faaliyetlerine başlayan şirket, bugün üç kıtada 33 bin müşteri ve 500 binin üzerinde cihaz sayısına ulaştı. Bu büyüme sayesinde yabancı yatırımcıların da ilgisini çekti ve geçtiğimiz haftalarda Bahreyn merkezli dünyanın önde gelen yatırım şirketi Investcorp ile ortaklık konusunda anlaşma sağladı.
Her yıl yüzde 40’ın üzerinde bir oranla büyümeye devam ettiklerini söyleyen Özer Hıncal,”2013-2014 büyümemiz ise yüzde 63 oldu. 2015 yılının sonunda ciromuzun yüzde 45’tik bölümünü yurtdışı satışlarından elde etmeyi hedefliyoruz. Yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” diyor.
■ Acıbadem Mobil Sağlık
Acıbadem Mobil Sağlık, tek bir tuşa basarak ambulans çağırılmasını sağlarken, farklı butonlar ve hatırlatıcılarla da acil durumlar için sağlık alanında hızlı çözümler sunuyor.
Sağlıkla ilgili pek çok konudaki hizmet ve bilgiye tek tuşla erişme fırsatı sunan uygulamada acil durumlarda yapılacak ilk yardım bilgileri, kişilerin kendilerini test etmesini sağlayan sağlık testleri ve sağlık hakkındaki soruların cevaplarını bulabilecekleri sağlık videoları yer alıyor. Mobil Check Up ve Evde Sağlık Hizmetleri en çok kullanılan hizmetler arasında. Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Rasim Topuz, “Sunduğumuz sağlık hizmetlerimizden 35 binin üzerinde bireysel, 300 binin üzerinde ise kurumsal üyemiz aktif olarak yararlanıyor” diyor. Şu sıralarda Acıbadem Üniversitesi işbirliği ile bazı AR-GE çaltşmalarında bulunduklarını da söyleyen Rasim Topuz, iş planları arasında, kurumlarla işbirliğini sağlayarak uzaktan sağlık eğitimi ve takibi gibi hizmetler sunmak bulunduğunu ifade ediyor.
■ BiTaksi
Taksicilerle yolcuları akıllı telefon uygulamasında buluşturan BiTaksi, Türkiye’de bu alanda ilk yerli uygulama olarak Mart 2013’te kuruldu. 2015 yılında İzmir’de de hizmete girmesi planlanan BiTaksi’ye kayıtlı İstanbul’da 10 bin, Ankara’da ise binin üzerinde sürücü bulunuyor. BiTaksi uygulaması, İOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlara 990 bin kişi tarafından indirildi. Şu anda İstanbul’da yapılan günlük 700 bin taksi yolculuğunun yüzde 1’i sistem üzerinden gerçekleşiyor. Hedef yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 5’e çıkarmak. Bu da günde 35 bin yolculuk ediyor. BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur, girişim öyküsünü şöyle anlatıyor: “Yurtdışında üç ülkede benzer uygulamaları hem yolcu olarak bizzat denedim hem de oradaki şoförlerle sohbette bulundum. Sürücülere ve kullanıcılara yönelik iki farklı pazar araştırması yaptırdım. Sekiz aylık bir yazılım sürecinden sonra uygulamayı hizmete açtık. BiTaksi için yurtiçi ve yurtdışından birçok yatırım teklifi alıyoruz. Bazı ülkeler ve şehirler hedeflerimiz arasında ve mevcut potansiyelleri inceliyoruz. Önümüzdeki yıllarda BiTaksi’yi yurtdışına açılmış bir marka olarak görebilirsiniz”
■ Blesh
Akıllı telefon ve cihazlara lokasyon bilgisi sağlayan Blesh, restoran ve kafelerde mobil ödeme, mobil reklam ya da sıra numarası bilgilendirme, büyük zincir mağazalar için büyük veri analizi, AVM’lerde ve havalimanlarında navigasyon gibi hizmetler sunuyor. Blesh’in iBeacon olarak markalaşmış sensör ürünü ve onu mobil teknolojilerle buluşturan yazılım platformu da bulunuyor. Blesh’in Türkiye’de 4 binin üzerinde kurulmuş sensör, 10 milyonun üzerinde kurumsal uygulama kullanıcısı var. Blesh’in ilk yatırımcısı Turgut Gürsoy’du. Daha sonra içlerinde Ali Sabancı, Emre
Berkin ve Kemal Cılız’ın da bulunduğu bir melek yatırımcı grubu da Blesh’e yatırım yaptı. San Francisco’da da bir ofisi bulunan Blesh, başta ABD, İngiltere ve Almanya olmak üzere 32 farklı ülkeye ürün ihracatı gerçekleştirdi. Blesh CEO’su Devrim Sönmez, “Daha geniş bir coğrafyada mobil ürün ve çözümlerimizi sunabilmek için Çin’de iş ortaklığı görüşmeleri yapıyoruz. Asya’da daha aktif olabilmek için, 2015 yılı içinde Çin’den bir yatırımı değerlendirebiliriz” diyor.