Girişimcilik Haberleri

Mobil Teknolojileri ve Mobil Girişimler

■ Cepyol

Mert Pozcu, Ali Güldür ve Egemen Şekeralp tarafından kurulan mobil seyahat uygulaması Cepyol, gidilmek istenen şehre olan tüm havayolu ile otobüs şirketlerinin seferlerini karşılaştırarak bilet satın almayı sağlıyor. Bunun dışında otel rezervasyonu ile araç kiralama olanağı da mevcut. Ayrıca İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) biletleri de Cepyol üzerinden alınabiliyor. Bilet satışının yanı sıra İstanbul Şehir Hatları sefer bilgileri, İstanbul Deniz otobüsleri sefer bilgileri, Dentur deniz yolcu taşımacılığı sefer bilgileri de ücretsiz olarak kullanıcılarla paylaşılıyor. Cepyol uygulaması 400 binin üzerinde indirme sayısına sahip ve her gün ortalama 2-3 bin kişi tarafından kullanılıyor. Cepyol’un operasyondan sorumlu yöneticisi Egemen Şekeralp, şunları söylüyor: “2015 yılı hedeflerimiz arasında çeşitli ödeme seçenekleri ile taksit konusunda kullanıcılarımıza daha çok fırsatlar sunmak var. Satın almayı maksimum güvenlik ile daha kolay hale getiren yeni ödeme sisteminin yanı sıra, hızlı tren sefer ve biletleri konusundaki çalışmalarımız da 2015 yılı hedeflerimiz arasında bulunuyor”

■ ÖDE.AL

ÖDE.AL, KOBİ’ler için yalnızca mobil telefon ya da tablet üzerinden ve başka bir cihaza ihtiyaç duymadan kredi kartı ile ödeme kabul edebildikleri, CRM ve raportama modülüyle talepler yaratıp satışlarını artırabildikleri bir platform. Eylül 2014’te faaliyet göstermeye başladıktan sonra bugün kayıtlı üye sayısı 4 bine ulaştı. Bu üyelerin 600’den fazlası aktifken bine yakın da üye işyeri statüsüne geçmeyi bekleyen müşteri mevcut.

ÖDE.AL Kurucusu Fevzi Güngör, şunları söylüyor: “ÖDE.AL, KOBİ’lerin geleneksel ödeme sistemlerine göre daha az maliyetli ve daha kolay bir şekilde ödeme kabul edebilmesini sağlıyor. Daha önce yüksek maliyetlerden dolayı POS kullanamayan işletmeler ya da bireysel satıcılar ÖDE.AL sayesinde kolayca tahsilatlarını yapabiliyor. Şu anda bir yatırım sürecini tamamlamak üzereyiz. 20l6’da ikinci yatırımımızı alıp ÖDE. AL’t bir marka haline getirdikten sonra hedefimiz Ortadoğu ve/veya CIS ülkeleri pazarlarına açılmak.”

■ Phaymobile

Phaymobile, Cardtek bünyesinde mobil uygulamalar üzerinde çalışan ekibin, mobil sistemler üzerinde odaklanmak, yeni ürün ve hizmetler geliştirmesinde AR-GE faaliyetlerini yapmak üzerine kuruldu. Güvenli ödeme altyapısı ve kontrolü, bulut tabanlı ödeme sistemleri ve mobil cüzdan altyapısı çözümü sunan şirket, NFC ödeme sistemlerinin güvenlik altyapısını geliştiren dünyadaki 7-8 şirketten biri. Satışlarının yüzde 90’mı yurtdışına yapan Phaymobile, iş ortaklarıyla birlikte Ortadoğu, Avrupa ve Amerika kıtasına ulaşıyor. Polonya, Avusturya, İtalya, Almanya ve Macaristan ihracat yaptığı ülkeler arasında bulunuyor. Phaymobile Genel Müdürü Özgür Güngör, “Phaymobile geçen yıl yüzde 60’a yakın büyüdü. Hedefimiz tüm alanlarda aynı şekilde büyümeyi sürdürmek, uluslararası ofislerimize yenilerini eklemek ve yeni iş ortaklarını ekosistemimize dahi etmek” diyor.

■ Mobilike

Mobilike, mobil internet ve uygulama alanında kendi teknolojisi ile altyapısını üreten mobil reklam ağı girişimi. Türkiye’de BOO’den fazla, Yunanistan’da 40’ın üzerinde mobil uygulama ve sitenin mobil reklam satışı alanında temsilciliğini yapan Mobilike, aylık bazda 3,5 milyar reklam gösterimine ulaştı. Tekil olarak ise 10 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. Şirket bu süreçte Felicis Ventures, Point Nine Capital,Team Europe gibi venture Capital şirketlerinden yatırım aldı ve fon büyüklüğü 200 milyon dolan buldu. Türkiye gösterim bazlı mobil reklam pazarında yüzde 60-65 civarı bir pazar payına sahip olduklarını ifade eden Mobilike kurucularından Volkan Biçer, hedeflerini şöyle anlatıyor: “Seamless markası altında kendi mobil reklam platformumuzu pazara sunduk. Önümüzdeki dönem için teknoloji yatırımımızı artırmak ve uluslararası ofis ağımızı da genişletmek istiyoruz. Bu yıl 1-2 farklı ülkede daha operasyonumuz başlayacak”

B Monitise

2006’dan bu yana mobil bankacılık ve ödeme sistemleri başta olmak üzere m-ticaret, güvenlik ve mobil saha satış çözümleri alanlarında faaliyet gösteren yerli girişim Pozitron, geçen yıl bu alanda faaliyet gösteren global şirket Monitise tarafından satın alındı. Şu anda Monitise adtyla Türkiye’deki faaliyetlerine devam eden şirket, bu zamana kadar mobil bankacılıkta işCep, ödeme sistemlerinde de BKM Express gibi teknolojileri hayata geçirdi. Şirket, aralarında ABD, Almanya, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu 12 farklı ülkeye mobil yazılım ürünleri ihraç ediyor. 2006’dan beri 7 kişilik bir ekipten 185 kişilik bir ekip haline geldiklerini ve dokuz yıl içinde cirolarının 100 kattan fazla arttığını ifade eden Monitise MEA CEO’su Fatih işbecer, “Uygulamalarımızın 10 milyondan fazla insan tarafından kullanıldığını ve 50 milyonun üzerinde indirildiğini söyleyebiliriz. Artık çözümlerimizi İstanbul ofisimizden, Monitise Grup’un Londra, Silikon Vadisi ve Hong Kong ofisleri aracılığıyla dünyanın en tanınmış ve büyük şirketlerine ulaştırmaya devam edeceğiz” diyor.

Mobilexpress

Türkiye’nin ilk operatör, banka ve cihaz bağımsız mobil cüzdanı’olarak Mobilexpress, 2013’teTTNET & Avea ile iş ortaklığı kurdu. Kullanıcılar sadece cep telefonu numaralarını girerek veya ekranda çıkan QR kodu Mobitexpress iPhone uygulaması ile okutarak, her seferinde kredi kartı bilgilerini paylaşmadan ödemelerini cep telefonu üzerinden kolaylıkla yapabiliyor. Mobilexpress’in şu anda 100 bine yakın kayıtlı üyesi ve 40’tan fazla iş ortağı bulunuyor. Mobilexpress Kurucu Ortak ve CEO’su Zeynep Şener, “Mobil uygulamalarımız, geliştirip, ilerleyen günlerde gittikçe önemi artacak bu alanda hizmetlerimizi sunmaya devam edeceğiz. Türkiye’deki büyüme ve yaygınlaşma hedeflerimizi gerçekleştirdikten sonra, teknolojimizi Ortadoğu başta olmak üzere yurtdışına taşımak istiyoruz” diye konuşuyor.

Valensas

Mobil cihazlara entegre edilebilir uygulamalar, kablosuz ağ çözümleri ve internet uygulamaları alanlarında hizmet veren Valensas’ın geliştirdiği çözümlerle ulaştığı mobil kullanıcı sayısı 2 milyonu aştı. Yemeksepeti.com, Sahibinden.com, nll.com gibi şirketlerin iPhone ve iPad uygulamalarını geliştiren şirket, GSM operatörlerine ve Akbank, Yapı Kredi, ING, gibi bankalara da mobil bankacılık çözümleri sundu. Şirket, önümüzdeki dönemde şirketler için geliştirdiği projelerin yanı sıra Valensas’a ait uygulamaların sayısını da çoğaltmayı planlıyor. Valensas Kurucu Ortağı Akin idil, “2013-2014 döneminde şirketin çalışan sayısı yüzde 80’den fazla arttı. Aynı dönemde Valensas ve çözümlerinin geliri de 7 kattan fazla artış gösterdi. Hedefimiz yeni alanlara girip alternatif gelir kaynakları oluşturmak suretiyle şirketimize daha hızlı bir büyüme yaşatmak” diyor.

Mobil dünyaya girmenin 8 adımı

  1. Uygulama geliştirmeye başlamadan önce, işin ana fikrini, sunacağı faydayı, içerik detaylarını ve kullanıcı deneyimini çok iyi çalışmak gerekiyor.
  2. Uygulama geliştirme için öncelikle platform seçimi yapılması gerekiyor. Uygulamalar, en yaygın mobil uygulama platformları olan Apple iOS ve Googte Android’den yapılabilir.
  3. Uygulamaları pazarda yayınlamadan önce, tüm deneyimi kısıtlı kullanıcı kitlesi üzerinde denemek başarı şansını arttıran bir faktör.
  4. Eğer uygulama içerisinden içerik satışı yapılacaksa, burada satılacak içerik üzerinden AppStore’un ya da Google Pla/in aldığı komisyonlar bulunuyor.
  5. Uygulamayı tanıtıp pazarlamak bir sonraki adım. Her kullanıcı grubu için farklı içerik ve görsel ile Herlenmesi, algıyı ve farkındalığt arttırıyor.
  6. iletişimi, uygulama indirildikten sonra da sürdürmek gerekiyor.
  7. Sürekli gelişen mobil telefon işletim sistemlerini desteklemeye devam etmek ve kullanıcı deneyimini hep ön planda tutmak çok önemli. Bu açıdan güncellemeler sürekli yapılmalı.
  8. Uygulamada işlem yaparken kullanıcının güvenliğini sağlamak da önemli, bunun için gerekli altyapılar hazırlanmalt.
Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu