Mobil Teknolojileri ve Mobil Girişimler
Mobil teknolojiler 3,3 trilyon dolar gelir üretti
The Boston Consulting Group, 2014 yılı için mobil teknolojilerin ülke ekonomilerini ve çalışma endüstrisini nasıl etkilediği üzerine detaylı bir araştırma yaptı. Buna göre mobil teknoloji ve servislerinin tüm dünyada hızlı şekilde yaygınlaştığı bir dönemde gelirler de aynı oranda artıyor. Ancak mobil teknolojiler pazarındaki bu büyümenin daha fazla olması ve ivmeyle artması için 2020 yılına kadar araştırma, geliştirme ve altyapı yatırımlarına yaklaşık 4 trilyon dolar ayrılmalı. Küresel olarak özel sektörün 2009 ile 2013 arasında araştırma, geliştirme ve altyapı yatırımına ayırdığı toplam tutar ise 1,8 trilyon dolar.
2014 yılında mobil teknolojiler küresel olarak 3,3 trilyon dolar gelir üretmiş ve yaklaşık 11 milyon insana iş olanağı sağlamış durumda. ABD, Almanya, Güney Kore, Brezilya, Çin ve Hindistan’da mobil teknolojiler gayri safi yurtiçi hasılaya 1,2 trilyon dolardan daha fazla katkı sağladı. Araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerde tüketiciler mobil teknolojilere yılda gelirlerinin yaklaşık yüzde 12’sini ayırıyor. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın ortalama yüzde 40 olduğu görülüyor.
ENDER BURUK JHİ VODAFONE TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKAN YARD.
“16 uygulama 2,2 milyon adet indirildi”
“2014 yılı içinde Vodafone aboneleri 2,2 milyon adet Vodafone uygulamasını cihazlarına indirdi. Mobil uygulamalarımızın türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte, Vodafone mobil uygulamalarının aktif kullanım oranı yüzde 20 oldu. Vodafone Türkiye’nin toplam 16 uygulaması bulunuyor. Bunların içinde en çok indirilen ilk üç uygulama, 1,5 milyon indirme sayısıyla Vodafone Self Servis, 450 bini aşkın indirme sayısıyla Avantaj Cepte ve 71 bin indirme sayısıyla Vodafone Cep Cüzdan olarak sıralanıyor. Vodafone Cep Cüzdan ile mobil ödemeleri güvenli ve hızlı kılmak üzere abonelerimizin kullanımına sunuyoruz. Mobil sağlık platformu olan Vodafone Cep Sağlık, lanse edildiği Mart 2013’ten bugüne Türkiye’de 860 bin abonenin hayatına dokundu.”
NEDİM NAHMİAS YEMEKSEPETi.COM COO’SU
“Siparişlerin yüzde 50’si mobilden geliyor”
“Yemeksepeti.com, 3,2 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip ve mobil uygulaması 2 milyondan fazla dovvnload almış durumda. İOS ve Android uygulamalarımızla birlikte mobil cihazlar üzerinden alınan siparişler şu andaki tüm siparişlerimizin yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Mobilden gelen sipariş oranının 2015’te yüzde 50’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Özellikle mobil internet kullanımındaki artışa bağlı olarak Yemeksepeti’nin hitap ettiği pazar da sürekli büyüyor. Mobil kanala yatırımlarımız hiç durmadan devam edecek. Uygulamalarımızın çok daha az kademeli, basit ve kolay kullanılır hale gelmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Öte yandan alternatif ödeme sistemleri sunacağız. Kullanıcılarımıza en iyi hizmeti, en hızlı şekilde verebilmek için gerekli gördüğümüz işbirliklerine de girmeye devam edeceğiz.”
DİDEM DİNÇERBAŞER GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARD.
Garanti, Cep Şubesi’nde 1,6 milyona ulaştı”
“Garanti Bankası’nın Cep Şubesi uygulamasının aktif kullanıcı sayısı 1,6 milyona ulaştı. Bu dönemde internet üzerinden alışveriş yapan müşterilerimiz de hızla arttı. Üye işyerlerimizden yapılan kredi kartı harcamalarının yüzde 12’si sanal mağazalardan gerçekleşiyor. Başlangıçta sınırlı kullanımı olan mobil siteler, zaman içinde daha fazla kullanıcı çekmeye başladı. Kullanıcılar özellikle trafikte geçirilen zamanda bu sitelere girip alışveriş yapmaya başiadı. Ayrıca e-ticaret sahnesine giren büyük oyuncular, yabancı yatırımlar ve yeni iş modelleri de bu artışı ivmele’ndirdi. Önümüzdeki dönemde tüketiciyi doğru yakalamak isteyen tüm şirketlerin mobilde kendine yer arayacağını öngörüyoruz. Yine aynı nedenle, kullanıcının tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye ve mobil ödemenin artırılmasına yönelik farklı sektörlerdeki şirketlerden yeni projeler geleceğine inanıyoruz. Mobil uygulamalar üzerinden tüm bankacılık işlemleri yapılabiliyor. Havale ve EFT en çok kullanılan işlemler oluyor. Bunun yanında mobil sanal mağazalar ve kredi kartı uygulamaları, taksi çağırma ve yemek siparişi gibi sektörel uygulamalar da öne çıkıyor!’
Destek bulan mobil girişimler
■ BuradanOraya
2009 yılından bu yana İstanbul’da yaşayan İngiliz Mark Zealey, ulaşımda yaşadığı problemleri kendi girişimiyle çözmeye karar verdi ve yoluculuk planlama uygulaması BuradanOraya’yı yarattı. E-tohum’un en başarılı girişimler arasında seçtiği BuradanOraya, şu anda altı şehir sisteminde yer alıyor. Geçen yıl 2,4 milyon kez kullanılan sistem, günde yaklaşık 7 bin kez kullanılıyor.
■ Chain
Kemal Apaydın tarafından kurulan Chain, gittiğiniz iş toplantısında çevrenizde bulunan iş insanlarının profillerini görebileceğiniz bir mobil uygulama. Sadece üyelerin görünebildiği bu uygulama, şu ana kadar 5 binin üzerinde üst düzey profesyonelin kullandığı bir platform haline geldi. Amaç ise Türkiye’den globalde ses getirebilecek bir ürün çıkarmak.
■ LastOda
Burak Balkaya tarafından kurulan LastOda, butik bir mobil rezervasyon uygulaması. Son dakika kalan odaları satışa sunan LastOda’da, kullanıcılar farklı lüks otellerin odalarını yüzde 70’lere varan indirimlerle rezerve edebiliyor. 55 binin üzerinden kayıtlı kullanıcısı olan LastOda, bu sayıyı 2015’te 100 binin üzerine çıkarmak istiyor.
■ Moka
Akıllı alışveriş uygulaması otan Moka, hem kredi kartlarının hem de sadakat kartlarının dijitalleşmesine ve akıllı telefonların ödeme sistemlerinde kullanılmasına dayalı, markaları müşterilerle buluşturan bir platform. Moka, Melek Yatırımcı ağı Keiretsu Forum’dan 3,5 milyon TL yatırım aldı.
■ AR Pandora
Arttırılmış gerçeklik uygulaması olan AR Pandora, mobil cihazınızın kamerasını kullanarak üç boyutlu mimari modelleri, belirlenen bir hedef görselin üzerinde, gerçek ortamda perspektife uygun olarak konumlandırıyor. Şu an şirketlere özel olarak üretilen uygulama, ilerleyen günlerde mimarların kullanabileceği Online bir otomasyona dönüştürülecek ve son kullanıcıların indirebileceği şekilde yayına sunulacak.
■ RichiePic
Mobil fotoğraf paylaşım uygulaması RichiePic, kullanıcıların ‘hashtag’lere gerek kalmadan yarışabildikleri bir platform. Bu yıl İOS App Store’da yayınlanmaya başlayan uygulamanın hedefi, kısa sürede Android ve Windows Phone tarafında da piyasaya dahil olmak.
■ Rent’n Connect
Rent’n Connect uygulaması, uluslararası seyahat eden kişilerin seyahatleri sırasında karşılaştığı bağlantı ve bilgiye erişim problemlerini çözmeyi hedefliyor. TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan AR-GE projesinin hedefi, direkt kanallar ve partner ağını genişleterek büyümeye devam etmek.
■ Chail
Burak Boysan ve ortaklan tarafından kurulan Chall, QuizUp ve FunRungibi insanların oynamayı ve arkadaşlarını davet etmeyi sevdiği multiplayer oyunları Vine ve Instagram gibi gerçekliğe dayalı bir platformla buluşturma fikrinden ortaya çıktı. Kullanıcıların birbirlerine meydan okuyabildikleri bir sosyal ağ olan Chall, mart ayında devreye girecek.