Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Moody’s ve piyasalara etkileri…

Moody’s’in hamlesi piyasalarda dramatik bir değişim yaratır mı?

Geçen haftaki köşe yazımızı “Fitch’in kararı, diğer kredi derecelendirme kuruluşları için emsal teşkil etmez” diyerek noktalamıştık. Beklentim Moody’s’den görünüm indirimi gelebileceği yönündeydi. Nitekim Moody’s beklentim doğrultusunda notumuzu teyit etti ancak görünümü ‘durağan’dan ‘negatife indirdi. Gerekçe olarak da dışarıda FED (Amerikan Merkez Bankası) gerginliğini, içeride de siyasi tansiyonu gösterdi.

Moody's

Azalan küresel likidite ortamında Türkiye’nin yüksek dış finansman ihtiyacının görünüm indirimi kararında etkili olduğu aşikar. Moody’s’in görünüm indirimi önümüzdeki dönemde notumuz için de tehdit oluşturuyor. Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra genel seçimler de var.

Seçimler iç piyasalar üzerinde belirsizlik yaratmaya devam edebilecek. Ayrıca dışarıda ABD verileri de güçlü gelmeye devam ediyor. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerin FED baskısını çok daha yoğun hissedebilecekleri bir döneme giriyoruz. Görünüm indiriminin beraberinde getirdiği not tehdidi önümüzdeki dönemde iç piyasaları olumsuz etkileyebilir. Gelişmiş ülke piyasalarından da büyük destek gelebilecek bir dönemde değiliz.

Uzun zamandır S&P endeksinde 1.900-1.950 bandının zirve adayı olabileceğini ifade etmekteydim. Önceki haftaki yazılarımda S&P’de bir düzeltme başlama olasılığını yüksek gördüğümü aktarmıştım. Geçen haftanın son günlerinde S&P’deki bozulma düzeltme hareketine başlandığına işaret. S&P’deki düzeltmenin iç piyasalar üzerinde olumsuz baskı oluşturması beklenebilir. Haliyle BIST’te 75.000 bölgesinin üzerinde kalıcılaşma beklemediğimi söyleyebilirim. Hatta önümüzdeki haftalarda BIST’te
yeniden 65.000-66.000 kritik desteğine gerileme olasılığını yüksek görüyorum.

Moody’s kararı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimini rafa kaldırır mı?

Rafa kaldırmaz ama zorlaştırır. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 3 puan kadar yükseltmesinin arkasındaki temel gerekçeyi unutmamak gerekiyor. Merkez Bankası zayıflayan büyümeye rağmen 3 puanlık faiz silahını ateşledi.

Bu artırımın tek amacı, kurdaki kontrolsüz yükselişin önüne geçmekti. Haliyle kurda yeni bir yükseliş eğilimi başlatabilecek hemen hemen her faktör Merkez Bankası’mn kademeli faiz indirimi planlarının ertelenmesine neden olur. Kura yükseliş getirebilecek faktörler ise; FED’in adım adım küresel likiditeyi kısma yolunda ilerlemesi ve Moody’s’in görünüm indirimiyle gündeme gelen not tehdidi. Kurda 2.08-2.10 bandının altına kalıcı gerileme beklemiyorum. Hatta önümüzdeki haftalarda yeniden 2.17-2.20 bandına doğru bir hareket söz konusu olabileceğini düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu