“Mr. Euro” kabinesini ve programını açıkladı
Halkın oyları ile seçilen ilk Avrupa Komisyonu Başkanı olan Jean Claude Juncker’in yeni kabinesi Avrupa Birliği’nde yeni bir dönemin başlayacağına işaret ediyor…
AB’NIN yeni Komisyon Başkanı Lüksemburglu Jean Claude Juncker 12. Eylül tarihinde hem yeni Komisyon üyelerini hem de programını açıkladı. Juncker görevi neredeyse 10 yıldır Komisyon Başkanlığı’nı yürüten ve Avrupa’yı vuran ekonomik kriz sırasında görevde olan Portekizli Barosso’dan devraldı.
Hiç şüphesiz Juncker’i diğer 11 Komisyon Başkanı’ndan ayıran özellik ise, halkın oyları ile seçilen ilk Komisyon Başkanı olması, lakabı da “Mr Euro”.
Komisyon, AB’de yepyeni bir dönemin de sinyallerini veriyor.
Juncker’in yeni kabinesinde bir önceki kabineye kıyasla siyasi partiler ağırlıklarını korumuş durumda. Yeni kabinede ağırlık 14 Komiser ile Juncker’in de dâhil olduğu EPP’de (European People’s Party). PES’den (Party of European Socialists) sekiz, ALDE’den (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party) beş, AECR’den (Alliance of European Conservatives and Reformists Party) ise bir Komiser, yeni Avrupa Komisyonu’nu oluşturuyor.
SİYASETÇİLER AĞIRLIKTA
Juncker kabinesinin yaş ortalaması 53.04. Komisyon Başkan Yardımcıları’na bakıldığında ise, Juncker’in ‘beyin takımının’ eski döneme nazaran çok daha gençleştiğini görüyoruz.
Juncker’in Komisyon Başkanı olarak seçilmesinin ardından yeni kabinenin oluşumunda kadm-erkek dengesini gözettiği bir gerçek. 28 üyeli Komisyon’un dokuz üyesi kadınlardan oluşuyor (yüzde 33). Bu sayı ikinci Barosso kabinesi ile benzerlik gösterirken, Juncker kabinesinin farkı, yedi Başkan Yardımcısı’mn üçünün kadın olmasında ortaya çıkıyor.
Kabinenin en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi, kabinenin bürokratlar yerine ağırlıklı olarak siyasetçilerden oluşması. Juncker’in kabinesi beş eski başbakandan, dört eski başbakan yardımcısından ve 19 eski bakandan meydana geliyor.
Juncker’in kabinesi, alışılagelmiş Avrupa Komisyonu yapılarının aksine altı Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi’nden oluşuyor. Bu ‘Akıl Takımı’nı oluşturan altı Başkan Yardımcısı, farklı alanlardan sorumlu 20 Komiser’in aralarında paylaştıkları ‘Proje Takımları’nı (Project Team) oluşturuyor. Hiç şüphesiz Juncker’in böylesine hiyerarşik bir yapılanmayı tercih etmesi, önümüzdeki dönemde Avrupa yönetişiminin alacağı yeni şekil konusunda önemli ipuçları barındırıyor.
‘SÜPER KOMİSERLER’ DÖNEMİ
Yeni Komisyon hiyerarşisinin en dikkat çeken ismi, hiç şüphesiz HollandalI siyasetçi Frans Timmermans. Komisyon yapılanmasında 6 Başkan Yardımcısı arasında birisi ‘Birinci Başkan Yardımcısı’ olarak bir adım daha yukarı çıkıyor. HollandalI siyasetçi, Juncker’in kendi deyimiyle ‘Başkanın sağ kolu’ statüsünü kazanıyor.
Yeni hiyerarşik yapısıyla dikkat çeken yeni Avrupa Komisyonu’nun en önemli yeniliği, Komisyon yapılanmasında zaten var olan Başkan Yardımcılarına, bir nevi ‘süper komiserlik’ görevi verilmiş olması. Juncker’in altı Başkan Yardımcısı diğer komiserlerin çalışma alanlarını koordine ve icra yetkisi ile görevlendirilirken, bu Başkan Yardımcılarının önemi ve ağırlığı yapılanma içerisinde açık şekilde artırılıyor.
Bu hiyerarşik yapılanma içerisinde belki de en şaşırtıcı olan Juncker’in akıl takımını oluşturan 6+1 kişilik kadroda, çoğunluğu küçük ülkeleri temsil eden isimlere yer vermiş olması. Lüksemburglu Başkan Juncker, HollandalI Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans ve İtalyan Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Mogherini, akıl takımı içerisinde kurucu ülkelerden en küçük üçünü temsil ediyor.
Yine de ekonominin dümeninde kurucu ülkeler ağırlıklarını hissettirmeye devam ediyor. Avrupa ekonomisinin dümenine, Alman Günter Oettinger (Dijital Ekonomi ve Toplum), Fransız Pierre Moscovici (Ekonomi ve Mali İşler, Vergilendirme ve Gümrükler), İngiliz Jonathan Hill (Mali İstikrar, Mali Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliği) ve İsveçli Cecilia Malmstörm (Ticaret) geçiyor.
Yeni Komisyon sadece yapısı ile değil, barındırdığı yeni gündem maddeleri ile de ilgi çekiyor. Komiserlerin ve Başkan Yardımcıları’nın sorumluluğunda olduğu açık şekilde ifade edilen konulardan bazıları şunlar: Enerji birliği, dijital tek pazar, sosyal diyalog, iş, büyüme, yatırımlar ve rekabetçilik, dijital ekonomi ve toplum, genişleme müzakereleri, mali istikrar, mali hizmetler ve sermaye piyasaları birliği, cinsiyet eşitliği, göç, uzay ve Juncker’in yeni kabinesi birçok yeni konuyu, üst konu olarak Başkan YardımCıları’nm ve Komiserlerin sorumluluğuna verirken, çok dillilik ve sosyal entegrasyon gibi bazı konuların ise eski Komiser dosyalarına kıyasla şimdilik gündemden düştüğü görülüyor.