Nijerya’da kahve çiftliği satın alacak
Şerif Başaran’tn oluşturduğu Kahvefabrikası, yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da büyümeye odaklandı. Nijerya Lagos MM2 Havalimanı’nda Umutu Coffee’yi açan Başaran, mekanı Lagos Victoria Island’de de açıp, akabinde Nijerya’nın Kuzey bölgesinde 50 dönüm kahve çiftliği satın alacak. Bölgede bir tesis kurmaya hazırlanan Başaran, yatırımının ardından tüm dünyaya kahve ihraç edecek.
Kahve son yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Türkiye’de yaklaşık bin 500 adet kahve zinciri şubesi var. Yeni markaların katılmasıyla bu sayı her geçen gün artıyor. Bu markalardan biri olan Kahvefabrikası’nın alt markası Coffeetopia’ya da sektörün en yeni oyuncularından biri. Markanın yaratıcısı Şerif Başaran, İsviçre’de doğup büyüyen bir girişimci. 16 yaşında da Türkiye’ye dönüş yaptı. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra eşiyle birlikte Avustralya’ya taşınmaya karar verdi. Avustralya’nın Sydney kentinde birfranchise’a bağlı işletme satın aldı ve şirket bünyesinde çalışan o yılın Dünya Barista Şampiyonu tarafından eğitildi. 2008 yılında dünyanın en prestijli kahve ödülleri arasında gösterilen ‘Coffee Excellence Avvard’u eğitmen dalında almaya layık görüldü. Başaran ayrıca, son beş yıldır kahve dünya şampiyonalarında tat ve teknik hakem olarak görev alıyor.
2007 yılında düzenlenen bir çay ve kahve fuarı tarafından davet edilince beş yıl aradan sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden ve kahve pazarında büyük bir boşluğun var olduğuna inanarak yatırımlarımı Türkiye’ye kaydırmaya karar veren Başaran, böylece Kahvefabrikası’nı hayata geçirmeye karar verdi.
Kahvefabrikası şemsiyesi altında birbirine bağlı beş farklı konsept birleşmiş durumda. Bunlardan ilki, kahve imalatı. Kahve yurtdışın-dan tadım ile seçiliyor, kavruluyor ve harmanlanıyor. İkincisi ise makine ekipman distribütörlüğü. Taze kavrulmuş kahve haricinde sıcak çikolata, salep ve bitki/meyve çeşitleri mevcuttur. Yine cafe’lerin ihtiyacı olan şurup, sos ve meyve püreleri de Kahvefabrikası tarafından sunuluyor. Makine ve aksesuar segmentinde ise İtalyan bir markanın Espresso makine distribütörlüğü, kahve öğütücüleri, ısı kontrollü su dispenserleri, filtre kahve makineleri ve yeni nesil kahvecilerin kullandığı her türlü kahve demleme aparatları ve aksesuarları dahil 200’ün üzerinde çeşit ürün bulunuyor.
Coffeetopia ile franchising veriyor
Bunun yanı sıra uluslararası sertifikasyon sistemine bağlı kahve eğitimi verdiklerini söyleyen Başaran, kafe ve kahve danışmanlığı da verdiklerini kahve zincirlerin harmanlarını belirleme, sıfırdan yeni bir cafe konsepti oluşturma, menü ve konsept çalışmasına yönelik hizmetler verdiklerini sözlerine ekliyor. Ayrıca bir kahve zinciri Coffeetopia’yı da oluşturduklarına dikkat çeken Başaran, bu marka için franc-hising vereceklerini kaydediyor.
Kahvefabrikası’nın iki farklı bayilik sistemi bulunuyor. Birincisi Kahvefabrikası markası bayiliği… Bu marka altında ürünlerin satışı bulunulan bölgede bayiler üzerinden sürdürülüyor. Bayininin bulunduğu bölgeden gelen talepler, yine bayilere yönlendirilerek, müşteriye en hızlı ve yerinde hizmet alması sağlanıyor, iç Anadolu ve Marmara bölgesi hariç diğer iller ve bölgeler için bayilik ön araştırma çalışmaları yaptıklarını ve 2015 yılında 2 veya 3 bayi entegrasyonu daha planladıklarını belirten Başaran, ikinci bayiliği ise Coffeetopia markası ile verdiklerini söylüyor.
Kârlılık oranı yüksek
Bayinin bulunduğu bölgeden gelen taleplerin tamamı kısa bir ön bilgilendirme ile kendilerine yönlendiriliyor. Aynı şekilde merkez ofiste reklam ve pazarlama dokümanları ve çalışmaları hazırlanıyor. Bayilere özel L5M (Local Store Marketing) yardımı yapılıyor. Raporlama ve enformasyon konularında da bayiler dokümanlar ile bilgilendiriliyor.
Bölgenin potansiyeline göre 90 ile 200 metrekare bir ofis/depo/showroom alanı, yine bölge boyutuna göre lojistiği sağlamak için bir veya iki minivan araç, shovvroom ve stok ürünleri için de ayrıca 50 bin TL civarı ek bir ürün alımı gerekiyor. Espresso makineleri, gıda ve gıda dışı ürünler bu rakama dahil).
Coffeetopia ismi altında İstanbul’da iki ay arayla iki şube açtıklarını söyleyen Başaran, şu bilgileri veriyor:
“Coffeetopia’yı oluştururken asıl dikkat ettiğimiz konuların başında kahve çekirdeklerimiz ve demleme yöntemlerimizi geliyordu. Coffeetopia sadece taze ve kaliteli kahve sunmaya özen gösterirken, misafirlerimize demleme yöntemi ve kahve çekirdek seçmelerine izin veriyor. Open bar demleme alanımızda sipariş sonrası kahveleri hazırlamaya başlıyoruz, işletmelerimiz self service. Personel maliyetlerini minimalde, kahve odaklı satışımız sayesinde de kârlılık oranını yüksek tutmaya çalıştık. Mekanlarımızda misafirlerimiz için ücretsiz internet, tarayıcı ve yazıcı bulunuyor.
Yedi şube hedefliyor
Coffeetopia markasını yurtiçinde yedi şubeye, yurtdışında da iki şubeye ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Şerif Başaran, aynı zamanda imalathane ve depoyu da daha büyük bir yere taşıyacaklarını kaydediyor, iki yıldır Nijerya Lagos’ta bir proje üzerinde çalıştıklarını ve ilk adımlarını dört ay önce Lagos MM2 Havalimanı gidiş katında ilk cafeyi Umutu Coffee adı altında açarak başlattıklarını söyleyen Başaran, “Ocak 2015’te Umutu Coffee mekanımızı Lagos Victoria Island’de açıp, akabinde de Nijerya’nın Kuzey bölgesinde 50 dönüm kahve çiftliği satın alıyoruz. Nijerya iklimi, irti-fası ve toprağı ile kahve yetiştirmeye çok uygun olsa da, ayrıştırma ekipmanları, fermantasyon havuzları ve kurutma alanları bulunamadığı için düşük kalitede sadece iç pazara satılabiliyor. Biz ise düzgün bir tesis kurup, Nijerya’da yetiştirilen kahveyi dünya pazarına sunmak istiyoruz”.
Nijerya Tarım Bakanlığı’ndan alacakları kredi ve NijeryalI bir ortakla birlikte bu yatırımı gerçekleştireceklerini ifade eden Başaran, şu bilgileri veriyor: “Bin 500 yükseklikte yer alan bu çiftlikte toplam 75 bin kahve ağacı olacak. Yıllık 200 ton kahve toplayacağız. Kahve sektöründe tüketim artmasına karşın, ekim alanları azalıyor. Nijerya bu konuda henüz çok bakir bir ülke. Bu da bize Türkiye’de ilk kahve çiftliği olan şirket ünvanını kazandıracak. Kendi logomuzla bu kahveleri Türkiye ve dünyaya satacağız.”
Bu yılı geçen yıla oranla yüzde 250 büyüme ile 3 milyon TL ciro ile kapatacaklarını bildiren Başaran, 2015 yılı ciro hedeflerini ise Coffeetopia markasının da ivmesi ile 7,5 milyon TL’ye yükselteceklerini vurguluyor.
Barista eğitimleri veriyor
Barista eğitimleri yılda 10-12 kez düzenleniyor. Başaran, 4 ile 8 kişilik sınıflar halinde eğitimleri kendisinin verdiğini bildiriyor. Speciality Coffee Assn Europe’un (SCAE) ilk akredite eğitmenlerinden biri olduğunu ifade eden Başaran, “Coffee Excellence Award ödülüne sahip iki kişi bulunuyor, ikinci kişi biri İtalya’nın kahve konusunda duayeni Luigi Lupi diğeri de benim” diyor.