Makaleler

Okuma hususunda doğru bilinen yanlışlar!

1. “Çalışırken ya da zevk almak için yavaş okumalıyım.” düşüncesi bizce yanlış bir düşüncedir. Çünkü yavaş okumak, insanı çabuk bıktırabilir ve hatta uykunuz bile gelebilir. Uykunuz geldiğinde de konsantrasyonunuz dağılır ve ne okuduğunuzu anlamazsınız bile… Yavaş okumak, bilinenin aksine insanı başlamak için rahatsız eder.

okuma

2. “Hızlı okusam da iyi anlamıyorum.” düşüncesi, en kötü inançlardan biridir. Oysa hızımız ne kadar artarsa, metnin hepsini bir anda görmemiz o kadar kolaylaşır; hem de gerektiğinde tekrar okumak için yeterli zamanımız olur. Buna göre hızımızı artırmaktan korkmamalıyız. Başlangıçta anlama düzeyimiz düşebilir, ama umudumuzu kaybetmeden çalışırsak çok daha iyi bir seviyeye geliriz.

3. “Tek bir kelime bile kaçırırsam anlam bozulur.” düşüncesi de doğru değildir. Anlamı tutmak için her sözü okumak gerekmez. Aksine, sözler üzerinde zaman geçirdiğinizde anlamak güçleşir ve okumak sıkıcı bir hal alır.

4. “Tüm metinleri aynı hızda okumalıyım.” Hayır! Gazetenin spor sayfasındaki haberleri ya da bir köşe yazısı türüne göre okuma hızı değişecektir.

5. “Okumak için uzun zaman ayırmalıyım.” Hiç de değil! Eğer anlama tekniğini bilirseniz, 5 dakika içinde okuduğunuz yazının temel fikrini yakalayabilirsiniz.

6. “Teknik yazılar hızlı okunamaz.” Aksine bu tür yazılar hızlı okumaya daha uygundur. “Göz atma” tekniği ile önemli kısımları belirleyebilir, “Kaymağını alma” tekniği ile bu önemli kısımlara ait temel düşünceyi hafızamıza kaydedebiliriz.

7. “Okuduğumuz her şeyi hatırlamak gerekir.” Bu bir güvensizlik belirtisidir. Her şeyi hatırlamaya gerek yoktur. Ana fikri edinmek daha önemlidir.

Aylin Tankaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu