Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Ön plana çıkan 15 hisse

Son faiz kararları ışığında ön plana çıkan 15 hisse

Fed ve TCMB’den çifte faiz artırma kararı geldi. Uzmanlar, mevcut piyasa koşullarında defansif özelliğiyle ön plana çıkabilecek ve dördüncü çeyrek bilanço beklentisi kuvvetli olan şirketlerle yola devam edilmesini öneriyor…

GEÇTİĞİMİZ hafta gerek Fed kararları, gerekse Merkez Bankası’nm Para Politikası Kurulu toplantısı yakından takip edildi. Fed beklenildiği gibi faizleri 25 baz puan arttırırken, TCMB de yılın son toplantısında politika faizini yüzde 8’de sabit tuttu. Geç likidite penceresi (GLP) faizini ise yüzde 12.25’ten 13.25’e yükseltti. Marjinal fonlama faiz oranı yüzde 9.25 olarak sabit kaldı. Merkez Bankası’mn faiz artırımı ise uzmanlar tarafından piyasa beklentilerinin altında kaldığı şeklinde yorumlandı. Mevcut koşullarda analistler alman en son kararlar ışığında 15 hisseye dikkat çekiyor.

“MB BEKLENTİLERİN ALTINDA ARTIRDI”

Fed’in beklenildiği gibi faizleri 25 baz puan arttırdığını belirten Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü Sertan Kargın, “Piyasa bir süredir bunu bekliyordu ve Fed iyi bir sözlü yönlendirme yaptığı için piyasada volatiliteye neden olmadı. Beklentilerin gerçekleşmiş olması nedeniyle dolar küresel bazda değer kayıpları yaşadı. Diğer yandan üç ayda bir açıklanan projeksiyonlara baktığımızda orada da piyasa beklentilerine paralel gelişmelerin söz konusu olduğunu görmekteyiz. 2018 yılı için ise üç faiz artırım beklentisi korundu. Özetle, piyasalarda heyecan yaratacak bir FOMC toplantısı olmadı. Bundan sonraki süreçte piyasa her zaman olduğu gibi enflasyon verileri ve Fed üyelerinin açıklamaları doğrultusunda fiyatlamalar yapmaya devam edecektir” dedi.

hisse

Öte yandan Kargın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ise piyasa beklentilerinin altında bir faiz artırımı gerçekleştirdiğini hatırlatarak mevcut enflasyon seviyesi göz önüne alındığında piyasanın bu artırımdan memnun olmadığını söylüyor. Bu kararın önümüzdeki aylarda açıklanacak olan enflasyon verileri ve kurdaki hareketler sonrası sorgulanabileceğim düşünüyor. Özellikle enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesi bu faiz kararının sorgulanmasına neden olabilir diyen Kargm’a göre, “Enflasyonda yüksek seyir devam eder ve kurda da 4.00’e doğru yükseliş olursa, piyasa Merkez Bankası’nm yeniden faiz artırım yapması yönünde pozisyon alabilir. Bu durum da TL varlıkların aleyhine bir gelişme olacaktır” diyor.

“ÖN PLANA ÇIKACAK HİSSELER”

Kargın, mevcut piyasa şartlarında hem yurtiçi, hem de yurtdışı risklerden ötürü olası sert bir düzeltmede defansif özelliğiyle ön plana çıkabilecek ve dördüncü çeyrek bilanço beklentisi kuvvetli olan şirketlerle yola devam edilmesini öneriyor. Bu kapsamda Tüpraş, Trakya Cam, Ereğli, Petkim, TAV, THY, Migros, BÎM, Aselsan, Tekfen Holding, Tofaş Oto ve Turkcell hisselerini öneriyor. Hisse bazında ise şu değerlendirmeyi yapıyor “Bu kapsamda üçüncü çeyrek bilançoları itibariyle TAV, Petkim, Tekfen Holding ve Trakya Cam döviz fazlası olan şirketler olarak ön plana çıkıyor. Tüpraş, Ereğli ve THY’nin ise operasyonel performansları oldukça iyi. Tofaş Oto Avrupa ekonomilerindeki toparlanma ve TL’nin euro’ya karşı değer kayıpları neticesinde ihracatını geliştiriyor. Migros, BIM ve Turkcell ise defansif özellikleriyle ön planda olabilir.”

“ÜÇ FAİZ ARTIŞI YAPILMAYACAK”

Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin ise Fed’in faiz kararı konusunda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Şubat’tan sonra Jerome Powell’ı o koltukta göreceğiz. Fed faiz kararında bir sürpriz yaşanmadı. Üyelerden ikisi faiz kararını onaylamadı ancak her iki üye de önümüzdeki yıl toplantılarında oy kullanmayacak. Önemli olan Fed’in 2018 yılma ilişkin beklentileriydi. Burada büyüme ve istihdam tahminleri iyileştirilirken enflasyon konusunda bir değişikliğe gidilmedi. Yani büyümeye rağmen enflasyonda bir artış beklentisi yok. 2018 için üç faiz artışı öngören Fed bu kararım da değiştirmedi. Benim düşüncem ise enflasyon beklentisinin sabit kalması sonucu üç faiz artışının yapılamayacağı yönünde. Bu beklentim gerçekleşirse, hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü seyir ile birlikte dolar güçsüz seyretmeye devam eder. Bu durumdan bizim gibi gelişmekte olan piyasalar da elbette olumlu etkilenecektir.”

Merkez Bankası’mn faizinin, piyasanın oluşturduğu faizin altında kaldığını dile getiren Şahin, “TÜFE’nin önümüzdeki aylarda baz etki dolayısıyla düşmesi bekleniyor ve belki de TCMB bu beklentiyi göz önünde tutarak faizleri bu seviyeye getirdi. Politik baskılara rağmen Merkez Bankası’nm faiz artışı bir bağımsızlık göstergesi oluştursa da piyasa için yeterli miktarda olmadı. Kurdaki gevşemenin devamlılığı için faiz artışının bir miktar daha yüksek olması gerekiyordu. Buradaki gevşeme fiyat istikrarı konusunda da Merkez Bankası’na yardımcı olacaktı ve enflasyonun düşürülmesinde önemli katkı yapacaktı. Sıkı para politikası söyleminin altının politika ile doldurulmuyor olması piyasada sorun oluşturmaya devam edecek gibi duruyor. Bundan sonra aralık itibariyle düşeceğini beklediğimiz enflasyona ve bununla birlikte kura odaklanmaya devam edeceğiz” yorumunu yaptı.

“YABANCI PARA POZİSYONU ÖNEMLİ”

Sonuç olarak Şahin’e göre, yüksek enflasyon ve Merkez Bankası’nm sıkılaşamayan para politikası kur üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek gibi duruyor. Bu durumda döviz pozisyonu pozitif olan ve döviz gelirleri olan şirketlerin bir miktar pozitif ayrışabileceğim düşünüyor. Yatırımcılara ise portföylerine hisse seçerken mutlaka şirketlerin ihracat oranına ve yabancı para pozisyonu kompozisyonuna bakmalarını öneriyor. Fed’in açıklamaları ışığında zayıf dolar politikasının devam edeceğini düşünene Şahin, bu nedenle Avrupa’ya euro ile ihracat yapan ve maliyetleri TL ve dolardan oluşan şirketler de tercih sebebi olabilir diyor. Yatırımcıların hisse senedi alırken şirketlerin rasyolarma ve büyüme oranlarına da dikkat etmelerini belirterek şu önerilerde bulunuyor:

“Bu konuda kuramlarında ki yatırım danışmanlarından destek almalılar. Endeksin düştüğü yıllarda dahi büyüyen şirketler pozitif ayrışabiliyor. Bunu akıldan çıkarmamak gerek. O yüzden önemli olan borsanm yükselişi değil doğru hisse senetlerinin portföylerde tutulması.” Şahin, mevcut piyasa şartlarında Borusan Mannesmann, Çemtaş ve Soda Sanayii hisselerini öneriyor.

Sertan KARGIN / Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü

“Tüpraş’ın kârlılığı desteklenir”

Tüpraş: Yüksek kapasite kullanım oranı İle birlikte gelen güçlü satış hacminin, artan ürün fiyatlarının ve olumlu seyrini sürdüren Akdeniz rafineri marjının, şirketin önümüzdeki dönem karlılığına önemli oranda katkı sağlamasını bekliyoruz. Med rafineri marjındaki istikrarlı trendin devam etmesini ve artan ürün fiyatları ile yüksek kapasite kullanımı ile birlikte istikrarlı hacmin önümüzdeki çeyreklerde şirketin karlılığını desteklemesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükseliş (14 Aralık kapanış fiyatı baz alınarak hesaplanmıştır) potansiyeli ile 144.95 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Trakya Cam: Yurtiçi ve yurtdışında artan ürün fiyatları, üretim maliyetlerinin çok Trakya Cam artmaması, hem iç pazar hem dış pazarda istikrarlı üretim ve satış kapasitesinin yanı sıra TL’nin değer kaybından olumlu etkileniyor olması nedeniyle şirket hisselerini beğeniyoruz.

Trakya Cam hisselerinde yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile (14 Aralık kapanış fiyatı baz alınarak hesaplanmıştır) 4.83 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Petkim: Ürün fiyatlarına spread’lerindeki artış trendine bağlı olarak iyi marjlar ve dolayısıyla, önümüzdeki dönem için karlılıkta artış bekliyoruz.

Petrol fiyatları önümüzdeki yıl 60 dolar sınırını çok aşmadıkça Petkim gibi nafta bazlı üreticiler etan bazlı üreticilere göre spread avantajını koruyacaktır. Satış gelirleri dolar bazlı ve maliyetleri yüzde 15 TL bazlı olduğundan, dolar karşısında zayıflayan TL’nin de Petkim’in karlılığı üzerinde pozitif etkisi mevcut. Şirket hisselerinde yüzde 4 yükseliş (14 Aralık kapanış fiyatı baz alınarak hesaplanmıştır) potansiyeli ile 7.41 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yunus ŞAHİN/Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti

“Borusan’da güçlü büyüme trendi”

Borusan Mannesmann: Yılın ilk dokuz ayında yüzde 40’lık satış ve yüzde 105’lik net kâr artışı ile mükemmel bir yıl geçiren Borusan Mannesman satışlarının yüzde 67’sini yurtdışına yapıyor. Şirketin ABD’de bulunan bağlı ortaklığı Borusan Mannesman Pipe US İne, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’da büyük projelerde görev alıyor. Ayrıca TANAP projesinde de Borusan’ın ürettiği borular kullanılıyor. Borusan CEO’su Agah Uğur bu yılın yüzde 12 dolar bazlı büyüme ile bitirileceğini ve rekor kâr elde edileceğini açıklamıştı. Şirketin bu güçlü büyüme trendine devam etmesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 14.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Ulusoy Elektrik: 2017 yılına damga vuran şirketlerin başında geliyor. Şirket yüzde 106’lık satış büyümesi, yüzde 277’lik net kâr büyümesiyle hem yurtiçi pazarda, hem de yurtdışı pazarda payını artırmış. Ulusoy Elektrik, Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya Avrupa’dan Orta Asya’ya çeşitli pazarlara yayılma stratejisi izliyor. Yurt içinde eneıji yatırımları, konut projeleri ve altyapı yatırımları artarak devam ediyor. Şirkette bu durumdan olumlu etkileniyor. 8.79’luk fiyat/kazanç oranı ile ucuz bulduğumuz Ulusoy Elektrik hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 44 yükseliş potansiyeli ile 24.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Aksa Enerji: 2015 ve 2016 yıllarında zarar eden Aksa Enerji, bu yılın ilk dokuz ayında varlık satışlarının katkısıyla net kâr elde etti. Yurt içindeki santrallerini satarak borçluluğunu azaltma politikası yürüten şirket bir yandan da Afrika’da yüksek kâr marjlı santraller kuruyor.

Gana, Madagaskar ve Mali’de 386 MW güç devreye alınmış durumda ve bu güç 2017 yılı içerisinde faaliyete girdi. Buradaki kapasite 530 MW’a yükselecek ve 2018 yılında Afrika’dan büyük bir katkı gelecek. Aksa Eneıji’de borçluluğun düşmesiyle finansal giderlerin azalmasını ve 2017’den itibaren her yıl kâr eden bir şirket olmasını bekliyoruz. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 4.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

 

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu