Ön plana çıkan 33 hisse
YENİ dönemin ilk toplantısının, TL varlıklara duyulan güveninin yeniden inşaa edilmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan analistler TCMB’nin faizleri sabit tutarak piyasanın ilk talebini gerçekleştirdiğini ancak “gerekirse ek sıkılaştırma yapılacaktır” ifadesini kaldırmasına dikkat çekti.
Analistler hem Covidl9 salgınına ilişkin önlemlerin genişletilmesi, hem de PPK’dan sürpriz bir indirim kararının çıkmaması sonrasında piyasalardaki belirsizliğin de azaldığına vurgu yapıyor. Uzmanlar bunun hali hazırda oldukça ucuzlamış olan Borsa İstanbul için orta vadeli olumlu beklentileri güçlendirdiğini söylüyor. TCMB’nin sıkı duruşunu devam ettirmesi halinde Borsa İstanbul’da yeniden rekor seviyelerin görülerek 1600’lerin üstüne çıkılabileceği telaffuz ediliyor. Analistler MB’nin toplantısı sonrası borsada yükselişi destekleyecek 33 hisseye de dikkat çekerek orta ve uzun vadeli pozisyon alınabileceğini belirtiyor.
“KAVCIOĞLU PİYASAYI YANILTMADI”
Nisan ayı başında artan vaka sayıları göz önüne alınarak neredeyse tüm ülke genelinde yeniden hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının geri geldiğini belirten Tera Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı; bu kısıtlamalara rağmen şirketlerin üretimlerine ara vermesini ve borsada da 2020 yılına benzer satışlar beklemiyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta yeni TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu ilk Para Piyasası Kurulu toplantısında piyasa beklentilerine paralel enflasyonda yükseliş eğiliminin devam etmesine rağmen politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedi.
Bu karar ile piyasada Kavcıoğlu’na yönelik güven oluştuğunu kaydeden Tavacı böylece Türk Lirası ve Türk Lirası varlıkların pozitif ayrıştığını söyledi, önümüzdeki günlerde kur tarafında 8,00 TL psikolojik seviyesinin altının test edilebileceğini, Borsa İstanbul tarafında ise 1.450 seviyelerine doğru yükselişler görülebileceğini belirtti.
Öte yandan mevcut gelişmeler doğrultusunda BIST-100 endeksinin geçtiğimiz yılın Mart ayında gördüğü dip seviyesine göre hala devam ettiği uzun vadeli trendini bozmasını beklemeyen Tavacı “Endeksin fiyatlamasına teknik açıdan baktığımızda uzun vadeli trend dönüşleri için takip ettiğimiz 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesine yakın olduğunu ve 1.340 puanda bulunan bu seviyeden destek alarak yükselişe geçebileceğini düşünüyoruz” diyor.
“YABANCILARIN İLGİSİ ARTAR”
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da halka arzlara yoğun talep olduğunu hatırlatan Tavacı; yeni yapılan halka arzların borsaya ilgiyi artırarak daha önce hisse alım satımı yapmayan yeni yatırımcıların da borsaya girmesine vesile olduğunu söylüyor. Ancak borsamızdaki yabancı payının tarihi düşük seviyelerde olduğunun altını çizen Tavacı, “Yabancıların borsa payları 13 Nisan itibariyle yüzde 42,40 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi. Yabancı yatırımcılar Aralık ayı başından beri düzenli olarak satım tarafında kalırken son dönemde ise yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmeler ile artan jeopolitik riskler sonucunda yabacıların satışları hızlandı. Artan risk ve belirsizlikler ile Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 440 seviyesinin üzerine çıkarken mevcut risk ve belirsizliklerin devam etmesi durumunda yabancıların satım tarafındaki pozisyonlarını değiştirmelerini beklemiyoruz” yorumunu yapıyor.
Borsada gerçekleşen geri çekilme ve kurda yaşanan artışı göz önüne aldığımızda ise çoğu hissenin dolar bazında oldukça iskontolu duruma geldiğinin de altını çizen Tavacı; mevcut durumda negatif ayrışmamıza rağmen özellikle Nisan ayı sonrasında aşılama çalışmaları ile koronavirüs vaka sayılarında yaşanacak azalış, piyasayı tedirgin eden risk ve belirsizliklerin azalması ile yapılması planlanan reformların hayata geçirilmesi sonrası yabancı yatırımcıların borsamıza olan ilgisinin artacağını düşünüyor.
Tavacı MB’nin toplantısı sonrası Aksa Eneıji, Alcatel Lucent Teletaş, Arçelik, Doğan Holding, Emlak Konut GMYO, Ereğli Demir Çelik, Esenboğa Elektrik, Ford Otosan, Good Year, Kardemir (D), Koç Holding, Koza Altın, Odaş Elektrik, Şişecam, TAV Havalimanları, Turkcell, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Vestel Elektronik ve Zorlu Enerji hisselerinin borsada yükselişi destekleyeceğini belirterek bu hisselerde orta uzun vadeli pozisyon alınabileceğini söyledi.
“EK SIKILAŞTIRMAYA YER YOK”
înfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, geçtiğimiz hafta günlerdir 50-60 binlerin üzerinde seyreden günlük vaka sayılarına hükümet tarafından dur denildiğini, bunun da Borsa İstanbul üzerinde ilk etapta bir baskı oluşturduğunu söylüyor.
Diğer taraftan TCMB’nin PPK toplantısında beklendiği gibi faizleri sabit tutarak enflasyonla mücadelenin devam ettirileceğine dair mesajlar verdiğini hatırlatan Şahin “Naci Ağbal sonrası dönemin ilk toplantısı, TL varlıklara duyulan güvenin yeniden inşa edilmesi açısından oldukça önemliydi. TCMB faizleri sabit tutarak piyasanın ilk talebini gerçekleştirdi ancak “gerekirse ek sıkılaştırma yapılacaktır” ifadesini kaldırması, önümüzdeki toplantılara ilişkin faiz indirim beklentisini yükseltmiş oldu. Hem Covidl9 salgınına ilişkin önlemlerin genişletilmesi, hem de PPK’dan sürpriz bir indirim kararının çıkmaması sonrasında piyasalardaki belirsizlik de azalmış oldu. Bu da bizim hali hazırda oldukça ucuzlamış olan Borsa İstanbul için orta vadeli olumlu beklentilerimizi güçlendirdi” diyor.
“YABANCI GERİ DÖNECEKTİR”
Yabancı yatırımcıların TCMB Başkan değişikliğinden beri çıkışa devam ettiğine de dikkat çeken Şahin; en büyük çıkışın yabancının yoğun olduğu BIST-30 hisselerinde yaşandığını söylüyor. TL cinsi varlıklara yeniden güven duyulana kadar yabancı satışın devam ettiğini görebileceğimizi belirten Şahin, “Bu güvenin oluşması için de vaka sayılarında düşüşe ve ayrıca enflasyonla mücadele eden sıkı para politikasına ihtiyacımız var. Geçtiğimiz hafta alınan önlemlerin ve kararların etkisini görmeye başladıkça yabancı da çok ucuzlayan borsaya geri dönecektir” yorumunu yapıyor.Merkez Bankası’nın son toplantıda yaptığı gibi faizleri bir süre daha yerinde tutar ve fiyat istikrarını diğer konuların önünde tutarsa Türk Lirası’nın yeniden güçlendiği bir ortama erişebileceğimizi düşünen Şahin; sıkı duruşun burada çok önemli olduğunu vurguluyor. TCMB’nin geçen hafta bekleneni yaparak faizleri yerinde tuttuğunu ve piyasaları rahatlattığını vurgulayan Şahin, “Ancak bundan sonrası çok daha önemli olacak çünkü beklenenden erken gelen gevşeme sinyalleri TL varlıklar için büyük bir risk teşkil ediyor. TCMB sıkı duruşunu devam ettirirse biz bu yıl Borsa İstanbul’da yeniden rekor seviyeler görebiliriz ki bu da 1600’lerin üstüne çıkabiliriz demek oluyor. Tersi bir durumda ise maalesef 1250’lerin test edilme ihtimali mevcut” diyor. Şahin MB’nin toplantısı sonrası Akbank, Garanti BBVA; Türk Telekom, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Vestel Elektronik, Alarko Holding, BÎM, Migros, Aselsan, Çemtaş, Iş Yatırım Menkul Değerler, Pet-kim, Yapı Kredi, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Iş Bankası, Şişecam ve Koç Holding hisselerinin borsada yükselişi destekleyeceğini belirterek orta uzun vadeli pozisyon alınabileceğini söyledi.
Aydem Yenilenebilir Enerji hisseleri halka arz ediliyor
Türkiye’nin sadece yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten en büyük şirketlerinden Aydem Yenilenebilir Eneıji A.Ş’nin halka arzında talep toplama süreci bu hafta (19 Nisan) başlayacak ve 22 Nisan Perşembe günü sona erecek. Pay başına fiyat aralığının 8.50-9.90 TL olarak belirlendiği, oransal dağıtım yöntemiyle gerçekleşecek halka arzda, 1 milyar TL’lik gelir hedefleniyor. Halka açıklık oranı da ek pay satışı ile birlikte toplam yüzde 18.44 olacak. Söz konusu halka arz, son 3 yılın en büyük halka arzı olarak ön plana çıkıyor.
Aydem Enerji’nin yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren iştiraki Aydem Yenilenebilir Enerji’nin halka arz süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan Aydem Eneıji CEO’su ve Aydem Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İdris Küpeli şunları söyledi: “Aydem Yenilenebilir Enerji, ülkemiz geneline yayılan 25 genç ve modern yenilenebilir eneıji santralinde sahip olduğu 1.020 MW kurulu güçle, yıllık 3.2 TWh lisanslı üretim kapasitesine sahip. Şirketimiz odağında sadece yenilenebilir kaynaklar olan çevre dostu bir yaklaşımla üretim yapıyor.
Yatırımcılar açısından rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji yatırım fırsatları için doğru konumlanmış, büyüme ve getiri odaklı cazip bir yatırım fırsatı anlamı taşıyor. Ayrıca şirketimizin gelirinin yüzde 89’unun dolara endeksli olması, faaliyetlerimizin piyasalardaki dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenmesini sağlarken; santrallerimizin coğrafi dağılımındaki çeşitliliği de iklim ve mevsim şartlarından bağımsız olarak sürdürülebilir ve emre amade şekilde üretim yapılabilmesini sağlıyor.”
Hüseyin Emre TAVACI/ Tera Yatırım Araştırma Uzmanı
“Ereğli borsada pozitif ayrıştı”
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Henüz ilk çeyrek bilanço rakamlarını açıklamayan Ereğli Demir Çelik 4Ç20’de 1.59 milyar TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 1.85 milyar TL net kar açıklamıştı. Çelik fiyatlarındaki artışın yılın ilk yarısında şirketin fınansallarına olumlu yansımasını bekliyoruz. HRC fiyatları ilk çeyrekte artışa devam ederek mart ayında 900 dolar seviyesinin üzerine tırmandı. Bu artışla birlikte ilk çeyrek ortalama fiyat yıllık yüzde 59 ve çeyreklik yüzde 32 artışla 770 dolar olarak gerçekleşti. Demir cevheri fiyatlarındaki çeyreklik artışın yüzde 26 seviyesinde olmasına rağmen bir diğer girdi olan kömür fiyatlarının görece düşük seyri ve yüksek ürün fiyat artışları şirket karlılığını destekleyecektir. Öte yandan son dönemde borsa genelinde yaşanan düşüşten pek fazla etkilenmeyen ve pozitif ayrışan şirket payları için yaptığımız değerlendirme sonucunda bir yıllık periyotta 19,37 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KOÇ HOLDİNG: Son bilanço rakamlarında net karını yıllık bazda yüzde 128 oranında artırarak 2.54 milyar TL net açıkladı. Holding bünyesinde faaliyet gösteren Ford Otosan ve Arçelik’in piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşen net karları Koç Holding’in konsolide net karında pozitif yönlü sapmaya neden oldu. Bu yıl içerisinde de koronavirüs aşılama çalışmalarına bağlı olarak toplam talebin artmasına yönelik beklentilerimiz sürüyor. Bu beklentimize ek olarak holding bünyesinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren çoğu şirketin ihracat yoğun faaliyetlerinin yaratacağı kur gelirleri ile şirket net karının büyüyeceğini düşünüyoruz.
Şirket için yaptığımız projeksiyonda lÇ21’de hasılat rakamının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 50, FAVÖK rakamının ise yüzde 78 oranında artacağını tahmin ediyoruz. Koç Holding için yaptığımız değerlendirme sonucunda ise 12 aylık periyotta 23,66 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ŞİŞECAM: Şişecam 4Ç20’de 451 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerine çıkarak 746 milyon TL net kar açıklamıştı. Net karın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde net ŞİŞECAM kur farkı giderlerinin beklentinin altında kalması ile gayrimenkul yeniden değerlemesinden kaynaklı ek 150 milyon TL yatırım gelirlerinin etkili olduğu görülmüştü. Öte yandan cam grubundaki birleşme sonrasında ortadan kalkan azınlık paylarının net karın büyümesine katkıda bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Geçtiğimiz yıl 1 milyar TL’lik yeni yatırımla Polatlı’ya Avrupa’nın en büyük düz cam üretim üslerinden birini kuran Şişecam’ın yıllık 240 bin ton kapasiteli yeni fırını Ekim ayının başında devreye alınmıştı. Hem üretim kapasitesinde yaşanan bu artış, hem de geçtiğimiz yıl içerisinde şirketin geliştirdiği virüs ve bakterilere karşı etkili V-Block teknolojisine sahip ürünlerin satış gelirlerine pozitif yansıyacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda Şişecam için bir yıllık periyotta 9,02 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Yunus ŞAHİN/ İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“BİM kurumsal yatırımcıların gözdesi”
BİM: Türkiye perakende sektörünün lider şirketi istikrarlı iş modeli ve muhafazakâr bilançosuyla her zaman kurumsal yatırımcıların gözdesi oldu. Alınan önlemler ve kısmi kapanma ile birlikte şirket hisselerinin endeksin üzerinde performans göstermesini bekliyoruz.
2020 yılını yüksek çift haneli büyümelerle kapatan şirket 2021 yılında da yatırımlarına devam edecek. Son yıllarda başlattığı File mağaza konseptiyle de indirimli market kategorisinin dışında kalan perakendecilerle de rekabet etmeye başladı. 2020 yılı itibariyle File operasyonları da kâra geçmiş durumda. Sağlam bilançosu, istikrarlı gelir üretme modeliyle BİM hisselerinde yüzde 35 yükseliş potansiyeli ve 93 TL hedef fiyatla önerilenler listemize ekledik.
ÇEMTAŞ: Dünyada açılmaların hızlanmasıyla birlikte özellikle hammadde ihtiyacı çok hızlı şekilde yükseldi ve birçok üründe arz talebi karşılayamaz oldu. Bu da ürün fiyatlarını beraberinde yükseltti. Avrupa’da, ABD’de ve İngiltere’de hızlanan aşılama ile birlikte sanayi üretim rakamları da yüksek büyümeleri gösteriyor. Bu da demir çelik üreticileri için son yılların en iyi ortamını oluşturdu. Büyük oranda otomotiv sektörüne yönelik vasıflı çelik üretimi yapan Çemtaş da bu durumdan olumlu etkilenecek. Aşılanma ile birlikte Avrupa’daki otomotiv üretiminin toparlanması ve ürün fiyatlarının yükselişi ile birlikte Çemtaş hisselerinde yüzde 29 yükseliş potansiyeli ile 21,20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MİGROS: Geçtiğimiz 3 yıldır zarar eden Migros için 2020 yılı FAVÖK’ün ciddi büyüme gösterdiği ve net borcun azaldığı bir yıl oldu. Böylelikle net borç çarpanı da 1,5’lara kadar geri çekildi. Ayrıca uzun yıllardır kambiyo gideri oluşturan döviz açık pozisyonları da kapatıldı.
Mali yapıdaki bu durum pandemi sebebiyle yükselen gelir ve marjlarla da desteklendi. Mevcut enflasyonist konjonktür ve kapanmaların da devreye alındığı bu ortamda Migros 2021 yılını 3 yılın ardından kâr ile kapatabilecek gibi gözüküyor. Halihazırda 4,7 FD/FAVÖK ile işlem gören şirket hisselerinde yıl sonu beklentilerimize göre yüzde 35 yükseliş potansiyeli ile 51TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Hisse senedi varlıkları yüzde 150’nin üzerinde büyüdü
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2021 yılı Mart ayı verileri; yerli yatırımcıların finansal varlıklarının son bir yılda yüzde 34 büyüyerek 5.3 trilyon liranın üzerine çıktığını ortaya koydu. TSPB verilerine göre, son bir yılda yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları ise yüzde 152 büyüyerek 2021 yılı Mart ayı sonunda 418 milyar liraya çıktı.
TSPB tarafından açıklanan veriler, yılın ilk üç ayında yurtiçi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar] finansal varlıklarında 31.4 milyar lira artış, yurtdışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı] finansal varlıklarında ise 56.4 milyar lira düşüş yaşandığını ortaya koydu.
Borsa İstanbul’da Mart ayında yaşanan düşüşe rağmen, yılın ilk çeyreğinde yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları içerisinde en hızlı büyüme, varlığa dayalı menkul kıymet ve varlık teminatlı menkul kıymetlerin ardından (yüzde 10,6) hisse senedi varlıklarında yaşandı. TSPB verilerine göre, geçen yılsonunda 380.8 milyar lira olan yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, yüzde 10 oranında artarak 2021 yılı Mart ayı sonunda 418.1 milyar liraya çıktı.
Bu tutarın 132 milyar lirası kurumsal, 239 milyar lirası ise bireysel yatırımcılara ait. 2020 yılı sonunda yaklaşık 2 milyon olan Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısı, halka arzların eşit dağıtımlı olmasının da etkisiyle 2021 Nisan başında 2.5 milyonu aştı.
DemirDöküm ihracatta yüzde 21 büyüme hedefliyor
Geçtiğimiz yıl yüzde 40 büyüyen DemirDöküm 2021’de de büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. Sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek 2020’de ısıtma alanındaki etkinliğini daha da artırdıklarını belirten DemirDöküm CEO’su Alper Avdel” Geleneksel iş kollarımızdaki önemli büyümenin yanında kaskad, ısı pompası, VRF gibi yeni iş alanlarında büyüme rekorlarımızı tazeledik” dedi. Yüzde 90’ın üzerinde olan müşteri memnuniyeti oranlarını bu sene daha da yukarı çekmeyi planladıklarını ifade eden Avdel “Türkiye’den 52 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatta agresif büyüme hedefine sahibiz. Lider olduğumuz pazarların yanı sıra ilk üçte yer aldığımız pazarlar için de planlamalarımız var. İhracatta yüzde 21 büyüme hedefi ile yıla başladık” şeklinde konuştu.
2021 yılında müşterilerini yeni ürünlerle ve hizmetlerle buluşturacaklarını da kaydeden Avdel, 2021 yılı hedefleriyle ilgili olarak ta şöyle konuştu: “Lider olduğumuz alanları koruyup, yeni alanlarda liderlik için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Isıtma alanında sektörde yine çok iddialı olacak yeni ürünlerimizi pazara sunacağız. Soğutmada da hedef büyütüyoruz. Gelirimizin yüzde 30’unu oluşturan ihracat tarafında yoğun bir gündem bizi bekliyor. 2021 yılı için hedefimiz 2020 yılında yakaladığımız büyümemizi aynı ivmeyle devam ettirmek.”
İDİL TARAKLI