Onbinlerce Öğretmen Aranıyor
TÜRKİYE’DE her zaman en garanti iş kollarından biri olarak görülür öğretmenlik.
Bu yüzden de artık eskisi kadar kolay değil öğretmen olmak. Öğretmen adaylarını mezuniyet sonrasında zorlu bir sınav bekli yor. Atanamayan öğretmenler ise şanslarını özel sektörde deniyor. Bugünlerde yeni eği-tim-öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte öğretmen arayışı hızlandı. Son üç ay içinde en çok iş ilanı veren sektörlerin başında eğitim geliyor. Büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde on binlerce branş öğretmeni aranıyor. İngilizce ve matematik öğretmenleri ise en çok aranan adaylar olmaya devam ediyor.
Son üç ayda kadrolarını tamamlamak isteyen eğitim kuruluşlarının öğretmen arayışı tavan yapmış durumda, insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, iş ilanları ve ilanlara yapılan başvurular doğrultusunda, 2015 ikinci çeyrek istihdam raporunu açıkladı. Rapora göre, eğitim öğretim yılına hazırlanan eğitim sektöründe ilanlar yüzde 20 oranında artarken, ilan artışına paralel olarak en çok başvuru yapılan sektör yine eğitim oldu. Eğitime yapılan başvurular bu dönemde yüzde 70 arttı. Yeni-biris.com’da en çok ilan yayınlanan pozisyonların başında yüzde ll’le İngilizce öğretmenliği geliyor. Başta İngilizce öğretmeni olmak üzere bu dönemde eğitim sektöründe aranan kişi sayısı 13 bin civarında.
HER BİR İLANA 522 BAŞVURU
Kariyer.net’in verilerinde de durum çok farklı değil. İş arayan adayların yüzde 24 u eğitim sektöründe yayınlanan ilanlara başvuru yapıyor. Sitede eğitim sektöründe yayınlanan her bir ilan için 522 başvuru gerçekleşiyor. Eğitim sektöründeki ilan sayılarına bakıldığında ise son üç ayda yüzde 35’lik bir artış söz konusu. Yine aynı verilere göre, eğitim sektöründe en çok aranan pozisyonlar içinde en fazla talep, yüzde 38’lik bir oranla İngilizce öğretmenliğinde yoğunlaşıyor. İngilizce öğretmenliği pozisyonunu sırasıyla yüzde 12 ile sınıf öğretmeni, yüzde 8 ile anaokulu öğretmeni, yüzde 7 ile eğitim danışmanı, yüzde 7 ile stajyer, yüzde 6 ile matematik öğretmeni, yüzde 4.5 ile rehber öğretmen ve yüzde 3 ile yurtdışı eğitim danışmanı takip ediyor.
HÂLÂ KADIN MESLEĞİ
Adaylarm en fazla başvuru yaptığı pozisyonlara bakıldığında firmalar tarafmdan en çok aranan pozisyonlarla benzer bir tablo görülüyor. En yoğun başvuru sayısı yüzde 45’lik bir oranla genel başvuru içeren öğretmen ilanlarında toplanıyor. Ardından sırasıyla İngilizce öğretmeni (yüzde 13), branş öğretmeni (yüzde 4), sınıf öğretmeni (yüzde 4), anaokulu öğretmeni (yüzde 4) ve matematik öğretmeni (yüzde 4) geliyor. Eğitim danışmanı, halkla ilişkiler elemanı ve satış danışmanı pozisyonları da en çok başvuru alan pozisyonlar içinde ilk 10’da yerini alıyor.
Kadın meslekleri arasında görülen öğretmenliğin Türkiye’de kadınlar tarafından tercih edildiğini Kariyer.net verileri de teyit ediyor. Veritabamndaki adayların yüzde 72’sini kadınlar oluşturuyor.
BAŞKA SEÇENEKLER DE VAR
Atanamayan veya özel sektördeki kurumlarda çalışmak isteyen öğretmenler özellikle kıyı kentlerde iş arıyor. En çok başvuru alan iller sıralamasında İstanbul ve Ankara gibi büyük iller ilk sırada gelse de Antalya, Mersin, Kocaeli ve Samsun gibi illerde çalışmayı tercih edenlerin oranı da çok yüksek. Kari-‘ yer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, öğret-menlik bölümünden Yusuf ^zoZ mezun adayların özel sektörde eğitim sektöründe iş aramaya devam etse de rehberlik-psikolo-jik danışmanlık ve halkla ilişkiler bölümlerine de yöneldiğini belirtiyor. Azoz’un verdiği bilgilere göre, öğretmenlik mezunlarının en çok başvurduğu pozisyon arasında satış danışmanlığı ve çağrı merkezi müşteri temsilciği ilk sıralarda bulunuyor.
İK EĞİTİMDE DE ÖNEMLİ
Secretcv.com’da ise 1 milyon 665 bin 200 kişi eğitim sektöründe iş arıyor. “Son üç aydaki iş ilanlarına baktığımızın eğitim sektörünün hareketlendiğini görüyoruz, önceki üç aya göre iş ilanlarında yüzde 23 gibi bir artış karşımıza çıkıyor ki bunda okulların yaz tatiline girmesinin çok büyük etkisi var. Yaz nedeniyle işlerine ara veren eğitim sektörü, istihdama yöneldi ve öğretmen açıklarından, idari kadro açıklarına kadar birçok pozisyonda iş ilanı yayınladı” diyen Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, eğitim sektöründeki bu artışı, sektördeki kurumsallaşmanın artması, insan kaynakları departmanlarının eğitim sektöründe de önem kazanması olarak yorumluyor.
Eğitim sektörünün geleceğin lokomotif sektörlerinden biri olacağını vurgulayan Tütüncü, sadece eğitim kadrolarında değil, idari kadrolarda da kariyer fırsatları olduğunu ve bu fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Eğitim kadrolarında özellikle anaokulundan itibaren başlayan branşlaşmanın etkisiyle branş öğretmenleri-nin önem kazandığını belirten Tütüncü, idari kadrolarda ise kurumun tanıtım ve reklamlarını ve sosyal medya iletişimini üstlenen reklam, kurumsal iletişim, pazarlama gibi departmanların önem kazanacağını belirtiyor.
İDARİ KARİYER FIRSATI
Eğitim sektörü, kurumsallaşma ve kariyer açılarından diğer sektörlere göre biraz daha yavaş yol alıyor. Ancak önümüzdeki dönemde bu alanda kariyer yapmak isteyen çalışanlar için potansiyeli yüksek alanlardan biri olduğuna kuşku yok. “istek, motivasyon ve yetkinliklerini bu alanda göstermek isteyen çalışanlar, diğer sektörlerde çalışanlara göre daha yüksek oranda kariyer fırsatı ile karşılaşabilirler” diyen Michael Page Direktörlerinden Sertaç Yiğit, eğitim sektörünün önümüzdeki dönemde yatırım almaya ve ilgi odağı olmaya devam edeceğini düşünüyor.
Sertaç YİĞİT / Michael Page Direktörü
Sektörde kurumsallaşma henüz yetersiz
Bu alanda kariyer yapmayı planlayan çalışanlar daha oturmuş sektörlere kıyasla farklı zorluklarla karşılaşabilir. Eğitim sektöründe insan kaynaklarının öneminin farkında olan kurumların sayısı sınırlı ve insan kaynaklarına yatırılan bütçelerin daha kısıtlı olduğunu rahatça gözlemleyebiliyoruz. Dolayısıyla eğitim kurumlarında kariyer planlama ve eğitim-gelişim açısından çok zengin politikalar ve destekler henüz sağlamlaşmış değil. Bu tür haklara sahip olmak için daha fazla mücadele vermek gerekiyor.
Mutlu EROĞLU / Nicholson Türkiye Şirket Ortağı
Ömür boyu kariyer
Eğitim sektöründe kariyer sahibi olmak hayat boyu yapılabilecek, danışmanlığı verilebilecek bir meslek kazanımı olarak görülebilir. Şirketlerin yöneticilerine, kurumların çalışanlarına, üniversitelerde lisans ve lisans üstü öğrencilere ders/eğitim vermek süreklilik arz eden ve istendiği ve ihtiyaç olduğu surece devam eden bir fonksiyon. Son yıllarda yurtdışında okumak isteyen öğrencileri dış ülkelerdeki üniversitelere kabul olmaları konusunda yol gösteren danışman niteliğinde eğitmenler çok rağbet görüyor. Başka bir örnek özel okulların markalaşması konusunda verilebilir; buralardaki eğitmen/öğretmenler bir okuldan diğerine transfer olabiliyor. Devlet eğitim kurumlarında ya da özel üniversitelerde isim yapmış hocalar her zaman kıymet ve rağbet görüyor. Hatta şirketlerin yönetim kurullarında onlara yer veriliyor. Dolayısıyla öğretmenlik, ömür boyu meslek olarak çeşitli çatılar altında devam ettirilebiliyor.
İlknur SEVEN / HRM insan Kaynakları Ortağı
Meslekte köklü değişiklikler olacak
MEB’in yeni düzenlemesi ile öğretmenlik mesleğinin aday öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olmak üzere kategorilere ayrılması öngörülüyor. Öğretmenler için kariyerler arası geçişte hizmet süresi ve sınav puanı uygulaması yapılacak. Buna göre uzman öğretmen ile aday öğretmen arasında maaş farkı olacak. Başöğretmenlikte ise bu fark yüzde 50’ye kadar çıkabilecek. Bir milyona yakın öğretmen için Kariyer Planlama Sistemi getirilecek. Öğretmen adayları eğitim vermeye üniversitede başlayacak. Eğitim fakültelerinin son sınıfında öğrenci stajyer öğretmenlik yapacak ve daha çok uygulama dersi alacak. Öğretmenler kariyerlerine aynı noktadan başlayacak ve basamak atlamak için sınava girecek.
Sınavdaki başarı öğretmenin kariyerini belirleyecek, ücretini, sorumluluk ve statüsünü artıracak. Özel okullar ve dershaneler kapsamında ise, nitelikli öğretmenlerin müdür, müdür yardımcısı, okul yöneticisi veya idareci olma şansları, devlet okullarına göre daha yüksek. Eğitim altyapısı olarak diğerlerinden farklı olan, vizyoner, farklılıkları çalıştığı kuruma taşıyabilen kişiler hızla yükselecek.