OPLOG, teknoloji ve lojistik sektörünü bir araya getiriyor
Bilkent CyberparkTeknokent’de kurulan OPLOG, teknoloji ve lojistik sektörünü bir araya getiriyor Dünya çapında hizmet vermeyi hedefleyen şirket, Orta Avrupa’da bir depo ağı kurmaya hazırlanıyor. OPLOG’un kurucusu Halit Develioğlu, bu proje ile beraber depolama kapasitesini iki katma çıkartmayı hedeflediklerini söylüyor.
E-ticaret, yeni dönemde ekonominin vazgeçilmez satış kanallarından biri haline geldi. TÜ-BİSAD’ın 2018 e-ticaret raporuna göre, Türkiye’de e-ticaret pazarı 2013-2017 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 32 büyüme elde etti. 2013’te 14 milyar TL olan pazar büyüklüğü 2017’de bahis ve seyahat kategorileri de dâhil olmak üzere 42,2 milyar liraya ulaştı. 2018 yıl sonuna kadar pazarın 50 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
Potansiyeliyle ciddi bir ekosistem oluşturan e-ticaret pazarı yeni girişimlerin de ortaya çıkmasını sağlıyor. OPLOG Operasyonel Lojistik bunlardan biri…
Teknoloji ve lojistik sektörünü bir araya getiren OPLOG Operasyonel Lojistik, Tupperware,TürkTelekom International gibi küresel firmaların yanı sıra, sadece işlerinin mutfağına odaklanmak isteyen, büyük-küçük birçok e-ticaret firmasına özel butik hizmetler sunuyor.
2013 yılında kuruldu
AR-GE ve inovasyon merkezinde, mühendis ekibiyle geliştirdiği lojistik teknolojilerini, saha ve depolarındaki operasyonel ekipler aracılığıyla lojistik hizmetlerine dönüştüren OPLOG, 2013 yılında Ankara’da kuruldu. Bilkent Cyberpark Teknokent’de kurulan OPLOG, tek-nokentler bünyesinde kurulan ilk operasyonel lojistik şirketi.
Şirketin kurucusu Halit Develioğlu, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu bir girişimci. Mezun olduğu yıl kendi şirketini kuran Develioğlu, “Amacım sıra dışı bir şey yapabilmek ve hayatı teknolojiyle entegre ederek kolaylaştırmayı sağlamaktı. Bu şirket ile tedarik zinciri yönetimi alanında hem Türkiye hem de Avrupa’da birçok yazılım projesi gerçekleştirdik. 2010-2012 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz yüzde 7 bin 417 büyüme ile 2013 yılında TOBB tarafından düzenlenen Türkiye 100 sıralamasında en hızlı büyüyen şirket seçildik” diyor. Develioğlu, 2013 yılında ise lojistiğe teknolojik bir bakış açısı getiren OPLOG Operasyonel Lojistik şirketini kuruyor.
Sektördeki önemli bir boşluğu dolduran OPLOG, Deloitte’un Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlediği FastSO programında 2017 yılı listesinde, yüzde 4 bin 564 büyüme oranı ile birinci oldu. Yine aynı yıl Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan EMEA Fast500 programında ise ilk 20’de yer alan tek Türk şirketi olmayı başardı.
Şirket, teknokentte yer alan inovasyon merkezinde, mühendis ekibiyle geliştirdiği lojistik teknolojilerini, saha ve depolarındaki operasyonel ekip aracılığıyla lojistik hizmetlerine dönüştürüyor. Bir dördüncü taraf lojistik (4PL) hizmet sağlayıcı olarak, ileri teknoloji sistemleri aracılığıyla dünya devi firmalara depolama, dağıtım ve teslimat gibi lojistik hizmetleri veriyor. Ayrıca e-ticaret firmaları için özelleştirilmiş depolama, sipariş karşılama, katma değerli servisler gibi hizmetler sunarak bu firmaların lojistik operasyonlarını yönetiyor. Büyük ya da küçük tüm e-ticaret firmalarının operasyonel süreçlerini uçtan uca sistemlerine entegre ediyor ve depolarında tüm operasyonel hizmetleri sağlıyor.
Bulut üzerinden yönetiliyor
Şirketin, tüm operasyonları bulut üzerinden yönetiliyor ve mobil uygulamalar üzerinden takip edilebiliyor. Tüm bu teknolojiler operasyonel hizmet verilen müşterilerin de kullanımına sunuluyor. Operasyonel ekiplerle, teknoloji ekiplerinin büyük bir uyum içinde çalıştığına dikkat çeken Develioğlu, “Bunun yansımasını da operasyonel sonuçlarımızda görüyoruz. Dünyanın önde gelen firmalarından bir tanesi olan müşterimizin yıllık depo sayım sonuçlarında sıfır hata ile büyük bir başarı yakaladık. Her gün mal kabulünü yaptığımız ve sevk ettiğimiz 10 binlerce ürün trafiğini düşündüğünüzde bu başarının önemini anlam-landırabilmek daha mümkün olacaktır” diyor. Ayrıca e-ticaret lojistiği alanında sunulan depolama hizmetiyle, tüm operasyonel süreçlerini OPLOG’a devreden firmalar yüzde 50’ye yaklaşan oranda bir maliyet tasarrufu sağlarken, tüm yönetim konsantrasyonlarını kendi işlerini geliştirmeye ayırabiliyorlar.
E-ticarete odaklanıyor
2017 yılını bir önceki yıla oranla yüzde 20’lik bir büyüme ve 20 milyon TL ciroyla tamamlayan şirket, 2018 yılında ise yine yüzde 20’lik bir büyüme hedefliyor. Şirketin gündemindeki en önemli konu e-ticaret lojistiği. Zira OPLOG’u rakiplerinden ayıran en önemli farklardan biri büyük, küçük tüm e-ticaret firmalarına hizmet veriyor olması. Şirketin müşterileri arasında haftada 50 sipariş alan küçük girişimciler olduğu gibi haftada 200 bin sipariş alan büyük e-ticaret firmaları da bulunuyor. 20’nin üzerinde e-ticaret firması halihazırda tüm operasyonel faaliyetlerini OPLOG’a out-source etmiş durumda.
E-ticaret sektörünün her iki yılda bir ikiye katlandığına dikkat çeken Develioğlu, “Fakat bu büyüme oranıyla bile dünya ortalamalarının çok aşağısındayız. Maalesef lojistik, e-ticaretin gelişmesinin önündeki engellerden bir tanesi. İnternet üzerinden satış yapan e-ticaret firmalarının ihtiyaç duydukları lojistik hizmetlerini yine internet üzerinden satın almalarına imkân vereceğiz. Ülkemizde bir ilk olacak bu proje ile e-ticaret lojistiği bir daha eskisi gibi olmayacak” diye konuşuyor.
Yurtdışında büyüyecek
OPLOG’un büyüme hedefleri Türkiye ile sınırlı değil. Kısa bir süre önce yurtdışına açılan şirketin hedefi dünya çapında hizmet verebilmek. Türkiye’deki büyük şirketlerden biriyle 11 Avrupa ülkesini kapsayan bir projeye başladıklarını söyleyen Develioğlu, “Müşterimiz tüm Avrupa depolama faaliyetlerini bize outsource etmiş durumda. Orta vadeli planlarımız içinde ise e-ticaret lojistiği hizmetlerimizi, global bir platforma dönüştürebilmek için dünya çapında stratejik lokasyonlara kurulmuş depo ağları ile müşterilerimize hizmet vermek var.’ Bunun Avrupa ayağına ise bu yıl itibariyle başlıyoruz” diyor.
OPLOG’un yurtdışı planlarının ilk ayağını bu yıl içerisinde Avrupa’da hayata geçireceği ‘fulfillment (tüm operasyonların tek bir sistemde toplanması çenter) projesi oluşturuyor. Şirket, bu proje sayesinde çok yakında müşterilerin e-ihracat taleplerine çok daha verimli ve maliyetleri düşük bir şekilde yanıt vermeye başlayacak. ‘Fulfillment çenter’ projesi için Orta Avrupa’da bir depo ağı kurulması planlanıyor. Develioğlu, bu proje ile beraber depolama kapasitesini iki katına çıkartmayı hedeflediklerini söylüyor.
Şirketin gündeminde yer alan bir diğer konu ise Endüstri 4.0 dönüşümü. Depolarında verimliliği artırmak ve ihtiyaç duyulan operasyonel gücü ölçeklenebilir hale getirebilmek amacıyla otonom depo robotları geliştiriliyor. 2020 operasyonel iş gücü planlamasının yüzde 30’unu, OPLOG Robotik ve Yapay Zekâ departmanı tarafından geliştirilen robotlar oluşturuyor.
Yüzde 30 verimli operasyon
OPLOG bünyesinde son teknoloji ürünü lojistik sistemleri geliştiren mühendis ekipleri ve bu sistemleri kullanarak lojistik hizmeti sunan operasyonel ekipler bulunuyor. Şirket, Ankara Bilkent Cyberpark İnovasyon merkeziyle birlikte Kocaeli Düovası’nda yer alan 10 bin metrekare büyüklüğündeki depolama ve dağıtım merkezlerinde 150 kişilik bir ekip ile üst düzey depolama, sipariş karşüama ve dağıtım süreçlerinden oluşan lojistik hizmeti sağlıyor. Teknolojik alt yapı ile yönetüen bu depolarda operasyonlar, konvansiyonel lojistik şirketlerine oranla yüzde 30 daha verimli şekilde gerçekleştirebiliyor.
Ayşegül Sakarya Pehlivan