İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Orman Yatırımcısına Devlet Desteği

Bakan Veysel Eroğlu’ndarı dört yeni eylem planı. Alıç, ahlat, hünnap ve iğde eylem planlarıyla üç yılda 2.5 milyon fidan toprakla buluşacak. Fidanlar, kura ile dağıtılacak…

ORMANLARDAN ekonomik gelir elde etmesi için çeşitli projeler geliştiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan müjde geldi. Vatandaşa gelir kapısı açacak dört yeni eylem planını daha uygulamaya koyan Bakanlık, 2017-2019 yıllarını kapsayan alıç, ahlat, hünnap ve iğde eylem planları ile üç yılda toplam 35 bin 290 dekar alanda 2 milyon 544 bin adet fidanı toprakla buluşturacak.

Eylem planları ile bir taraftan orman içi açıklıklar ve bozuk orman alanları üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacak, diğer taraftan ise orman köylüsünün gelir kaynakları artırılarak, refah seviyeleri yükseltilecek. Bozuk orman alanlarında yapılan ağaçlandırmaların dikimi, bütün tesis faaliyetleri ile üç yıllık bakımları Bakanlık tarafından yapılacak. Dikilen fidanlar kura yöntemi ile verilecek.

Ormancılık çalışmalarını kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni eylem planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

meyve

“KIRSALIN LOKOMOTİFİ”

Önceleri odun kaynağı olarak görülen ormanların çok maksatlı fonksiyonlarının değeri gün geçtikçe artıyor. Bu noktada gelecek nesillerin bağımlı olacağı ormanların üretim kapasitesi ve biyolojik entegrasyonunu tehlikeye atmadan, bugünkü toplumlar için ormanlardan mal ve hizıpet üreterek sürdürülebilirliğinin sağlanması büyük önem taşıyor. Ormanın sadece sanayide kullanılan bir ürün olarak görülmediği günümüzde, ormancılığın insanlara, havaya, suya, içinde barındırdığı canlılara olan faydalarını göz önüne alarak ormanların fonksiyonel olarak planlanıp işletilmesi gerekiyor.

Eylem planlarıyla bir taraftan ormanların iyileştirilmesi, bozuk orman alanlarının ağaçlandırılması, erozyon, sel ve taşkınlarla mücadele ile sürdürülebilir ormancılık ilkeleri kapsamında ormanların gelecek nesillere iyileştirilerek taşınmasını amaçladıklarına dikkat çeken Bakan Eroğlu, diğer taraftan da ormanlara, odun dışı ürünlerinden faydalanmak maksadıyla ceviz, badem, zeytin, kestane, dut, alıç, ahlat, keçiboynuzu, ıhlamur gibi türler dikerek kırsalda yaşayan vatandaşların gelir seviyelerini artırmayı, vatandaşları bulundukları yerde geçimini sağlayacak seviyeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

35 BİN DEKAR

Ormancılık faaliyetleri için 2017 yılma kadar 34 adet eylem planının hazırlanıp, uygulamaya konulduğunu aktaran Eroğlu, bu eylem planları ile yeni gelir kapısı açmayı hedeflediklerini vurguladı. 4 adet yeni eylem planı ile bu sayının 38’e çıktığını belirten Eroğlu, Türkiye’de yıllardır ihmal edilen ve bozuk orman alanları içerisinde yer alan, alıç, ahlat, hünnap ve iğde türleri yayılış alanlarında mevcut boşlukların dikilmek ve var olanların ise aşılanarak, ülke ekonomisine kazandırılması maksadı ile dört eylem planı hazırlandığını belirtti.

Uygulamaya koyulan Hünnap Eylem Planı ile 3 bin 250 dekar alanda 300 bin adet fidan dikilerek ve 20 bin adet fert aşılanacağını dile getiren Eroğlu, “Ahlat Eylem Planı ile 6 bin 130 dekar alanda 368 bin adet fidan dikilecek ve 17 bin 625 adet fert aşılanacak. İğde Eylem Planı ile 15 bin 740 dekar alanda 1 milyon 164 bin adet fidan dikilecek. 2018-2022 Alıç Eylem Planı ile 10 bin 170 dekar alanda 712 bin adet fidan dikilerek 39 bin adet fert aşılanacak. Bu dört eylem planı ile plan dönemlerinde toplam 35 bin 290 dekar alanda 2 milyon 544 bin adet fidan toprakla buluşturulacak. Ayrıca 76 bin adet fert aşılanacak” dedi.

KURA İLE VERİLECEK

Uygun yetişme ortamına sahip bozuk ve açıklık orman alanlarında yapılan hünnap, alıç, ahlat ve iğde ağaçlandırmalarından elde edilen ürünlerden, bu alanlardan geçimini sağlayan mahalli halk yararlanacak. Dikimi yapılan alanlardaki fidanlar ile aşılaması yapılan fertlerle ilgili bütün tesis faaliyetleri ile üç yıllık bakımları Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Dikilen fidanlar ilgili köy halkı hane sayısına eşit oranda kura yöntemi ile verilecek. Dikilen fidanlar müracaat eden ilgili köy halkı hane sayısına eşit oranda kura yöntemi ile cüzi oranda bir bedele verilecek.

1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu