İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Orman Yatırımcısına Devlet Desteği

“ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİ”

2017-2019 Hünnap Eylem Planı ile Türkiye’de bulunan ticari değeri ve kullanım çeşitliliği her gecen yıl artan hünnap bitkisinin tabii alanlarda geliştirilmesi, sürdürülebilir kullanımının sağlanması, geçimini ziraattan sağlayan yerel halkın ürün çeşitliliği ve gelir seviyesinin artırılması hedefleniyor. Hünnap Çin’de 4.000 yıldan beri yetiştirilen, “ölümsüzlük meyvesi” sıfatıyla anılan adeta bir şifa deposu. Yaklaşık 56 cins ve 900 türü bulunan hünnabın anavatanı Çin olmakla birlikte, Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Anadolu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da yayılış gösteriyor.

Hünnap, geleneksel tıpta ilaç yapımında katkı maddesi olarak kullanılıyor. Hünnap meyvesi yüksek tıbbi değerinden dolayı özellikle içerdiği antioksidan-lar sebebiyle karaciğer ve kalp, damar rahatsızlıkları, kanda kolesterol düzensizliği gibi çok sayıda rahatsızlığın giderilmesinde tercih ediliyor. Hünnap aynı zamanda stresi azaltmaya ve içerdiği antioksidan sayesinde karaciğerin korunmasına, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bazı yörelerde salatalara konuyor. Reçel ve marmelatı yapılıyor. Kurutulmuş olarak da tüketiliyor. Ayrıca, hünnap meyveleri, kıymetli bir hayvan yemi katkı maddesi olarak da kullanılıyor.

hunnap

Yüksek C vitamini, B1, B2 ve B6 vitamini, mineraller ve daha birçok organik ve inorganik madde içeriği bakımından zengin olan hünnap, tüm dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de insan beslenmesi üzerinde önemli etkiye sahip. Hünnap meyvesi özellikle yüksek miktarda potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, demir ve manganez gibi mineralleri içeriyor.

30 İLDE HÜNNAP DİKİLECEK

Ilıman iklim bitkisi olarak bilinen hünnap, son yıllarda girişimcilerin ilgisini de çekiyor. İsparta, Denizli, Yalova, İstanbul başta olmak üzere bazı illerde hünnap bahçeleri kuruluyor.

2017-2019 yıllarını kapsayan Hünnap Eylem Planı ile Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İsparta, Karaman, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Samsun, Tokat, Uşak, Van ve Yalova’da 3 bin 250 dekar alan ağaçlandırılacak. Potansiyel hünnap alanlarının değerlendirilmesi ile yüksek besin değerine sahip ürünler elde edilerek kırsal istihdam da sağlanacak.

Hünnap Eylem Planı ile coğrafya ve iklim açısından uygun olan alanları hünnap ağaçlarıyla bezeyeceklerini belirten Bakan Eroğlu, “Böylece hem ülke ekonomimize katkı sağlayacağız hem de insanlarımızın sağlık açısından yaşadıkları sıkıntılara derman olacağız” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLECEK

Türkiye’de önemli bir potansiyeli olmasına rağmen iyi tanınmayan ve değerlendirilemeyen iğdenin içerisinde yer aldığı taksonlar, meyveleri insanlar ve hayvanlar için besin kaynağı oluşturuyor. İğde alternatif ve çağdaş tıp alanlarında kullanılıyor. Toprağı tutma özelliğinin yanında meyvesinden faydalanılmak suretiyle de yöre insanının gelirine katkı sağlamak üzere hazırlanan 2017-2019 İğde Eylem Planı ile iğde ürünlerinin kullanımının ülke geneline yaygınlaştırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılması hedefleniyor.

Bu maksatla bozuk ve açıklık vasıftaki orman alanları ile hâzineden tahsis edilen sahalarda ağaçlandırma, erezyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarında iğde fidanı kullanılacak. Ayrıca yol kenarı ağaçlandırmalarda da iğde dikilecek. Eylem planı ile iğde türünün Anadolu coğrafyasında ekonomik, kültürel ve sosyal nitelikli değeri artırılacak. Bunun yanında gıda, kozmetik ve kimya sanayisinde hammadde olarak kullanılan iğdenin, iç kaynaklardan temin edilmesi sağlanacak. Eylem planı ile tabii iğde alanlarından yapılan faydalanmaların sürdürülebilir nitelikte olması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılması da hedefleniyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu