İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Orman Yatırımcısına Devlet Desteği

KİLOSU 25 TL’Yİ BULUYOR

Omega 7 deposu olan iğde, kilogramı 10 ile 25 TL arasında değişen fiyatıyla pazarı olan bir tür. Ancak iğde etkin ve verimli bir şekilde kullanılamıyor. Eylem planına göre bu türü üretmek ve ağaçlandırma yoluyla yaygınlaştırmak, Türkiye’nin gerek besin ve tıbbi maksatlı taleplerini karşılamak, gerekse biyolojik çeşitliliğin konu edildiği ağaçlandırma çalışmaları ve peyzaj çalışmalarında, özellikle kırsal kesimin kalkınmasında büyük önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, iğde üretimi 2015 yılında 4 bin 270 ton, 2016 yılında 4 bin 520 ton düzeyinde gerçekleşmiş bulunuyor.

İğde Eylem Planı ile Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İğdır, İsparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir; Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yalova ve Yozgat’ta 2017-2019 yılları arasında uygulanacak projeler ile toplam 15 bin 740 dekar alan ağaçlandırılacak.

igde agaci

VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIYOR

Anadolu’da halk arasında ve geleneksel tıpta kullanım alanı bulan iğde, ishali durdurmaya, vücut direncini artırmaya, idrar problemlerinin düzenlenmesine, egzamanın giderilmesine, gribin önlenmesine, soğuk algınlığının giderilmesine, cinselliğin artırılmasına yardımcı oluyor. Öksürüğün azalmasına, bağırsakların çalışmasına, mide bulantısına ve kusmanın önlenmesine yarar sağlıyor. Ayrıca sarılık ve astım tedavisinde de kullanılıyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KORUNACAK

Gıda ve tıbbi aromatik maksatlı kullanıma konu edilen odun dışı orman ürünlerinden bir diğeri de ahlat (yaban armudu). Hazırlanan üç yıllık eylem planı ile Türkiye’de bulunan ticari uygulamaya konulacak olan ahlat, Anadolu coğrafyasında ekonomik, kültürel ve sosyal nitelikli değerini artıracak. Bunun yanında gıda, kozmetik ve kimya sanayisinde hammadde olarak kullanılan ahlat, iç kaynaklardan temin edilebilecek. Eylem planı ile orman alanlarında ve Hazine’den tahsis edilen sahalar içinde yer alan tabii ahlat ağaçları, biyolojik çeşitliliği olumsuz etkilemeyecek seviyede aşılanacak. Ayrıca yetişme şartlarına uygun, erozyona maruz sığ ve açık alanlar ile potansiyel ağaçlandırma alanlarına da ahlat dikilecek. Biyolojik çeşitlilik korunacak. Ahlat ormanlarıyla yerel halkın gıda ihtiyacı karşılanacağı gibi, ormanlık alana olan baskılar azalacak. Orman içinde yaşamını sürdüren yaban hayvanlarının besin ihtiyacı da karşılanacak.

Ahlat Eylem Planı’na göre üç yıllık dönemde 6 bin 130 dekar alanda ağaçlandırma, erezyon kontrolü ve rehabilitasyon projeleri çerçevesinde ağaçlandırmalar şu illerde yapılacak:

Adana, Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, Ankara, Kırıkkale, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bolu, Bursa, Bilecik, Yalova, Denizli, Uşak, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ağrı, Kars, Eskişehir, Afyonkarahisar, Giresun, Sivas, İsparta, Burdur, Edirne, Manisa, Gaziantep, Hatay, Kastamonu, Sinop, Konya, Aksaray, Karaman, Kütahya, Mersin, Muğla, Aydın, Gümüşhane, Bayburt, Zonguldak, Bartın ve Karabük.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu