Orman Yatırımcısına Devlet Desteği
KALP DOSTU
Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri, kalbin düzenli çalışmasını desteklemek ve kalpdamar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılıyor. Koroner damarları genişleten bioflavo-nonidler açısından zengin olan bitki; bu maddeler sayesinde damarları genişleterek, kan dolaşımının arttırılmasında fayda sağlıyor. Bioflavonoitler çok güçlü antioksidanlar olup, kalbe oksijen ve kan akışım artırıyor; dolayısıyla da, angina denilen kalp ağrılarının azalmasına tesir ediyor.
Yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmeye, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmaya, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi güçlendirmeye ve kalpteki ritim bozukluklarının tedavisine fayda sağlıyor.
Alıç bitkisinin, hem yaprağı hem de meyvesi kullanılabiliyor. Alıç yaprağı kurutularak çay yapılacak aynı zamanda da meyvesi yenilebilecek. Alıcın kurutulan yaprakları sallama çay şeklinde demlenerek de, meyveleri yenmekle birlikte çaya tat verici olarak da kullanılabilir.
5000 KÖYE 5000 ORMAN
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mn bugüne kadar hayata geçirdiği eylem planlarının sayısı 38’e ulaştı. Bu planlarla gelecek nesillerin bağımlı olacağı ormanların üretim kapasitesi ve biyolojik entegrasyonunu tehlikeye atmadan, bugünkü toplumlar için ormanlardan mal ve hizmet üreterek sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflendi. Bu planlardan biri 4 bin 166 köyde 201 bin 171 hektar sahaya köy ormanı kurulmasını sağlayan “2007-2011 Her Köye Bir Orman Eylem Planı”. Bir diğeri 2015-2019 dönemlerini kapsayan “5000 Köye 5000 Orman Eylem Planı”. Bu plan ile bin 401 köyde badem, bin 453 köyde ceviz, 53 köyde kestane, 303 köyde dut, bin 344 köyde fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, keçiboynuzu ve defne gibi gelir getirici tür ormanlar kurulacak. 294 köyde yabani zeytin, 152 köyde ise menengiçlerin aşılanmak suretiyle ıslahı yapılacak. 2005-2014 Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı ile bozuk veya tahrip edilmiş sedir ormanları yeniden kazanıldı. Eylem planı ile 1 milyon 463 bin 670 dekar sahada bozuk sedir ormanları iyileştirildi. 2006-2010 Fıstıkça-mı Eylem Planı ile 101 bin hektar alanda verimli fıstıkçamı ormanı tesis edildi. 55 milyon adet fidan dikildi. 4.5 milyon adet fıstıkçamı ağacında kozalak verimini artırmaya yönelik budama bakımı yapıldı. 2006-2015 Ardıç Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı ile verimli olmayan bozuk ardıç ormanları verimli hale getirildi. Bu kapsamda 2 milyon 991 bin 781 dekar alanda bozuk ardıç ormanları iyileştirildi. Keçiboynuzu Eylem Planı ile 2006-2015 yılları arasında bozuk vasıftaki keçiboynuzu sahaları rehabilite edildi. Bu çerçevede 259 bin 795 dekar alanda çalışma gerçekleştirildi.
3.6 MİLYON CEVİZ AĞACI DİKİLDİ
2012-2016 Ceviz Eylem Planı’yla 149 bin 696 dekar ceviz ağaçlandırması yapılarak 3 milyon 600 bin adet fidan dikildi. 2013-2017 Badem Eylem Planı ile 183 bin 603 dekar alanda yaklaşık 6 milyon 70 bin adet badem fidanı toprakla buluşturuldu. 2014-2016 Dut Eylem Planı ile 15 bin 132 dekar dut ağaçlandırılması yapıldı ve 792 bin adet fidan dikildi. 2015-2019 Yabani Zeytin Rehabilitasyonu Eylem Planı ile yapılacak çalışmalar neticesinde 15 bin ailenin gelir seviyesi artırılacak. 2015-2019 Zeytin Eylem Planı ile 5 yılda 1.5 milyon adet zeytin ağacı ekonomiye kazandırılacak. Ülke ekonomisine 270 milyon TL katkı sağlanacak.
Bülent AYMEN / Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Başk.
”Belli bir standart yakalanmalı”
Ben meyankökü ihraç ediyorum Bunun dışında özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’nden kekik, biberiye, defne gibi odun dışı orman ürünlerinin yüzde 80-85’inin ihracatı yapılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı eğer bu sistemi uygulayabilirse, çok olumlu. Hem orman köylüsüne ekonomik katkı hem de bulundukları bölgede yeni istihdam imkanı sağlar. Ayrıca daha uygun fiyatlarla dünya ile rekabet etme şansı yakalamış oluruz. İkincisi ise belli standartlarda ürün yetiştirme imkanı yakalarız. Ormanlardan elde edilen bu ürünlerde standartlar farklı olabiliyor, hastalık olabiliyor. Onun için Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde 5 kontrol altında bir üretim yapılabilir. Böylece belli kalite ve standarttaki bu ürünlerin ihracat imkanı da çok daha iyi olur.
Mehmet KARAKAYA / Demirci Ziraat Odası Başkanı
“İyi futbol iyi futbolcularla oynanır”
Devletin düşüncesi çok güzel. Orman köylüsüne yaşadığı yerde istihdam olanağı ve ekonomik katkı sağlanıyor. Ancak orman köylüsünün eğitilmesi zorunlu. Devlet dikimini yapıyor, bakımını yapıyor, vatandaşa veriyor. Ancak vatandaş ise benimsemiyor. Devlet şu parsel senin diyor. Vatandaş ürünü görmek ve toplamak için ormana gidiyor. Gerekli bakımları yapmıyor. Devletin verdiği imkanlardan yeterince yararlanılmıyor. Kontrol olursa, verim artar. İyi futbol iyi futbolcularla oynanır. Onun için orman köylüsü bilinçlendirilmen, eğitilmeli. Gayret gösterilmeli ki, harcanan para ve emekler yazık olmasın.
Demirci’de son beş yılda 2.5 milyon ağaç diktik. Aşılama yaptık. Dikilen bu ağaçlar Demirci’ye yatırım olarak dönecek. Bölge halkına ve ekonomiye katkı sağlayacak. Çoğunluğu Antep fıstığı. Bizim bölgemizde kiraz yoktu. 15 bin ton kiraz üretimi başladı. Bademi, cevizi hünnapı…
Bizim yöremizde doğal hünnap yetişiyor. Coğrafi işaretlemesini Demirci’ye almak için başvuracağız. Meyvesi dışında yaprakları da kozmetik sanayinde kullandırıyor. Arz ve talep yaygınlaşıyor. Demirci Ziraat Odası olarak 9-10 bin TL’ye hünnap eleme makinesi yaptırdık. Köylü hünnaplarını çuvala koyup, eleme makinesine getiriyor. Artık hünnaplarını kalite ve kalibre olarak ayırabiliyoruz.
Mehmet ÖZKUL / Çivril Ziraat Odası Başkanı
“3u ürünlerin tanetımı çok önemli”
Bozuk orman alanlarının yeniden düzenlenmesi, gıda ve tıbbi aromatik maksatlı kullanıma konu edilen odun dışı orman ürünlerin üretilmesi, biyolojik çeşitliğin sürdürülmesi noktasında katkıları olur. İğde ağacı orman köyünde olmaz. Taban arazisinde olur. Ancak iğde çiçeğinden çok güzel bal olur. Belki arıcılığı da beraberinde geliştirebilir. Orman köyü yüksek olduğu için yabani armudun verimi az olur. Biz bugün en güzel armuda bile alıcı bulamıyoruz. Örneğin bir tanesi 70 gram gelebilen Deveci armudunu bile üretici 1.4 TL’den satamıyor.
Yeni eylem planı açıklanan türler içinde köylüye en çok kazandıracak ürün hünnap olur. Ancak hünnapta da pazar sorunu yaşanıyor. Denizli’de hünnabın en alasını en güzelini üretiyoruz. Fidan üretimi de yapabiliyoruz. Düzenli ve büyük miktarlı talep gelmiyor. Tüccar 50-100 kilo hünnap istiyor. O nedenle büyük bahçeye dönüştürülmüyor. Pazar ve pazarlama sorunu çözülemediği sürece, hünnabın orman köylüsüne katkısı beklendiği gibi olmaz. Her üründe olduğu gibi bu ürünlerin tanıtımı da çok önemli. Bir çok yerde hünnap bilinmiyor.
Örneğin tarım fuarında, hünnabı tanıtıyoruz. Ağaç başı 25 kilo veren bir ürün. Pazarda ilk çıktığında 10-15 TL arasında alıcı buluyor. Sonra 8-10 TL’ye satılıyor. Kuruma döneminde ise kilosu 5 TL’ye kadar düşüyor. Fidelerinin fiyatı da 8-10 TL civarında. 1 dekar hünnap bahçesi kurmak istesen, fidanları ve dikmesi ile en çok bin TL’ye mal olur.
Veli YAM / Hünnapci.com.tr Ortağı
“Hünnaba son yıllarda büyük talep var”
1975’ten bu yana Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsü beldesinde hünnap yetiştiriciliği yapıyoruz. Sosyetik meyve olarak da bilinen hünnaba son yıllarda talep arttı.
Birçok meyveye göre karlı. Hünnabın bakımı kolay. İlaç, gübre istemiyor. Sadece güneş ve suya ihtiyaç duyuyor. Bu yıl köylüden alımı ortalama kilo başına fiyatı 8-10 TL arasında değişti. Piyasada 15 TL’ye alıcı buldu. Tabii İstanbul’da bazı yerlerde kilosu 35-40 TL’ye kadar çıktı. Hünnabın, küçük ve büyük meyveli olmak üzere iki çeşidi var. Büyük meyveli hünnap fideleri dikimden 1 yıl sonra, küçük meyvelisi 2 yıl sonra meyve veriyor. Büyük meyvelisi elma, erik, çağla niyetine yeniliyor. Çok ürün veriyor. Küçük meyvelisinin kurusu da oluyor. İlaç niyetine de kullanıldığı için kurusunun kilosu aktarlarda 60 TL civarında satılıyor. Hünnap cilt bakım ürünlerinde, kremlerde de kullanılıyor.
Dikim dönemi başladığı için fidan satışları şu anda çok hızlı. Yılda 10 binin üzerinde fide bin satıyoruz. Yunanistan’a fide gönderdik. Daha önce İtalya’ya vermiştik. Kendi hünnap bahçelerimiz de var. Köylülerden aldıklarımızla birlikte yılda 7-8 ton meyve satıyoruz.
Ahmet UYANIK / Fidan Sepetim Kurucusu
”Devlet desteği dikimde belirleyici oluyor”
Uyanıklar Fidancılık olarak 40 seneyi aşkın süredir hizmet veriyoruz. Fidan Sepetim olarak e-ticarette beş senedir faaliyet gösteriyoruz. Şu an en çok talebi hünnap görüyor. Ticari bahçe kurulumları için yeterli stoka sahibiz. Fakat alıç, ahlat ve iğde ile ilgili ticari bahçe kurulumları için geri dönüş almıyoruz.
Türlerin fidan fiyatları yaşa ve talep edilen adede göre değişiyor. Hünnap, alıç, iğde ve ahlat gibi çeşitlerin ortalama fiyatı 20-25 TL. Ortalama 1 dönüme 40-50 adet fidan dikiliyor. 1 dönüm bahçe maliyeti toprak, sulama, dikim masrafı vb. gibi fidan ücreti hariç arazi hazırlığı bin 500-2 bin TL tutuyor. Tabii bu arazinin şartlarına göre değişiyor.
Ticari bahçe kurulumlarında devlet desteği dikim için seçilecek çeşitlerin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Yaklaşık 10 senedir en çok ceviz fidanı tercih edilmekte. Ülkemiz coğrafyasının toprak ve iklim yapısı birçok çeşidin yetiştirilmesi için oldukça elverişli. Ürün kalitemizi iyileştirip yurt dışı piyasalara daha iddialı ulaşmamız gerekiyor. Ülkemizin ekonomik gelişimi için tarıma daha çok önem verilmesi ve çiftçinin desteklenmesi önem taşıyor.
Mâliye’den ağaçlandırma amaçlı kiralık araziler başlıklı konumuzuda ilginizi çekebilir.
Fidanlık kurmak başlıklı yazımızada mutlaka bir göz atın.
Hülya Genç Sertkaya