Ortadoğu Pazarında Mağaza Açan Markalar
Perakendecilerin Ortadoğu Pazarına Yatırımları
Ortadoğu ve Kuzey Afrika, çoğu zaman siyasi istikrarsızlıklar ve iç çatışmalarla gündeme gelse de artık zenginleşen nüfusu ve değişen tüketim alış-kanlıklanyla yatınmcıların markajına girmeye başladı. Ekonomik krizin ardından yavaşlayan Avrupa pazarına alternatif arayışı içine giren perakendeciler de son birkaç yıldır Ortadoğu pazarına adım atıyor.
Giyimden gıdaya, mobilyadan mücevherata kadar farklı sektörlerden pek çok perakendeci son dönemde dümeni Ortadoğu pazarına kırdı. Koton, LCWaikiki, adL, Ramsey, Aydınlı, İpekyol, Zen Pırlanta, Altınbaş, Doğtaş gibi halihazırda pazarda faaliyet gösteren markalar hedef büyütürken, Yargıcı, Köfteci Ramiz, Günaydın Et, Tavvuk, HD Group gibi şirketler de bu pazara girmek için hazırlık yapıyor.
Yaptığımız araştırmaya göre, şu anda 25 perakendecinin bölgede 313 mağazası var. Bunlara yeni eklenecek şirketlerle birlikte, 2015’te ise 35 perakendeci bölgede 273 mağaza açmaya hazırlanıyor.
Ortadoğu’nun tüketim alışkanlıklarında son yıllarda büyük bir değişim söz konusu.
Bölge ülkelerinin büyük çoğunluğunun petrol ve doğal gaz kaynaklı gittikçe artan gay-risafi milli hasılalarıyla birlikte ortaya çıkan yeni tüketici grubu, yüksek kaliteli harcama yapmaktan kaçınmıyor. Dışarı çıkıp yeme içmeye para harcamaktan keyif alan bir tüketici grubu yetişiyor. Bölgede AVM sayısının artması ise perakendecilerin büyümesine katkı sağlayan önemli gelişmelerden birini oluşturuyor.
MARKA ALGISI YÜKSEK
Bölgenin kendi sosyal ve ekonomik dinamiklerindeki değişimin yanı sıra, Türkiye’ye olan coğrafi ve kültürel yakınlık, son dönemde Türk dizilerinin bölgede popüler olması gibi nedenler de pazarı cazip kılan gelişmeler arasında. Bölgenin güçlü markalan olmadığı için pazara zamanında giren firmaların marka algısı yaratması diğer pazarlara göre çok daha kolay. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, Ortadoğu’nun kendine ait güçlü markaları olmadığına dikkat çekiyor ve “Yurtdışından gelen güçlü bir markanın yatırımı dikkat çekiyor. Ayrıca bu bölgede Türk markalarının algısı da oldukça yüksek” diyor.
Batılı giyim tarzı talep görürken tüketicilerin yeni trendleri yakından takip ettiğine dikkat çeken Ramsey CEO’su Hüseyin Doğan, “Özellikle AVM yatırımlarının artmasıyla pera kende sektörü için fırsatlar artıyor. Türk dizilerinin bu pazarlarda gördüğü talep, Türk markalarına ilginin artmasına neden oluyor” diye konuşuyor. Bölgede 40 mağazası bulunan Aydınlı Grup’un genel müdürü Levent Özkan ise diğer pazarlara nazaran kârlılıkların daha yüksek olduğunu söylüyor.
GÜÇLÜ ORTAK ŞART
Elbette Ortadoğu pazarında her şey tozpembe değil. Siyasi istikrarsızlıklar kadar lojistik ve tedarik sıkıntıları, bürokratik yavaşlık gibi sorunlar da pazara girmek isteyen yatırımcıların çözmesi gereken sorunlar arasında yer alıyor. Bu süreci en az hasarla atlatmak isteyen markalar ise genelde Ortadoğu pazarına bölgeyi iyi bilen bir master franchise kanalıyla girmeyi tercih ediyor. Yargıcı Genel Müdürü Kemal Tezmen, pazara doğru ortakla girmenin ve devam etmenin önemli olduğunu söy-leyor.
Bölgede yatırımlar konusunda, Kuveyt, Katar, Abu Dabi, Dubai, Suudi Arabistan gibi petrol zengini ülkeler öne çıkıyor. Irak gibi yaşadığı siyasi istikrarsızlıkların ardından yeniden yapılanan ve serbestleşen ekonomiler de hızlı büyüme ivmeleriyle yatırımcıların radarına girmeyi başarıyor.
ORTADOĞU AÇILIMI
Türkiye genelinde 170 mağazası bulunan, yurtdı-şmdaki büyümesine ise Ortadoğu ülkelerinden başlayan Ipekyol’un bölgede 10 mağazası var.
Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Kuzey Irak’ta mağazaları bulunan şirket önümüzdeki yıl Suudi Arabistan’a odaklanmayı planlıyor.
Bölgede franchise sistemiyle büyüdüklerini söyleyen ipekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, “Bizim genel stratejimiz yurtdışında franchise sistemi ile büyümek. Kendimiz yatırım yapmak istesek bile Ortadoğu’da pazarın yapısı gereği direkt yatırım yaparak mağaza açmak neredeyse mümkün değil. Bu nedenle franchise sistemi ile ilerliyoruz” diye konuşuyor. Şirket, 2015’te yurtdışında Kosova ve Azerbaycan’da toplam üç, Suudi Arabistan’da ise iki mağaza açmayı hedefliyor.
80 MAĞAZAYA ULAŞACAK
Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Mısır, İran ve Libya’da toplam 25 mağazası bulunan kadın giyim markası adL, bölgenin potansiyeline güvenen markalardan biri. Bölgede yerel ortaklarla büyüyen şirket, 2018 sonuna kadar 80 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Franchise veya master franchise vererek büyüdüklerini söyleyen adL Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tasarım Direktörü Zehra Işık, “Yurtdışında 69, yurtiçinde ise 116 mağazamız var. Ortadoğu’da ise mağaza sayımız 25’e ulaşmış durumda. Bölgede yerel ortaklarımız ile büyüme planlarımız var. Örneğin Suudi Arabistan’da şu anda 10 mağazamız var ve 2018 sonunda 28 mağazaya ulaşmayı öngören bir iş planı mevcut” diyor. Şirket, 2015 sonuna kadar ise Suudi Arabistan’da dört, Kuveyt’te iki, İran’da iki, Ürdün’de bir, BAE’de dört, Katar’da bir mağaza açmayı planlanıyor.
2015TE MISIRA GİRECEK
Ortadoğu’da bölgeyi tanıyan güçlü yerel şirketlerle işbirliği yaparak büyüyen Koton’un Irak, İran, Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Dubai’de 58 mağazası bulunuyor. 2018 yılı sonuna kadar Ortadoğu bölgesinde 110 mağazaya ulaşmayı planlayan şirket, Mısır’a ise 2015’te kendi yatırımıyla girmeyi planlıyor.
Ortadoğu’nun jeopolitik yapısı ve öngörüleme-yen siyasi gelişmeler nedeniyle ticari faaliyetler açısından zor bir bölge olduğunu söyleyen Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz,
“Mağazacılık faaliyetlerimizi daha istikrarlı bölgelerde gerçekleştirmeyi tercih ediyoruz. İlk kez mağaza açacağımız ülkelerde fizibilite çalışmaları yaparken istikrar faktörünü göz önünde bulunduruyoruz” diyor.
İLK OLMAK AVANTAJ
2015 yılında 20 milyon dolarlık yatırım bütçesi bulunan DeFacto’nun büyüme planları arasında Ortadoğu önemli bir yer tutuyor. Mısır’da iki, Irak’ta beş mağazası bulunan şirket, 2015 yılında mevcut ülkelere ek olarak Ortadoğu’da Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri ile Kuzey Afrika’daki Fas’ta büyümeyi planlıyor. 2015 yılında yurtdışında 25 mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen DeFacto Perakende Grup Başkanı İhsan Ateş, Batı’da daralan pazar nedeniyle Ortadoğu’nun genç nüfusu ve kişi başı satın alma ortalamalarının fırsat yarattığını söylüyor. Ateş, “Yaşanan siyasi durumlar ise risk olduğu kadar yatırıma cesaret eden şirketlere pazarda ilk olma fırsatı da sağlıyor” diyor.
Suudi Arabistan, BAE, Katar, İran, Irak, KKTC, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Umman ve Ürdün’de mağazalaşan Aydınlı Grup, 2018’e kadar bölgede 40 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Master franchise kanalıyla büyüyen şirket, Suudi Arabistan’da yedi, İran, Katar ve Bahreyn’de birer mağaza açacak. Bölgenin alım gücünün yüksek olduğunu ve özellikle giyim ve gıdaya yönelik tüketimin fazla olduğunu söyleyen Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan, diğer pazarlara nazaran kârlılıkların da yüksek olduğunu belirtiyor.
YAKIN MESAFEDE BÜYÜYOR
Büyümeyi planladığı hedef pazarları Türkiye’ye 2-2,5 saatlik uçuş mesafesindeki komşu coğrafyalar olarak belirleyen Ramsey, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nin yanı sıra Ortadoğu ülkelerine de odaklanıyor. Mısır’da bir, Irak’ta iki, Suudi Arabistan’da iki ve KKTC’de bir mağazası bulunan şirket, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan’da altı yeni mağaza açmayı hedefliyor. Ayrıca Mısır, Suudi Arabistan ve Irak’ta mağaza sayısını artırmayı planladıklarını söyleyen Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, BAE ve Katar’la da görüşmelerin sürdüğünü vurguluyor.
Ortadoğu pazarının Türk markaları için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Doğan, “Yeni tüketici grubu, beğendiği, yüksek kaliteli ve ‘marka’ ürünlere harcama yapmaktan çekinmiyor” diye konuşuyor.
HEDEFİ LİDER OLMAK
Ortadoğu pazarında Mısır, Suudi Arabistan, Filistin, Suriye gibi lokasyonlarda mağazaları bulunan Avva, önümüzdeki dönemde büyümek için pazarda yer alan büyük franchise gruplarıyla görüşmeler yürütüyor. Bölgedeki siyasi karışıklıklar nedeniyle büyüme planlarını revize ettiklerini söyleyen Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, “Bölgedeki büyüme planlarımız devam ediyor ancak daha dikkatli ilerliyoruz. Daha önceki yıllara ait hedef bütçelerimiz bölgenin siyasi karmaşasından dolayı değişti. Şu an için sıkıntılı bölgelerle ticaretimizi yavaşlatmış bulunmaktayız” diyor.
Damat-Tween ve D’S Damat markalarını bünyesinde bulunduran Orka Holding’in halihazırda Lübnan, Mısır, Kuveyt, Irak, İran ve Ummanda mağazaları bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda Rusya yanında Ortadoğu’da da pazar lideri ya da ilk beş marka arasında olmayı planlayan şirket, bu hedefleri doğrultusunda beş yılda yurtdışında 120 mağaza açacak. Bu kapsamda özellikle Körfez ülkelerindeki multi brand shop ve department store’larda yer almayı planladıklarını söyleyen Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar, “Gelecek yıl için anlaşmasını yaptığımız Damat/Tween mağazasını, dünyanın en büyük ikinci alışveriş merkezi olacak olan Mail of Qatar’da Ekim 2015’te açacağız” diyor. Arar, siyasi istikrarın olmadığı bölgelere güçlü yerel partnerlerle ve farklı iş modelleri kullanarak girdiklerini belirtiyor. Orka Holding, Ortadoğu pazarında ortağı Bahreyn kökenli New York merkezli yatırım bankası Investcorp’un gücünden de yararlanacak.
Dikkat edilmesi gereken 4 unsur
- Mağaza açmayı hedeflediğiniz her pazarı yakından takip edin.
- Doğru ortak ile bölgedeki riskleri de öngören doğru yapıda bir işbirliği kurmak oldukça önem taşıyor. Finansal ve kurumsal olarak bölgede güçlü, güvenilir olan bir ortak bu gelişmeler karşısında en kritik önleyici unsur.
- Ödemelerin teminatı, mağazaların güvenliği, ürünlerin sevkiyatlarının sorunsuzca nihai tüketicilere ulaştırılması gibi konular, detay gibi gözükse de oldukça önem arz ediyor.
- Riskli bir durum anında H yapılacak yatırımın kapsamını daraltın. Riski minimize ederek stratejilerinizde yapacağınız değişiklikler, alınması gereken önlemlerin başında geliyor.
Ortadoğu’da fırsat yaratan faktörler
- Bölgenin sahip olduğu yüksek altm gücü
- AVM’lerin çok fazla sayıda olması
- insanların tüketim alışkanlığının önemli derecede yüksek olması
- Birçok konseptin bölgede ilk kez deneniyor olması
- Kültürel yakınlık ve buna bağlı olarak damak tadının uyumu
- Bu bölgede Türk markalarının algısının yüksek olması
30 MİLYON $ YATIRACAK
LCWaikiki, Ortadoğu pazarını erken keşfeden markalardan biri. 2009 yılında pazara giren şirketin, Mısır, Fas, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Iran ve BAE’de mağazaları bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Umman, Tunus, Cezayir’de ilk mağazalarını açarak yeni pazarlara da adım atmaya hazırlanan şirket, Ortadoğu’da 2015 yılında yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırım ile 30 civarında mağaza açmayı planlıyor.
LC Waikiki Uluslararası Mağazacılık Genel Müdürü Yenal Gökyıldırım, Ortadoğu pazarının tarihsel, kültürel ve uzun zamandan beri kurulan ilişkiler sayesinde Türk markalarına hep çok yakın olduğuna dikkat çekiyor. Gökyıldırım, “Bu bölgedeki müşterilerimizin koleksiyonumuzu beğenmeleri, iklim olarak ülkemizle benzerlik göstermesi ve lojistik olarak yakınlık pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor” diye konuşuyor. Şirket, Ortadoğu’daki risklere karşı bölge müdürlerinin yönlendirmelerini göz önünde bulundurarak hareket etmeye özen gösteriyor.
“Ancak ilgimiz sürüyor. Enerjimizi bakir bölgelere yönlendirerek hedeflerimizi yakalıyoruz. Mağaza lokas-yonlarımızı seçerken güvenli ve istikrarlı AVM’leri tercih ediyoruz. Markanın gücü, doğru partner ve doğru iş planıyla birleşince, riskleri minimize ederek büyüme hedeflerimize daha hızlı ulaşıyoruz” diyor.
Yaklaşık iki yıl önce comer olarak bölgeye giriş yapan BNG, BAE’nin büyüyen ekonomisine bağlı olarak geçen yıl yatırımlarını hızlandırma kararı aldı. Ortadoğu’daki yatırımlarını kraliyet ailesine mensup Alsaud Ailesi’nin işbirliğiyle yapan şirket, ilk mağazasını geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta açtı. Suudi Arabistan’da yakın zamanda Faisaliah ve Cidde’de de mağaza açmayı planlıyor. Bu arada bir mağaza da Dubai’de açmış bulunuyor.
Kuveyt başta olmak üzere diğer önemli ülkelerde de butik mağazacılık konseptine uygun fırsatları değerlendirdiklerini söyleyen BNG Kurucu Ortağı Bülent Gülen, bölgedeki risklere karşı yurtdışındaki bayileriyle birebir kontakta olup bütün gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ediyor.
MISIR UYARISI!
Eser Ayakkabıcılık’ın markalarından Riccardo Colli, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da büyüyen şirketler arasında yer alıyor. Türkiye genelinde 450 bayisi ve altı mağazasıyla faaliyet gösteren şirketin Tunus’ta üç mağazası bulunuyor.
AVM’LERİ TERCİH EDİYOR
Yurtdışında bulunan 22 mağazasının 18’i Tunus, Cezayir, Irak, Lübnan, BAE ve Kuveyt gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yer alan Lufian, bölgede pek çok şirket gibi master franchise sistemi ile büyüyor. Siyasi gelişmelerin belli bölgelerde büyüme hızlarını yavaşlattığını belirten Lufian Yönetim Kurulu Başkanı Emin Gümüştepe.
Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Şamdanlı, bunun yanı sıra Irak, Iran, Suudi Arabistan, Libya, Ürdün, Lübnan ve Mısır’a bu bölgenin toptancıları üzerinden satış yaptıklarını söylüyor.
Daha çok yerel toptancılar üzerinden ürün gönderdiklerini ifade eden Şamdanlı, bu nedenle sık sık fuarlara katıldıklarını belirtiyor. Bunun yanı sıra bu bölgelere AR-GE ekiplerini de gönderdiklerini belirten Şamdanlı, hedeflerini şöyle anlatıyor: “O bölgeden mağaza açmak isteyen yatınmcı olursa değerlendiririz. Daha çok temsilcilik tercih ediyoruz. Bölgedeki gerginlik işlerimizi etkiliyor. Mesela Mısır’dan ödemeleri gecikmeli alıyoruz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kargaşa anında ticarete ara veriyoruz. Uzun vadede bölgedeki sıkıntılar hedefimizi etkilemez.”
17 MAĞAZA AÇACAK
Ortadoğu’ya Kuzey Irak’tan giriş yapan Baydöner, gördüğü ilgi nedeniyle bölgede büyümesini hızlandırdı. 2015’te Kuzey Irak’ta altı, BAE’de altı ve Kuveyt’te beş olmak üzere toplam 17 mağaza açmayı hedefleyen şirket, halihazırda master franchise için görüşmeler yürütüyor.
Mısır’da da büyümeyi planladıklarını ancak siyasi gelişmelerin yatırım ve ortaklık sürecini olumsuz etkilediğini söyleyen Baydöner CEO’su Bülent Polat, “Süreç ağırlaştı ve gelişmelerden dolayı çalışmalarımızı şimdilik askıya almak durumunda kaldık” diyor.
EN HIZLISI BURADA
2012 yılında açtığı Mekke mağazasıyla Ortadoğu’ya giriş yapan Simit Sarayı, bölgede en hızlı büyüyen şirketlerden biri. Mekke Simit Sarayı, açıldığı günden bu yana yurtdışında-ki Simit Sarayı mağazalan arasında en yüksek ciro yapan mağaza oldu. Şirket, bölgedeki bu yoğun ilgi üzerine çalışmalannı hızlandırarak Suudi Arabistan’ın en büyük yatırımcı şirketlerinden Al Hokair Group ile bir yeni şube açmayı hedeflediklerini ifade eden Cizreli, şöyle devam ediyor:
“Bölgede 2018 sonuna kadar en az 10 şube açmayı hedefliyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda öngördüğümüz yatırım miktarı 4,5 milyon dolar. Bu bölgede kişi başına gelir oldukça yüksek, iklim koşullan gözetilerek sezonlar efektif bir şekilde değerlendirilirse, bölgenin yatırıma oldukça elverişli olduğunu düşünüyorum.”
Mr. Kumpir Genel Müdürü Fatih Demir, Türkiye’de 19 ve yurtdışında 11 olmak üzere toplam 30 mağazaları bulunduğunu söylüyor. Libya, Suudi Arabistan, Irak ve Cezayir’de olmak üzere beş adet franchise restoranı ve imzalanmış franchise anlaşmalarının olduğunu kaydediyor. Ortadoğu pazannda hızlı ve güvenilir bir büyüme gerçekleştirebilmek adına franchise’larla büyüme kararı aldıklarını belirten Demir, “Hedef ülkelerdeki stratejik noktalara girebilmek ve doğru yatınmcılarla birlikte ilerlemek koşuluyla 2018 sonunda 120 mağazaya ulaşmış olmayı hedefliyoruz” diyor.
KUYUMCULARIN HEDEFİNDE
Ortadoğu’ya rotayı çeviren sektörlerden biri de kuyumculuk. Türkiye’de 45, yurtdışında ise Kıbrıs’ta iki, Kuveyt ve Katar’da birer mağazası bulunan Zen Pırlanta, gelecek ay Abu Dabi’de bir mağaza açmaya hazırlanıyor. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, bölgede her yıl ortalama altı mağaza açmayı hedeflediklerini söylüyor.
BAE başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan Altınbaş’ın Katar’da bir mağazası var. Önümüzdeki dönemde Ortadoğu’da büyümek için perakende zincirleriyle görüşmeler yürüten şirket, zincir bir markayı bünyesine eklemeyi planlıyor. Aynı zamanda Turquality desteği alan Altınbaş’ın CEO’su Ali Bulut, “Ortadoğu pazarı gelişmekte olan bir pazar. Satın alma ritüelleri değişiyor, moda ve mücevher trendleri hedef kitle tarafından çok sıkı takip ediliyor” diyor.
MOBİLYACILAR YATIRIM PEŞİNDE
Ortadoğu’ya yönelik yatırımlarda hazır giyim şirketleri öne çıksa da mobilya sektöründen de yatırım yapanlar var. Bunlardan biri Çilek Mobilya. Türkiye’de 149, yurtdışında ise 134 olmak üzere toplam 283 mağazası bulunan Çilek Mobilya’nın Ortadoğu’da 29 mağazası var. Şirket bölgede franchise sistemiyle büyümeyi tercih ediyor.
2015’te Ortadoğu’da 18 mağaza daha açmayı hedefleyen şirketin hedefinde, Suudi Arabistan, Ürdün, İran, BAE, Umman, Irak, Katar, Filistin, İsrail ve Lübnan var. Bu bölgelerdeki franchiser’lar ile son derece güçlü bir iletişim içinde olduklarını söyleyen Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, “Sorunlu dönemlerde günlük bilgi akışımız hiç kesilmedi. Anlık kararlar almıyoruz, kararlarımızı orayı daha iyi bilen ve orada yaşayan iş ortağımızla birlikte değerlendiriyoruz” diyor.
YATIRIMLARINI HIZLANDIRACAK
Yurtdışında altı Kelebek, 65 Doğtaş mağazasıyla faaliyet gösteren Doğtaş Grubu, önümüzdeki dönemde bölgedeki yatırımlarına hız vermeyi planlıyor. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Umman, Ürdün, Kuveyt gibi ülkelerde yatırımları bulunan şirket, 2018’e kadar bölgede her iki markasıyla toplam 26 satış noktasına ulaşmayı hedefliyor.
Pazarlama bütçesinin yaklaşık yüzde 20’sini bu bölgeye ayırmayı ve yatırımlarını hızlandırmayı amaçladıklarını söyleyen Doğtaş-Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Türk markaları bölgede beğeniliyor.
Globalleşmenin de etkisiyle bu coğrafyadaki insanlar için de benzer beğeni tarzlarının olduğunu söylemek zor değil. Bu nedenle bu pazara giren bir oyuncu olarak hızlı bir yayılma potansiyelimizin olduğunu görüyoruz” diye konuşuyor.
LİBYA’DA MAĞAZA AÇACAK
Yurtiçinde 10, yurtdışında ise toplam dört mağaza ile faaliyet gösteren Fuga Mobilya’nm Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Libya ve Kuzey Irak’ta mağazaları bulunuyor. Bu bölgede büyürken mutlaka yerel ortaklarla ilerlediklerini belirten Fuga Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Alkışel, gerek Libya’da gerekse Kuzey Irak’ta distribütörlük vererek mağazalaşmayı tercih ettiklerini söylüyor.
2015 yılı içerisinde Libya distribütörleriyle iki mağaza daha açacaklarını, ayrıca Dubai ve Abu Dabi için de çeşitli görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Alkışel, bunun için 600 bin dolarlık bütçe ayırdıklarını kaydediyor. Alkışel, “2018 yılına kadar yurtiçinde 16, yurtdışında da 10 mağaza daha açacağız. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da BAE’de iki ve Libya’da iki mağaza açacağız” diye konuşuyor.
İRANA AÇILACAK
Mutfak mobilyası markası Lineadecor, Türkiye’de 60, yurtdışın-da ise 16 satış noktasıyla faaliyet gösteriyor. Ortadoğu’da Erbil, Süleymaniye, Duhok, Umman, İsrail, Suudi Arabistan’da olmak üzere toplam altı mağazası bulunuyor. Ayrıca Mısır’da bir satış ofisi üzerinden ürünlerinin satışını yapıyor.
Diğer bölgelerde olduğu gibi Ortadoğu’da da distribütör mağazalarla büyümeyi hedeflediklerini belirten Lineadecor Genel Müdürü Ercan Ecemiş, “Mutfak mobilyası teknik anlamda bilgi ve tecrübe gerektiren zorlu bir sektör. Mağazalarımızda çalışan mutfak uzmanlarımızın, mutfak tasarımından satış tekniklerine, yeni trendlerden satış sonrası hizmetlere kadar pek çok konuda bilgi sahibi olması gerekiyor. Yetkili satıcılarımızın bu süreci iyi yönetebilecek yapıda olmalarına çok dikkat ediyoruz” diyor.
Ercan Ecemiş, 2015 yılında Türkiye ile yaptığı mobilya ticaretiyle ilgili gümrük mevzuatında iyileşmeler yapan İran’da bir mağaza açmayı planladıklarını kaydediyor. Ecemiş, ayrıca Suudi Arabistan’daki mağaza sayılarını yeni bayilerle artırmayı hedeflediklerini, Riyad, Cidde ve Duhok’ta en az üç mağaza daha açmayı hedeflediklerini ifade ediyor.
■ Yargıcı Genel Müdürü BARIŞ KEMAL TEZMEN
“Görüşmelerimiz sürüyor”
“Ortadoğu pazarının işleyişine bakıldığı zaman yerel bir ortakla büyümenin büyük faydaları olduğu görülüyor. Bu noktada halihazırda görüşmekte olduğumuz gruplar var ancak tüm bölgede tek bir ortakla mı ilerleneceği yoksa ülkelere göre bir dağılım mı olacağı yakın zamanda netleşecek. Uzun vadeli hedeflerimiz Türkiye’deki makroekonomik gelişmelere göre şekillenecek. Fakat 2018 yılına kadar Ortadoğuda 10-12 arası mağaza açma hedefimiz var?
■ Osmanlı Tulumbacısı Franchise Yönetim Danışmanı ZEKAİ YAVUZ
“2015’te iki şube açacağız”
“Yurtiçinde 60, yurtdışında ise dört mağazamız bulunuyor. 2015 yılında Ortadoğuda iki mağaza açacağız. Master franchise sistemiyle çalışacağız. Talepler doğrultusunda hareket edeceğiz. 2018 yılına kadar yurtdışında toplam 20 şubeye ulaşmayı planlıyoruz. Bölgedeki siyasi gelişmeler yatırım planlarımızı etkiliyor?
■ Günaydın Et’in kurucusu CÜNEYT ASAN
“Suudi Arabistan ve BAE hedefimizde”
“Ortadoğuda başta Suudi Arabistan ve BAE büyüme stratejimiz içinde. Bu bölgelerdeki mevzuatlar gereği yerel ortaklarla işbirliği yapmamız gerekiyor. 2018 yılına kadar bu bölgede 15 şube açma hedefimiz var. Ortadoğu bölgesi hem kültür hem de damak tadı olarak bizlere çok yakın olması nedeniyle en önemli fırsatımız iken yaşanan olaylar yatırımlarımızı en az risk olan ülke ve bölgelere kaydırmamıza neden oluyor. Bu da çok büyük bir potansiyel yatırım ve kazanç kısmını ertelememize sebep oluyor!.
■ Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi KESKİN KESKİNOĞLU
“Bölgede master franchise vererek büyüyeceğiz”
“Şu an 2015’te açılacak mağazalarımız için girişimlerimiz sürüyor. Ortadoğu’nun bazı ülkeleri satın alma gücü oldukça yüksek olan bölgeler.
Bizim planlarımızda da öncelikle bu bölgelerde şube açmak yer alıyor. Bu bölgeler siyasi açıdan da daha stabil noktalar olduğundan olumsuz bir tablo ile karşılaşmayı beklemiyoruz. Türk piliç eti ürünleri bu ülkelerde kalitesini uzun yıllardır ispatlamış durumda. Ayrıca Türk dizilerinin ve izlenen politikaların etkisiyle Türk markalarına karşı bir sempati var. Bu nedenle de Ortadoğu’nun bir Türk fast food zinciri için iyi bir fırsat olacağına inanıyorum.
■ Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı FARUK GÜLLÜ
“Yavaş ve sağlam adımlarla ilerliyoruz”
“Şirket olarak Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’da 2015 yılında sözleşmeler imzalamayı amaçlıyoruz. Mağaza açılımını ise takip eden süreçte yapmayı arzu ediyoruz. Zira yeni bir bölgeye girdiğimizde, en doğru ürün ve en doğru ortak ile girip müşterimize güzel bir ürün ve hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle de yavaş ve sağlam adımlarla ilerliyoruz. Tüm bölgede 2015’te yaklaşık 10 mağaza açacağız. Pazardaki en büyük avantajımız baklava kültürüne uzak olmayışları. Ürünlerimizin o bölgelerden gelen turistler tarafından şu an çok ilgi görmesi ayrıca bizi çok memnun etmekte.”
■ Divan Grubu Tedarik Zinciri ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı GÜÇLÜ ŞENELER
Tatar’da fabrika kuruyoruz
“Almana Grup ile yapılan iş ortaklığı sonucunda, yurtdışındaki ilk pastanemizi hizmete açmaya hazırlanıyoruz.
Yurtdışında ilk olma özelliğini taşıyacak franchise şubesini 2015 yılında Katar’ın Doha şehrinde hayata geçireceğiz. Bu işbirliğiyle ilk etapta yaklaşık 50 kişilik bir üretim ve yönetim kadrosuna istihdam sağlanacak. Önümüzdeki 10 yıllık büyüme planımız çerçevesinde Katar’dan başlayarak tüm Ortadoğu’da Divan pastaneleri açmayı planlıyoruz. Divan kalitesinde üretim yapabilmek için yeni fabrika inşaatına Katar’da 2014 yılında başlandı. 2015 yılının ilk çeyreğinde bu yatırımın tamamlanması hedefleniyor.”