Osman Kavala Eski şirketi ‘aciz’ durumda
Eski şirketi ‘aciz’ durumda
Osman Kavala, 1980’li yılların en ünlü işadamlarından biriydi.
1957 doğumlu Osman Kavala, babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında vefat etmesiyle genç yaşta Kavala Grubu’nun başına geçmişti.
Söylemleri ve görüşleri nedeniyle iş dünyasında kendisine “Kızıl milyarder” lakabı takılmıştı. Türk-Polonya iş Konseyi, Türk-Yunan iş Konseyi, Çenter for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Ünlü yazar Tarık Buğra’nın kızı Ayşe Buğra ile evli olan Osman Kavala, 2000 yılından sonra işlerini küçülttü. Son birkaç yıldır ise Barış Süreci ile ilgili açıklamalarıyla kamuoyunun karşısına çıkmaya başladı. Bizim konumuz Barış Süreci değil, Kavala’nın işadamı kimliğiyle ilgili…
Kavala bu sıralar şirketleriyle ilgili konuşmasa da gayrimenkul, madencilik, coğrafi lokasyon alanında faaliyet gösteriyor. İstanbul Beyoğlu’ndaki Cezayir Lokantası’nın ortağı olduğunu da belirtelim. Ancak vaktinin büyük çoğunluğunu iş dışı alanlarda harcıyor. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Mehmet Osman Kavala adına 23 şirket var. 1982’den günümüze bu şirketlerden bazılarını tasfiye etmiş, bazılarını diğer ortaklarına devretmiş. Şu anda aktif beş şirketi bulunuyor. Bunlar Cezayir Lokanta işletmeciliği, Menka Ticaret ve Sanayi, Anadolu Kültür Sanat Yazılım ve Bilgisayar, iki Nokta Bilişim, Plato Danışmanlık.
Kavala, 1983 yılında kurduğu Kavala inşaat ve Endüstri A.Ş. unvanlı şirketini ise 2010 yılında Mehmet Selim Çavuşoğlu’na devretmişti. Kavala ismini taşıyan bu şirketin yönetimi İstanbul 23. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat ederek “acizlik” sebebiyle iflasını istedi. Konu ile ilgili olarak Osman Kavala, “Şirkette hissedar değilim. Bu şirket birkaç yıl önce faaliyetlerini tamamen durdurmuştu. Özkaynaklar yetersiz duruma düştüğü için yönetim kurulu şirketin iflasını istemiş” diyor.