İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Oyun Oynayarak Para Kazanmak

Henüz yeni gelişiyor olsa da e-spor gençler için yeni bir kariyer alanı olmaya aday. Milyon dolarlık kazançların söz konusu olduğu alanda profesyonel oyuncu olmak için çok çalışmak şart, işin uzmanları ise, “Oyuncu değil, geliştirici olun” diyor…

BİLGİSAYAR başında oyun oynayarak geçirilen zaman “boş zamandır. Oyun oynayan kişilerin vakti boldur ki oyun oynayabiliyorlar. .. Ülkemizde bilgisayarda oyun oynayanlara yönelik algı, özetle böyledir. Ancak bu algı, e-sporun gelişimi ve profesyonel e-sporcuların giderek artmasıyla değişecek gibi görünüyor. Ülkemizde henüz yeni gelişiyor olsa da dünyada artık bilgisayar oyuncuları, düzenlenen turnuvalar aracılığıyla milyon dolarlara varan kazançlar elde edebiliyor ve dijital oyun oynayarak kendilerine yeni bir kariyer inşa ediyorlar. Gençler için yeni bir kariyer alanı olması beklenen e-sporun, Türkiye’den de profesyonel oyuncular çıkarması bekleniyor.

oyun ile kazan

Atari salonlarının yaygınlaştığı 70’li ve 80’li yıllarda gençler birlikte oyunlar oynayıp aynı zamanda rekabet edebilecekleri turnuvalar düzenlerdi. Şimdilerde ise gelişen dijital bilgisayar oyunları bu kültürü başka bir boyuta taşıdı. Artık dünyanın çeşitli yerlerindeki oyuncular internet üzerinden dijital oyunlar oynuyor ve düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonlarında mücadele ediyorlar. Bunda sektörün büyümesinin de etkisi var elbette.

SEKTÖR HIZLA BÜYÜYOR …

Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre, e-spor sektörü küresel anlamda çok hızlı büyüyor. Önümüzdeki beş sene boyunca ortalama yüzde 41 gibi bir yıllık büyüme beklentisi var. Sektör şu anda 300 milyon dolara yakın bir büyüklüğe sahip. Yeni bir sektör ve büyük potansiyeller barındırıyor. Spor sektörleri için önemli olan gişe gelirleri, yayın hakları ve merchandising etkinlikleri pazarı henüz gelişmiş değil. Sektör büyük oranda sponsorluk ve reklam gelirlerine dayanıyor. “Bu elbette binlerce kişi için iş imkânı yaratıldığı anlamına geliyor ama bunun bütün dünyaya dağıldığını unutmamak gerek. 2020’ye geldiğimizde büyüklüğün 2 milyar dolar seviyesine yaklaşması bekleniyor” diyen Oyungezer dergisi Yayın Koordinatörü Tuğbek Ölek, e-sporun kariyer beklentisi olmaksızın bu alana tutku duyanlar için pek çok iş imkânı barındırdığını vurguluyor.

MİLYON DOLAR KAZANAN VAR

Bugün dünyanın pek çok ülkesinde gençlerin dijital oyunlar üzerinden yarıştığı e-spor turnuvaları düzenleniyor. Bu organizasyonlarda profesyonel bilgisayar oyuncuları, oyunun kazananı olmak için büyük performans gösteriyor. Turnuvalarda dağıtılan ödüllerin büyüklüğü ise dudak uçuklatıyor. En önemli e-spor turnuvalarından biri olan The Intemational’ın ödül havuzu 11 milyon 200 bin dolar. Geçtiğimiz yılın ödül havuzu 10.93 milyon dolardı. Hemen belirtelim, 2014 turnuvasının galibi 5 milyon dolar kazanmıştı.

Galip oyuncuların milyon dolarlara varan kazanç elde ettiği bu turnuvalarda profesyonel oyuncular Dota 2, League of Le-gends ve Starcraft gibi strateji oyunları üzerinden ter döküyor. Crytek Genel Müdürü ve eski e-spor hakemi Serhat Bekde-mir’den aldığımız bilgilere göre, Legaue Of Legends, DOTA, Conter Strike oyunları şu anda en çok takip edilen oyunlar. Bu firmaların başarısmdan dolayı birçok firma oyununu bu alana göre hazırlıyor ve hemen hemen her oyun için ödüllü turnuvalar düzenleniyor. Bu turnuvalardan elde edilen kazançları yorumlayan Bekdemir, “Milyonlarca oyuncunun turnuvalara katıldığı düşünülürse, piramidin en tepesine ulaşanlar burada bir gelecek yakalayabiliyorlar. Hiç kolay bir yol değil, ancak geçmişte ehliyeti olmayan oyuncuların araba yarışı oynayarak bir araba parası kazandığına, gençlerin okulu bırakıp istediği okulda okuyabilecek kadar para kazandıktan sonra eğitimine devam ettiğine rastladık” diyor.

Ancak DOGED (Dijital Oyun Geliştiricileri Demeği) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin, bu büyük ödülleri dünya çapındaki 300 milyon oyuncudan sadece en iyi birkaçının kazandığına dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Bu kadar büyük paralar kazanma şansı piyangodan büyük ikramiyeyi kazanma şansmdan çok da fazla değil.”

50 BİNDEN FAZLA E-SPORCU

Ülkemizde de e-spor turnuvaları düzenleniyor. Legaue of Legends’ın yayıncısı Ri-ot Games çoğunlukla bu turnuvalara öncülük ediyor. Riot Games Türkiye Espor Direktörü Bora Koçyiğit’ten aldığımız bilgilere göre, şirket öncülüğünde bugüne kadar toplamda 2 binin üzerinde turnuva gerçekleştirildi. Bu organizasyonlar, 10 binden fazla kişinin canlı izlediği Türkiye Büyük Finali’nden, tüm şehir ve bölgelerin en iyi takımlarının belirlendiği Türkiye Kupası’na, her hafta 20’den fazla internet kafede düzenlenen Haftalık Kafe Turnuvası’ndan, çevrimiçi olarak oynanan ve takım sınırlaması bulunmayan Hafta Sonu Turnuvası’na kadar birçok ayrı büyüklükte ve mecrada gerçekleştiriliyor. Bu turnuvalara 50 binin üzerinde eSpor’cu katılmış. Bu ekosistemde, lisanslı ve profesyonel oyunculardan, oyunu evinde hobi olarak oynayan oyunculara kadar uzanan, geniş bir katılımcı kitlesinin varlığından söz etmek mümkün.

MİLYONLAR İZLİYOR

E-spor kategorisi bugün birçok farklı oyuna ev sahipliği yapıyor. Riot Games’in tek oyunu olan League of Legends dünya genelinde günlük 27 milyon, aylık ise 64 milyondan fazla kişi tarafından oynanıyor. İleri düzeyde takım çalışması, strateji ve refleks gerektiren Leagub of Legends, çok kısa sürede Amerika, Avrupa, Kore, Çin ve Güneydoğu Asya’da profesyonel ligleri olan, sezon boyunca tüm maçların büyük televizyon platformları tarafından yayınlandığı, milyonlarca esporseverin liglerini takip ettiği bir oyuna dönüştü. 2014 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’de dünya kupası futbol stadyumunda oynanan Le-ague of Legends Dünya Şampiyonası Fina-li’ne 45 bin seyirci katıldı ve karşılaşmayı internet üzerinden 27 milyon kişi takip etti.

24 YAŞINDAN SONRA ZOR

Peki e-spor gençler için gerçekten yepyeni bir kariyer alanı olabilir mi? Uzmanların kimisine göre olabilir, kimisine göre ise olamaz. Bora Koçyiğit bu soruyu olumlu yanıtlayanlardan. “Şu an dünyada profesyonel olarak League of Legends oynayan ve hayatını bununla kazanan yüzlerce oyuncu var. Esporda kazançlar diğer mesleklerle yarışabilecek seviyelerde” diyen Koçyiğit, şöyle devam ediyor: “Dünyanın elit takımları arasına girdiğinizde, turnuva başarılarıyla bu kazancı katlamak da mümkün. Başta Çin ligide olmak üzere, takımlar arasında gerçekleştirilen oyuncu transferleri için ödenen paralar profesyonel sporla benzer seviyelerde seyrediyor.” Serhat Bekdemir’e göre ise, e-spor şu anda zaten bir kariyer alanı. “Ödüllü turnuva kültürü Avrupa ve Amerika’da bizden çok daha öncelere dayanıyor. O dönemdeki çabalarımız sonucunda bu kültür Türk oyuncular arasında yaygınlaşmaya başladı” diyen Bekdemir, 2010’lara geldiğimizde ise yıllık 1 milyon doların üzerinde geliri olan onlarca global oyuncu ve yüzlerce takım oyuncusunun ana gelir kaynağı olduğunu belirtiyor.

“Bu ivmeyle devam edeceğini öngördüğümüzde iyi gelirleri olan herhangi bir spor dalı kadar olacaktır” diye devam eden Bekdemir, e-sporun özellikle 16-24 yaş arası gençler için uygun bir kariyer alanı olduğunu belirtiyor. “Neden 24 yaş?” diye sorduğumuzda ise bu yaşlardan sonra oyuncu olarak devam edebilmenin zor olduğunu, istatistiksel olarak dünya çapında başarı kazanan oyuncuların da bu yaş aralığında olduğunu ekliyor. Bu gençler daha sonra kariyerlerine oyun sektöründe devam edebiliyorlar.

Profesyonel oyuncular için gelir kalemleri sponsorluk ve turnuva ödülleri. Ancak bu gelirlere sadece en üstteki oyuncular ulaşabiliyor. “Her ne kadar profesyonel olarak adlandırıyorsak da, spor dallarının çoğunda olduğu gibi, e-spor da büyük oranda gönüllülük esası ile çalışıyor” diyen Tuğbek Ölek, büyük ödül kazanan oyuncuların olduğunu ancak yılda bir kere birisi milyon dolar kazandı diye insanların boş hayaller kurmaması gerektiğini sözlerine ekliyor.

İyi bir e-sporcu olmak için…

• Elektronik sporcu olmak için ya büyük bir tutkunuz ve yeteneğiniz olmalı.
• Başarılı olmak için çok fazla disiplin gerekiyor.
• Duzgun çalışan iyi bir kulübe girmeye calisin.
• Mutlaka genç yaşta başlamak ve çok çalışmak gerekiyor.
• Her gün 8 -16 saat arası antrenman şart.
• Tek bir oyuna odaklanmak ve diğer oyunları hobi düzeyine indirmek önemli.
• Hem fiziksel hem de psikolojik durumun yüksek stres ortamına alışması gerekiyor.
• Medya ve sosyal medya karşısında hareket ve söylemlere dikkat edilmeli.

Bora KOÇYİGİT / Riot Games Türkiye Espor Direktörü
League of Legends oyuncusu nasıl olunur?

Esporcu olmak için ya büyük bir takımın oyuncuyu keşfetmesi, ya da oyuncunun kendi takımıyla lige çıkması gerekiyor. Bir Şampiyonluk Ligi takımı tarafından keşfedilmek için yapılması gereken, League of Legends dereceli sıralarda mümkün olduğunca yükselmek. Belli bir seviyenin üzerine çıkıldığında, bir takım mutlaka sizi fark ediyor. Takımınızla birlikte yükselmek istediğinizde ise Lolespor.com adresinden takip edebileceğiniz Yükselme Ligi’ne katılarak, Şampiyonluk Llgi’nde yer alma ve profesyonel e-sporcu olma imkânı da yakalıyorsunuz.

Ali ERKİN / DOGED (Djjital Oyun Geliştiricileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı
Oynamak yerine oyun geliştirin

Dijital oyunlar sektörü gençler için gayet heyecan verici kariyer imkânları sunan yeni bir alan. Bu kadar genç ve dinamik bir sektörde çalışma ve hayatını idame ettirme şansı da gençlere cazip geliyor. Fakat gençler için buradaki asıl fırsat, iyi bir oyuncu olmaktan çok iyi bir oyun geliştirici olmakta.

Çünkü kariyerinin aynı noktasındaki bir oyun geliştirici, elektronik sporcuların iki misli gelire sahip oluyor. Oyun görselleri veya kodlan üretmek yerine sadece oyun oynayarak para kazanmak genç arkadaşlar açısından kulağa daha cazip gelebilir. Ama unutmamak lazım ki gerçek profesyonel sporcuların günlük çalışma saatleri daha yüksektir ve çok ciddi bir öz disiplin gerektirir. Ayrıca reflekslerin yaşla birlikte yavaşlaması sebebiyle, elektronik sporcular yirmili yaşlarının sonlarına doğru bu alanı bırakmak zorunda kalıyor. Bu yüzden e-spor ile uğraşan gençlere de spor hayatları boyunca bir yandan oyun geliştirmeye yönelmelerini ve e-spor’dan kazandıkları deneyimlerini oyun geliştirme alanında uzun yıllar boyu sürdürmelerini tavsiye ediyoruz.

Serhat BEKDEMİR / Crytek Genel Müdürü ve eski e-spor hakemi
Hakemlikten fazlası

Türkiye’de sayısız turnuva hakemliği yaptıktan sonra dört dünya şampiyonası organizasyonunda görev aldım. 90’lı yıllarda arkadaşlar arası turnuvalar organize ediyorduk. Daha sonra internet kafelerin yaygınlaşması ile daha düzenli organizasyonlar ve yurtdışı karşılaşmaların Türkiye ayaklarını organize etmeye başladım. Sayısız turnuva organize ettikten sonra Türkiye milli takım kaptanı olduğum bir uluslararası turnuvada hakem hatalarından dolayı sıkıntı yaşadık ve bu durumdan duyduğum rahatsızlıktan dolayı o dönem dünya oyun olimpiyatları olarak geçen ‘World Cyber Games’ organizasyonuna hakem olarak katılmak istediğimi bildirdim. İlk LOL Dünya turnuvası da dahil olmak üzere birçok oyun organize ettikten sonra en son baş hakem olarak görev yaptım. 2013 yılında bu organizasyon sona erdi. E-spora erken zamanda gönül vermiş biri olarak hakemlik benim için bir hobiden öteye gitmedi. Ancak bu sadece bir spor hakemliği gibi düşünülmemeli. Turnuva yöneticileri hem teknik hem de sportif anlamda yetkin kişilerden oluşuyor.

3 Yorum

  1. Ozaman birde facebook, twitter gibi, internetten para kazandıran oyunları deneyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu