Oyunda yerli şirketler ihracat atağına kalkıyor
Türkiye’de dijital oyun pazarı yaklaşık 350 milyon dolarlık büyüklüğe sahip. Sektöre yerli girişimlerin yanında yabancı yatırımcıların da büyük ilgisi var. Yerli oyun şirketleri önümüzdeki süreçte ihracata yönelik adımlarım artıracak. Yerli oyun geliştirilmesine ve yabancılarla ortaklığa yönelik yeni teşviklerin de sektörü hareketlendirmesi bekleniyor.
Türkiye dijital oyun sektörü, 25 milyon oyuncu sayısı ile büyüyen bir pazar haline geldi. 350 milyon dolar büyüklüğe sahip olan sektörde, 11,5 milyon oyuncunun dijital oyunlara harcama yaptığı biliniyor. Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği (DO-GED) verilerine göre, Türkiye dijital oyun pazannın 2015 yılında 418 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Ancak bu sayının 450 milyon doları bulacağı yönünde de beklentiler var. Dünyada bu rakam 2015 yılı için 88 milyar dolarak olarak telaffuz ediliyor. Türkiye’deki dijital oyun endüstrisinin yıllık büyüme oranı ise yüzde 8,1 ve çoğu pazardan daha büyük bir potansiyele sahip bulunuyor.
Oyun pazarında aksiyon, futbol, sosyal arkadaşlık ve masa oyunları en çok tercih edilen türler olurken, tüm dünyada ücretsiz oyunlara doğdu bir kayış yaşanıyor. Kullanıcılar, bir içeriğe herhangi bir ücret ödemeden ulaşmayı, eğer beğenirlerse de içerik içindeki çeşitli ürünlere ödeme yapmayı tercih ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde pazarın ‘free to play’ (ücretsiz oyun) kategorisinde büyümesi bekleniyor.
MOBİL KANAL ARTIYOR
Global dijital oyun sektöründe mobil oyun alanı özellikle hızla büyümeye devam ediyor. Bu kanalın toplam sektördeki payının 2017’de yüzde 34’ü bulması öngörülüyor.
Türkiye pazarına bakıldığında da yüzde 20’lik kısmın mobilden oluştuğu görülüyor. Bu nedenle mobil kanala dönük yatırımlar da ciddi bir artış eğilimine girdi. Bu alanda yerli girişimlerin de artması dikkat çekiyor.
Dijital oyun pazarında faaliyetlerine başlayan yeni bir girişim olan In-game Group, 2 milyon dolar yatırımla ve yerli üretim oyunlarla pazara girdi. Üç yılda sektöre 10 milyon dolar yatırım yapmayı hedefleyen şirkete, Paul Doany ve Orkun Tekin gibi yatırımcılar da destek oldu.
Ingame Group Kurucu Ortağı Tuncay Büyükoğlu, bu yıl içinde daha çok mevcut oyunların oyuncu tabanının büyütülmesine ve yeni pazarlara girmeye, bazı oyunların mobil versiyonlarının hazırlanmasına yatırım yapacaklarını söylüyor. Büyükoğlu, şöyle konuşuyor: “Şu an oyuncu sayımız aylık olarak 200 bini aşıyor. Yeni yayınlayacağımız oyunlarla birlikte önümüzdeki 3-4 ay içinde aylık 1 milyon oyuncuya ulaşacağız. Küresel bir oyuncu olma vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Zula ve Pool Elite oyunlarımız iki önemli örnek. 2015 sonunda tüm oyuncularımızın yüzde 80’inden fazlası Türkiye dışındaki oyunculardan oluşacak.”
YABANCILARIN İLGİSİ ÇOK
Yerli oyun geliştiricilerin payı pazarın yüzde 20’sinin altında bulunuyor. Gelirin çoğu da rekabetin yüksek olduğu okey-tavla gibi masa oyunlarından geliyor. Ciro başarısı yakalamış oyun geliştiricisi, yayıncı ya da servis sağlayıcı girişimleri için yatırım alma ya da şirket satışı için fırsatlar mevcut.
Yerli girişimlerin dışında Türkiye’ye oyun sektörü alanında yurtdışın-dan da ilgi devam ediyor. Özellikle son iki yıldır oyun alanında yatırım yapan Uzakdoğulu şirketler oldukça aktif. Geçen yıl dünyada oyun endüstrisinde satın alma ve birleşme büyüklüğünün 12 milyar dolan aştığı söyleniyor. Türkiye’de ise son üç yılda oyun alanında 10 civannda yatınm ve satın alma işleminde 100 milyon dolan aşan bir hacimden bahsediliyor. Yabancı yatırımların ilgisinin önümüzdeki süreçte de devamı bekleniyor.
İHRACAT İÇİN DESTEK
Yabancı yatırımcıların ilgisi sürerken, yerli girişimlere ise destek verilmesi ve bununla birlikte ihracat kanalının açılması hedefleniyor. Buna göre Ekonomi Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’de yerli oyun kültürünün geliştirilmesi ve yabancı şirketlerin yerlilerle ortaklık kurmasını teşvik etmek için bir yol haritası oluşturacak. Bu kapsamda sektörün gelişimini destekleyecek bir eylem planı hayata geçirilecek. Bu potansiyelin sonrasında ihracata dönüştürülmesi planlanıyor.
DOGED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin, “Hem oyuncu, hem geliştirici potansiyeliyle Türkiye de önemli bir profil oluşturuyor. Sadece Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından değil, farklı kamu kurumlarından da sektöre yoğun ilgi ve destek var” diyor. Erkin, kamu tarafından sağlanacak desteklerin doğru modellerle yürütülmesi durumunda sektördeki ihracatın olumlu etkileneceğini ifade ediyor.
Joygame CEO’su Barış Özistek de oyun sektörünü anlayan, bürokratik engelleri ortadan kaldıracak bir organizasyonla desteklerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Özis-tek’e göre, destekler bu şekilde olursa Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük oyun ihracatçısı ülkelerinden biri haline gelebilir ve 1 milyar dolar ihracat geliri yaratabilir. Özistek, birçok ülkede benzer organizasyonlar ile gelişme sağlandığını ifade ediyor.