Haberler

Özel Okul Seçimi ve Erken Kayıt Dönemi 2016-2017

Türkiye’de özel okul sayısı 2013 yılından bu yana hızla artıyor. 2013’te 4 bin 300 özel okulun bulunduğu Türkiye’de bugün okul sayısı 8 bin 250’ye ulaşmış durumda. Neredeyse iki katlık bir artış söz konusu. Bu artışın gerisinde, büyük ölçüde, özel okul yatırımlarına teşvik verilmesi ve açılacak okul hangi bölgede olursa olsun Beşinci Bölge teşviklerinden yararlandırılması yatıyor. Ayrıca devletin özel okullarda çocuğunu okutacak velilere ‘Eğitim-Öğretim Desteği’ adı altında maddi yardımda bulunması ve dershanelerin kapatılması sürecinde isteyen dershanelerin kanunla tanınan teşviklerden yararlanarak özel okula dönüşmesinin de bu artıştaki katkısı büyük.

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, bugün özel okullarda okuyan öğrenci sayısının 1 milyon 150 bine ulaştığını söylüyor. Gülan, son üç yılda hem yeni yatırımcıların sektöre girmesi, hem mevcut okulların zincirleşmesi, hem de dershane zincirlerinin de toplu halde özel okula dönüşmesiyle sektörün büyüdüğünü belirtiyor.

özel okul erken kayıt

SEÇİM YAPMAK GÜÇLEŞTİ

Okul sayısının artması daha çok çocuğa özel okul kapısını açıyor. Ancak seçenekler arttıkça velilerin kafası karışıyor. Çocuğu için en iyi okulun hangisi olduğunu belirlemeye çalışan veliler, okulların başlattığı erken kayıt sistemiyle daha çocuk okula başlamadan, bir yıl önce okul seçiminde hangi kriterlere dikkat etmeleri gerektiğini düşünmeye başlıyor. Okul seçimi aileler için her geçen gün daha da önemli bir karara dönüşüyor.

Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeye paralel olarak çocukların gelişim ve büyüme şartlarının da değişmesi, doğal olarak eğitim kuramlarının yenilenmesini ve farklılaşmasını beraberinde getirdi. Okul seçimi yapacak ebeveynlerin, bu farklılaşan eğitim kuramları arasında seçim yaparken hassasiyet göstermesi gayet doğal.

Çocuklar, teknoloji odaklı bir bilgi çağına hazırlanıyor. Dolayısıyla öğrenciler için seçilecek okulların bu teknolojik altyapıya sahip olması lazım. Kullanılan eğitim sistemi, teknolojik altyapı, mimari olarak eğitime uygunluk, okul seçiminde dikkat edilmesi gereken öncelikli faktörler arasında yer alıyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bir öğrencinin bireysel özellikleri, becerileri, değerleri ve kişilik oluşumunun çoğu anaokulundan liseye kadar olan eğitim hayatında oluşuyor. Okul seçimi bir öğrencinin hayatını belirleyen en önemli tercihler arasında yer alıyor.

Bu noktada öncelikle hangi tür lisenin tercih edileceğine karar vermek gerekiyor. Uzmanlar, çocuk için aranan eğitim ortamının, öncelikle çocuğun özelliklerine göre belirlenmesi gerektiğinde hemfikir.

Bu noktada gidilecek okula karar verilirken önceliklerin sıralanması ve okullar hakkında detaylı araştırma yapılması öneriliyor.

Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, okulun misyonu vizyonu ve kültürü. Eğitim programları, okulun prestiji ve kuramsallığı, okulun eğitime bakışı, yabancı dil, sosyal etkinlikler, veli profili, fiziksel yapı, bina, bahçe, yemekhane de dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar arasında yer alıyor.

Uzmanlar, okuldaki mevcut öğrencilerin kayıtlarını yenileyip yenilemediğine de bakmak gerektiğini söylüyor. Bunlann yanı sıra mezunların profiline de bakılması önemli. Öğrencinin sosyal yaşamını ve iletişim gücünü artıracak spor, sanat yaz okulları gibi aktiviteler de mutlaka araştırılması gereken hususlar arasında.

ÖĞRETMENLERLE TANIŞIN

Psikolojik danışman Simge Boyacıoğlu Le Bris, okul seçerken velilerin kendi ihtiyaçlarını çocuğun ihtiyaçlarının önünde tutmamaları gerektiğinin önemle altını çiziyor. Le Bris, “Okulun özellikleri çocuğun özellikleriyle ve ailenin nasıl çocuk yetiştirmek istediği, nasıl bir gelecek planladığıyla paralel olmalı” diye konuşuyor.

Eğitim Danışmanı Ali Koç, velilerin kendilerinin ve çocuğun beklenti ve ihtiyaçlarına uygun okul seçmesi gerektiğini söylüyor. Koç, “Okulun çocuğunuza sunmayı vaat ettiklerinin yanı sıra öğretmenlerine bakın. Size en çok öğretmenler ipucu verir” diyor.

Fiziki mekan da çok önemli. Bu noktada okulların ziyaret edilmesi ve okul yöneticileri ile görüşülmesi de tavsiyeler arasında. Tabii ziyaretler mutlaka çocukla birlikte yapılmalı.

Bir başka önemli konu da okulun öğrenim sürecinde odaklanma, dikkat, akıl yürütme, karar verme, işitsel beceriler, görsel beceriler, psiko-mo-tor beceriler ve sosyal-duygusal becerilerin geliştirilmesine önem vermesi. Yaratıcı düşünme becerisi, eleştirel düşünme becerisi, sosyal gelişim ve takım çalışması yeteneği, kendine güven duyma, iletişim, ikna ve karar verme becerilerini kazandıracak sosyal bir ortamın varlığı da bu noktada önemli.

Uzmanlar, başta İstanbul olmak üzere, ulaşımın pek kolay olmadığı büyük şehirlerde, öğrencilere olabildiğince uygun mesafede okulların seçilmesine de gayret edilmesi gerektiğini belirtiyor.

KUCUK PRENS OKULLARI
Kültür ve iş lisanları öğretiliyor

Çağdaş eğitim anlayışı çerçevesinde, öğrenci odaklı, geniş bir bakış açısı içinde dünyaya bakan, sorgulayıcı ve açık düşünceli öğrenciler yetiştiren Saint Joseph Lisesi Eğitim Vakfı (SAJEV) Küçük Prens Okulları, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olarak dört kademeden oluşuyor.

Sancaktepe’deki iki kampüste faaliyet gösteren okulun bünyesinde bugün 857 öğrenci ve 197 çalışan bulunuyor.

Saint Joseph Lisesi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Uluğ, önümüzdeki dönemde çalışmalarının ağırlığını, okullarında verilen eğitimin sürekli gelişen dünya standartlarına uyum çalışmalarının oluşturacağını söylüyor. Küçük yaşlardan üniversite çağına kadar kesintisiz ve çok yönlü eğitimin önemine inandıklarının altını çizen Uluğ bu çerçevede, dört yaşından başlayarak anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayan 14 yıllık kesintisiz ve bütüncül eğitim sağladıklarını anlatıyor. Uluğ “Bu süre içinde dört yaşından başlamak üzere bir kültür lisanı olan Fransızca’yı ve üçüncü sınıftan itibaren iş ve bilim lisanı olan İngilizce’yi ikinci yabancı lisan olarak öğretiyoruz” diye konuşuyor.

UĞUR OKULLARI
Stem ve VR eğitime taşınıyor

1968’de Laleli’de ilk dersini vererek öğrencilerini üniversiteye hazırlayan Uğur Dershaneleri, bugün dönüştüğü Uğur Okulları ile Türkiye’nin her noktasında faaliyet gösteriyor. Uğur Okulları, konusunda uzman öğretmenleriyle anaokulundan üniversiteye, Türkiye’nin en donanımlı eğitim olanaklarını sunuyor. Uğur Okulları bünyesinde bugün 125 lise yer alıyor. Uğur Okulları’nın toplam çalışan sayısı ise 4 bin 300.2016-2017 eğitim öğretim yılında anaokulundan üniversiteye kadar 11 yeni kampüsle Türkiye’nin her yerinde faaliyet gösterecek olan okulun bu kampüsleri, Ankara’da Yaşamkent, İzmir’de Gaziemir ve Karşıyaka, Antalya, Yalova, İstanbul’da Kartal ve Ünye’de olacak.

Yeni yapılanma sürecinde Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Fakültesi desteği ile eğitim kadrosunu güçlendirmeyi ve velilerle etkin iletişim kurmayı amaçlayan Uğur Okulları, fark yaratan eğitimleri müfredata ekliyor. STEM ve VR (sanal gerçeklik) bunlardan ikisi. Öğrencilerin keşfederek ve uygulama ile öğrenmelerini hedefleyen STEM eğitimi modeli, proje tabanlı ve disiplinler arası bir eğitim. VR ise çok yeni bir teknoloji. Uğur Okulları, Crytek ve Bahçeşehir Üniversitesi desteği ile VR teknolojisini ilköğretim, ortaokul ve lise eğitimine taşımayı hedefliyor.

FMV İŞIK OKULLARI
İstanbul dışında da okul acacak

Bu yıl kuruluşunun 130’uncu yılını kutlayan Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule olmak üzere dört kampüste 13 okulla anaokulundan liseye her seviyede eğitim veren bir kurum. Erenköy Kampüsü’nde ayrıca Fen Lisesi ile de eğitim veren FMV Işık Okulları’nın 5 bin öğrencisi var.

Yakın gelecekte öğrenci sayısının 6 bin olmasını hedeflediklerini söyleyen FMV CEO’su Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, “Ispartakule kampüsümüzde lise açılması çalışmalarımızı tamamladık, 2016-2017 için öğrenci almaya başlıyoruz” diye konuşuyor. Yatırımların bugüne kadar İstanbul sınırları içinde olduğunu hatırlatan Kıyak, bundan sonrasında diğer illere açılma planlarından bahsediyor. Önceliklerinin Bursa, ardından İzmir ve Antalya olduğuna değinen Kıyak, ancak bunun şu anda planlama aşamasında olduğunun altını çiziyor.

Gelecek planları arasında teknoloji-bilim ve spor-sanat liseleri gibi farklı alanlara girmenin de olduğunu söyleyen Nafiye Güneç Kıyak, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Ülkemize bilim, sanat ve spor alanında bireyler kazandırmak hedeflerimiz arasında. Bir vakıf okulu olarak önceliğimiz kâr amacı ötesinde son derece özgün ve kaliteli eğitim hizmeti sunmak. Ücret sistemimiz bu doğrultuda belirleniyor. 2016-2017 ücretimiz henüz netleşmedi. Halen erken kayıt adı altında geçen yıl ücreti üzerinden kayıt yapmaktayız.”

ERA KOLEJLERİ
5G eğitim modeliyle fark yaratıyor

4+4+4 eğitim sisteminin tüm basamaklarında bir ilke imza atan ERA Kolejleri, 4×5 inovatif eğitim sistemini, öğrencilerine sunduğu Zihinsel Gelişim, Fiziksel Gelişim, Sosyal Gelişim, Psikolojik Gelişim ve Akademik Gelişim eğitim başlıkları altında özelleştirerek, gelecek odaklı bir bakış açısıyla yepyeni bir devri başlattı. Sadece üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde 11 kampüse, 6 bini aşan öğrenci kapasitesine ve en önemlisi ivme kazanan bir büyüme potansiyeline sahip olan kurum, yeni yatırımları ile birlikte hem öğrenci hem de çalışan sayısını artırtmayı hedefliyor.

ERA Kolejleri Genel Müdürü Sezai Eyüpoğlu, yeni yatırımlarıyla İstanbul’da beş yeni kampüsün yanı sıra Bursa, İzmir ve Ankara’da da yola devam etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatıyor. Diğer okullardan en büyük farklarının eğitime getirdikleri yeni yaklaşım olduğunu söyleyen Eyüpoğlu, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Yeni yaklaşımımızı formüle eden 5G Eğitim Modeli, yani bütünsel yaklaşımımız. Bilgi ve inovasyonun yaşamı yeniden biçimlendirdiği bir çağda eğitimin de kendini yenileyen bir niteliğe sahip olması gerekiyor. ERA Kolejleri’nin 5G Eğitim Modeli’nde öğrencilerin fiziksel, zihinsel, sosyal, psikolojik ve akademik gelişimleri bir arada izlenerek, bütünsel bir yaklaşım geliştiriliyor.”

MEKTEBİM OKULLARI
Yurtdışına açılıyor

2011 yılında İstanbul Büyükçekmece’de açtığı ilkkampüsüyle eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Mektebim, adını, 1928 yılında kurulan Millet Mektepleri’nden alıyor. Kurumun İstanbul’da Silivri, Büyükçekmece, Bahçeşehir, Fatih, Bahçelievler, Beylikdüzü, Beykent, Bakırköy, Ümraniye, Kartal gibi lokasyonlarda okulları var. Ayrıca If Çorlu, Tekirdağ ve Edremit, Yalova, Adana, Yozgat, İzmir Çiğli, Ankara Etimesgut, incek ve Batıkent’te de okulları mevcut. Mektebim Okulları’nın toplam 35 kampüsü ve 103 okulu bulunuyor.

Mektebim Okulları kurucusu Ümit Kalko, gelecek yıllarda yeni okul yatırımlarını yurtiçi ve yurtdışında devam ettirme planı yaptıklarını söylüyor. Kalko, “2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul’da Avcılar, Atakent, Ataşehir ve Ankara’da Oran kampüslerimiz faaliyete girecek, iki yıl içinde Trabzon, Samsun, Antalya, Bursa ve Eskişehir’de yeni kampüsler açacağız. Dört yılda 100 kampüse çıkmayı hedefliyoruz. Yurtdışı açılımımıza ise Dubai ve Londra’da açacağımız okullarla başlayacağız” diyor.

Dört yıl içinde 100 kampüse ve 70 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen kurum, Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’de de yatırım yapmayı planlıyor. ‘Referans’ adı verilen sistem ile Pisa/Timss gibi uluslararası bir sınav sistemini hayata geçiren Mektebim, New York State ve Yale üniversiteleriyle de projeler yürüterek mentörlük hizmeti alacak. Anaokulunda ve ilkokullarında ekim ayından itibaren Etik, Yoga Kids ve Kozmos adlı özgün dersler uygulanmaya başlandı.

CİHANGİR KOLEJİ
Sürdürülebilir eğitim programı

1996 yılında kurulan Cihangir Okulları’nın bugün Küçükçekmece Atakent, Bahçeşehir ve Büyük Çekmece’de üç şubesi bulunuyor. 2 bin öğrencisi olan, 180 öğretmen ile 80 yardımcı personeli bulunan kurum, önümüzdeki beş yıl içinde şube sayısını İstanbul genelinde 10’a çıkarmayı planlıyor. İstanbul dışındaki büyük kentlerde de yatırım yapmak isteyen Cihangir Okulları’nın mottosu, ‘Geleceğe Hazırlık Okulları’. Yani Cihangirli olan bir öğrenci sadece sınavlara hazırlanmıyor, hayata hazırlanıyor. Eğitim verdiği öğrencilere ana dili dışında İngilizce ve Almanca dillerini öğreterek bir dünya vatandaşı yetiştirmeyi hedefleyen kurum, sanat, kültür ve spor alanında da eğitim vererek her öğrenciyi geleceğe hazırlamak için çalışıyor.

‘Sürdürülebilir Eğitim Programı’ ile ilkokul eğitiminde fark yaratan kurumun önceliklerinden biri de, öğrenilecekleri gündelik yaşamda kullanılabilecek haliyle sunmak. Sustainabie Education Programme (Sürdürülebilir Eğitim Programı), ile çocukların öğrenmelerini akran ilişkilerinde, aile içi iletişimlerinde, sosyal ortamlarında, problem çözme becerilerinde, akademik gelişimlerinde işlevsel hale getirmesi hedefleniyor.

VEGA OKULLARI
Okul sayısı artacak

Vega Okulları, 2014 yılında global eğitim alanında saygı duyulan, öğrenim standartlarının yüksek olduğu, uluslararası bakış açısı olan, çocuklara güç ve ilham veren bir eğitim ağı oluşturmak hedefiyle Altınhas Holding Yönetim Kurulu Başkanı imam Altınbaş tarafından kuruldu.

Bugün anaokulu, ilkokul ve ortaokul olarak hizmet veren kurum, önümüzdeki beş yıl içinde İstanbul’da dokuz kampüste faaliyet göstermeyi hedefliyor. Türkiye’nin diğer illerine yaygınlaşmak da hedefler arasında. Gaziantep, İzmir ve Bursa, ilk etapta okul açılması planlanan illeri oluşturuyor.

Özelikle yeteneklerin keşfi konusuna önem veren kurum, her öğrencisinin bireysel yeteneklerini keşfedip kariyer planını çizmesinde onunla birlikte yürümeyi hedefliyor. Eğitimin bütünselliği içinde güçlü bir yabancı dil ve uluslararası bağlantılar, akademik mükemmellik ve sanat ve spor eğitimiyle öğrencilerini geleceğe taşıma hedefinde olan kurum, güçlü akademik kadrosuyla da öne çıkmayı planlıyor.

TED RÖNESANS KOLEJİ
Geleceğin sporcularında ilk adımı attı

TED Ankara Koleji mezunu olan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ve eşi Rönesans Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Refia Jale llıcak’ın ortak hayali olan TED Rönesans Koleji’nin temelleri Aralık 2012 tarihinde İstanbul Küçükyalı’da yer alan vakıf arazisinde atıldı. 2014 yılının ocak ayında inşaatı tamamlanan okul binası 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında hizmet vermeye hazır hale geldi. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi, ilkokul ve ortaokul yedinci sınıfa kadar öğrenci kaydı alan TED Rönesans Koleji’nin lisesi 2017-2018 akademik yılında kademeli olarak eğitim ve öğretime başlayacak.

Bu arada İstanbul il Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Sportofit Performans Akademi işbirliğinde hayata geçirilen ‘Geleceğin Sporcuları’yetenek seçimi projesinin ilk adımı TED Rönesans Koleji’nde atıldı. Proje kapsamında, çocukların bilimsel değerlendirme yöntemleriyle yetenekli oldukları spor branşlarına yönlendirilmesi ve desteklenmesi hedefleniyor.

ÇEVRE KOLEJİ
Öğretmen başına yedi öğrenci

20 yıla yaklaşan tecrübesiyle, Çevre Koleji, deneyimli, alanında uzman, başarıya odaklı, dinamik yönetici, öğretmen ve uzman kadrosuyla hizmet veriyor. Öğretmen başına yedi öğrenci düşen okul bu sayede dünya eğitim kalite standartlarının da üzerinde yer alıyor.

Çevre Koleji öğrencileri, akademik başarının yanı sıra, bilim, kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda da aktif ve donanımlı, ana dilini iyi bilen, yabancı diltere de uluslararası standartlarda hakim, kültürel değerlerine sahip çıkan, aynı zamanda yabancı kültürleri de tanıyan, uluslararası platformlarda projeler üretebilen dünya vatandaşları olarak yetişiyor.

Üç anaokulunun yanı sıra ilkokul, ortaokul ve lisesi de bulunan Çevre Koleji’nin öğrencileri TEOG ve üniversite yerleştirme sınavlarındaki başarılarıyla da dikkat çekiyor. Okulda İngilizce eğitimin yanı sıra İspanyolca, Almanca ve Fransızca dillerinde de uluslararası standartlarda dil öğrenimi yapılıyor.

GELECEĞİN YILDIZLARI
27 yıllık kamp tecrübesi

Özel okulların büyümesiyle beraber okul dışı eğitimde bir genişlemenin görülmesi kaçınılmaz. Bu yıl yaz okulları ve kamplartn geçen yıla göre yüzde 10-12 kadar büyüyeceği öngörülüyor. Bu alanın en önemli oyuncularından biri, 1989 yılında kurulan Geleceğin Yıldızları. Yıl boyu 5-17 yaş grubuna 19 farklı kamp seçeneği ile ayrıcalıklı bir okul dışı eğitim olanağı sunan Geleceğin Yıldızları’nda kamp süreleri günübirlik programlarda iki hafta iken yatılı kamplarda ise 1-2 hafta arasında değişiyor. Geleceğin Yıldızları kamplarında her yıl toplamda 10’dan fazla ülkeden 350 kişilik koç ve yönetici kadrosu bulunuyor.

Öğrencilerin talebine göre her yıl öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Geleceğin Yıldızları Genel Müdürü Osman Gözet, yaz kampı seçiminin ailelerin okul seçiminde gösterdiği hassasiyeti gerektirecek kadar önem teşkil ettiğinin altını çiziyor. Kamp fiyatlarının programlara göre bin 8OO-3 bin 950 TL arasında değiştiğini anlatan Gözet, her öğrenciye ve aileye uygun kampların mevcut olduğunu, ailelerin biraz zaman ayırıp araştırma sırasında hassasiyet göstermeleri gerektiğini belirtiyor.

OKULYAPI.COM
Müfredata uygun okul tasarlıyor

Dünya eğitim sektörü hızlı bir gelişim içinde. Okulyapı, daha nitelikli ve daha verimli alanlarda eğitim yapılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş ve kuruluşundan bugüne yaptığı projelerle eğitim alanında Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirmiş bir şirket. Okul öncesi eğitim merkezlerinden üniversite kampüslerine kadar geniş alanda hizmet veren kurum, eğitimde daima yenilik prensibiyle hareket ediyor.

Dünyada model oluşturan eğitim yaklaşımlarını müfredata en uygun şekilde analiz eden şirket, buna en uygun malzemeleri eğitim kurumlarının hizmetine sunuyor. Bir okul tasarlarken ve onun ihtiyaçlarına cevap verirken eğitim felsefesine uygun fiziksel alanlar yaratan şirket, mimari kadrosuyla eğitim kurumlarına uygun okullar tasarlıyor. Daha iyi eğitim mekanları oluşturmak adına okula özel renk ve ebatta oluşturulan Okulyapı sınıf konseptlerini de özel eğitim kurumlarının hizmetine sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu