Bayilik Veren Firmalar

Pastane Açmak İsteyenlere Pastane Markalarının Bayilik Şartları

20 milyar dolarlık büyüklüğü olduğu tahmin edilen pastane sektöründe öne çıkan bazı markalar, zincirler oluşturup Türkiye’ye yayılmaya başladı. Bu şubeleşme atağında daha çok franchising yöntemi kullanılıyor. Özellikle Anadolu’da büyümeyi planlayan pastane zincirleri, yurtdışına da açılmaya hazırlanıyor.

Son yıllarda pastane sektöründe ciddi bir şubeleşme atağı başladı. Gıda sektörünün kazandığı hızlı büyüme ivmesi pastanelere de yaradı. Tüketiciler, artık şube ağı yaygın olan ve marka güvenirliğini ispatlamış pastaneleri tercih ediyor. Bu da pastanelerin zincir sayısının artmasını sağlıyor. Bu alana girmek isteyen yatırımcılar, sıfırdan üretime başlamak yerine bir markanın çatısı altında girişim yapmayı yeğliyor.

Bu şubeleşme atağı franchising yoluyla gerçekleşiyor. Türkiye’nin bugün ‘zincir’ olarak nitelendirilecek pastaneleri, bulundukları il sınırlarını aşarak ülke geneline yayılıyor. Hatta yurtdışına da açılmaya hazırlanıyor. Haberimizde önümüzdeki dönemde Türkiye’de ciddi büyüme hedefi olan pastane zincirlerinin yatırım planlarını ve şartlarını araştırdık.

pastane acmak

ANADOLU’YA AÇILACAK

1957 yılında kurulan Dilek Ca-e&Restaurant, 2000 yılında Taksim İstiklal Caddesi şubesini açmasıyla birlikte Türkiye’de pastane, kafe ve restoran konseptini uygulayan ilk firma oldu. Toplam 24 şubeyle faaliyet gösteren Dilek Pastaneleri, bu yılı 30 şube ile kapatmayı hedefliyor. 2023 yılında 100 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Dilek Pastaneleri Kurucu Ortağı Cabir Yazıcı, şu an 800 kişiye istihdam sağladıklarını belirtiyor. 2014 itibariyle bu rakamın 200’e çıkarılması hedefleniyor.

2014 itibariyle Anadolu’ya da açılmayı planladıklarını vurgulayan Yazıcı, “Ankara, İzmir, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta şube açma hedefimiz var” diyor. Kuzey Irak’ın Duhok kentinde şube açacaklarını söyleyen Yazıcı, Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve çevre illerine bölge bayiliği vereceklerini kaydediyor. Franchise yatırım bedeli pastane ve kafe konsepti için 100 bin dolardan başlıyor. Bir şube için aylık ciro hedefi ise 100 bin ile 500 bin dolar arasında değişiyor.

DÖRDÜNCÜ KUŞAĞA EMANET

Karafırın, hikayesi 1905 yılma dayanan köklü bir pastane zinciri. Kurucusu Hacı Ahmet, Batum’da fırıncılık yaparken 1917 Rus Devrimi ile Bursa’ya göç eder. Bursa’da ikinci kuşak Mehmet Şükrü Karal’ın açtığı finm torun Fikri Karal’ın 1964’de Eskişehir’de açtığı imren Ekmek Fırını takip eder. Karal, İstanbul’a gelir ve 1974 yılında Bakırköy’de Emek Ekmek fabrikasını kurar. Bu arada dördüncü kuşak Ayhan ve Orhan Karal’ın da mesleğe adım atmasıyla 1992’de ilk Kara-fmn şubesi Bakırköy’de açılır.

İstanbul’da 22 adet şubesi bulunan Karafırm farklı şehirler ve yurtdışı için 2015 yılında bu yönde bir açılım yapacak. Karafırın için franchise yatırım bedeli 50 bin dolar. Ciro üzerinden yüzde 3 bedel almıyor.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

1850 yılından bugüne faaliyet gösteren Mado, bugün beşinci kuşağın ellerine emanet köklü bir pastane. 268 yurtiçi, 50 yurtdışı olmak üzere 318 şubeye ulaşan Mado, 10 bin kişiye de istihdam sağlıyor.

Mado Genel Müdürü Mehmet Yılmazoğlu, Bursa, İzmir, Antalya, Giresun, Manisa, Çorum, Eskişehir, Rize, Kütahya ve Çanakkale’de franchising vereceklerini söylüyor. Yılmazoğlu, Irak, Suudi Arabistan, Dubai, Azerbaycan, Rusya, Çin, Hollanda, Bahreyn ve Japonya’ya da master franchising vereceklerini ifade ediyor.

Franchise yatırım bedeli 70 bin dolar+KDV. Royalty bedeli olarak ise ciro üzerinden yüzde 2 alınıyor. Yılmazoğlu, bir şube için aylık belirlenen ciro hedefinin 100 bin TL ile 600 bin TL arasında değiştiğini kaydediyor.

ÖZSÜT VAN’A GİDECEK

43 ilde 170 noktada faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük pastane zincirlerinden Özsüt, 1938 yılında İzmir Kemeraltı’nda Özsüt Muhallebicisi olarak işe başladı. Özsüt’ün ilk şubesi, açılışından 53 yıl sonra 1991 yılında İzmir Alsancak’ta açıldı. Özsüt, bugün kurucusu Sefer Usta’nın torunlan Mer-ve Öktem ve Ömre Atılgan’a emanet.

Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu, bu yıl Kastamonu, Bolu, Van, Sinop ve Giresun’da birer adet şube açmayı planladıklarını söylüyor. Yurt-dışında ise Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan gibi ülkelere açılacaklarını bildiren Çullu, Bahreyn’de serbest bölgede üretim yapacaklannı ifade ediyor.

Yatırımcıdan minimum 50 bin TL değerinde banka teminat mektubu almıyor. Ortalama m2 yatırım maliyeti bin 250 dolar. Royalty bedeli olarak satılan ürünlerden yüzde 4 alınıyor. Bir şube için belirlenen aylık ciro hedefi de 100 bin TL.

AKDENİZ’İN EN BÜYÜĞÜ

Aıtık Anadolu’da da pastanelerin hızlı bir zincirleşme atağında olduğunu görüyoruz. Bunların arasında en dikkat çeken zincirlerden biri Nur Pastaneleri. 1955 yılında Muharrem Karateke’nin Beydağları’ndan kışın getirdiği ve özel yöntemlerde depoladığı kar ile yazın ürettiği dondurmayı el arabasıyla satarak başlattığı Nur Pastaneleri, bugün Akdeniz Bölgesinin en büyük pastane zincirlerinden biri haline geldi. Antalya, Burdur ve İsparta illerinde 81 şubesiyle hizmet veren Nur Pastaneleri, bugün ikinci kuşak Fahrettin Karateke ve ortağı Abdurrahman Yılmaz tarafından yönetiliyor. Sadece Antalya merkezde 50’ye yakın şubesi olan Nur Pastaneleri, 700’den fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Nur Pastaneleri Satış Geliştirme Müdürü Mustafa Kaçar, “Denizli ve ilçelerinde bayi ağımızı genişleteceğiz. Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki fabrikamıza yakın bölgelerde 5-6 tane pastane açmayı hedefliyoruz” diyor. Nur Pastaneleri için m2 başına bin ile bin 500 TL arasında yatınm gerekiyor.

TÜRKİYE’DE 30 BİN PASTANE VAR

Tüm Pastacılar Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 30 bin pastane bulunuyor. Yarım asırdan fazla faaliyet gösteren pastane sayısı 150 civarında. Bunun 70’i İstanbul’da bulunuyor. Sektörün ulaştığı büyüklük ise yaklaşık 20 milyar dolar civarında. Sektörde 500 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörde 400’den fazla makine ve ekipman üreticisi ve tedarikçisi bulunuyor.

Kazandıran yeni iş fikirlerini sizlere paylaşmaya çalışacağız sitemizi takip ediniz.

Burcu Tuvay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu