Pazarlamada “influencer” etkisi
Ne giyeceğimizden nerede yiyeceğimize, otomobil tercihimizden saç modelimize, attığımız her adımda onları takip ediyoruz. Onlar, sosyal medya fenomenleri, nam-ı diğer “influencer”Iar…
SOSYAL medyada Kerimcan Durmaz fırtınası esiyor. Önce Peris-cope ardından Instagram ile fenomene dönüşen bu zat-ı muhterem, videoları, snapchat’leri ve fotoğraflarıyla sosyal medya gündeminden bir gün bile düşmüyor. Seversiniz, sevmezsiniz ona karışmam. Zaten konumuz Kerimcan da değil. Ancak konumuz pazarlamaysa, 2017’de bütçenizde sosyal medya fenomenleri için daha fazla yer açmanız gerekiyor. Şimdiden söyleyeyim…
Bu arada “fenomen” dediğime bakmayın; onlar daha çok kendilerini “influencer” olarak tanımlıyorlar. Kitleleri peşlerinden sürükleme, tercihlerini değiştirme konusunda yetenekleriyle çok da haksız sayılmazlar. Üstelik hemen ekleyeyim; Kerimcan ile söze girdiğimiz için hepsinin tarzının bu minvalde olduğu yanılgısına lütfen düşmeyin. Sosyal medya fenomeni olmak için illa lüks tüketime meraklı, Türkçeyi yamultarak konuşan veya absürd esprilerle dolu videolar çekmeye gerek yok.
AĞIZDAN AĞIZA BAŞLADI…
Konumuza dönersek… Pazarlamada “influencer” etkisi aslında yeni bir başlık değil. Ağızdan ağza pazarlama trendi ile başlayan, ardından 2000’lerin başında blog’ların popülarite kazanması ile yaygınlaşan bu etki, sosyal medya ve özellikle de Instagram’m yükselişiyle adeta patladı.
Hangi konuda istersen, o alanda hakim influencer’lar ordusuna rastlamak mümkün. Öyle ki sağlıktan fitness’a, otomotivden teknolojiye, eğlenceden modaya farklı alan ve konularda beğenilerimizi şekillendiren, dikkatimizi çekmeyi başaran ve satm alma tercihlerimizde TV reklamlarıyla yarışacak kadar etkili fenomenlerin olduğunu söylesek, hiç de abartmış olmayız.
KIRILMA NOKTASI INSTAGRAM
işin kırılma noktasının ise Instagram olduğunu iddia etmek mümkün. Yorumların yanı sıra fotoğraflarla markaların pazarlamaları güçlenirken, Instagram pazarlama uzmanları için en önemli araçlardan birine dönüştü.
Nedeni ise basit… Geçen yılın online kullanımı geride bırakan mobil kullanım rakamları bile bunun perde arkasını açıkça ortaya koyuyor. Öyle ki 2015’te mobil tarafta günde 100 milyon aktif kullanıcı, 1.6 milyar beğeni yapmış ve 20 milyar fotoğraf paylaşmış. Özellikle Y kuşağının tercihi olan Instagram’da yapılan çalışmalar, gençlerin burada ayda 439 dakikadan fazla zaman geçirdiğini gösteriyor.
HANGİSİYLE ÇALIŞMALI?
Konu basit gibi görünse de hemen ekleyelim “influencer marke-ting” stratejisi ve süreçlerini yönetmek hiç de kolay değil. işin ilk ve en zor adımı, markanız ve felsefenizle örtüşecek uygun bir influencer bulmak. Bu kişiye ulaşmak, pazarlık yapmak ve araya ajanslarm girmesi ise durumu iyice karıştırıyor. Uygun bulduğunuz influencer’ın takipçi sayısı çok yüksek ise ayırmanız gereken bütçe daha da artabiliyor, işin daha vahimi, yüksek takipçi sayısı illa ki arzu ettiğiniz etkinin yaratılması anlamına gelmiyor. Kısacası işin uzmanıyla çalışmadığınız durumda, çöpe giden pazarlama bütçesiyle karşılaşmanız an meselesi.
INFLUENCER’LARIN BULUŞMA NOKTASI
Peki, nasıl yapmalı? Bu noktada sosyal medya ajansınızdan destek almanızı şiddetle öneririz. Bu konuda imdada yetişen yeni bir uygulama da, Ozan Tabak ve Rick Köletavitoğlu tarafından hayata geçirilmeye hazırlanıyor. CreatorDen adını taşıyan uygulama, en özet ifadeyle, “sosyal medya fenomenleri” olarak bilinen influen-cer’ları sevdikleri markalar ile bir araya getiren bir “pazar yeri” adeta…
Şirketin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Rick Köletavitoğlu da 2017’de bu konuda hızlı bir büyüme beklediklerini belirtiyor. Hatta bu nedenle uygulamaya ek olarak kurdukları DenMag adlı şirket aracılığıyla, marka ve ajanslara bu alan hakkında bilmeleri gereken her şeyi aktardıklarını belirtiyor. “Özel projeler kapsamında markanın felsefesini anlıyor ve inf-luencer’ların desteğiyle hedefler doğrultusunda bir kampanya yaratıyoruz” diyen Köletavitoğlu, “En önemlisi paylaşımların ardından bütün verileri alıyoruz, anlamlandırıyoruz ve raporlamasını yapıyoruz” diye vurguluyor. Bu arada hemen ekleyelim uygulama henüz daha yolun çok başında ama şimdiden havuzda 500’e yakın influencer toplanmış bile. Rakamın kısa sürede artacağına ise şüphe yok.
PAZARLAMA BÜTÇENİZ ÇÖP OLMASIN
Bütçelemeye gelince… Köletavitoğlu, önceleri çok daha düşük seviyelerde seyreden bu pazarlama stratejisine ayrılan bütçenin artan ilgiyle haliyle yükseldiğini dile getiriyor. Öyle ki yüksek takipçi sayısına sahip influencer’m sponsorlu bir video için talep ettiği rakam 50 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Köletavitoğ-lu’nun bahsettiği rakamlara göre, daha niş Influencer’la-rın fiyatları ise değişkenlik gösterebiliyor.
Mesela ürün yerleştirme yapılan bir Instagram gönderisi için rakamlar 500 TL’den başlayıp, yine ürün yerleştirme yapılan bir video için 10 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. CreatorDen’in bu noktada da avantajlar sağladığına dikkat çeken Köletavitoğlu, “Hem markaların hedefine en uygun influencer’lan bulmakta danışmanlık yapıyoruz hem de 300 ile 5 bin TL arasında değişen bütçelerle amaca ulaşılmasını sağlıyoruz” diye ekliyor.