Haberler

Perakendecilerin en sevdiği AVM’ler

Türkiye’de 351AVM var ancak bunların çok azı kiracılarını memnun edebiliyor. Onlarca mağazası olan hazır giyimcilerin en çok satış yaptıkları AVM’lerin başında İstinyePark, Cevahir, Palladium ve Akasya AVM geliyor…

PERAKENDE sektörü son yıllarda büyük bir sıçrama gösterdi. Özellikle hazır giyim sektöründe marka sahibi firmaların onlarca mağazadan oluşan perakende zinciri oluşturmaları ekonominin büyümesinde önemli rol oynadı. Bu firmaların mağaza sayılarının artmasında ise kuşkusuz yurdun dört bir yanında art arda açılan alışveriş merkezlerinin (AVM) etkisi büyük oldu.

istinye park avm

Halen Türkiye’de 351 AVM var. Bunların 103 u İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Şu anda AVM’si olmayan il sayısı ise 24. Elbette tüm AVM’lerden aynı ticari başarı beklenmez ancak bunların içinde öyleleri var ki buralarda mağazası olan hazır giyimcilerin neredeyse tümü mutlu. Çünkü en çok ciroyu bu AVM’lerdeki mağazalardan elde ediyorlar.

Bu merkezlerin başında İstinyePark, Cevahir, Palladium ve Akasya geliyor. Bunların yanı sıra Viaport, Olivium ve İzmir Optimum da kazandıran AVM’ler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

EN ÖNEMLİ FAKTÖR LOKASYON

Eren Holding’in perakende şirketi Eren Perakende bünyesinde Lacoste, Gant, Burberry, Converse, Nautica gibi uluslararası birçok ünlü marka var. Bu markaların yanı sıra ayakkabı konsept mağazaları Superstep ve Superkids’le birlikte Türkiye genelinde 153 mağazası bulunuyor. Bunların 12’si caddelerde, geri kalanları ise AVM’lerde hizmet veriyor. Eren Holding 2015 yılında birçok yeni mağaza açtı.

Eren Perakende Genel Müdürü Ümran Bedük, en çok ciroya ulaştıkları AVM’leri ise İstinyePark, Palladium ve Akasya şeklinde sıralıyor. Bu AVM’lerde açılıştan bu yana mağazalarının olduğunu belirten Bedük, bu AVM’lerde yüksek ci ro elde etmelerinde birinci etkenin doğru lokasyon olduğunu vurguluyor. Bedük, “Bulunduğumuz tüm AVM’lerde denetçi gibi çalışıyoruz. Gördüğümüz eksiklikleri veya önerileri AVM yöneticileriyle paylaşmaktan çekinmiyoruz. Çünkü hedefimiz daha yüksek başarı. Dolayısıyla amacımız daha çok müşteri çeken, tatmin eden bir lokasyon yaratmak” diyor. Bedük’ün başarılı AVM’lerle ilgili değerlendirmesi ise şöyle:

“AVM’ler her şeyden önce lokasyon olarak kendini doğru konumlandırmalı ve o lokasyonun müşterisine doğru marka karması sunabilmeli. Herkesin kazandığı AVM’lere başarılı diyebiliriz. Gördüğümüz kadarıyla Türkiye’nin en başarılı AVM’leri en yüksek kiralara sahip olanlar değil. Dolayısıyla bu AVM’lerde kiracılar daha kazançlı olabiliyorlar. Ancak bunu da mağazalarını ve koleksiyonlarını sürekli geliştirerek, yatırım yaparak geri döndürüyorlar. Bunu gören ziyaretçilerde başka AVM’lerde olmayan ürünler bu AVM’deki mağazada vardır diyerek orayı tercih ediyorlar.”

YATIRIMLAR AZALDI

Kiğılı yurtiçinde 67 şehirde 225 mağazayla hizmet veriyor. Bunların 181’i AVM’lerde yer alıyor. Bu AVM’ler içinde en çok ciroyu ise Cevahir AVM’deki mağazada elde ediyor. Şirket İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Kocaeli, Samsun, Gaziantep ve Balıkesir’deki birçok AVM mağazasında da yüksek ciroya ulaşıyor. Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, birkaç yıl öncesine kadar AVM’lerin toplam kiralanabilir alanı her yıl yüzde 15 civarında artarken geçen yıldan itibaren bu oranın yüzde 5’lere kail dar gerilediğini belirtiyor. AVM yatırımlarında doyum noktasına gelindiğini herkesin görmeye başladığını ifade eden Kiğılı, yeni mağaza açacakları yerler hakkında ise şunları söylüyor:

“Önümüzdeki dönemde iç piyasadaki mağaza yatırımlarımızı 50 ile 150 bin arasında nüfusu olan şehirlerde yapacağız. Türkiye’de halen AVM’nin olmadığı şehirlere de girmeyi planlıyoruz. Yeni tüketiciye ulaşma trendleri müşterinin ayağına W gitmeyi, müşterinin size kolaylıkla ulaşmasını sağlamayı gerektiriyor. Bu sebeple önümüzdeki dönem bulunmadığımız illerdeki AVM ve cadde mağazalarına yatırım yapmayı ve yeni istihdam yaratmayı planlıyoruz.”

YABANCI ZİYARETÇİ ÇEKİYORLAR

İpekyol, Twist ve Machka markalarının sahibi Ayaydm-Miroglio Grubu’nun Türkiye çapında 187 mağazası var. Bunların 160’ı AVM’lerde hizmet veriyor. Grup da en çok ciroyu İstinye-Park’ta gerçekleştiriyor. Bunu Palladium ve Akasya AVM izliyor. Şirketin bu AVM’lerden İstinyePark’ta 2007, Palladium’da 2008, Akasya AVM’de ise hizmete girdiği 2014 yılından bu yana mağazası var.

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydm’a göre de bu AVM’lerde yüksek ciro elde etmelerinde en önemli faktör lokasyon. Haliyle bu AVM’lerde müşteri trafiği de yüksek. Bunun yanında özellikle İstinyePark’ta yabancı müşterinin yoğun olması da cironun artmasına yol açıyor. Ayaydın, sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘‘Genel olarak AVM’ler müşteri trafiğini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmalılar. Bununla beraber alışveriş merkezleri sadece alışveriş için değil, müşterilerin sosyal hayatlarını geçirebilecekleri yaşam merkezleri haline gelmeli. Türkiye’de birçok AVM bu beklentiyi karşılıyor.”

“ETKİN AVM’LERDE YER ALIYORUZ”

Erkek hazır giyim üreticisi Ramsey’in ise Türkiye genelinde 62 mağazası var. Bunlardan 54’ü AVM’lerde açılmış. Ramsey İcra Kurulu Üyesi Zeynep Doğan da en çok ciro elde ettikleri ilk üç AVM’nin yerli ziyaretçiler kadar yabancıların da yoğun olarak geldiği AV.Vİ’ler olduğunu belirtiyor.

Bulundukları AVM’lerde kendi kategorilerinde en hızlı büyüyen firmalar arasında yer aldıklarını dile getiren Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hem yerli hem de yabancı müşterilere ulaşma konusunda etkin rol oynayan AVM’lerde yer almaya dikkat ediyoruz. Markamızla müşterimizi buluştururken doğru marka konumlandırması, doğru koleksiyon, etkin ürün yönetimi gibi konulardaki başarımız hedeflerimize ulaşmamızı sağlıyor.”

ANADOLU’DA DA YÜKSEK CİRO VAR

2015’te açılanlarla birlikte Türkiye genelinde Avva mağazalarının sayısı 50’ye ulaştı. Bunların 44’ü AVM’lerde hizmet veriyor Şirket büyüme stratejisine göre Türkiye genelindeki mağaza sayısını beş yıl içinde 150’ye çıkarmayı hedefliyor.

Avva Yönetim Kurulu Başkam Volkan Atik, en çok ciro gerçekleştirdikleri AVM’lerin isimlerini telaffuz etmese de bu mağazaların diğer firmalarda da olduğu gibi İstanbul, Ankara ve İzmir’deki AVM’lerde bulunduğunu belirtiyor. Atik, bunun yanında Erzurum, Trabzon ve Konya’daki AVM’lerde bulunan mağazalarının da ciroda ilk sıralarda yer aldıklarına işaret ediyor. Atik, “Genel olarak baktığımızda AVM’lerle bir sıkıntımız yok. En büyük beklentimiz, müşteri yoğunluğunun düşük olduğu lokasyonlarda ziyaretçi sayısını artırıcı yönde adımlar atmaları” diye konuşuyor.

“YARISININ STRATEJİSİ YANLIŞ”

Büyük metrekareli mağazalarıyla dikkat çeken ve en yaygın satış noktasına sahip firmaların başında gelen DeFacto’nun ise yurt genelinde 278 mağazası bulunuyor. Bunların 155-i AVM’lerde faaliyet gösteriyor. DeFacto’nun da en çok ciro yaptığı AM’lerin başında Cevahir geliyor. Bunun yanında Olivium ve İzmir Optimum da şirketin mağazasının bulunduğu en gözde AVM’ler arasında yer alıyor.

DeFacto Perakende Grup Başkanı İhsan Ateş, “AVM’lerin bulunulan konuma göre pazarlama, tanıtım ve ziyaretçilere yönelik kampanyaları iyi planlamaları gerekir. Ziyaretçi sayısını artırmaları tüm markalar için önemli. Mevcut AVM’lerin ancak yarısının pazarlama stratejisine önem verdiğini ve bunu bilinçli şekilde uyguladığını görüyoruz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu