Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Petrol fiyatlarındaki düşüşün “al” verdiği 7 hisse

Petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeden özellikle ulaşım, havacılık, akaryakıt sağlayıcılar ile taşımacılık, petrokimya, gübre ve boya sektör şirketlerinin olumlu etkilenmesi bekleniyor. Analistler bunlar içinden “al” veren 7 hisse belirledi…

petrol hisseSON dönemde petrol fiyatlarındaki düşüş bütün piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Petrol fiyatlarında gerçekleşen bu hareket petrol ihracatçısı ülkelerin aleyhine, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı olan ülkeler içinse lehine bir gelişme. Bir örnek vermek gerekirse Rusya dünyanın petrol üretimi bakımından en büyük ülkelerinden birisi konumunda. Dolayısıyla petrol fiyatlarında yaşanan 10 dolarlık azalma, Rusya enerji sektöründe günlük 50-100 milyon dolarlık kaybın yaşanmasına neden oluyor. Türkiye içinse bunun tam tersi söz konusu.

Örneğin Türkiye’de petrolde yaşanan 10 dolarlık artışın, enerji maliyetine 4 milyar dolar, enflasyon oranına da yüzde 0.5 katkısı bulunuyor. Çünkü Türkiye enerji ithalatına bir yılda yaklaşık 60 milyar dolar ödüyor. Kısacası son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin Türkiye’yi olumlu etkilemesi bekleniyor. Özellikle yurtiçi cari açık ve enflasyonda düşüşe neden olacağı düşünülüyor. Nitekim son yapılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısında bu konuya dikkat çekildi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün makro ekonomiye ve reel piyasalara önümüzdeki dönemde olası pozitif yansımalarını haber sayfalarımızda masaya yatırdık. Borsa sayfalarımızda da petroldeki düşüşün hisse senedi piyasasına yansımalarını inceledik.

Nitekim son haftalarda borsa analistleri de petrol fiyatlarında yaşanan düşünün ön plana çıkaracağı hisseleri araştırmaya başladılar. Analistlere göre, bu kapsamda ulaşım, havacılık ve akaryakıt sağlayıcılar ile taşımacılık, petrokimya, gübre ve boya sektörlerindeki şirketler öne çıkacak.

“ULAŞIM, HAVACILIK, AKARYAKIT SAĞLAYICILAR”

Brent petrolde 91.50 dolar seviyesinin önemli bir nokta olduğunu ifade eden ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan’a göre, bu seviye altında kalıcılık sağlanmasıyla birlikte üründe sert satış baskısı oluştu. Erkan, Brent petrolde bir sonraki önemli destek noktasının 79.00 dolar olduğunu belirtiyor. Bu destek kırılırsa yeni bir sert satış baskısı oluşacağını ve 60.00 dolar seviyesine doğru geri çekilme olabileceğini kaydeden Erkan, “Yeniden yükseliş görülmesi içinse 91.50 dolar direnci kırılmalı” diyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin, maliyet kalemlerinin önemli kısmı yakıt giderlerinden oluşan şirketlerin maliyetlerini azaltacağım hatırlatan Erkan, şunları belirtiyor: “Bu durum ulaşım ve havacılık sektörlerini olumlu etkileyebilir. Yılın ilk yarısında yakıt giderlerinden ötürü maliyet baskısı yaşamış olan sektör ve şirketler, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte maliyetlerini azaltarak karlılıklarını artırabilecek. Öte yandan düşük petrol fiyatları uzun vadede akaryakıt fiyatlarında indirime neden olabilir. Buna bağlı olarak her ne kadar birim satış fiyatı düşse de istasyon bazında birim satışlar artabilir. Bu da uzun vadede akaryakıt sağlayıcıların olumlu etkileyebilir.”

“DÜŞÜŞ TÜM MAKROEKONOMİYE YARAR”

Petrol fiyatlarındaki düşüşün dolardaki düşüşle desteklenmesi halinde sanayi sektöründe enerji maliyetlerinin düşeceğini söyleyen Meksa Yatırım Menkul Değerler Analisti Barkın Yalçın, “Petrol fiyatındaki düşüşler doğalgaz fiyatlarını ve dolayısıyla elektrik üretim maliyetlerini aşağı çeker. Bu da taşımacılık, petrokimya, gübre, boya gibi petrol ürünlerine bağlı hammadde kullanan sektör şirketlerini doğrudan olumlu etkiler” diyor.

Çimento ve cam firmaları ile inşaat sektörlerinin de düşen eneıji maliyetlerine bağlı olarak pozitif etkileneceğini kaydeden Yalçın, beklentilerini şöyle özetliyor: “Düşen petrol fiyatları TCMB’nin enflasyon hedefi, para politikası için elini kolaylaştıran bir unsur olacak. Enflasyonist baskıların azalması ve faizlerin gerilemesi, başta banka bilançoları olmak üzere değerlemeleri de olumlu yönde etkileyecek. Ayrıca yatırımların da artacak olması istihdam, iç talep ve iktisadi faaliyetler üzerinde olumlu katkı yapacak. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki gerilemeyi bu ürünü girdi olarak alan firmaların ötesinde düşünmek gerekir. Kısacası petrol fiyatındaki düşüşün tüm makroekonomiye faydası olacak.”

THY: Yolcu sayısını artırarak ciro büyümesini devam ettiriyor. 2014 yılının ikinci çeyreğinde yolcu sayısını, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 16 oranında artırdı. Bu artış şirketin büyümesini destekliyor. Şirket net dönem karını ise 2014 yılının ilk yan yılında geçen yılın eş dönemine göre yüzde f42 oranında yükseltti. Atatürk Havalimam’nda yapılan kapasite artırım ve genişletme çalışmalarının önümüzdeki dönemde şirketin finansal performansına olumlu yönde etki edeceğini de düşünüyoruz. Ayrıca yılın üçüncü çeyreğinin tatil sezonu olması ve artan hava trafiği ile petrol fiyatlarındaki gerileme maliyetlere olumlu etki edecek. Bu veriler ışığında şirketin 2014 yılı dokuz aylık dönemde olumlu bilanço açıklamasını bekliyoruz. THY hisseleri için 8.47 TL hedef fiyatla yüzde 34 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Pegasus Hava Taşımacılığı: 30 ülkede 79 noktaya sefer yapıyor. Sefer yaptığı nokta sayısını gün geçtikçe artırıyor. 2014 yılsonunda filosunda 55 adet uçak olacak. 2014 yılı altı aylık dönemde hasılatını yüzde 33 artırarak 1 milyar 311 milyon TL’ye çıkardı. Ancak hasılatını artıran şirketin başta yakıt giderleri olmak üzere satış maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle brüt karı, ilgili dönemler arasında yüzde 52 gerileyerek 86 milyon 435 bin TL oldu. Brüt kar maıjı da yüzde 18.20’den 6.59’a geriledi. Satış maliyetlerinde görülen artışın yanı sıra faaliyet giderlerindeki yükselişle 2014 yılının ilk yarısında 23 milyon 675 bin TL faaliyet zararı yazdı. Net zararını da 17 milyon 922 bin TL olarak açıkladı. Uçak sayısını artırıp, koltuk ve taşıdığı yolcu sayısını yükselterek faaliyet alanlarını ve hasılatını büyüten şirket, maliyetlerdeki ve faaliyet giderlerindeki artışın etkisiyle zarar açıkladı. Petrol fiyatlarındaki sert gerileme, yılın ikinci çeyreğinde yakıt giderleri yüzünden maliyet baskısı yaşayan şirketin bu kalemlerini olumlu etkileyebilir. Şirketin maliyetlerinin azalmasının etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde olumlu bilanço açıklamasını bekliyoruz. Pegasus Hava Taşımacılığı hisseleri için 28.50 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Turcas Petrol: Akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar ile elektrik üretimi, ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirket, yılın altı aylık döneminde tamamı elektrik satışlarından oluşan satış gelirlerini 2013’ün eş dönemine göre yüzde 65 artırarak 33 milyon 460 bin TL’ye getirdi. Buna karşılık 2014 yılı ilk yarısında gaz arzının seyri ve ilkbahar döneminde yapılan planlı bakım süreçleri, arz daralmasına neden oldu. Tedarik likiditesinde düşüş görülmesi ile şirketin finansalları üzerinde maliyet baskısı oluştu. Bu kapsamda şirketin brüt karı ilgili dönemde 618 bin TL’ye geriledi. Öte yandan Grup, 15 Mayıs 2014 tarihinde Socar Turkey Yatırım’ın da sahip olduğu yüzde 18.5’lik hissenin tamamını Rafineri Holding A.Ş’ye satmıştı. Satıştan oluşan zararla bir seferlik yatırım faaliyeti gideri oluştu. Bu nedenle şirket 2014 yılı altı aylık dönemde 5 milyon 68 bin TL net zarar açıkladı. Ancak şirketin amiral gemisi konumundaki ShelISTurcas Petrol, benzin ve madeni yağ satışlarında sektör liderliğini devam ettiriyor. Şirketin sektördeki karlılığın en önemli göstergesi olan istasyon başına satışlarda da pazar liderliğini sürdürmesi önemli. Turcas Petrol hisseleri için 2.60 TL hedef fiyatla yüzde 15 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Vakıf Bank: Petrol fiyatlarının düşmesi, cari açık ve enflasyon üzerindeki baskıları azaltacağından faizlerin gerilemesiyle yatırımlar üzerinde olumlu etkiye sahip. Böyle bir makroekonomik ortam TL ağırlıklı bilanço yapısına sahip olan VafıkBank’ı olumlu etkileyebilir. Banka, tüketici ve KOBİ kredilerine odaklanıp büyümesini artırmak istiyor. Yılın üçüncü çeyreğinde kredi, mevduat faiz farklarındaki artışın etkisiyle net faiz marjlarındaki yükseliş ve genel karşılık giderlerindeki düşüşün etkisiyle net karının bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 artarak 420 milyon TL’ye çıkmasını bekliyoruz. Orta vadede faiz oranlarının düşmesi TL ağırlıklı bilanço yapısına sahip olan bankayı olumlu etkileyecek. Son bir ayda endeksin yüzde 1.6 altında performans gösteren VakıfBank hisseleri için 5 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Trakya Cam: Petrol fiyatlarının düşmesinin hammadde maliyetlerinin düşmesine neden olarak cam firmalarını olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Kapasite artışını tamamlayan şirketin önümüzdeki dönemde konut ve araba sektöründen gelen talebin artmasıyla şirketin fiyatlama davranışlarına olumlu katkı yapmasını bekliyoruz.

TL’nin değer kaybı gelirinin yüzde 30’unu ihracat oluşturduğu için şirketi olumlu etkiliyor. Öte yandan doğalgaza yapılan yüzde 9 zam hammadde maliyetlerinin yüzde 34’ünü oluşturduğundan 2015 yılında marjlarının gerilemesine yol açar. Trakya Cam hisseleri için 2.80 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Tüpraş: 2014 yılının ilk yarısında 869 milyon TL net kar rakamı açıkladı. Bu rakam geçen yılın eş dönemine göre yüzde 226 oranında artışa tekabül ediyor. Şirketin satış gelirlerine baktığımızda satış miktarı ve Akdeniz ürün fiyatlarındaki düşüşe rağmen döviz kurlarında yaşanan yüzde 19.45’lik yükselişin etkisiyle . karşılaştırmalı dönemdeyüzde 3.1 oranında arttı.

Tüpraş’ın satış miktarında ise azalma görülüyor, ihracatın 428 bin ton daha az gerçekleşmesi sonucu toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 13.6 azalarak 9 milyar 700 milyon ton oldu. Geçmiş dönemde brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle Tüpraş hissesinin hareketleri arasında net bir korelasyon görülmüyor. Petrol fiyatları düştüğünde stok zararı oluyor. Fakat rafineri marjında iyileşme görülüyor.Dolayısıyla hisseler üzerinde net bir etki olmayabilir. Şirket hisseleri için ana belirleyici unsur kur farkları olacaktır. TL’nin değer kazanması Tüpraş hisselerini olumlu etkileyecek. Tüpraş hisseleri için 49 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Petkim: 2014 yılının ilk yarısında 55.5 milyon TL net kar rakamına ulaştı. Geçen yılın ilk yarısında ise şirket 5 milyar 400 milyon TL net kar açıkladı.

Yıllık bazda kar rakamında yaklaşık 10 katlık bir artış görülüyor. 2014 yılı ilk altı ayında ise 2 milyar 440 milyon TL ciroya ulaştı. Ciro bazında geçen yıla oranla yüzde 27’lik artış söz konusu. Şirketin kapasite kullanım oranının da 9 puan artarak 90 seviyesine ulaştığını belirtelim.

Şirketin büyüme yönünde politikaları oldukça dikkat çekici. Petkim’i 2008 yılında satın alan Socar firması, İzmir Aliağa’da 3 milyar 300 milyon dolarlık yatırımla kuracağı Star rafinerisi sayesinde hammadde ihtiyacını yüzde 90’dan sıfıra indirmeyi amaçlıyor. Bu projenin gerçekleşmesi orta vadede olacağından, hammadde olarak kullanılan petrol fiyatlarının takip edilmesi gerekiyor. Özellikle brent petrolde 115 dolarlardan başlayarak 83 dolara kadar oluşan düşüş hareketi şirketin maliyetlerinde gerilemelere neden olabilir. Dolayısıyla şirket hisseleri üzerinde pozitif etkide bulunma olasılığı yüksek. Petkim hisseleri için 4.20 TL hedef fiyatla yüzde 17 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu